Πώς να αλλάξεις μία ολόκληρη βιομηχανία σε τρία απλά βήματα

Στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, η Amazon παρουσίασε το νέο της project, Amazon Go, το οποίο αναμένεται να είναι ένα από τα μεγαλύτερά της. Με ένα μόνο βίντεο, μας μεταφέρει σε μία σχεδόν παράλληλη πραγματικότητα, όπου ο πελάτης μπορεί να μπει στο κατάστημα, να πάρει αυτό που θέλει και απλά να φύγει. Χωρίς ταμεία. Χωρίς ουρές. Όλες οι συναλλαγές γίνονται ανέπαφα. Μπορεί να ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, η εταιρία όμως έχει ήδη αρχίσει να λειτουργεί πειραματικά ένα τέτοιο πολυκατάστημα, και έχει προγραμματίσει να το ανοίξει στο κοινό μέσα στο 2017. Η πρακτική αυτή πρόκειται να αλλάξει ριζικά τη βιομηχανία εμπορίου (retail industry), και -κατά συνέπεια- να επηρεάσει ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία.

Πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι, φυσικά, η κατοχύρωση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Σύμφωνα με το συχνό ερωτηματολόγιο (FAQ) που δημοσίευσε η εταιρία μαζί με το βίντεο, οι ανέπαφες αυτές συναλλαγές καθίστανται δυνατές με την ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα αυτό-οδηγούμενα αυτοκίνητα (computer vision, sensor fusion, deep learning). Η “Just Walk Out Technology” -όπως την αποκαλούν- ανιχνεύει με κάμερες αυτόματα την κίνηση των προϊόντων από τα ράφια στα καλάθια και αντίστροφα, ενώ μέσω της εφαρμογής ενημερώνει επίσης το ψηφιακό καλάθι αγορών στον προσωπικό λογαριασμό Amazon του πελάτη. Αμέσως μετά την έξοδό του από το κατάστημα, θα του σταλεί και η απόδειξη αγορών.

Η Amazon, ήδη από το 2013 και 2014, έχει κατοχυρώσει διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Το πρώτο, για ένα σύστημα παρακολούθησης για την αφαίρεση ή την τοποθέτηση των αντικειμένων σε τοποθεσίες απογραφής. Το δεύτερο διευρύνει την παραπάνω ιδέα, και προσθέτει τον τρόπο αυτόματης πληρωμής, όταν απομακρύνεσαι από την καθορισμένη περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δύο πατέντες, αρχικά, προορίζονταν για χρήση στις τεράστιες αποθήκες της Amazon, όμως, μέσα στο κείμενο, γίνονταν νύξεις για περαιτέρω χρήση τους σε μία τοποθεσία λιανικού εμπορίου.

Αυτό μας φέρνει στο δεύτερο βήμα, το απαράμιλλο marketing που χρησιμοποίησε η εταιρία. Η Amazon έκανε γνωστό στο κοινό το σχέδιό της, δημοσιεύοντας μόνο ένα βίντεο στην πλατφόρμα του YouTube, και ένα σετ συχνών ερωτήσεων (FAQ). Από το βίντεο, μάλιστα, έχει απενεργοποιηθεί η δυνατότητα σχολιασμών. Παράλληλα, η εταιρία δεν προσφέρει προεπισκοπήσεις του project στον Τύπο, και δεν απαντά ερωτήσεις για τον ακριβή τρόπο λειτουργίας του μοντέλου.

Όλα αυτά αποσκοπούν σε ένα και μόνο πράγμα: να εσωτερικευθεί στο κοινό η ιδέα των ανέπαφων συναλλαγών και της διαφορετικής πραγματικότητας. Αυτό φέρνει τη μεγάλη προσδοκία για εγκαθίδρυση αυτής της πραγματικότητας – με άλλα λόγια, ζήτηση. Και η ζήτηση, με τη σειρά της, είναι η κινητήριος δύναμη που επιφέρει την αλλαγή σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για να κατανοήσουμε το τρίτο βήμα, θα πρέπει να εξετάσουμε ένα διαφορετικό κομμάτι των επιχειρήσεων της Amazon. Πριν από χρόνια, η εταιρία ανέπτυξε μία online υποδομή που της επέτρεψε να φιλοξενήσει και να διαχειριστεί καλύτερα τη δικιά της σελίδα. Γρήγορα, όμως, συνειδητοποίησε ότι μπορεί να αρχίσει να πουλάει άδειες χρήσης αυτής της τεχνολογίας και σε άλλες επιχειρήσεις. Έτσι, γεννήθηκαν οι διαδικτυακές της υπηρεσίες – ή, αλλιώς, οι Amazon Web Services (AWS). Πρόκειται για ένα σύνολο από υπηρεσίες cloud, οι οποίες συχνά χρησιμοποιούνται από εταιρίες start-up, μεγάλες επιχειρήσεις, ακόμα και κρατικούς οργανισμούς των ΗΠΑ. Ουσιαστικά, οι AWS παρέχουν τους servers με τους οποίους λειτουργούν όλες οι σελίδες που απαρτίζουν το διαδίκτυο, όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Netflix, Instagram, NASA, ακόμα και η CIA είναι μόνο λίγες από τις εταιρίες/οργανισμούς που χρησιμοποιούν της υπηρεσίες της Amazon.

Οι AWS επιτρέπουν στις εταιρίες να αγοράζουν φθηνά ισχυρούς υπολογιστές, όποτε χρειάζεται να διαχειριστούν μεγάλη κυκλοφορία, να αποθηκεύσουν βίντεο, ή να τροφοδοτήσουν μία βάση δεδομένων. Η τεχνολογική βιομηχανία που αναπτύχθηκε από το 2010 και μετά είναι χτισμένη στην γρήγορη κλιμάκωση του προϊόντος σε όσο περισσότερους χρήστες είναι δυνατό. Χωρίς την τεχνολογική υποδομή των AWS και των ανταγωνιστών τους, η γρήγορη αυτή ανάπτυξη δεν θα ήταν δυνατή. Αξίζει να σημειωθεί ότι από αυτές τις άδειες χρήσης η Amazon συλλέγει δισεκατομμύρια σε τέλη, κάνοντας τις AWS το πιο κερδοφόρο κομμάτι της επιχείρησης.

Η ιστορία, λοιπόν, πρόκειται να επαναληφθεί. Η Amazon, έχοντας ήδη κατοχυρώσει τις πατέντες για την “Just Walk Out Technology“, και έχοντας δημιουργήσει μεγάλη προσδοκία στο κοινό, το μόνο που έχει να κάνει είναι να φτιάξει αυτά τα πολυκαταστήματα. Αυτό θα καθιερώσει το επιχειρηματικό μοντέλο, το οποίο σύντομα και άλλες εμπορικές επιχειρήσεις θα θέλουν να ακολουθήσουν. Αναπόφευκτα, αυτές θα στραφούν στην Amazon -που έχει το μοντέλο έτοιμο και κατοχυρωμένο-, η οποία, με τη σειρά της, θα αρχίσει να δίνει μαζικά άδειες χρήσης για αυτήν την τεχνολογία, έναντι εύλογου ανταλλάγματος, όπως και με τις AWS. Στόχος: η παγκόσμια βιομηχανία εμπορίου, αξίας $25 τρισεκατομμυρίων.

Οι επιπτώσεις της υιοθέτησης αυτού του μοντέλου είναι προφανείς πάνω στον εργασιακό τομέα. Στις ΗΠΑ, περίπου πέντε εκατομμύρια άτομα απασχολούνται στον τομέα των πωλήσεων, συνεπώς καταστήματα όπως το Amazon Go θα μπορούσαν να σημαίνουν πολλές απώλειες θέσεων εργασίας. Παράλληλα, με τη χρήση του μοντέλου, οι έμποροι μπορούν να επιτύχουν μείωση της τάξης του 15% των τρεχόντων εξόδων – γεγονός που κάνει την τεχνολογία αυτή ακόμα πιο ελκυστική. Βέβαια, η Amazon αναμένεται να δημιουργήσει και πολλές θέσεις εργασίας, τεχνολογικής και εμπορικής φύσεως.

Αυτό το νέο μοντέλο αγορών αποτελεί πρόκληση για την παραδοσιακή βιομηχανία εμπορίου. Παράλληλα, εγείρει σοβαρά ερωτήματα για το εργασιακό μέλλον, αλλά και τη μεταβαλλόμενη φύση της οικονομίας, γενικότερα. Τέλος, είναι φανερό πως ο ρόλος της πολιτείας θα πρέπει να αλλάξει. Σκοπός της δεν θα πρέπει να είναι η κανονιστική ρύθμιση των αγορών και των επιχειρήσεων, αλλά η αναδιανομή του πλούτου.

Δείτε όλο το βίντεο παρουσίασης του Amazon Go εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=NrmMk1Myrxc

Πηγές:

  1. Bishop, T. (2017) How ‘Amazon go’ works: The technology behind the online retailer’s groundbreaking new grocery store. Available at: http://www.geekwire.com/2016/amazon-go-works-technology-behind-online-retailers-groundbreaking-new-grocery-store/ (Accessed: 5 March 2017).
  2. Amazon (1996) Amazon.Com: Amazon go. Available at: https://www.amazon.com/b?node=16008589011 (Accessed: 5 March 2017).
  3. Del Rey, J. (2015) We may have just uncovered Amazon’s vision for a new kind of retail store. Available at: http://www.recode.net/2015/3/30/11560904/we-may-have-just-uncovered-amazons-vision-for-a-new-kind-of-retail (Accessed: 5 March 2017).
  4. Meyer, R. (2015) The unbelievable power of Amazon web services. Available at: https://www.theatlantic.com/technology/archive/2015/04/the-unbelievable-power-of-amazon-web-services/391281/ (Accessed: 5 March 2017).
  5. Wingfield, N. (2016) Amazon’s cloud business lifts its profit to a record. Available at: https://www.nytimes.com/2016/04/29/technology/amazon-q1-earnings.html (Accessed: 5 March 2017).
  6. Bureau Of Labor Statistics (2015) Retail sales workers: Occupational outlook handbook: U.S. Bureau of labor statistics. Available at: https://www.bls.gov/ooh/sales/retail-sales-workers.htm (Accessed: 5 March 2017).
  7. Dunlop, T. (2017) Amazon go means more than just job losses, it will restructure the economy. Available at: https://www.theguardian.com/sustainable-business/2016/dec/09/amazon-go-means-more-than-just-job-losses-it-will-restructure-the-economy (Accessed: 5 March 2017).
Έχει περάσει αρκετός χρόνος (7 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest