Ποσειδώνια: Μια έκθεση-θεσμός για την ελληνική και διεθνή ναυτιλία

Τα Ποσειδώνια 2016 πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία από τις 6 έως τις 10 Ιουνίου στο Metropolitan Expo της Αθήνας. Πρόκειται για τη διεθνή έκθεση που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια, και έχει καθιερωθεί από το 1969 ως ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στη ναυτιλιακή βιομηχανία διεθνώς. Κύριος διοργανωτής τους είναι η εταιρεία Εκθέσεις Ποσειδώνια Α.Ε. που εδρεύει στον Πειραιά, και φέτος τέθηκαν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας, του Δήμου Πειραιά, του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου, της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εγκαινίασε την έκθεση, όπως έκαναν παραδοσιακά και οι προκάτοχοί του, ενώ την επισκέφθηκαν και εκπρόσωποι των μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης, ξένοι υπουργοί ναυτιλίας και ηγετικές προσωπικότητες του χώρου. Μάλιστα τα εγκαίνια των φετινών Ποσειδωνίων συνέπεσαν με την ολοκλήρωση της αξιολόγισης από τους θεσμούς, οπότε ο Πρωθυπουργός εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία να τονίσει στους επίδοξους επενδυτές πως σταδιακά κλείνει ο κύκλος της ύφεσης και της αβεβαιότητας και ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την ελληνική οικονομία, όπου κυρίαρχο ρόλο θα παίξει η ναυτιλία. 

Ο Πρωθυπουργός ανέδειξε στην εναρκτήρια ομιλία του τη σημασία της έκθεσης για την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα των θαλάσσιων μεταφορών, καθώς το 2016 καταγράφηκε νέο ρεκόρ συμμετοχών, σε σύγκριση με την προηγούμενη εκδήλωση του 2014. Στα Ποσειδώνια 2014 συμμετείχαν 1.843 εταιρείες από 93 χώρες, ενώ τα παρακολούθησαν 19.421 επισκέπτες από 96 χώρες. Η έκθεση είχε 21 εθνικά περίπτερα από τις ακόλουθες χώρες: Μπαχάμες, Μπελίζε, Νησιά Καϊμάν, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Δανία, τη Γεωργία, το Χονγκ Κονγκ, την Ιαπωνία, τη Δημοκρατία της Κορέας, τη Λιβερία, τη Μάλτα, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, τον Παναμά, τη Ρουμανία ,τη Σιγκαπούρη, τη Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Στην φετινή έκθεση 1825 εκθέτες από 90 χώρες και 19 εθνικά περίπτερα υποδέχθηκαν 22.366 επισκέπτες από περισσότερες από 95 χώρες. Εκτός από τη μεγάλη συμμετοχή, τα φετινά Ποσειδώνια είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί συνέπεσαν με τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του Πειραιά. Η εξαγορά του ΟΛΠ από την COSCO, σε συνδυασμό με την αυξημένη συμμετοχή της Κίνας στην έκθεση, τόνισαν τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας και την επιχειρηματική συνεργασία σε θέματα ναυτιλίας που ενώνει τα δύο κράτη.

Πιο αναλυτικά, η Κίνα κατείχε την πρώτη θέση –όσον αφορά τη ζήτηση για εκθεσιακό χώρο– και η συμμετοχή της περιελάμβανε ναυπηγεία, κατασκευαστές εξοπλισμού, ναυτιλιακές υπηρεσίες και εκπροσώπους ναυτιλιακών κέντρων. Ακόμα, η Nότια Κορέα και η Iαπωνία ετοίμασαν εξίσου εντυπωσιακά περίπτερα, όπου παρουσίασαν ναυπηγεία και  κατασκευαστές εξοπλισμού, καθώς ο ανταγωνισμός τους με την Κίνα εντείνεται λόγω της μειωμένης ζήτησης για νέες παραγγελίες. Συνολικά συμμετείχαν πάνω από 200 ναυπηγεία, από τα οποία τα περισσότερα βρίσκονται στην Ασία και 10 στην Τουρκία.

Παράλληλα, έδωσαν ξανά το παρόν τα παραδοσιακά ναυτιλιακά κέντρα της Σιγκαπούρης, του Xονγκ Κονγκ, της Κύπρου και της Μάλτας, στα περίπτερα των οποίων εκτέθηκαν υπηρεσίες για τον χώρο της ναυτιλίας.

Επιπλέον, στα «Ποσειδώνια 2016 » συμμετείχε και το Λουξεμβούργο, με ένα νέο εθνικό περίπτερο, το οποίο έκανε το ντεμπούτο του παρουσιάζοντας το Cluster Maritime Luxembourgeois. Νέο εθνικό περίπτερο ήταν και αυτό της Γεωργίας.

Άλλα ναυτιλιακά κέντρα που συμμετείχαν στη φετινή διοργάνωση ήταν το Dubai Maritime City από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Vancouver International Maritime Center και το Shanghai Maritime and Finance Excellence Centre.

Αξίζει να σημειωθεί και η συμμετοχή  διαφόρων ακόμα κλάδων στην εκδήλωση των Ποσειδωνίων, όπως του τραπεζικού, του τουριστικού, της τεχνολογίας και της εκπαίδευσης. Μετά από πολλά χρόνια συμμετείχε κάποια τράπεζα στην έκθεση, με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, τη Saxo Bank και την Deltec Bank να παρουσιάζουν τις υπηρεσίες και τα χρηματοοικονομικά προϊόντα τους στο κοινό. Εξίσου καλά εκπροσωπήθηκε και ο κλάδος του τουρισμού, με περισσότερους από 12 ταξιδιωτικούς πράκτορες και μεγάλες αεροπορικές εταιρείες από την Ευρώπη, την Ασία και  τον Περσικό Κόλπο. Στην έκθεση είχε παρουσία με πάνω από 80 εκθέτες και ο κλάδος της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας, με εκπροσώπους των Microsoft, Vodafone, Ericsson, HP, ενώ πάνω από 10 εληνικά και ξένα πανεπιστήμια παρουσίασαν νέα εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με τη ναυτιλία.

Για την προώθηση των Ποσειδωνίων σε όλο τον κόσμο, η Εκθέσεις Ποσειδώνια Α.Ε. έχει συνάψει συμφωνίες με Διεθνείς Πράκτορες Πωλήσεων στις Η.Π.Α., το Ηνωμένο Βασίλειο και το Χονγκ Κονγκ. Ακόμα, το 2006 έλαβε τη διεθνή πιστοποίηση  US Trade Fair, η οποία αποδείχθηκε εξαιρετικά χρήσιμη για την προσέγγιση αμερικανικών εταιρειών. Από τότε τα Ποσειδώνια παραμένουν η μοναδική εμπορική έκθεση στην Ελλάδα που διαθέτει την πιστοποίηση αυτή.

Εκτός από ομιλίες, σεμινάρια και παρουσιάσεις, υπήρχε και πλούσιο πρόγραμμα αθλητικών διοργανώσεων κατά την εβδομάδα των Ποσειδωνίων, γνωστό και ως «Posidonia Games», που περιελάμβανε ιστιοπλοϊα, ποδόσφαρο 5×5 και γκολφ . Αυτές οι δρασηριότητες βοηθούν στη δικτύωση και την ανάπτυξη προσωπικών επαφών μεταξύ των συμμετεχόντων. Συνολικά, περισσότεροι από 2.000 επαγγελματίες της ναυτιλίας συμμετείχαν φέτος στα «Posidonia Games». Έτσι, πολλοί εκθέτες και επισκέπτες της έκθεσης παρέτειναν τη διαμονή τους στα ξενοδοχεία της Αθήνας, ενισχύοντας και την τουριστική κίνηση της πόλης.

Τα Ποσειδώνια δεν είναι μόνο μία γέφυρα που συνδέει κάθε 2 χρόνια τη διεθνή ναυτιλιακή βιομηχανία με τους Έλληνες εφοπλιστές, οι οποίοι διαθέτουν το μεγαλύτερο στόλο παγκοσμίως με σχεδόν 5.000 πλοία. Η σημαντικότερη συνεισφορά τους είναι ότι λειτουργούν σαν πλατφόρμα που φέρνει σε επαφή όλους τους φορείς του κλάδου από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές δυνάμεις του κόσμου με τις τελευταίες εξελίξεις, και τους προσφέρει άμεση πρόσβαση σε όλο το φάσμα των ναυτιλιακών προϊόντων και υπηρεσιών που διατίθενται στη διεθνή ναυτιλιακή αγορά.

Είναι μια εκδήλωση-θεσμός και η σημασία της θα μείνει αναλλοίωτη στο μέλλον, καθώς ήδη έχουν αρχίσει οι προκρατήσεις για την εκδήλωση του 2018, όπου αναμένεται να καταγραφεί νέο ρεκόρ συμμετοχών. Για την Ελλάδα αποτελούν ένα εξαιρετικό μέσο για την προβολή της ελληνικής ναυτιλίας και του τουρισμού, και είναι ιδιαίτερα θετικό πως οι συμμετέχοντες το αντιλαμβάνονται αυτό φροντίζοντας κάθε φορά για τη διοργάνωση ακόμα πιο άρτιων εκδηλώσεων που θα προωθούν και την ελληνική τεχνολογική καινοτομία και επιχειρηματικότητα, στοιχεία απαραίτητα για μια βιώσιμη διέξοδο από την κρίση.

  • https://www.efsyn.gr/arthro/egkainiase-ta-poseidonia-2016-o-prothypoyrgos
  • https://www.efsyn.gr/arthro/hiliades-episkeptes-kai-plithos-politikon-sta-poseidonia-2016
  • http://www.saronicmagazine.com/?p=32594
  • http://www.posidonia-events.com/general/about-us.aspx
  • http://www.naftikachronika.gr/2016/06/22/o-apologismos-tis-diethnous-ektheseos-poseidonia-2016/
  • http://www.ethnos.gr/oikonomia/arthro/poseidonia_2016_me_rekor_symmetoxon_kai_parousia_tsipra-64388025/
Έχει περάσει αρκετός χρόνος (4 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest