Περί Ανέμων και Υδάτων

Στο ρου της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και των ζητημάτων άμυνας και ασφάλειας, ανέκαθεν πρωταγωνιστούσαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ζητήματα τα οποία -ιδιαίτερα από το 1970 και έπειτα- απασχόλησαν, και όπως φαίνεται θα εξακολουθήσουν να απασχολούν τις ελληνικές κυβερνήσεις, αποτελώντας μείζονα θέματα της εγχώριας επικαιρότητας.

Μεταπολιτευτικά οι ελληνοτουρκικές διαφορές διακρίνονται σε δύο βασικά σκέλη. Αφενός στο κυπριακό ζήτημα που τόνωσε την τουρκική ατζέντα των διεκδικήσεων, αφετέρου στις πολιτικές-εδαφικές αξιώσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο που αποσκοπούν μακροπρόθεσμα στη μεταβολή του status quo της περιοχής. Ειδικότερα οι έντονες Τουρκικές αμφισβητήσεις για την Ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο συμπίπτουν με την εισβολή  της πρώτης στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, στις 23 Ιουλίου του 1974, κατακτώντας το 38% της εδαφικής κυριαρχίας της νήσου.

ΚΥΠΡΟΣ

Η επιτυχημένη Τουρκική εισβολή αποτελεί εφαλτήριο για τολμηρότερες ενέργειες. Ειδικότερα, κατά την 1η Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, η Τουρκία καθίσταται η πρώτη χώρα που αμφισβητεί το ειδικό καθεστώς περί αιγιαλίτιδας ζώνης – σε ισχύ από το 1936. Το ειδικό καθεστώς ορίζει πως η Ελλάδα διαθέτει δύο αιγιαλίτιδες ζώνες πλάτους 6 ναυτικών μιλίων, και μία περιορισμένη αιγιαλίτιδα ζώνη 10 ναυτικών μιλίων, για σκοπούς της αεροπορίας της χώρας. Με αυτή την αμφισβήτηση, μέσω τηλεγραφήματος, η Τουρκία αιτείται του περιορισμού του ελληνικού εναέριου χώρου, με στόχο την πραγμάτωση τουρκικών εναέριων γυμνασίων στο Αιγαίο εντός της πλήρους ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης.

Η Τουρκία υιοθετεί μια μακροπρόθεσμη πολιτική συστηματικών αμφισβητήσεων και διεκδικήσεων με πλήθος παραβιάσεων και παραβάσεων σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, με τακτικές επεμβάσεις στον εθνικό υδάτινο, χερσαίο και εναέριο χώρο. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, στις βασικότερες τουρκικές αμφισβητήσεις και διεκδικήσεις συγκαταλέγονται το εύρος του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου (το οποίο συνεχώς παραβιάζεται από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη), αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου (η οποία παραβιάζεται ακόμα και σε κατοικημένες περιοχές), τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, η μη συμμόρφωση της Τουρκίας προς τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας, καθώς και η απαίτηση της ίδιας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα που επιβεβαιώνουν τα όσα αναφέρει το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών αποτελούν η κρίση στα Ίμια (1996-1997) , η οποία αποτελεί ιστορικής σημασίας γεγονός και σημείο καμπής των σχέσεων των δύο χωρών. Η κρίση στη βραχονησίδα των Ιμίων για 40 και πλέον ημέρες δοκίμασε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, και κόντεψε να οδηγήσει σε ένοπλη σύγκρουση. Το περιστατικό επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά την τουρκική αμφισβήτηση περί ελληνικής κυριαρχίας και ευθύνης αρωγής και διάσωσης στο  χώρο του Αιγαίου.

imiakontino

Πιο σύγχρονο παράδειγμα των Τουρκικών αυθαιρεσιών αποτελεί η απαγόρευση για προσγείωση και ανεφοδιασμό του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στο νησί της Ρόδου τον χειμώνα του 2016. Το χρονικό του περιστατικού έχει ως εξής: την 12η Φεβρουαρίου 2016 ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Τσίπρας Αλέξιος, ξεκινά αεροπορικό ταξίδι με προορισμό το Ιράν. Πριν την αναχώρηση από την Ελευσίνα ο κυβερνήτης του αεροσκάφους καταθέτει το σχέδιο πτήσης, το οποίο προέβλεπε στάθμευση στη Ρόδο για ανεφοδιασμό και στη συνέχεια πτήση μέσω Τουρκίας και Συρίας, με προορισμό το Ιράν. Αμέσως η Τουρκία διαμηνύει ότι δεν εγκρίνει το σχέδιο πτήσης, καθώς το αεροσκάφος είναι στρατιωτικό και υπάγεται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και, ως εκ τούτου, δεν επιτρέπεται να προσγειωθεί στο νησί, καθώς θεωρείται από την Άγκυρα «αποστρατιωτικοποιημένη» ζώνη. Εν συνεχεία οργανώνεται νέο σχέδιο πτήσης χωρίς να συμπεριλαμβάνει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας, με το αεροπλάνο να περνάει νότια της Κύπρου, στην συνέχεια πάνω από την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία και να προσγειώνεται στο Ισφαχάν.

Είναι φανερό πως οι γειτνιάζουσες χώρες ακολουθούν ετερόκλιτες πολιτικές με αποτέλεσμα, στο πέρας του χρόνου, άλλοτε να παρατηρούνται περίοδοι διαλλακτικότητας των δύο πλευρών με διαπραγματευτική διάθεση και άλλοτε πολυπληθέστερες ενέργειες, προκλητικές με έντονα τα στοιχεία αμφισβητήσεων και διεκδικήσεων.

Οι Ελληνικές κυβερνήσεις παρουσιάζονται να ακολουθούν μια σχεδόν παθητική αμυντική πολιτική, πάντοτε πιστή στις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου, με κύριο μέσο την αρχή της ειρηνικής επίλυσης διαφορών, τις θεμελιώδεις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τον σεβασμό της αρχής της καλής γειτονίας.

Στην Ελλάδα του σήμερα, στη χώρα της κρίσης, των υφεσιακών πολιτικών και των αλλεπάλληλων μέτρων λιτότητας, το όραμα για μια μακροπρόθεσμη στρατηγική φαντάζει ουτοπικό. Όσο όμως ουτοπικό κι αν φαντάζει, είναι επιτακτική η ανάγκη της χώρας για προγράμματα αναπτυξιακά. Θέτοντας λοιπόν ως μεταβλητές την υψηλή και χαμηλή πολιτική, και αναγνωρίζοντας την ανάγκη του τόπου για καλλιέργεια και των δύο -άλλωστε παρατηρείται πως στις σύγχρονες διεθνείς σχέσεις ο χωρισμός των δύο πολιτικών καθίσταται παρωχημένος- προτείνεται η εκπλήρωση ενός σχεδίου γεωπολιτικής και οικονομικής σημασίας, που κάλλιστα θα μπορούσε να αποτελέσει στρατηγική απάντηση στη σωρεία των τουρκικών αυθαιρεσιών και παραβιάσεων.

windmills-hd-wallpapers-31

Πρόκειται για το καινοτόμο έργο κατασκευής υπεράκτιων ανεμογεννητριών στα ελληνικά ύδατα. Η πρόταση είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη και έχει κατατεθεί. Στις Βρυξέλλες, στις 12 Δεκεμβρίου του 2008, εκδίδεται ανακοίνωση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών με θέμα : «Υπεράκτια αιολική ενέργεια:  Ανάγκη ανάληψης δράσης για την επίτευξη των στόχων ενεργειακής πολιτικής µε ορίζοντα το 2020 και έπειτα».  Στις 6 Ιουλίου 2010 στην Αθήνα αναρτάται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δελτίο τύπου με τίτλο «Προκαταρκτική χωροθέτηση θαλάσσιων αιολικών πάρκων». Στις 14 Ιουνίου 2012  η εταιρεία RF ENERGY ανακοινώνει, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της, τη χορήγηση άδειας παραγωγής ενός υπεράκτιου αιολικού πάρκου ισχύος 498,15MW, το τρίτο σε σειρά μεγαλύτερο στον κόσμο, το οποίο αναμένεται να κατασκευαστεί βορειοανατολικά της νήσου Λήμνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αιολική ενέργεια καλύπτει το 11,4% των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης, και μπορεί να καταστήσει ανεξάρτητες ενεργειακά περιοχές, καθώς και να τις ενισχύσει οικονομικά.

Ωστόσο, εν έτει 2016, η εκπλήρωση του έργου έχει ματαιωθεί, με τους λόγους ματαίωσης να παραμένουν άγνωστοι, καθώς δεν υπήρξε κάποια επίσημη ανακοίνωση. Το γεγονός αυτό ήρθε να επισφραγίσει για ακόμη μια φορά πως η χαλαρή ελληνική πολιτική, ελλείψει ενός μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού σχεδίου υψηλής και χαμηλής πολιτικής, λατρεύει να υπερθεματίζει και να αναλώνεται σε ζητήματα περί ανέμων και υδάτων.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 • Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. (2008). ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ -Υπεράκτια αιολική ενέργεια: Ανάγκη ανάληψης δράσης για την επίτευξη των στόχων ενεργειακής πολιτικής µε ορίζοντα το 2020 και έπειτα.Βρυξέλλες,  768 τελικό/2. Ανακτημένο από http://europa.eu/
 • Keohane, R. Joseph,N. Transnational Relations and World Politics. International Organization, Vol.2, No.3, 721-748.
 • Μητρόπουλος, Γ. (2016, Μάιος 25) Νέα ανθεκτικά υλικά για τις υπεράκτιες ανεμογεννήτριες. Ανακτημένο από http://gr.euronews.com/
 • Σιδέρης, Σ. (2016, Φεβρουάριος). Μια περιπέτεια πάνω από τη Ρόδο. Η καθημερινή. Ανακτημένο από http://www.kathimerini.gr/
 • Τσιριγώτης, Δ. (2013). ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Διεθνείς Σχέσεις & Διπλωματία. Εκδόσεις Ποιότητα, 601-764.
 • Υπουργείο Εξωτερικών, Ελληνική Δημοκρατία. Ανακτημένο από http://www.mfa.gr/
 • Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ελληνική Δημοκρατία. (2010). Ανακτημένο  από http://www.ypeka.gr/Default.aspx
 • www.rfenergy.gr Ανακτημένο από http://www.rfenergy.gr/index.php
Έχει περάσει αρκετός χρόνος (4 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

1 Comment

 1. Stef Reply

  Φτιάξτε το κουμπί print γιατί δεν εκτυπώνει μόνο το άρθρο αλλά όλη τη σελίδα. Ανεβάζετέ τα και σε εκτυπώσιμη έκδοση με μικρούς χαρακτήρες και μόνο το κείμενο. Για το συγκεκριμένο άρθρο χάλασα 12 σελίδες. Είπαμε την αγαπάμε και τη διαβάζουμε την Άννα αλλά μην ξηγιέστε έτσι…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest