Τα χαμένα όνειρα των “ονειροπόλων” υπό την προεδρία Trump

Η κυβέρνηση Trump ανακοίνωσε την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου ότι σκοπεύει να καταργήσει το πρόγραμμα που επιτρέπει την προσωρινή νόμιμη μετανάστευση σε άτομα που έφτασαν παράνομα στις ΗΠΑ ως παιδιά. Ο Γενικός Εισαγγελέας, Jeff Sessions, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα τερματίσουν το Μάρτιο του 2018 τη Δράση που σχετίζεται με τις Αφίξεις Παιδιών [Deferred Action for Childhood Arrivals, DACA], επηρεάζοντας σχεδόν 800.000 ανθρώπους που επωφελούνται σήμερα από το πρόγραμμα. Το Κογκρέσο έχει πλέον έξι μήνες για να βρει μια εναλλακτική νομοθετική λύση. Τί προβλέπει, εντούτοις, το πρόγραμμα DACA ; Γιατί οι επωφελούμενοι από το πρόγραμμα ονομάζονται “DREAMers”; Ποιος ήταν ο αντίκτυπος του προγράμματος που θεσπίστηκε επί θητείας Obama το 2012, και ποιες οι προβλεπόμενες συνέπειες της κατάργησης του προγράμματος και της απέλασης των αποκαλούμενων DREΑΜers (ονειροπόλων) από τις ΗΠΑ;

Το πρόγραμμα DACA, το οποίο αναγνωρίζει την πρωταρχική σημασία που έχει το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού ως γνώμονα για την εφαρμογή της νομοθεσίας, τέθηκε σε λειτουργία το 2012 υπό την προεδρία του Barack Obama, για να επιτρέψει στους ανθρώπους που ήρθαν στις ΗΠΑ παράνομα ως παιδιά το -προσωρινό- δικαίωμα να ζουν, να σπουδάζουν και να εργάζονται νόμιμα στην Αμερική. Οι αιτούντες εξετάζονται για οποιαδήποτε εμπλοκή σε εγκληματική δράση ή απειλή για την εθνική ασφάλεια, και πρέπει να είναι φοιτητές ή να έχουν ολοκληρώσει σχολική ή στρατιωτική θητεία. Εάν πληρούν τα κριτήρια, η δράση για την απέλασή τους αναβάλλεται για δύο χρόνια (με τη δυνατότητα ανανέωσης), και μπορούν να εκδώσουν βασικά έγγραφα -όπως άδεια οδήγησης-, να πραγματοποιήσουν εγγραφή σε κολέγιο, ή να βγάλουν άδεια εργασίας.

Το πρόγραμμα αυτό ήταν μια συμβιβαστική λύση που επινόησε η κυβέρνηση Obama μετά την αποτυχία του Κογκρέσου να περάσει τον λεγόμενο “Νόμο για την ανάπτυξη, την αρωγή και την παιδεία για τους αλλοδαπούς” (Development, Relief and Education for Alien Minors (Dream) Act – εξ’ ου και η ονομασία Dreamers για τους επωφελούμενους του προγράμματος), που θα προσέφερε σε όσους έφτασαν παράνομα ως παιδιά την ευκαιρία μόνιμης, νόμιμης διαμονής

Κατά τη διάρκεια της εκλογικής εκστρατείας του περασμένου έτους, ο Trump υποσχέθηκε να καταργήσει το πρόγραμμα αμέσως, και να πραγματοποιήσει την απέλαση των 11 εκατομμυρίων μη καταγεγραμμένων Αμερικανών κατά προτεραιότητα, μαζί με τις απειλές του για απαγόρευση εισόδου όλων των Μουσουλμάνων στις ΗΠΑ από τα νότια σύνορα με το Μεξικό. Ο Trump δίνει τώρα στο Κογκρέσο έξι μήνες για να καταλήξει σε μια νομοθετική λύση για την επίλυση του καθεστώτος των Dreamers. Επειδή ο Obama προώθησε το πρόγραμμα DACA ως απόφαση της εκτελεστικής εξουσίας, ο Trump έχει τη δυνατότητα απλά να αναστρέψει την πολιτική του προκατόχου του.

Ως συνέπεια της ερχόμενης κατάργησης του προγράμματος DACA για τους ευεργετηθέντες του προγράμματος θα είναι η αλλαγή του νομικού τους καθεστώτος, και η κατάργηση των αδειών που σχετίζονται με την εκπαίδευση (όπως για εργασία και την εγγραφή σε Πανεπιστήμιο) από το Μάρτιο του 2018 – εκτός εάν το Κογκρέσο εγκρίνει νομοθεσία που επιτρέπει την προσωρινή ή μόνιμη νόμιμη άδεια διαμονής. Πρακτικά, καθώς η άδεια διαμονής θα λήγει χωρίς να ανανεωθεί, θα μπορούν να απελαθούν και να αποσταλούν πίσω στις χώρες που γεννήθηκαν, με τις οποίες πολλοί δεν έχουν κανένα δεσμό.

Οι επωφελούμενοι του προγράμματος DACA

Τα παιδιά και οι έφηβοι που παίρνουν το δρόμο της μετανάστευσης προς την Κεντρική και Βόρεια Αμερική αντιμετωπίζουν σφοδρότατες παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους. Το βασικό πρόβλημα έγκειται στις χώρες καταγωγής, όπως την Ονδούρα, το Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα και το Μεξικό, όπου η παιδική ηλικία έχει γίνει συνώνυμη με τη βία (Center for Gender & Refugee Studies, 2015). Οι προκλήσεις συνεχίζονται κατά τη διάρκεια του επικίνδυνου ταξιδιού, ιδίως στο Μεξικό, με κυβερνητικούς φορείς και εγκληματικές οργανώσεις να υποβάλλουν τα παιδιά σε βιασμούς, απαγωγές, εκβιασμούς ή ξυλοδαρμούς, καθώς και με κυβερνητικά θεσμικά όργανα να επιβάλλουν πολιτικές ελέγχου της μετανάστευσης που αποσκοπούν στην τιμωρία και αποτροπή της μετανάστευσης, παρά στο να προστατεύουν τα παιδιά.

Το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται στις χώρες προορισμού όπως οι ΗΠΑ, όπου οι πολιτικές επικεντρώνονται στον περιορισμό της μετανάστευσης έναντι του μέγιστου συμφέροντος του παιδιού, που αποτελεί γενική αρχή του διεθνούς δικαίου, με αποτέλεσμα συχνά τα παιδιά και οι έφηβοι να επιστρέφουν στις συνθήκες από τις οποίες προσπάθησαν να γλιτώσουν. Αυτά τα παιδιά δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και άλλες ζωτικής σημασίας υπηρεσίες, και συχνά γίνονται θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης. Επιπλέον, το δικαίωμα των παιδιών στην οικογένεια και την προσωπική ανάπτυξη παραβιάζεται όταν οι γονείς δεν μπορούν να αποκτήσουν καθεστώς διαμονής βασιζόμενο στην ύπαρξη παιδιών με καθεστώς κανονικής μετανάστευσης, δεν δικαιούνται εργασία ή άλλα βασικά δικαιώματα, και μπορούν να απελαθούν χωρίς να ληφθεί υπόψη το συμφέρον του παιδιού.

Η βία κατά των παιδιών, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής, ψυχολογικής και σεξουαλικής βίας από τους γονείς ή άλλους, απαγορεύεται βάσει του διεθνούς δικαίου. Η εν λόγω βλάβη αναγνωρίζεται ως δυνητική βάση για παροχή διεθνούς προστασίας εξαιτίας της ευαλωτότητας, της εξάρτησης του παιδιού και, σε πολλές περιπτώσεις, της αδυναμίας πρόσβασης σε αποτελεσματική δικαστική και κρατική προστασία.

Η επόμενη μέρα τόσο για τις ΗΠΑ, όσο και για τους ευεργετηθέντες Dreamers

Διαπιστώνεται, επομένως, ότι η αρχή του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού, που αποτελεί κεντρικό συστατικό όλων των διεθνών κειμένων, προσεγγίσεων, κατευθυντηρίων γραμμών που αφορούν τις ανάγκες προστασίας των παιδιών, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης της αίτησης για το καθεστώς του πρόσφυγα, το άσυλο ή οποιαδήποτε άλλη μορφή διεθνούς προστασίας, καταρρακώνεται και καταπατείται βάναυσα με τις πρόσφατες εξαγγελίες του Προέδρου Trump.

Η πολιτική γραμμή αυτή αντιβαίνει τη νομολογία του 2014 του Διαμερικανικού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο εξέδωσε γνωμοδότηση σχετικά με τα παιδιά των μεταναστών και τις ανάγκες διεθνούς προστασίας. Υπογράμμισε τις υποχρεώσεις των κρατών να διασφαλίζουν την προστασία των παιδιών των μεταναστών όταν υιοθετούν ή εφαρμόζουν εσωτερικούς νόμους, και να προτάσσουν αυτήν έναντι της εθνικότητας και άλλων κριτηρίων. «Θα είναι καταστροφικό για τις οικογένειες αυτές αν τελειώσει το πρόγραμμα, και πρόκειται όντως συνήθως για οικογένειες όπου τα παιδιά μεγάλωσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι άνθρωποι που εργάζονται, είναι μέλη μιας κοινότητας», δήλωσε ο Leon Rodriguez, πρώην διευθυντής της USCIS, που τώρα εργάζεται ως εισαγγελέας μετανάστευσης.

Τέλος, εκτός από τις ανθρωπιστικές προεκτάσεις, ο οικονομικός αντίκτυπος δεν μπορεί να παραβλεφθεί. Όσον αφορά για παράδειγμα το Ελ Σαλβαδόρ, κυριολεκτικά 260.000 νόμιμα εργαζόμενοι στις ΗΠΑ θα απελαθούν (Kopan, 2017).

Μια ανάλυση του Κέντρου Νομικών Πόρων των μεταναστών, η οποία υποστηρίζει πολιτικές υπέρ της μετανάστευσης, διαπίστωσε ότι η απέλαση όλων των μεταναστών με καταγωγή από το Ελ Σαλβαδόρ, την Ονδούρα και την Αϊτή, που έχουν προσωρινό καθεστώς, προστασίας θα κοστίσει 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Το εκτιμώμενο κόστος του κύκλου εργασιών για τους εργοδότες τους θα ανέλθει σε σχεδόν 1 δισ. Δολάρια.

Συμπερασματικά, είναι επιτακτική ανάγκη οι ΗΠΑ να θέσουν τα θεμέλια μιας μεταναστευτικής πολιτικής που θα διαπνέεται από τις αρχές του ανθρωπισμού, θα σέβεται τις διεθνείς συνθήκες, και δεν θα αλλάζει ανάλογα με τις πολιτικές φιλοδοξίες και το λαϊκισμό της εκάστοτε Κυβέρνησης που κατέχει την εκτελεστική εξουσία.

Πηγές:

  1. Center for Gender & Refugee Studies. (2015). Childhood and Migration in Central and North America: Causes, Policies, Practices and Challenges. [online] Available at: http://www.refworld.org/docid/54e5c3574.html [Accessed 17 Sep. 2017].
  2. Siddiqui, S. (2017). Donald Trump to end ‘Dreamers’ immigration program, report says. [online] The Guardian. Available at: https://www.theguardian.com/us-news/2017/aug/31/donald-trump-ending-daca-dreamers-program [Accessed 17 Sep. 2017].
  3. Walters, J. (2017). What is Daca and who are the Dreamers?. [online] The Guardian. Available at: https://www.theguardian.com/us-news/2017/sep/04/donald-trump-what-is-daca-dreamers [Accessed 17 Sep. 2017].
  4. Davis, M. (2017). Trump Moves to End DACA and Calls on Congress to Act. [online] Nytimes.com. Available at: https://www.nytimes.com/2017/09/05/us/politics/trump-daca-dreamers-immigration.html?mcubz=0 [Accessed 17 Sep. 2017].
  5. Mindock, C. and Wilts, A. (2017). Trump just scrapped the DACA amnesty protecting 800,000 young immigrants from deportation. [online] The Independent. Available at: http://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics/daca-trump-ends-news-latest-dreamers-act-immigration-renewal-immigrants-jeff-sessions-a7930926.html [Accessed 17 Sep. 2017].
  6. Kopan, T. (2017). The next DACA? Trump turns to another class of immigrants. [online] CNN. Available at: http://edition.cnn.com/2017/09/11/politics/next-daca-tps-temporary-protected-status/index.html?sr=fbCNN091117next-daca-tps-temporary-protected-status0642PMStory [Accessed 17 Sep. 2017].
Έχει περάσει αρκετός χρόνος (2 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

1 Comment

  1. Pingback: Εκλογές Τσεχικής Δημοκρατίας 2017: ένας δεύτερος Trump; » Power Politics

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest