Συρία και Νικαράγουα στο παιχνίδι της Κλιματικής Αλλαγής

Η συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή αποτελεί την πρώτη οικουμενική και νομικά δεσμευτική παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα, που επιτεύχθηκε στις 12 Δεκεμβρίου του 2015 στο Παρίσι. Αποτελεί ένα σχέδιο δράσης που έχει ως στόχο τον περιορισμό των εκπομπών αέριων ρύπων και, κυρίως, του διοξειδίου του άνθρακα, έτσι ώστε να περιοριστεί η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας στην επιφάνεια του πλανήτη, και να διατηρηθεί χαμηλότερη των δύο βαθμών κελσίου. Από αυτή τη συμφωνία-σταθμό αποφάσισαν να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ ύστερα από την ανακοίνωση του Προέδρου Donald Trump νωρίτερα μέσα στο παρόν έτος, προκαλώντας φρενίτιδα και έντονες αντιδράσεις στο διεθνές πολιτικό προσκήνιο. Οι ΗΠΑ μαζί με τη Συρία και τη Νικαράγουα ήταν τα μόνα αναγνωρισμένα κράτη παγκοσμίως που δεν είχαν υπογράψει την παρούσα Συνθήκη. Ωστόσο, οι δύο τελευταίες χώρες προχώρησαν σε μία συμβολική κίνηση-κλειδί και υπέγραψαν την συμφωνία, απομονώνοντας τον δεύτερο μεγαλύτερο ρυπαντή του πλανήτη.

Νικαράγουα

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, η ηγεσία της Νικαράγουας αρνήθηκε να υπογράψει τη συμφωνία. Η χώρα που το 2013 ανακηρύχθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα ως «παράδεισος ανανεώσιμης ενέργειας», υποστήριξε πως η συμφωνία δεν παρέχει την απαραίτητη δεσμευτικότητα και τις ασφαλιστικές δικλείδες για την ουσιαστική μείωση των εκπομπών αερίων του άνθρακα, αλλά και για την προστασία των ευάλωτων χωρών. Ωστόσο, ο πρόεδρος της χώρας, Daniel Ortega, και η αντιπρόεδρος, Rosario Murillo, σε κοινή τους επίσημη δήλωση τον Οκτώβριο, ανακοίνωσαν πως προχωρούν στην υπογραφή της συνθήκης. Πιο συγκεκριμένα υποστήριξαν πως «Η Συμφωνία του Παρισιού, αν και δεν παρουσιάζει τελειότητα, είναι ο μόνος θεσμός που επιτρέπει την ενότητα των σκοπών και των προσπαθειών ενάντια στην κλιματική αλλαγή». Η Νικαράγουα, η οποία ήδη έχει παραδώσει τα απαραίτητα έγγραφα στον ΟΗΕ για την κίνηση της επίσημης διαδικασίας υπογραφής και επικύρωσης, υπογράμμισε την ανάγκη λήψης δραστικότερων μέτρων για τις ευάλωτες χώρες -όπως η ίδια- που ταλανίζονται από ισχυρά καιρικά φαινόμενα, τα οποία είναι εντονότερα λόγω της κλιματικής αλλαγής

Συρία

Οι εκπρόσωποι της Συρίας προέβησαν στην ανακοίνωση στη Βόννη της Γερμανίας, στα πλαίσια της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα. Παρ’όλο που η χώρα της Μέσης Ανατολής βρίσκεται στο έκτο έτος μίας ιδιαίτερα βίαιης και καταστροφικής εμφύλιας σύγκρουσης, συμφώνησε να περιορίσει τις εκπομπές άνθρακα σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής, χωρίς όμως ακόμη να υποβάλει τους στόχους της για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. H Συρία αντιμετωπίζει έντονα εσωτερικά προβήματα λόγω του εμφυλίου πολέμου που εκκίνησε το 2011 και, σε συνδυασμό με τις Ευρωπαικές και Αμερικανικές κυρώσεις που είχαν τεθεί σε βάρος της, η ηγεσία αρνήθηκε εκ πρώτης την υπογραφή της συμφωνίας. Ωστόσο, με μία κίνηση έντονου συμβολικού χαρακτήρα, η εκπρόσωπος της Συρίας στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε πως η ανωτέρω απόφαση πάρθηκε στα πλαίσια της προσπάθειας της χώρας «να είναι αποτελεσματική σε όλες τις διεθνείς της υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένης και της κλιματικής αλλαγής»

Με τις δύο τελευταίες χώρες να προσχωρούν στη Συμφωνία, επέρχεται η αναμενόμενη απομόνωση των ΗΠΑ και η δημιουργία πόλωσης μέσα στα Ηνωμένα Έθνη. Πλέον η Αμερική, στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, βρίσκεται εναντίον όλου του υπόλοιπου πλανήτη, και η κριτική από τους θεσμούς και τις υπόλοιπες χώρες είναι δριμεία. Πιο συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Sierra Leone Environmental Club δήλωσε πως «Σαν να μην ήταν προφανώς ξεκάθαρο, όλες οι χώρες προχωρούν από κοινού για την αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Ο Donald Trump ωθεί τις ΗΠΑ σε μία επικίνδυνη και ντροπιαστική θέση, και θα πρέπει αναλογισθεί τα λάθη της πολιτικής του».

Αν και πνευματικά εκτός, οι ΗΠΑ συνεχίζουν τυπικά να μετέχουν στις συνδιασκέψεις για την κλιματική αλλαγή, και απτόητες υποστηρίζουν πως δεν υπάρχουν ακόμη αδιάσειστα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας, και επιθυμούν να εισέλθουν ξανά στο μέλλον με ευνοϊκότερους όρους. Άσχετα με τις ιδεολογικές προεκτάσεις του ζητήματος και τις έντονες αμφισβητήσεις για τη Συμφωνία, ο Donald Trump θα πρέπει να συνειδητοποιήσει πως η διεθνής κοινότητα λειτουργεί με βάση τη διπλωματία και τη στρατηγική. Συνεπώς, η έντονη επιθυμία του να ικανοποιήσει τα συμφέροντα των αμερικανικών εταιριών και του επιχειρηματικού κέρδους έρχεται αντιμέτωπη με τη βούληση της διεθνούς κοινής γνώμης. Αποφασίζοντας να αποχωρήσει από μια συμφωνία-σταθμό, χωρίς να υπάρχει καν βεβαιότητα στην κίνηση αυτή -καθώς η οριστική αποχώρηση θα είναι εφικτή μια ημέρα μετά τις επόμενες αμερικανικές εκλογές-, αποδυναμώνει την δυναμική της χώρας στους διπλωματικούς κύκλους των θεσμών, και δίνει το προβάδισμα μακροπρόθεσμα στο αντίπαλον δέος, την Κίνα, να αναλάβει πλεονεκτική θέση στην αγορά της πράσινης ενέργειας. Δυστυχώς, το αποτέλεσμα της εξίσωσης είναι αρνητικό τόσο για τις ΗΠΑ σε οικονομικό επίπεδο, όσο και για το μέλλον του ίδιου του πλανήτη.

Πηγές:

  1. BBC News (2017) Paris Accord: US and Syria alone as Nicaragua signs. http://www.bbc.com/news/world-latin-america-41729297
  2. Noack, R. (2017) Being outside the Paris climate deal: Something now only the U.S. and Syria agree on. https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2017/10/24/not-being-part-of-the-paris-climate-deal-something-only-the-u-s-and-syria-agree-on/?utm_term=.463ac75d6447
  3. Harvey, F. (2017) Syria signs Paris climate agreement and leaves US isolated. https://www.theguardian.com/environment/2017/nov/07/syria-signs-paris-climate-agreement-and-leaves-us-isolated
Έχει περάσει αρκετός χρόνος (3 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

H Ειρήνη Σούρπη είναι προπτυχιακή φοιτήτρια της Νομικής Σχολής Αθηνών και πραγματοποιεί παράλληλες σπουδές στον τομέα των Οικονομικών στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος. Ασχολείται έντονα με την αρθρογραφία και την έρευνα ζητημάτων Διεθνούς Δικαίου, Οικονομικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής και Σινολογικών Διπλωματικών Σχέσεων.

Website: https://powerpolitics.eu

   Ροή άρθρων Συντάκτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest