Πρώτη φορά ακροδεξιά για την Αυστρία

Προ ημερών διεξήχθη ο δεύτερος και καθοριστικός γύρος εκλογών στην Αυστρία και, για του λόγου το αληθές, η νίκη του Alexander van der Bellen μόνο ανακούφιση μπορεί να προκάλεσε στους περισσότερους, καθώς ο θρίαμβος των εκλογών μάλλον στο ακροδεξιό αντίπαλο κόμμα ανήκει.

Κατά τον εκλογικό γύρο που έλαβε χώρα στις 22 Μαΐου, ο πλέον ομοσπονδιακός πρόεδρος, Alexander van der Bellen, κατόρθωσε με ελάχιστη διαφορά να υπερισχύσει έναντι του Norbert Hofer, ο οποίος και είχε προκαλέσει αίσθηση στο πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον, εντός και εκτός Αυστρίας, χάρη στις πεποιθήσεις του απέναντι στο μεταναστευτικό, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως επιβεβαιώθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών, η νίκη δεν ήταν παρά αποτέλεσμα μιας μικρής διαφοράς, με τον Van der Bellen να λαμβάνει ποσοστό 50,3% έναντι του 49,7% του αντιπάλου του.

Results-of-the-Austrian-presidential-elections-Van-der-Bellen-Hofer

Εκλογικοί Γύροι

Το εκλογικό σύστημα της χώρας προβλέπει τη διεξαγωγή δεύτερου γύρου προεδρικών εκλογών, εφόσον ουδείς εκ των υποψηφίων δεν έχει κατορθώσει να λάβει ποσοστό άνω του 50% των ψήφων – το οποίο και συνέβη στην περίπτωση αυτή.

Στις 24 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες εκλογές στην Αυστρία, με σκοπό την ανάδειξη ομοσπονδιακού προέδρου – όπως και συμβαίνει στη χώρα μετά το πέρας της προβλεπόμενης εξαετούς θητείας του προέδρου. Κατά την αναμέτρηση αυτή, ο ακροδεξιός Hofer λαμβάνει το 36% των ψήφων -γεγονός που τον φέρει στην πρώτη θέση-, με τον «πράσινο» Van Der Bellen να ακολουθεί στο 20%, και τους υποψηφίους των ηγετικών κομμάτων να ακολουθούν καταϊδρωμένοι με μόλις 11% των συνολικών ψήφων. Προκειμένου, συνεπώς, να καθοριστεί ο νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος, η χώρα πέρασε στον δεύτερο γύρο εκλογικών αναμετρήσεων, που πραγματοποιήθηκε στις 22 Μαΐου. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι υποψήφιοι των παραδοσιακά ηγετικών κομμάτων, τα οποία και εναλλάσσονταν στην εξουσία από το 1945, δεν κατάφεραν να πείσουν τους εκλογείς, οι οποίοι φάνηκε να ταυτίζονται με πιο ακραίες πεποιθήσεις, και έτσι χάνουν -για πρώτη φορά από το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου- την εμπιστοσύνη του λαού.

Γιατί Nobert Hofer

Ο υποψήφιος με τις ακροδεξιές πεποιθήσεις προκάλεσε όχι μόνο εντύπωση, αλλά και αντιδράσεις με τις δηλώσεις του σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα, το οποίο και απασχολεί έντονα όλα τα ευρωπαϊκά κράτη -κυρίως δε την Ελλάδα-, καθώς και με την ευρωσκεπτιστική του στάση.

Πράγματι, κατά τα τελευταία έτη η Αυστρία, όπως ωστόσο και τα λοιπά κράτη του ευρωπαϊκού χώρου, έχει δεχθεί μεγάλα κύματα μετανάστευσης – φτάνοντας μάλιστα τις 90.000 αιτήσεις ασύλου το 2015 μοναχά. Η μεταναστευτική τάση προς αυτή οφείλεται από τη μία πλευρά στο γεγονός ότι αποτελεί ένα κράτος που απολαμβάνει μια υγιή οικονομία, και από την άλλη λόγω της γεωγραφικής της θέσης σε κεντρικό σημείο της Ευρώπης, που την καθιστά «πέρασμα» μεταναστών προς άλλες χώρες. Προκειμένου, λοιπόν, η χώρα να περιορίσει τις ροές μεταναστών, προέβη σε σκληρά μέτρα έναντι αυτών, σε βαθμό που απαγορεύεται ουσιαστικά η παροχή ασύλου σε μετανάστες, ενέργεια που μάλλον τελικά δεν καθησύχασε το λαό, όπως φάνηκε εκ του εκλογικού αποτελέσματος.

αρχείο λήψης

Η γεωγραφική θέση της χώρας σε σχέση με τους γείτονές της

Προς τις πολιτικές σφαίρες, πάντως, ένα ήταν το ηχηρό μήνυμα, και δεν διαθέτει σύνορα. Ο λαός ψηφίζοντας υπέρ των ακροδεξιών πεποιθήσεων μεταβάλλει το πολιτικό πεδίο, και εξαναγκάζει την ηγεσία σε πιο αυστηρές πολιτικές αποφάσεις, που επιβαρύνουν ωστόσο την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της, και δίνουν την αίσθηση μιας κλειστής Ευρώπης με φραγμούς, παρά μιας ζώνης ανοιχτών συνόρων.

Η Αυστρία άλλωστε δεν είναι η πρώτη χώρα που στρέφεται προς πιο εσωστρεφείς και συντηρητικές θέσεις, γυρνώντας έτσι -τρόπον τινά- την πλάτη προς μια ενωμένη Ευρώπη. Η αύξηση της δημοτικότητας πιο ακραίων πεποιθήσεων έχει προηγηθεί σε κράτη όπως η Μεγάλη Βρετανία (εντός Ένωσης), είναι όμως φανερή και στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον Donald Trump να χαίρει δημοτικότητας και λαϊκής υποστήριξης, γεγονός που έχει θορυβήσει τον πολιτικό κόσμο και εγείρει ερωτήματα και αμφισβητήσεις για το μέλλον της Ένωσης και των υπερεθνικών σχέσεων.

 

Πηγές :

http://www.austria.org/position-in-the-world/

http://www.theguardian.com/world/2016/may/23/far-right-candidate-defeated-austrian-presidential-election-norbert-hofer

http://www.theguardian.com/world/2016/apr/24/austrian-far-right-wins-first-round-presidential-election-norbert-hofer

http://www.statistik.at/web_en/statistics/PeopleSociety/population/migration/asylum/index.html

http://www.bbc.com/news/world-europe-36152927

 

Έχει περάσει αρκετός χρόνος (4 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest