Hawaii False Alarm: Προεκτάσεις και Αντιδράσεις στο «Πάτημα» του Κουμπιού

Ένα αξιοσημείωτο γεγονός συνέβη το Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018, το οποίο προκάλεσε πανικό και ανησυχία στους πολίτες της Χαβάης για περίπου μισή ώρα, ενώ απέδειξε ότι ένα ανθρώπινο λάθος μπορεί να είναι αρκετό για να επιφέρει -έστω και μερική- αστάθεια στο εσωτερικό της κοινωνίας. Στο παρακάτω άρθρο, μέσα από μία σύντομη εισαγωγή των γεγονότων του Σαββάτου, θα αναλυθεί το ιστορικό πλαίσιο αυτού σε σχέση με μία απειλή που αντιμετώπισε η Χαβάη στο παρελθόν, θα εξεταστούν οι συνέπειες που δύναται να προκληθούν από αυτό το περιστατικό, καθώς και οι πολιτικές προεκτάσεις που μπορούν να δημιουργηθούν.

Το Συμβάν

Τί συνέβη ακριβώς; Κατά την άσκηση διαχείρισης επείγουσας κατάστασης -κοινώς, δοκιμαστική άσκηση του κρατικού μηχανισμού-, ένας υπάλληλος πάτησε το λάθος κουμπί, το οποίο εξέδωσε εσφαλμένο μήνυμα μέσω του μηχανισμού Amber Alert, καλώντας όλους τους πολίτες να αναζητήσουν άμεσα καταφύγιο. Το συγκεκριμένο μήνυμα εστάλη στα κινητά τηλέφωνα αρκετών πολιτών, και αμέσως προωθήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, προκαλώντας ανησυχίες, ήδη από νωρίς το πρωί (8.00πμ). Αν και η όλη διαδικασία διόρθωσης και λύσης της παρεξήγησης από την πλευρά της κυβέρνησης διήρκησε 38 λεπτά, προκάλεσε ανασφάλεια και πανικό.

Είναι απαραίτητο να ανατρέξουμε στον Σεπτέμβρη του 2017, οπότε η Χαβάη είχε απειληθεί ξανά, αυτή τη φορά από τη Β. Κορέα και τις επιθετικές της τάσεις. Η Β. Κορέα αποτελεί μία κατεξοχήν απειλή για τις ΗΠΑ, και είναι γνωστό ότι ένας βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύεται από την Κορέα, μπορεί να φτάσει και να χτυπήσει τη Χαβάη σε μόλις 20 λεπτά. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι πλέον η Β. Κορέα διαθέτει την τεχνολογία ώστε να ταιριάζει τους πυραύλους της με πυρηνικές κεφαλές, ενώ οι περισσότεροι από τους αξιωματούχους πιστεύουν ότι οι ισχυρισμοί του Kim Jong Un, περί ικανότητας των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων του να πλήξουν την ηπειρωτική Αμερική, είναι αληθείς.

Ανθρώπινο Σφάλμα και Ασύμμετρες Απειλές

Ένα ανθρώπινο σφάλμα που προκλήθηκε από έναν εργάτη είχε ως αποτέλεσμα τις ψυχολογικές αναταράξεις και προσωρινό χάος στην κοινωνία της Χαβάης. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει πόσο εύθραυστο είναι ένα κράτος (ή μία πολιτεία στη συγκεκριμένη περίπτωση), όταν κάποιος πλήξει τις κοινωνικές ή οικονομικές του δομές. Ένας άνθρωπος -που δεν διαθέτει εξουσία, ούτε ικανότητα άσκησης πολιτικής, ούτε επιρροή- ήταν αρκετός για ένα πλήγμα που, αν και δεν είχε την πρόθεση να βλάψει την κοινωνία και δεν προήλθε από το εξωτερικό αυτής, μπορεί να αναλυθεί υπό το πρίσμα της ασύμμετρης απειλής.

Ο παραλληλισμός του συγκεκριμένου ανθρώπινου σφάλματος με τις ασύμμετρες απειλές μπορεί να δομηθεί στα πανομοιότυπα αποτελέσματα που και τα δύο επιφέρουν, αλλά όχι και στις προθέσεις που αυτά έχουν. Συγκεκριμένα, ως ασύμμετρη απειλή θεωρείται «η χρήση μεθόδων που έχουν ως στόχο όχι τις ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις του αντιπάλου, αλλά τα μαλακά και τρωτά σημεία, όπως είναι οι κοινωνικές και οικονομικές δομές». Η ασύμμετρη απειλή βασίζεται, λοιπόν, στις απρόβλεπτες, μη παραδοσιακές προσεγγίσεις, με στόχο την υπονόμευση της ισχύος του αντιπάλου. Ίσως να μην υπάρχει αντίπαλος στην περίπτωση που αναλύουμε (δεν υπάρχει πρόθεση για πλήγμα, δεν προσπαθεί να υπονομεύσει την ισχύ των ΗΠΑ), ωστόσο το αποτέλεσμα της πράξης παραπέμπει σε ασύμμετρη απειλή, καθώς η κοινωνία βιώνει ανασφάλεια και δημιουργείται εσωτερική αστάθεια και αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας των μηχανισμών. Να τονιστεί ότι η ύπαρξη ή η απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων δεν αποτελούν από μόνες τους ασύμμετρη απειλή, αλλά η πληροφορία που μεταδίδεται στην κοινωνία πως «το κόκκινο κουμπί πατήθηκε» -επομένως, η καταστροφή μας είναι δεδομένη- είναι αυτή που παραλύει το εσωτερικό της χώρας.

Ακόμα, το γεγονός ότι η Β. Κορέα αποτελεί μία de facto απειλή για τις ΗΠΑ και, συγκεκριμένα, για τη Χαβάη, ίσως να παρερμηνευτεί στο περιστατικό του false alarm, δίνοντας υπόσταση πραγματικής ασύμμετρης απειλής, διότι η κοινή γνώμη είναι πιθανό να θεωρήσει ότι η απειλή έρχεται από τη Β. Κορέα. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται το σενάριο του πυρηνικού πλήγματος, δεδομένης και της ανακοίνωσης του Σεπτεμβρίου από πλευράς Β. Κορέας σχετικά με την εκτόξευση του πυραύλου προς τη Χαβάη.

Ανάγκη Λειτουργικών Υποδομών

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα διερευνήσει το θέμα, ώστε να λάβει περισσότερα μέτρα προστασίας και να περιορίσει τα πιθανά λάθη. Ο αμερικανικός στρατός διατηρεί ένα πολύπλοκο και ολοκληρωμένο δίκτυο αισθητήρων και δυνατοτήτων ανίχνευσης στον Ειρηνικό, για να παρακολουθεί τη δραστηριότητα των βαλλιστικών πυραύλων, ώστε οι εκτοξεύσεις να ανιχνεύονται άμεσα. Ωστόσο, η Χαβάη δεν διαθέτει αυτήν τη δυνατότητα, και θα βασίζεται σε επαλήθευση και ανάλυση της απειλής από τις στρατιωτικές δυνάμεις. Επίσης,οι δοκιμές του συστήματος Amber Alert προσωρινά ανεστάλλησαν, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η έρευνα. Ένα από τα προβλήματα ήταν ότι το σύστημα συναγερμού δεν επέτρεπε την ταχεία αποστολή διόρθωσης στα κινητά. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι κρατικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι έχουν εφαρμόσει μία ταυτοποίηση δύο στοιχείων για την αποστολή ειδοποιήσεων, και έναν αυτοματοποιημένο τρόπο ενημέρωσης του κοινού για εσφαλμένο συναγερμό.

Ακόμα, εξετάζεται γιατί μερικές σειρήνες στο νησί ενεργοποιήθηκαν -ενώ δεν θα έπρεπε-, αλλά και γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν έλαβαν την προειδοποίηση στο κινητό τους τηλέφωνο, ακόμα και αν αυτή ήταν εσφαλμένη. Μία δοκιμή που είχε πραγματοποιηθεί στη Χαβάη λίγο μετά την απειλή της Β. Κορεάς κατέδειξε ότι πολλές σειρήνες αντιμετώπισαν προβλήματα, άλλες αναπαρήγαγαν λανθασμένους ήχους, ενώ άλλες δεν λειτουργούσαν καθόλου.

Συνεπώς,η ανάγκη για την ύπαρξη λειτουργικών υποδομών και μηχανισμών προειδοποίησης είναι επιτακτική. Ένα πυρηνικό πλήγμα μπορεί να προκληθεί με μεγάλη ευκολία από ανθρώπινο λάθος, απροσεξία ή λανθασμένη εκτίμηση. Υπάρχουν τέτοια παραδείγματα που θα μπορούσαν να κοστίσουν στις κοινωνίες πολλαπλές καταστροφές – όπως, λόγου χάρη, η «κρίση των πυραύλων» στην Κούβα.

Πολιτικές Προεκτάσεις

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής, Brian Schatz, έγραψε στο twitter: «αυτό που συνέβη σήμερα είναι εντελώς αδικαιολόγητο, ολόκληρο το κράτος τρομοκρατήθηκε, πρέπει να υπάρξει σκληρή και γρήγορη λογοδοσία και μία σταθερή διαδικασία». Αυτό αποδεικνύει την αποδοκιμασία της κυβέρνησης σε θέματα ασφαλείας, από πλευράς αντιπολίτευσης. Η έντονη δυσαρέσκεια της αντιπολίτευσης είναι κάτι επακόλουθο, σίγουρο και προβλέψιμο. Αντιθέτως, η κοινή γνώμη είναι αυτή που δίνει σε ένα ζήτημα πολιτικές προεκτάσεις και μπορεί να καθορίσει τη σημαντικότητα του σφάλματος, όσον αφορά την «επιβίωση» της κυβέρνησης Trump. Η κοινή γνώμη επηρρεάστηκε ψυχολογικά, αισθάνθηκε το φόβο του θανάτου και, γενικότερα, έζησε έντονες στιγμές ανησυχίας – παρ’όλα αυτά δεν είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε αν το περιστατικό θα επιφέρει πολιτικές αναταράξεις. Εκείνη τη μέρα οι πολίτες αντιμετώπισαν το πρόβλημα της επιβίωσης, ένα ζήτημα πολύ σημαντικότερο από τα πολιτικά δρώμενα της χώρας. Είναι σίγουρο ότι το false alarm εξέθεσε, αν όχι την κυβέρνηση των ΗΠΑ, τον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού ειδοποίησης έκτακτης ανάγκης και τα προβλήματα που αυτός έχει.

Πιθανότατα οι πολίτες να αντιλήφθηκαν τη σημασία ενός πυρηνικού πλήγματος, και σε περίπτωση αυριανών εκλογών, θα ψήφιζαν βάσει του θέματος ασφάλειας. Άποψη του γράφοντος είναι πως το ζήτημα δεν θα λάβει μεγάλες διαστάσεις, και θα απορροφηθεί στον πυρήνα άλλων προβλημάτων ασφαλείας που αντιμετωπίζει ή θα αντιμετωπίσει η χώρα. Είναι, όμως, απαραίτητο να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, με στόχο τη μείωση της πιθανότητας σφάλματος σε κάθε τομέα, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπινου παράγοντα. Οι άνθρωποι έκαναν, κάνουν και θα κάνουν λάθη – το ζητούμενο είναι να περιορισθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Όπως αναφέρει και ο William Perry: «όταν οι ζωές εκατομμυρίων βρίσκονται σε κίνδυνο, πρέπει να κάνουμε περισσότερα από να ελπίζουμε απλά ότι τα λάθη δεν θα συμβούν».

Πηγές:

 1. Lasky, Ε. (2018). In Hawaii, Reacting to a False Alarm of an Attack
  https://www.nytimes.com/2018/01/16/opinion/hawaii-false-alarm.html
 2. Cohen, Z. (2018). Missile threat alert for Hawaii a false alarm; officials blame employee who pushed ‘wrong button’
  http://edition.cnn.com/2018/01/13/politics/hawaii-missile-threat-false-alarm/index.html
 3. Sidner, S and Andone, D. (2018). What went wrong with Hawaii’s false emergency alert
  http://edition.cnn.com/2018/01/14/us/hawaii-false-alarm-explanation/index.html
 4. CBS News. (2017). Some Hawaii sirens had technical glitches during test held amid missile threat
  https://www.cbsnews.com/news/hawaii-sirens-worked-during-test-report/
 5. BBC News. (2018). ‘The whole state was terrified’: How Hawaii reacted to false missile alert
  http://www.bbc.com/news/world-us-canada-42675666
 6. BBC News. (2018). North Korea’s nuclear programme: How advanced is it?
  http://www.bbc.com/news/world-asia-pacific-11813699
 7. O’Brien, Z. (2017). North Korea attack warning sounds in Hawaii – but residents MISS it
  https://www.express.co.uk/news/world/887237/North-Korea-Hawaii-alarm-nuclear-war-threat-US
Έχει περάσει αρκετός χρόνος (2 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest