Στίλβη

Editorial Ιανουαρίου : Κοιτώντας ψηλά για το 2016.

Τα τελευταία 10 δευτερόλεπτα του χρόνου, όταν τα φώτα σβήσουν και οι φωνές καταλαγιάσουν, ο νους ξεκινά ασυναίσθητα το ταξίδι στις στιγμές που πέρασαν. Στο μυαλό έρχονται οι στιγμές που πόνεσαν, που τραυμάτισαν επιφανειακά ή που χάραξαν σημάδια που θα συνοδεύουν για την υπόλοιπη ζωή. Αυτές οι στιγμές στον ουρανό των σκέψεων λαμπυρίζουν περισσότερο, ακανόνιστα και ενοχλητικά, σαν αστέρια που είναι αποφασισμένα να φανούν ακόμα και αν θέλεις να κλείσεις τα μάτια. Τα τελευταία δευτερόλεπτα του χρόνου είναι τα πιο μεγάλα και βασανιστικά: όταν η στίλβη των σκέψεων θυμίζει στον άνθρωπο τη θέση, το ρόλο και το καθήκον του στη ζωή και στην ιστορία.

1 –  Μπάγκα

0800BF0C00000514-0-image-a-30_1420838779514

Στις 3 Ιανουαρίου η ακραία Ισλαμική οργάνωση Boco Haram επιτέθηκε στην πόλη Μπάγκα της βορειοανατολικής Νιγηρίας, ισοπεδώνοντάς την. Τα δυτικά Μέσα έκαναν λόγο για μαζικές σφαγές, ενώ πάνω από 11,000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν με προορισμό το γειτονικό Τσαντ. Η οργάνωση συνέχισε τις επιθέσεις κατά τη διάρκεια του χρόνου, με τις κυβερνητικές δυνάμεις ωστόσο να καταφέρνουν ισχυρά πλήγματα εναντίων της. Στις 26 Δεκεμβρίου ο Πρωθυπουργός της Νιγηρίας, Mahammadu Buhari, δήλωσε πως οι τζιχαντιστές έχουν ηττηθεί στο έδαφος της χώρας του, κάτι που αναμένεται να φανεί το 2016.

 

2 – Je Suis Charlie

diamarchar12.medium

Στις 7 Ιανουαρίου, 2 αδέρφια εισβάλουν στα γραφεία του γαλλικού περιοδικού Charlie Hebdo σκοτώνοντας 12 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 11. Ορμώμενη από τις εριστικές απεικονίσεις του περιοδικού, ο πυρήνας της Al Qaeda στην Υεμένη προχώρησε στο χτύπημα που σόκαρε τον πλανήτη, και έστειλε πολλαπλά μηνύματα: καμία Δυτική χώρα δεν είναι αρκετά ασφαλής, οι ακραίες μουσουλμανικές οργανώσεις είναι ικανές για ενέργειες αυτού του βεληνεκούς, η Τζιχάντ θέλει να μεταφερθεί στα κέντρα των Δυτικών μητροπόλεων. Το νωπό αίμα ξύπνησε ξανά μνήμες, και η Δύση ξεκίνησε τις ετοιμασίες για να εκδικάσει λύσεις. Όμως στον πολιτισμένο, ελεύθερο κόσμο, η ελεύθερη διακίνηση λόγου και ιδεών δεν σταματάει ποτέ. Το περιοδικό συνέχισε την κυκλοφορία του και εκατομμύρια άνθρωποι (εκ των οποίων όλοι οι υγιείς Μουσουλμάνοι) καταδίκασαν το γεγονός και συνασπίστηκαν υπό το κοινό σύνθημα.

3 – ISIS

rfdiraq-sfSpan

Το Ισλαμικό Κράτος, την χρονιά που πέρασε, πραγματοποίησε μεγάλες επιθέσεις σε χώρες μακριά από την επικράτειά του, φανερώνοντας με αυτόν τον τρόπο τόσο τις δυνατότητές, όσο και τις προθέσεις του. Έχοντας αναγάγει την τρομοκρατία σε κυρίαρχο Δόγμα, ο ISIS χρησιμοποιεί τον ανταρτοπόλεμο και τις επιθέσεις αυτοκτονίας με στόχο την πρόκληση πανικού στον πυρήνα της κοινωνίας, διαμέσου των μαζικών δολοφονιών πολιτών. Υπό αυτό το πρίσμα χτυπήθηκαν η Τυνησία, η Βυρηττός, η Δαμασκός, η Άγκυρα και το Παρίσι. Η Δύση, με αφορμή κυρίως το χτύπημα στην γαλλική πρωτεύουσα, ενέτεινε τον αγώνα της κατά της οργάνωσης με συνεχείς βομβαρδισμούς και αποστολή χερσαίων δυνάμεων σε περιοχές ελέγχου των τζιχαντιστών. Η συμμετοχή της Ρωσίας στην εξίσωση, καθώς και η σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ των Μεγάλων Δυνάμεων στο «ναρκοπέδιο» της Συρίας, περιπλέκει τα πράγματα. Tο 2016 μένει να αποδείξει αν οι διακρατικές επιδιώξεις θα είναι οι απόλυτοι ρυθμιστές στο συγκεκριμένο πεδίο, ή αν ο κοινός εχθρός μπορεί να συνασπίσει τους δρώντες υπό ένα κοινό σκοπό.

4 – Havana

us_cuba_diplomatic_ties_havana_ap_img_0

Στις 29 Μάιου το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών αφαιρεί την Κούβα από την λίστα με τις χώρες που προωθούν την τρομοκρατία, για πρώτη φορά μετά από το 1982. Η πρωτοβουλία για έναρξη των διαδικασιών για την επίλυση του ζητήματος αποτέλεσε πρωτοβουλία του Barack Obama, πρωτοβουλία που βρήκε πρόσφορο έδαφος στην παρόμοια επιθυμία του Raul Castro. Στις 20 Ιουλίου η κουβανική σημαία υψώθηκε στον αμερικανικό ουρανό, μαζί με τις ελπίδες μεγάλης μερίδας του κουβανικού λαού για αλλαγή της καθημερινής ζωής της χώρας, υπό την σταδιακή ένταξη στην Διεθνή χρηματοδότηση. Το 2016 θα αποτελέσει έτος σταθμό για την Αβάνα, καθώς θα σημάνει την αρχή της μετάβασης στη νέα εποχή. Ενδιαφέρον, ωστόσο, εμπεριέχεται και στο αν η λύση της Κούβας θα αποτελέσει την παρακαταθήκη του πρώτου έγχρωμου Προέδρου της Αμερικής, ή αν αναμένεται νέα αμερικανική πρόταση για άλλη ασθμαίνουσα περιοχή του πλανήτη.

5 – Προσφυγικό

Syrian-refugees-land-on-t-009

Το 2015 εκδηλώθηκε η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Κύρια αιτία αποτέλεσε η συνεχιζόμενη κρίση στην Συρία και στην Μέση Ανατολή γενικότερα, αλλά και η έκρυθμη κατάσταση στις χώρες της Αφρικής – απόρροια τόσο της Αραβικής Άνοιξης, αλλά και της σαρωτικής εξάπλωσης της Τζιχάντ. Καραβάνια προσφύγων ξεκίνησαν από τις πολύπαθες χώρες με προορισμό την Δύση (ελάχιστοι κατευθύνθηκαν προς τις ομόθρησκες και εξαιρετικά εύρωστες χώρες της Ασίας λόγω των πολιτικών των εν λόγω χωρών) όπου αναζητούν ένα μέλλον μακριά από συγκρούσεις. Οι πύλες της Ευρώπης κατακλύστηκαν από φουσκωτές βάρκες που μετέφεραν ελπίδα, και άνθρωποι κάθε ηλικίας κατέκλυσαν την Ιταλία, τη Γαλλία και κυρίως την Ελλάδα, που λόγω της γεωγραφικής της θέσης δέχθηκε την μεγαλύτερη εισροή. Οι πρόσφυγες επιθυμούν να φθάσουν στην ανεπτυγμένη Δύση, με πρώτες επιλογές τη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες. Έπειτα οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και η Λατινική Αμερική αποτελούν επίσης σημεία του χάρτη τους. Η πρωτοφανής εισροή δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην Ευρώπη, προβλήματα που εκδηλώθηκαν και εκδηλώνονται καθημερινά σε κάθε επίπεδο. Η γραφειοκρατία και οι ενστάσεις των χωρών για απορρόφηση – ή έστω φιλοξενία – προσφύγων, σε συνδυασμό με το καλπάζον εθνικιστικό ρεύμα, εγκλωβίζουν τους ανθρώπους σε συγκεκριμένες χώρες, οι οποίες δεν ήταν ο τελικός τους προορισμός. Οι χώρες αυτές ασφυκτιούν, αλλά αδυνατούν να ικανοποιήσουν την – κοινή με τους πρόσφυγες – επιθυμία για απελευθέρωσή τους. Η Ελλάδα, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στεγάζει πρόσφυγες σε τοποθεσίες ακόμα και μέσα στην Αθήνα, με την προσμονή για λύση. Η κατάσταση ωστόσο συγκρατείται από ίνες υπομονής από κάθε πλευρά, ενώ η κοινωνία αντιδρά επίσης στην αύξηση της παρουσίας των προσφύγων στο κέντρο της πόλης. Το πρόβλημα του προσφυγικού δεν αναμένεται να λυθεί οριστικά στο 2016, αλλά αυτό που περιμένουν οι χώρες-σύνορα της Ευρώπης είναι μια λύση που θα τις ανακουφίσει και θα αποτρέψει την δημιουργία νέων προβλημάτων, που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τόσο την Εθνική ισορροπία (περαιτέρω άνθιση της ακροδεξιάς), αλλά και την Διεθνή εμπλοκή ακραίων μουσουλμανικών στοιχείων.

6 – Νεπάλ

150427103509-13-nepal-quake-0427-super-169

Στις 25 Απριλίου το Νεπάλ τραντάζεται από 7,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, έναν από τους ισχυρότερους σεισμούς που έχουν καταγραφεί ποτέ. Οι σεισμολόγοι δήλωσαν πως από τη δόνηση εκλύθηκε ενέργεια 800 φορές ισχυρότερη από αυτήν στη Χιροσίμα έπειτα από την ρίψη της ατομικής βόμβας. Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, και οι ζημιές υπολογίστηκαν σε περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Στις 12 Μάιου η χώρα χτυπήθηκε ξανά από 7,4 Ρίχτερ, υποφέροντας όμως λιγότερα θύματα. Η αντίδραση της Διεθνούς κοινότητας ήταν γρήγορη, με αμερικανική, βρετανική, γερμανική, κινεζική και πακιστανική βοήθεια να καταφθάνει άμεσα.

 

7 – Solar Impulse 2

solar-impulse-2-plane-designboom01-818x527

Στις 9 Μάιου o Bertnard Piccard και ο  Andre Borschberg ξεκίνησαν το πρώτο ταξίδι για το Γύρο του Κόσμου με σκάφος ηλιακής ενέργειας, χωρίς να χρησιμοποιήσουν καμία καύσιμη ύλη. Οι 2 πιλότοι – και εφευρέτες – κατάφεραν να φτάσουν από το Άμπου Ντάμπι ως την Χαβάη, όπου και το σκάφος τους υπέστη ζημιά στις μπαταρίες κατά την πτήση. Το εγχείρημά του αναμένεται να συνεχιστεί το 2016, με σκοπό να ολοκληρώσουν την αποστολή τους και να σπάσουν ξανά το ρεκόρ για πτήση αυτού του είδους.

 

 

8 – ΣΥΡΙΖΑ

The leader of Syriza, Alexis Tsipras, waves to supporters at a rally in Athens, 22 January 22, 2015.

Στις 25 Ιανουαρίου ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις Ελληνικές Εκλογές, με ποσοστό 36,34%, και σχηματίζει με το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων την πρώτη κυβέρνηση που δεν εμπερίεχε τα μέχρι τότε κόμματα εξουσίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ και της Νέας Δημοκρατίας. Η επικράτηση του αριστερού κόμματος έφερε ανακατατάξεις στην Ευρωπαϊκή Πολιτική, ευνοώντας την εξάπλωση των δυνάμεων του ίδιου χώρου με κοινό στόχο την καταπολέμηση των πολιτικών λιτότητας και την προσφορά μιας νέας λύσης για την οικονομική κρίση. Η συνέχεια δεν θα ήταν εύκολη για την – κατά δήλωσή της – πρώτη Αριστερή Κυβέρνηση της Ελλάδας, καθώς οι διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους οδήγησαν σε αδιέξοδο. Η ανυποχώρητη ελληνική στάση, σε συνδυασμό με την ευρωπαϊκή αναλγησία, οδήγησαν στο κλείσιμο των τραπεζών και στην πάροδο της ημερομηνίας για αποπληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ, γεγονός που σήμανε και τυπικά την ελληνική χρεωκοπία. Υπό το φως των εξελίξεων, ο Αλέξης Τσίπρας καλεί τον ελληνικό λαό σε δημοψήφισμα με ερώτημα την αποδοχή ή όχι των προταθέντων όρων από τους εταίρους, διαδικασία που έληξε με την σαρωτική επικράτηση του Όχι, με ποσοστό 61,3%. Με αυτό το αποτέλεσμα, η ελληνική πλευρά κάθεται ξανά στο διαπραγματευτικό τραπέζι και εν τέλει υπογράφεται το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας. Φέρνοντας την συμφωνία στην Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός προκηρύσσει εκλογές στις 20 Αυγούστου, υποβάλλοντας την παραίτησή της κυβερνήσεώς του. Στην εκλογική μάχη ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει ξανά την εξουσία λαμβάνοντας το 35,46% των ψήφων, διατηρώντας στην ουσία την ισχύ του σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική διαδικασία, παρά την αποχώρηση 25 βουλευτών από το Σώμα του, οι οποίοι υπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη σχημάτισαν την Λαϊκή Ενότητα – κόμμα που δεν κατάφερε να εισέλθει στην Βουλή. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Παναγιώτης Καμμένος συμφώνησαν στην εκ νέου συνεργασία τους και, έκτοτε, αποτελούν την Ελληνική Κυβέρνηση. Το 2016 θα αποτελέσει τη χρονιά κρίσης για την συγκυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης και την πορεία για έξοδο από την οδό τον μνημονίων, αλλά θα καταδείξει επίσης αν η αριστερή αύρα που εκλύθηκε σε όλη την Ευρώπη είναι αρκετά δυνατή για να συνεχίσει να ωθεί εμπρός τις δυνάμεις της, ή αν η πορεία της ελληνικής κυβέρνησης και χώρας στο έτος, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα παγκόσμια και ευρωπαϊκά προβλήματα, στρέψουν την κοινωνία σε παλινόρθωση πολιτικών ή στην στήριξη δυνάμεων αντίθετων χώρων, όπως της άκρας Δεξιάς.

9 – Su-24

1018725239

Στις 24 Νοεμβρίου η Τουρκία κατέρριψε ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος τύπου Sukhoi-24, με την αιτιολογία της συνεχιζόμενης παραβίασης του Εθνικού Εναέριου Χώρου της. Η Ρωσική πλευρά θεώρησε την κίνηση αυτή ως πράξη πολέμου, χωρίς ωστόσο να απαντήσει με παρόμοια μέσα. Επιβλήθηκαν οικονομικά αντίμετρα, ενώ οι σχέσεις των χωρών βρίσκονται σε οριακό σημείο, με φόντο πάντα το πεδίο της Συρίας. Οι λόγοι για την τουρκική πράξη εντοπίζονται κυρίως στην προστασία των Εθνικών συμφερόντων της στην Μέση Ανατολή, και στην ανάγκη της για ηγετική παρουσία στα τεκταινόμενα. Η ανοιχτή πρόκληση, όμως, μιας υπέρτερης δύναμης προδίδει την ύπαρξη παρασκηνίου, ειδικά με την στάση που κρατούν τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και το ΝΑΤΟ υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών. Το 2016 θα φανούν οι εξελίξεις και η απάντηση της Ρωσίας (που είναι δεδομένη), αλλά και ο βαθμός στον οποίο η Συρία θα αποτελέσει εν τέλει το πρελούδιο ή την αφορμή μιας σύγκρουσης Μεγάλων Δυνάμεων σε κάθε επίπεδο, οικονομικό, στρατιωτικό, πυρηνικό.

10 – 365 Ευκαιρίες

Στο τελευταίο δευτερόλεπτο της αναδρομής, ο νους συνειδητοποιεί πως η ευχή για καλή χρονιά είναι τόσο άστοχη. Καμία χρονιά δεν θα είναι καλή. Κάθε μια θα είναι γεμάτη πόνο, δυστυχία και αίμα. Κανένας δεν μπορεί να εύχεται για μια καλή χρονιά, γιατί είναι σαν να ζητά το αδύνατό. Η ευχή είναι καλή προσπάθεια. Κάθε έτος έχει 365 δοκιμασίες που ο κάθε ένας οφείλει να δει σαν ευκαιρίες. Σαν ευκαιρίες για να δημιουργήσει ένα καλύτερο κόσμο, σε ένα αδυσώπητο χωροχρόνο.

Τα αστέρια θα συνεχίσουν να λάμπουν ακανόνιστα. Κάθε ένα κάτι θέλει να πει, κάτι ουρλιάζει μέσα από το ατέρμονο λαμπύρισμα του.

Στίλβη, όλη μας η ζωή.

Καλή Προσπάθεια. 

 

 

 

 

 

Έχει περάσει αρκετός χρόνος (5 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest