Στρατολόγηση γυναικών: Παγίδα της τρομοκρατίας

Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας μονοπωλεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον, όπως και οι ανάλογες τρομοκρατικές επιθέσεις. Αναφορικά με τις πλέον γνωστές τρομοκρατικές οργανώσεις, Μπόκο Χαράμ και ISIS, φαίνεται πως οι συνεχείς δράσεις έχουν μειώσει κατά πολύ τον πληθυσμό των στελεχών τους. Θεωρώντας πως οι γυναίκες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως σύζυγοι και ως όπλα, προχώρησαν στη στρατολόγησή τους με ποικίλους τρόπους. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών υπολογίζει ότι, από τον Ιούνιο του 2014, έχουν χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον 100 γυναίκες και νεαρά κορίτσια για να φέρουν εις πέρας αποστολές αυτοκτονίας.

Βασικότερος στόχος είναι οι μουσουλμανικών θρησκευτικών πεποιθήσεων γυναίκες της δύσης, δεδομένου ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις μάχονται κατά του δυτικού πολιτισμού, επιχειρώντας να καταπνίξουν τις δυτικότροπες συνήθειες. Στις δυτικές χώρες, οι νεαρές γυναίκες προσελκύονται κυρίως μέσω του διαδικτύου, του πλέον διαδεδομένου μέσου επικοινωνίας, όπου τους υπόσχονται άνετη ζωή και χρήματα, ενώ σπάνια γνωρίζουν τον πραγματικό ρόλο που τους επιφυλάσσεται. Όταν τελικά φτάσουν οι γυναίκες στη Νιγηρία ή τη Συρία, συνήθως δεν εκπαιδεύονται στρατιωτικά, δεν μαθαίνουν να πολεμούν. Αντίθετα, χρησιμοποιούνται ως σύζυγοι, επιφορτισμένες με το καθήκον να διατηρήσουν οικογένεια και νοικοκυριό. 12675119_1831716783721883_1820456261_o
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ντόπιες δεν ανήκουν στο στόχαστρο των οργανώσεων. Και σε αυτές προσφέρονται τεράστια χρηματικά ποσά, μια τακτική που αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματική, καθώς οι περισσότερες οικογένειες έχουν ανάγκη τα χρήματα. Επομένως το κίνητρο είναι πολύ ισχυρό.
Όποια και να είναι η καταγωγή των γυναικών, πιθανότατα έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου σχετικά με την ιδεολογία και την αποστολή που πρόκειται να εκτελέσουν, όπως άλλωστε συμβαίνει και στην πλειοψηφία των υποψήφιων υποστηρικτών όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων. Παράλληλα, οι περισσότερες γυναίκες υποχρεώνονται να παντρευτούν στελέχη, επομένως θεωρείται καθήκον τους να προστατέψουν την οικογένειά τους και τη συνέχεια της ύπαρξης και δράσης της οργάνωσης.

Ενώ φαίνεται πως αρχικός λόγος για τη στρατολόγηση των γυναικών ήταν η δημιουργία οικογένειας για τους μαχητές, η τακτική άλλαξε – τουλάχιστον από το 2014 και πλέον οι γυναίκες αναλαμβάνουν δράση οι ίδιες. Παίζουν ακόμα και το ρόλο των βομβιστών αυτοκτονίας, ο οποίος προφανώς είναι αποτέλεσμα ιδεολογικής προπαγάνδας, διότι εκτιμάται ότι οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να εγείρουν υποψίες σε σχέση με τους άνδρες. Ισχυρότατο πλεονέκτημα προσφέρει η θρησκευτική ενδυμασία των γυναικών, η οποία αποτελεί τον τέλειο τρόπο απόκρυψης εκρηκτικών και άλλων συσκευών. Επίσης, οι άνδρες αστυνομικοί είναι λιγότερο πιθανό να αναζητούν και να ελέγχουν γυναίκες, λόγω θρησκευτικών και πολιτιστικών πεποιθήσεων. Ίσως, ακόμα, οι ίδιες να μη γνωρίζουν ότι οι συσκευές που κουβαλούν μπορούν στην πραγματικότητα να τις σκοτώσουν, καθώς οι περισσότερες έχουν μηχανισμούς που ενεργοποιούνται εξ αποστάσεως.
Το πιο πρόσφατο σχετικό περιστατικό σημειώθηκε την περασμένη Τρίτη 9 Φεβρουαρίου, όταν τρεις γυναίκες, οι οποίες παρίσταναν τις εκτοπισμένες, στάλθηκαν σε καταφύγιο στην πόλη Ντικβα της Νιγηρίας, από την εξτρεμιστική ισλαμιστική οργάνωση της Μπόκο Χαράμ. Οι δύο από αυτές ανατινάχτηκαν, προκαλώντας τον θάνατο 58 και τον τραυματισμό 78 ανθρώπων. Η τρίτη γυναίκα δεν ενεργοποίησε το μηχανισμό όταν αντιλήφθηκε ότι μέλη της οικογένειάς της βρίσκονταν στο στρατόπεδο. Αντίθετα, συνελήφθη και αποκάλυψε στις αρμόδιες αρχές τις επόμενες κινήσεις της Μπόκο Χαράμ στην περιοχή.

Σε αντίθετη περίπτωση, αναμφίβολα υπάρχουν και γυναίκες οι οποίες οικειοθελώς κατατάσσονται σε ειδικά τάγματα, προκειμένου να δράσουν ως βομβιστές αυτοκτονίας. Η κατηγορία αυτή των γυναικών βασίζεται περισσότερο σε πνευματικά κίνητρα, και όχι τόσο σε οικονομικά, και η δράση τους δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο. Όπως και τα στελέχη των τρομοκρατικών οργανώσεων επικαλούνται τη θρησκεία, η οποία προσφέρει την ηθική αιτιολόγηση για τη διάπραξη φαινομενικά ανήθικων πράξεων. Φυσικά αυτό είναι απόρροια διαρκούς προπαγάνδας με χρήση ανάλογης ρητορικήςisis-female-jihadi-milita-006, ικανής να εγείρει συναισθήματα πατριωτισμού, θυματοποίησης και μίσους για τον εχθρό. Θελκτική παρουσιάζεται και η ιδέα της αναγνώρισης και της φήμης μετά την πράξη αυτοκτονίας, καθώς οι οικογένειες αναμένεται να λάβουν ύψιστες τιμές, ενώ οι ίδιοι οι βομβιστές γίνονται αντικείμενο λατρείας και θαυμασμού. Παρόλο που το φαινόμενο των γυναικών δραστών είναι σχετικά νέο, και δεν έχουν διεξαχθεί επαρκείς μελέτες για την ερμηνεία του, φαίνεται πως το τμήμα των γυναικών εθελοντριών αποτελούν όσες έχουν βιώσει την απώλεια της οικογένειάς τους λόγω του πολέμου, όπως φαίνεται και από το παράδειγμα των επονομαζόμενων Black Widows στη διάρκεια των δύο πολέμων που διεξήγαγε η Ρωσία κατά των ισλαμιστών στην Τσετσενία μεταξύ 1994-1996 και 2003-2004.

Πηγές:
http://www.cnn.gr/news/kosmos/story/21324/nigiria-ton-thanato-skorpisan-treis-vomvistries-aytoktonias

http://www.ibtimes.co.uk/nigeria-fears-new-boko-haram-after-massacre-shia-muslims-zaria-1543288

http://www.ert.gr/oie-tzichantistes-tou-ik-chrisimopioun-pedia-os-vomvistes-aftoktonias/

http://www.nydailynews.com/news/world/female-suicide-bombers-years-article-1.2440357

http://www.strategicstudiesinstitute.army.mil/pdffiles/PUB408.pdf

Έχει περάσει αρκετός χρόνος (7 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest