Πώς το Hollywood υποστηρίζει την αμερικανική οικονομία

Εισαγωγή

Η πλειοψηφία των ανθρώπων ανά τον κόσμο θαυμάζουν το Hollywood, κρίνοντάς το από το υπέροχο κινηματογραφικό ή τηλεοπτικό αποτέλεσμα, τα φαντασμαγορικά εφέ και τους εκθαμβωτικούς ηθοποιούς. Οι Αμερικάνοι πολίτες, ωστόσο, έχουν έναν επιπλέον λόγο να το λατρεύουν. Η βιομηχανία των ταινιών και της τηλεόρασης, εκτός από εθνική υπερηφάνεια, προσφέρει στις Ηνωμένες Πολιτείες πολλαπλά οικονομικά οφέλη. Στις παραγράφους που ακολουθούν θα αναλύσουμε τους τρόπους με τους οποίους το Hollywood υποστηρίζει την αμερικανική οικονομία.

Στατιστικά και τρόποι προσφοράς

Η βιομηχανία θεάματος στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελεί σημαντική κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης, συμβάλλοντας με 698 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία του αμερικανικού κράτους – περίπου το 4,32% των αμερικανικών αγαθών και υπηρεσιών, σύμφωνα με νέα έκθεση του Bureau of Economic Analysis (BEA) και του National Endowment for the Arts (NEA). Αυτές οι βιομηχανίες -συμπεριλαμβανομένης της κινηματογραφικής και τηλεοπτικής παραγωγής, της ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης, των εκδόσεων, των τεχνών, των διαφημίσεων και των λιανικών πωλήσεων- απασχολούν 4,7 εκατομμύρια Αμερικανούς, δημιουργώντας 334,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε μισθούς, ενώ ήταν υπεύθυνες για ένα εμπορικό πλεόνασμα ύψους περίπου 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

 

Πιο συγκεκριμένα, στον τομέα παραγωγής, εμπορίας και διανομής κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών εκπομπών απασχολούνται 305.000 Αμερικάνοι πολίτες. Η Καλιφόρνια είναι η πιο παραγωγική πολιτεία, με 191.399 εργαζόμενους -οι οποίοι απασχολούνται άμεσα στον κλάδο-, εκ των οποίων 136.906 είναι θέσεις εργασίας σχετικές με την παραγωγή, προσφέροντας συνολικά περίπου 19,89 δισ. δολάρια σε μισθούς. Η Νέα Υόρκη έρχεται δεύτερη, με 89.920 άμεσες θέσεις εργασίας -συμπεριλαμβανομένων 53.630 θέσεων εργασίας παραγωγής-, προσφέροντας 10,42 δισεκατομμύρια δολάρια σε μισθούς, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται το Τέξας, με 39.315 άμεσες θέσεις εργασίας, 9.914 θέσεις εργασίας στην παραγωγή και 1,77 δισεκατομμύρια δολάρια σε μισθούς. Τελευταίο ήταν το Wyoming, με μόλις 253 θέσεις εργασίας, 57 θέσεις εργασίας στον τομέα της παραγωγής και 8,2 εκατομμύρια δολάρια σε μισθούς, ακολουθούμενο από τo Delaware με 481 θέσεις εργασίας, 167 θέσεις εργασίας παραγωγής και 14 εκατομμύρια δολάρια μισθών. Σημαντικό είναι να προσθέσουμε πως οι θέσεις εργασίας που προσφέρονται σε αυτόν τον τομέα είναι θέσεις με υψηλή ποιότητα, με έντονα συνδικαλιστικό εργατικό δυναμικό, και με μέσο μισθό 92.000 δολάρια – 79% υψηλότερο από το μέσο μισθό σε εθνικό επίπεδο.

Εκτός από τον τοπικό αντίκτυπο στην κάθε πολιτεία, η βιομηχανία κινηματογράφου και τηλεόρασης συμβάλλει συνολικά στην εθνική οικονομία. Το 2014, ο κλάδος συνέβαλε σε πωλήσεις ύψους 131 δισ. δολαρίων (αύξηση 2% από το 2013), δημιουργώντας δημόσια έσοδα ύψους 19,3 δισ. δολαρίων από φόρους επί των αγαθών, κρατικούς φόρους εισοδήματος και ομοσπονδιακούς φόρους, συμπεριλαμβανομένων των φόρων εισοδήματος, της ανεργίας, του Medicare και της κοινωνικής ασφάλισης. Εκτός από τα studios και τα δίκτυα, η βιομηχανία αποτελείται κυρίως από μικρές επιχειρήσεις και, από τις σχεδόν 89.000 επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κάθε πολιτεία της χώρας, το 84% απασχολεί λιγότερους από 10 ανθρώπους. Ο κινηματογράφος και η τηλεόραση υποστηρίζουν, επίσης, άλλες επιχειρήσεις σε άλλες βιομηχανίες, προσφέροντας το 2014 πάνω από 41 δισεκατομμύρια δολάρια σε πληρωμές, σε περισσότερες από 345.000 τοπικές επιχειρήσεις.

Πρόσφατα, μάλιστα, τα μέλη του κογκρέσου Doug Collins, Joseph Crowley, Jason Smith, Linda Sánchez, Adam Schiff και Chris Collins εισήγαγαν το Facilitating Investment in Local Markets (FILM) Act” (H.R. 2405), ένα νομοσχέδιο για τη συνέχιση του κινήτρου εγχώριας παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών προγραμμάτων, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο. Αυτή η κίνηση ήταν το κλειδί για τη διατήρηση του ανταγωνιστικού κλίματος παραγωγής της Αμερικής, που επιτρέπει στην αμερικανική κινηματογραφική και τηλεοπτική βιομηχανία να κινηματογραφεί σε ολόκληρη τη χώρα, δημιουργώντας τοπικές θέσεις εργασίας, και οδηγώντας σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις.

Όπως πολλές άλλες αμερικανικές επιχειρήσεις, οι κινηματογραφικές και τηλεοπτικές εταιρείες λειτουργούν με αυστηρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς, και λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με το πού θα κάνουν τα γυρίσματα με βάση το κόστος. Οι ανταγωνιστικές πολιτικές, όπως το κίνητρο εγχώριας παραγωγής, συμβάλλουν στον περιορισμό του τεράστιου οικονομικού ρίσκου της παραγωγής ταινιών ή τηλεοπτικών εκπομπών, και επιτρέπουν στις κοινότητες σε ολόκληρη τη χώρα να επωφεληθούν άμεσα από την οικονομική δύναμη της αμερικανικής βιομηχανίας κινηματογράφου και τηλεόρασης. Όπως αναλύθηκε παραπάνω, αυτά τα οφέλη προέρχονται από ποικίλες μορφές – συμπεριλαμβανομένων των θέσεων εργασίας για τους ντόπιους εργαζόμενους, των εσόδων για τις μικρές επιχειρήσεις, των επενδύσεων σε υποδομές και του τουρισμού που προκαλείται από ταινίες. Στην πραγματικότητα, έχει υπολογισθεί πως μια μεγάλη ταινία, με γυρίσματα εντός του κράτους, συνεισφέρει περίπου 225.000 δολάρια κάθε μέρα στην τοπική οικονομία.

Ας δούμε κάποιες γνωστές περιπτώσεις και την προσφορά τους σε τοπικό επίπεδο πιο συγκεκριμένα:

  1. Το “Breaking Bad” της Sony είναι μόνο ένα παράδειγμα της αναπτυσσόμενης κινηματογραφικής βιομηχανίας του Νέου Μεξικού. Η δημοφιλής σειρά προσέφερε 70 εκατομμύρια δολάρια στην τοπική οικονομία, ενώ έχει μετατρέψει τμήματα του Albuquerque σε δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα. Συνολικά, ο κλάδος συνεισφέρει πάνω από 164 εκατομμύρια δολάρια σε μισθούς, και υποστηρίζει περισσότερες από 3.100 θέσεις εργασίας. Η οικονομική ανάπτυξη αποδεικνύεται, επίσης, και με την ανάπτυξη υποδομών υψηλής ποιότητας, όπως το Albuquerque Studios.
  2. Στο Illinois, η βιομηχανία κινηματογράφου και τηλεόρασης απασχολεί -άμεσα-περισσότερους από 19.000 ανθρώπους, και πληρώνει πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε μισθούς. Πρόσφατες ταινίες που έχουν βγει στην πολιτεία περιλαμβάνουν το Barbershop: The Next Cut και Southside with You, μαζί με την τηλεοπτική σειρά Empire, Chicago Fire και The Girlfriend Experience.
  3. Το περασμένο φθινόπωρο, η παραγωγή του “Gone Girl” του Twentieth Century Fox ενίσχυσε την οικονομία του Μιζούρι κατά 7 εκατομμύρια δολάρια. Η παραγωγή πλήρωσε πάνω από 7.000 νύχτες διαμονής σε δωμάτια ξενοδοχείων, και προσέλαβε τουλάχιστον 1.300 επιπλέον άτομα. Σε ολόκληρη την πολιτεία του Μιζούρι υπάρχουν πάνω από 8.750 άτομα τα οποία απασχολούνται απευθείας από την κινηματογραφική βιομηχανία και την τηλεόραση, και περισσότερες από 1.450 συναφείς επιχειρήσεις.
  4. Στη Χαβάη, η βιομηχανία κινηματογράφου και τηλεόρασης απασχολεί περισσότερους από 2.200 ανθρώπους, και πληρώνει 100 εκατομμύρια δολάρια σε μισθούς. Ήταν η κύρια τοποθεσία για παραγωγές, συμπεριλαμβανομένων των Jurassic World, Hawaii Five-O και Snowden.

Εν κατακλείδι

Είναι φανερό πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατανοήσει το συγκριτικό τους πλεονέκτημα, το ιδιαίτερα πλούσιο και ποικιλόμορφο φυσικό τοπίο, και φροντίζουν να δίνουν κίνητρα ανάπτυξης εγχώριων παραγωγών. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που έχει αναγάγει τη βιομηχανία του θεάματος σε κύρια πηγή εσόδων του αμερικανικού κράτους. Ας αναρωτηθούμε όλοι τί θα συνέβαινε εάν η Ελλάδα μπορούσε να διδαχθεί από το success story του αμερικανικού κινηματογράφου, μιας και το φυσικό τοπίο που διαθέτει η χώρα μας χαρακτηρίζεται επίσης από ποικιλομορφία, και οι προοπτικές ανάπτυξης του συγκεκριμένου κλάδου είναι τεράστιες.

Πηγές:

  1. Dodd, C. (2015). Creative industries add $698 billion to the U.S. economy and 4.7 million jobs. [online] Mpaa.org. Available at: http://www.mpaa.org/nea/#.WWkSAojyiUk [Accessed 18 Jul. 2017].
  2. Robb, D. (2016). MPAA: U.S. Film & TV Industry Generates $121 Billion in Wages. [online] Deadline. Available at: http://deadline.com/2016/09/mpaa-u-s-film-tv-industry-generates-121-billion-in-wages-1201812945/ [Accessed 18 Jul. 2017].
  3. Fried, N. (2015). U.S. film and TV production drives economix frowth in every corner of America. [online] Mpaa.org. Available at: http://www.mpaa.org/u-s-film-and-tv-production-drives-economic-growth-in-every-corner-of-america/#.WWkshojyiUk [Accessed 18 Jul. 2017].
Έχει περάσει αρκετός χρόνος (1 έτος) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest