Πόσο ισχυρό όπλο για την οικονομία των ΗΠΑ είναι τα όπλα της;

Το δικαίωμα οπλοκατοχής κατοχυρώνεται από τη δεύτερη τροποπολογία του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με την οποία “μία καλά εποπτευόμενη πολιτοφυλακή, απαραίτητη για την ασφάλεια ενός ελεύθερου κράτους, και το δικαίωμα του λαού να διατηρεί και να φέρει όπλα, δεν θα υποστεί περιορισμούς”. Η τροποποίηση αυτή έγινε στις 15/12 του 1791, οπότε και παρουσιάστηκε ο νόμος για τα δικαιώματα των πολιτών, που περιείχε 10 τροποποιήσεις. Βασίστηκε, μερικώς, στο αγγλικό νομοσχέδιο για τα δικαιώματα (Bill of Rights του 1689), όπου  το δικαίωμα στην οπλοκατοχή περιγράφεται ως “βοηθητικό δικαίωμα, που υποστηρίζει το φυσικό δικαίωμα της αυτοάμυνας, την αντίσταση στην καταπίεση και το καθήκον του πολίτη να ενεργεί για την υπεράσπιση του κράτους”. Με αφορμή τη δολοφονία του Προέδρου John F. Kennedy το 1963, όπου και διαπιστώθηκε ότι το όπλο του δολοφόνου είχε αγοραστεί με ταχυδρομική παραγγελία από διαφήμιση που υπήρχε στο περιοδικό “American Rifleman”, το οποίο εξέδιδε η Εθνική Ένωση Όπλων (NRA που προκύπτει από το National Rifle Association), ακολούθησαν σχετικές ακροάσεις στο Κογκρέσο για την απαγόρευση των πωλήσεων μέσω ταχυδρομείου χωρίς, ωστόσο, να τελεσφορήσουν με την υιοθέτηση κάποιας νομoθετικής πράξης. Αυτό έγινε το 1968 (Gun Control Act), αφού είχαν ήδη δολοφονηθεί οι Martin Luther King Jr. (τον Απρίλιο του ‘68) και Robert F. Kennedy (τον Ιούνιο του ’68), γεγονότα που διέκοψαν τρεις φορές τη διαδικασία, έπειτα από παρεμβάσεις. Ο Πρόεδρος Lyndon B. Johnson υπέγραψε τον νόμο, στις 22/10 του έτους (Μπακούλη Ν., 2017).

Την ίδια χρονική περίοδο, ωστόσο, και συγκεκριμένα την 1η Αυγούστου του 1966, τα αμερικανικά πρακτορεία ειδήσεων μεταφέρουν στον λαό τη δυσάρεστη είδηση του πρώτου ιστορικού μακελειού που σημειώθηκε ύστερα από τη 2η τροποποίηση – μία εικόνα που έμελλε να αναπαράγεται στα Μ.Μ.Ε μέχρι και σήμερα. Επρόκειτο για τη μαζική δολοφονία με 17 νεκρούς στο Πανεπιστήμιο του Τέξας. Ο δράστης, αφότου είχε δολοφονήσει κοντινούς συγγενείς του, με τη χρήση περίστροφων και άλλων όπλων, αφαίρεσε τη ζωή από 13 περαστικούς, συμπεριλαμβανομένης μιας εγκύου, μέσα σε χρονικό διάστημα μόνο 90 λεπτών. Με αυτό το περιστατικό  “πυροδοτήθηκε”  μία συνεχής ακολουθία μαζικών πυροβολισμών, αιματοχυσίας και συνακόλουθων δακρύων στις ΗΠΑ, που συνταράσσει την παγκόσμια κοινότητα μέχρι και σήμερα.

Εντούτοις, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες πολίτες που απολάμβαναν το δικαίωμα οπλοκατοχής το καταχράστηκαν, διασπείροντας τον θάνατο. Χαρακτηριστικά, πριν από λίγες μόνο μέρες, το μεσημέρι της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου, επέλεξε ένας 19χρονος να εισέλθει στο το λύκειο Marjory Stoneman Douglas και να σκορπίσει τον θάνατο. Ο δράστης, πρώην μαθητής του εν λόγω λυκείου, φορούσε αντιασφυξιογόνα μάσκα και είχε βόμβες καπνού με τις οποίες ενεργοποίησε, αρχικά, τον συναγερμό για την πυρκαγιά, προκειμένου να προκαλέσει χάος και να βγάλει τους μαθητές στους διαδρόμους, και έπειτα άρχισε να πυροβολεί. Οι ερευνητές της αστυνομίας πιστεύουν ότι χρησιμοποίησε τύπο επιθετικού τυφεκίου AR-15 και είχε επάνω του πολλούς γεμιστήρες με σφαίρες. Κάπως έτσι έχασαν τη ζωή τους 17 μαθητές και ενήλικες, ενώ τραυματίστηκαν περί τα 50 άτομα. (Popaganda, 2018)

Το μακελειό που έλαβε χώρα στο Μαϊάμι προ λίγων ημερών, ωστόσο, δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για τους κατοίκους των ΗΠΑ. Μάλιστα, συχνά οι μαθητές κάνουν “ασκήσεις ετοιμότητας”, όπως συμβαίνει στη δική μας χώρα για την περίπτωση σεισμού.

Οι εικόνες που προβάλλονται στα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα αυτές τις μέρες δεν μπορούσαν παρά να ανασύρουν πρόσφατες μνήμες από μερικά παρόμοια περιστατικά ένοπλης μαζικής βίας που έσπειραν τον πόνο και τη θλίψη στην παγκόσμια κοινότητα. Λίγους μήνες νωρίτερα, την 5η Νοεμβρίου, σημειώθηκε ένα ακόμα αιματηρό επεισόδιο με πυροβολισμούς σε εκκλησία, στο Sutherland Springs του Τέξας. Όπως επιβεβαίωσαν οι Αρχές, οι νεκροί ανέρχονται στους 26, ενώ 24 είναι οι τραυματίες. Στους τραυματίες περιλαμβάνεται ένα παιδί δύο ετών, αλλά και τέσσερα παιδιά από την ίδια οικογένεια. Ένας πεντάχρονος που πυροβολήθηκε τέσσερις φορές και είναι σε κρίσιμη κατάσταση, δύο κορίτσια 5 και 7 ετών, καθώς και ένας 8χρονος. Ο δράστης του μακελειού, λίγες μόνο μέρες νωρίτερα, είχε δημοσιεύσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη φωτογραφία ενός όπλου AR-15 που επρόκειτο να είναι και το όπλο που θα στερήσει 26 ζωές (Πρώτο Θέμα, 2017).

Ας μη σταματήσουμε όμως εδώ. Λίγα χρόνια νωρίτερα, τον Δεκέμβριο του 2012, ένας νεαρός εισέβαλε οπλισμένος στο Δημοτικό σχολείο Sandy Hook στο Newtown, CT, και έσπειρε τον θάνατο. Ανάμεσα στα θύματα αυτή τη φορά ήταν 20 παιδιά, ηλικίας 5 με 10 ετών, και 6 δάσκαλοι (Newsbeast, 2012).

Παρά την αλλεπάλληλη απώλεια ανθρωπίνων ζωών από τη χρήση όπλων, οι ισχυρότερες κατασκευαστικές εταιρίες όπλων των ΗΠΑ εξακολουθούν να σημειώνουν οικονομική άνθιση. Συγκεκριμένα, μελετώντας τις κυριότερες εξ’αυτών, διαπιστώνεται μία γενικευμένη άνοδος των εσόδων τους, με μια αξιοσημείωτη αντίσταση στις προκλήσεις της πρόσφατης χρηματο-οικονομικής κρίσης.

Τον Δεκέμβριο του 2016 η Smith & Wesson Holding Corp., η οποία είχε πλέον μετονομαστεί σε American Outdoor Brands Corp. (AOBC), ανακοίνωσε ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο του φορολογικού έτους 2017, το οποίο έληξε στις 31 Ιανουαρίου 2017. Αναλυτικότερα, η AOBC ανακοίνωσε τις τρίμηνες καθαρές πωλήσεις ύψους $233,5 εκατ., με αύξηση 10,8% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2016 ($210,8 εκατ.). Με την επίτευξη πωλήσεων 197 εκατομμυρίων δολαρίων, το τμήμα πυροβόλων όπλων αποτελούσε το 84% των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας σε αυτήν την περίοδο – μια μέτρια βελτίωση 1,2% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2016 (194,7 εκατομμύρια δολάρια). Αντίθετα, στην τριμηνιαία έκθεση της Remington Outdoor Company, για την τρίμηνη περίοδο που λήγει στις 2 Απριλίου 2017, οι καθαρές πωλήσεις πυροβόλων όπλων ανέρχονται στα 84 εκατομμύρια δολάρια, ενώ τους αντίστοιχους τρεις μήνες το 2016 ανέρχονταν στα 115,3 εκατομμύρια δολάρια – μείωση κατά 27,1%. Επίσης, οι εκτιμήσεις από την τελευταία έκθεση κερδών της Ruger παρουσιάζουν αυξημένες πωλήσεις. Η εταιρεία ανέφερε καθαρές πωλήσεις ύψους 167,4 εκατομμυρίων δολαρίων για το πρώτο τρίμηνο του 2017, που αποδείκνυαν πτώση της τάξεως του 3,3% σε σύγκριση με τις καθαρές πωλήσεις ύψους 173,1 εκατομμυρίων δολαρίων το ίδιο τρίμηνο το 2016. Περαιτέρω, οι πωλήσεις MSR μειώθηκαν κατά 29 εκατομμύρια δολάρια, ενώ οι πωλήσεις όπλων, τουφεκιών rimfire και centerfire μειώθηκαν κατά 3,8 εκατομμύρια δολάρια. Αυτές οι μειώσεις αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τις αυξημένες πωλήσεις κυνηγετικών όπλων (0,8 εκατομμύρια δολάρια). Τέλος, τον Μάιο η Vista Outdoor ανακοίνωσε συνολικές πωλήσεις 579 εκατομμυρίων δολαρίων κατά το τέταρτο τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου, μείωση 5% από το ίδιο τρίμηνο το 2016, και πτώση κατά 21% οργανικά (Moldae, 2017).

Σύμφωνα με την τελευταία οικονομική έκθεση της NSSF (National Shooting Sports Foundation) εταιρίες με έδρα τις ΗΠΑ που κατασκευάζουν, διανέμουν και εκποιούν πυροβόλα όπλα, πυρομαχικά και κυνηγετικό εξοπλισμό παρέχουν θέσεις εργασίας σε 141.500 άτομα, ενώ δημιουργούν επιπλέον 159.623 θέσεις εργασίας σε προμηθευτές και συναφείς βιομηχανικούς κλάδους. Σε μία χώρα όπου το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται στο 5%, σύμφωνα με τα πρόσφατα ευρήματα του Bureau of Labor & Statistics, γίνεται αντιληπτό ότι η αγορά όπλων αποτελεί μια ισχυρή γεννήτρια θέσεων εργασίας.

Διαπιστώνεται, λοιπόν, ότι η κατασκευή και διακίνηση όπλων αποτελεί μία βιομηχανία με τεράστια συνεισφορά στην οικονομία των ΗΠΑ. Σύμφωνα δε με τη προαναφερθείσα έρευνα της NSSF, η οικονομική δραστηριότητα που συνδέεται με τη βιομηχανία όπλων στις ΗΠΑ το 2016 εκτιμάται στα $51.3 δισ. Επιπλέον, η βιομηχανία πυροβόλων όπλων και πυρομαχικών δημιουργεί σημαντικά φορολογικά έσοδα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η βιομηχανία και οι υπάλληλοί της πληρώνουν πάνω από 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακούς και κρατικούς φόρους, συμπεριλαμβανομένων των φόρων ιδιοκτησίας, εσόδων και πωλήσεων. Συγκρίνοντας τα παραπάνω ευρήματα με τα αντίστοιχα του 2008, εξάγεται το συμπέρασμα ότι η εν λόγω βιομηχανία έχει σημειώσει αξιέπαινη ανάπτυξη. Πιο συγκεκριμένα, ο συνολικός οικονομικός αντίκτυπος του κλάδου παρουσιάζει άνοδο της τάξεως 169% – ήτοι από 19,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2008 σε 51,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016. Ο αριθμός των θέσεων εργασίας στη βιομηχανία αυξήθηκε κατά 81% (από 166.200 σε 301.123), ενώ οι συνολικοί μισθοί υπερδιπλασιάστηκαν (137%) από 6.4 δισεκατομμύρια δολάρια σε 15.2 δισεκατομμύρια δολάρια. (NSSF, 2017).

Ωστόσο, τα υπέρογκα κέρδη που αποκομίζει το Κράτος των ΗΠΑ από τη βιομηχανία όπλων δεν περιορίζεται στο εγχώριο εμπόριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όγκος του παγκόσμιου εμπορίου όπλων και των στρατιωτικών υπηρεσιών αυξήθηκε το 2016 κατά 1,9% σε σχέση με το 2015 -για πρώτη φορά μέσα στα τελευταία 5 χρόνια κατεγράφη ένα τέτοιο ποσοστό- και κατά 38% σε σχέση με τα τελευταία 15 χρόνια, όπως επισημαίνει το σουηδικό Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη SIPRI στην ετήσια έκθεσή του για το 2016.

Ενδεικτικά, το 2016, οι 100 μεγαλύτερες εξοπλιστικές εταιρείες διεθνώς πούλησαν όπλα και οπλικά συστήματα αξίας 374,8 δισ. δολαρίων, επιτυγχάνοντας αύξηση 4 ποσοστιαίων μονάδων στις πωλήσεις τους. Ο λόγος της αύξησης αυτής αποδίδεται στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Αμερικανών στο εξωτερικό, αλλά και στις αγορές μεγάλης κλίμακας αμερικανικών οπλικών συστημάτων από άλλες χώρες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Lockheed Martin, που είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος προμηθευτής όπλων, η οποία πωλεί τα νέα στρατιωτικά τζετ F-35 σε χώρες όπως η Μ. Βρετανία, η Ιταλία και η Νορβηγία. Στην έκθεση του SIPRI γίνεται σαφές ότι τα περισσότερα όπλα που πωλούνται διεθνώς σε ποσοστό 57,9% προέρχονται από αμερικανικές εξοπλιστικές εταιρείες. Ο μεγαλύτερος «προμηθευτής» είναι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. «Είναι δύσκολο να εξαρτήσει κανείς άμεσα τις μεγάλες αγορές όπλων με τους εν εξελίξει πολέμους» υποστηρίζει η Οντ Φλεράν, διευθύντρια του προγράμματος για τις οπλικές και αμυντικές δαπάνες του SIPRI (Εφημερίδα των Συντακτών, 2017).

Τέλος, το οικονομικό αποτύπωμα της βιομηχανίας όπλων δεν περιορίζεται δυστυχώς μόνο στην εγχώρια αγορά και στις εξαγωγές, αλλά μπορεί να εντοπισθεί και στα τεράστια ποσά που διακινούνται ετησίως, με σκοπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της εγχώριας διακίνησης όπλων και την προάσπιση της ασφάλειας των πολιτών. Ενδεικτικά, ο υπεύθυνος ομοσπονδιακός οργανισμός για την παράνομη χρήση, κατασκευή και κατοχή όπλων, εκρηκτικών, αλλά και της παράνομης διάθεσης αλκοόλ και προϊόντων καπνού (ATF: Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives) έχει 4.770 υπαλλήλους (μη συμπεριλαμβανομένων των κρατικών και τοπικών δυνάμεων επιβολής νόμου -όπως το Project Safe Neighborhoods-, με τους οποίους συνεργάζεται) και ετήσιο μπάτζετ που φτάνει στo 1 δισεκατομμύριο ευρώ (TVXS, 2014).

Θα πίστευε κανείς, λοιπόν, πως μονάχα τα προαναφερθέντα περιστατικά επιτάσσουν την καταστολή της διακίνησης των όπλων στις ΗΠΑ. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί στο ελάχιστο. Τουναντίον, σύμφωνα με το ανεξάρτητο ερευνητικό πρακτορείο ειδήσεων ProPublica “για σχεδόν 20 χρόνια το Κογκρέσο είχε ωθήσει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) να αποστασιοποιηθεί από έρευνες βίας των πυροβόλων όπλων. Παρ’όλα αυτά, καθώς τα περιστατικά βίας πολλαπλασιάστηκαν στις αρχές του 1990, το CDC προώθησε τη χρηματοδότηση της έρευνας για τα όπλα, αλλά το 1996, υπό πίεση της Εθνικής Ένωσης Όπλων (NRA), μείωσε τη χρηματοδότηση από $ 2.7 εκατομμύρια σε μόλις 100 χιλιάδες δολάρια“. Έτσι, η πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ υπακούει στις πιέσεις της NRA και συντηρεί τη βιομηχανία όπλων “τζογάροντας ανθρώπινες ζωές”, όπως συμβαίνει και σε κάθε τυχερό παιχνίδι, όπου το κέρδος “είναι τα λεφτά.”

H φωτογραφία είναι μέρος της εκστρατείας της οργάνωσης “Moms Demand Action” που προασπίζεται την ελεγχόμενη οπλοκατοχή στην Αμερική και μάχεται για την αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας. Στην φωτογραφία αναφέρεται πως το βιβλίο που κρατάει το κορίτσι στα αριστερά με το παραμύθι της κοκκινοσκουφίτσας απαγορεύτηκε από τα σχολεία, καθώς στο καλάθι της κοκκινοσκουφίτσας υπήρχε ένα μπουκάλι με κρασί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της New York Times, “οι Αμερικανοί αποτελούν το 4.4% του πληθυσμού. Παρ’όλα αυτά, τους ανήκει το 42% των όπλων του πλανήτη.” Ας αναρωτηθούμε λοιπόν γιατί περί τα 62 παιδιά, ηλικίας έως 14 χρόνων, δολοφονούνται κάθε χρόνο κατά λάθος (Centers For Disease Control and Prevetion, 2011 ); Γιατί πεθαίνουν τουλάχιστον εκατοντάδες ανήλικοι στις ΗΠΑ, από σφαίρα που δεν προοριζόταν για αυτά; Άραγε 31.000 ζωές το χρόνο χάνονται “για την ασφάλεια ενός ελεύθερου κράτους και το δικαίωμα του λαού να διατηρεί και να φέρει όπλα ” (2η Τροπολογία (1971), Συνταγμα των ΗΠΑ), ή για να συντηρείται μία βιομηχανία που επιφέρει κέρδη αξίας δεκάδων δισεκατομυρρίων;

Πηγές:

  1. Εφημερίδα των Συντακτών. (2017). Κορυφαίες οι ΗΠΑ στις πωλήσεις όπλων που σημείωσαν νέα αύξηση https://www.efsyn.gr/arthro/koryfaies-oi-ipa-stis-poliseis-oplon-poy-simeiosan-nea-ayxisi
  2. Μπακούλη Ν.  (2017). Στην Αμερική αγοράζεις όπλο, πιο εύκολα από κινητό τηλέφωνο  http://longreads.news247.gr/oplokatohi-ameriki
  3. Πελεβάνη Μ. (2017). Αμερική: Το έθνος των όπλων http://tvxs.gr/news/kosmos/ethnos-ton-oplon 
  4. Πρώτα Θέμα. (2017). Μακελειό σε εκκλησία στο Τέξας με 26 νεκρούς http://www.protothema.gr/world/article/728487/purovolismoi-se-ekklisia-sto-texas-toulahiston-15-nekroi-kai-traumaties/
  5. NSSF. (2017). Firearms and Ammunition Industry Economic Impact Report 2017  https://www.nssf.org/government-relations/impact/
  6. Moldae J. (2017). Facing A Softened Market, Industry Has Case For Optimism https://shootingindustry.com/u-s-firearms-industry-2017/
  7. Newsbeast. (2012). Μακελειό από επίθεση σε σχολείο στο Κονέκτικατ https://www.newsbeast.gr/world/arthro/459512/makeleio-apo-epithesi-se-sholeio-sto-konektikat
  8. Popaganda. (2018). ΗΠΑ: Μακελειό σε σχολείο με 17 νεκρούς  http://popaganda.gr/pop-news/ipa-makelio-se-scholio-me-17-nekrous/
  9. TVXS. (2014). Το κέρδος πίσω από την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ  http://tvxs.gr/news/kosmos/kerdos-piso-apo-tin-oplokatoxi-stis-ipa
Έχει περάσει αρκετός χρόνος (4 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Η Τατιάνα είναι φοιτήτρια του τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών με κατεύθυνση Οικονομικά, Στατιστική και Επιχειρησιακή Έρευνα. Γνωρίζει άπταιστα Αγγλικά και Γαλλικά ενώ διαθέτει και γνώσεις Γερμανικών. Επιπλέον, έχει συμμετάσχει με διακρίσεις, σε σημαντικό αριθμό συνεδρίων διεθνούς και ευρωπαικής θεματολογίας. Στόχος της μέσα από την εξοικείωση με τη πολυπλοτκότητα των διεθνών πολιτικοοικονομικών σχέσεων και την ταυτόχρονη μελέτη των Μαθηματικών είναι να αποκωδικοποίησει τη δυναμική αλληλεπιδραση αυτών των δύο επιστημών, της πολιτικής επιστήμης και των μαθηματικών.

Website: https://powerpolitics.eu

   Ροή άρθρων Συντάκτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest