Τουρκία «Ώρα μηδέν» : διλήμματα, συσχετισμοί και η επόμενη μέρα.

Την νύχτα της 13ης Μαρτίου 2016 γράφτηκε μια ακόμα μαύρη σελίδα στην αιματηρή ιστορία των τρομοκρατικών επιθέσεων στο τουρκικό έδαφος. Το χτύπημα που σημειώθηκε με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην Άγκυρα, και μάλιστα έξω από τον πιο πολυσύχναστο σταθμό του μετρό, ήταν το τρίτο που καταγράφεται στη γείτονα χώρα τους τελευταίους 6 μήνες. Η καταμέτρηση των θυμάτων και των τραυματιών της επίθεσης συνεχίζεται, με τον  – μέχρι πρότινος – απολογισμό των νεκρών να ξεπερνά τους 37.

Η κοινή γνώμη παρακολουθεί εμβρόντητη τις εξελίξεις στην τουρκική πρωτεύουσα, καθώς πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σε διάστημα ενός μήνα. Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα έσπευσε να καταδικάσει το γεγονός, εκφράζοντας τα θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, με τον Αμερικανό Πρέσβη στην Τουρκία, John Bass, να τονίζει «την αφοσίωση της χώρας του προς την Τουρκία για τη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας». Ο Τούρκος Πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, από την πλευρά του, τόνισε ότι «η χώρα δεν θα παραχωρήσει ποτέ το δικαίωμά της να αμύνεται απέναντι σε κάθε είδους τρομοκρατική ενέργεια» και τόνισε ότι τέτοιου είδους ενέργειες ενισχύουν το φρόνημα και την αντίσταση του λαού. Οι πρώτες πληροφορίες των ειδικών αναφέρουν ότι δράστες του χτυπήματος είναι – πιθανότατα – άτομα που συνδέονται με το PKK (Kurdistan Workers’ Party), παρότι οι έρευνες που θα διεξαχθούν αναμένεται να οδηγήσουν σε πιο ασφαλή συμπεράσματα. Υπενθυμίζεται ότι μια ομάδα Κούρδων ανταρτών, που συνδέεται με το PKK, είχε αναλάβει την ευθύνη για την προηγούμενη πολύνεκρη επίθεση στην Άγκυρα, το Φεβρουάριο του 2016.

Πρέπει να σημειωθεί πως η Τουρκία περνά, πλέον, σε μια εμφανώς στοχοθετημένη – στοχευμένη μορφή τρομοκρατίας. Η δεύτερη συνεχόμενη επίθεση, στην πρωτεύουσα της χώρας, δείχνει ξεκάθαρα το συμβολικό χαρακτήρα των χτυπημάτων, όμως αναδεικνύει περίτρανα ότι, πλέον, ο στόχος είναι οι απλοί πολίτες, οι άμαχοι, δίχως κανέναν δισταγμό και περιορισμό. Μετά την επίθεση του περασμένου μήνα, ο Davutoglu και ο Erdogan διεμήνυαν ότι τα μέτρα που θα λαμβάνονταν για την ασφάλεια των πολιτών θα ήταν δίχως προηγούμενο, και ότι η μάχη για την τρομοκρατία θα κερδιζόταν με κάθε κόστος. Τα περισσότερα εξ αυτών έγιναν πράξη, ένα χτύπημα τέτοιου είδους όμως είναι σχεδόν αδύνατον να αποφευχθεί. Αυτοκίνητο, κινούμενο με χαμηλή ταχύτητα, εκρήγνυται ακριβώς δίπλα από αστικό λεωφορείο, την στιγμή που η περιοχή είναι γεμάτη από κόσμο – μολονότι ήταν Κυριακή. Μόλις δύο μέρες νωρίτερα, πηγές της αμερικανικής πρεσβείας στην Τουρκία εξέφραζαν τις υποψίες και τις ανησυχίες τους σχετικά με επερχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα σε κυβερνητικά κτίρια στην Άγκυρα, και επιβεβαιώθηκαν πολύ γρηγορότερα από οποιαδήποτε προσδοκία.

Turkey 2

Το λεωφορείο, δίπλα στο οποίο εξερράγη το παγιδευμένο αυτοκίνητο.

Τα ανοιχτά μέτωπα που καλείται να διαχειριστεί ταυτόχρονα η τουρκική κυβέρνηση, κάνουν ακόμη δυσκολότερη την αντιμετώπιση τέτοιων κρίσεων. Η συμμετοχή της ως σύμμαχος των ΗΠΑ στην καταπολέμηση και τον περιορισμό του Ισλαμικού Κράτους, τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ, η αντιμετώπιση του PKK στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, και ο έλεγχος των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών, συνθέτουν ένα εκρηκτικό «μείγμα» στα χέρια των Τούρκων αξιωματούχων. Η ανταπόκριση και τα – όποια – πολιτικά και στρατηγικά αντανακλαστικά της κυβέρνησης Erdogan θα φανούν από τη στάση που θα τηρήσει την επομένη του χτυπήματος στην Άγκυρα. Ο επαναπροσδιορισμός των μέτρων ασφαλείας, αλλά κυρίως ο τρόπος που θα επιτευχθεί αυτός, είναι από τα μεγάλα «στοιχήματα» που θα κληθεί να αντιμετωπίσει. Πάντως, η πρώτη κίνηση του Τούρκου Προέδρου ήταν η απαγόρευση πρόσβασης στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης μετά την αναδημοσίευση φωτογραφιών και βίντεο από τη στιγμή του τρομοκρατικού χτυπήματος, και μόνο ο σταθμός TRT – ο οποίος είναι κρατικά ελεγχόμενος και εκπέμπει διεθνώς – μπορεί να δημοσιεύει εικόνες και στιγμιότυπα από τον τόπο του μακελειού. Η συγκεκριμένη απόφαση εκδόθηκε από Δικαστήριο της Άγκυρας, και δόθηκε στη δημοσιότητα λίγη ώρα μετά το χτύπημα.

Χρήζει ιδιαίτερης προσοχής το γεγονός ότι, ταυτόχρονα, δοκιμάζονται και οι αντοχές της Ευρώπης, όχι μόνο στο μέτωπο κατά της τρομοκρατίας, αλλά και στο κομμάτι του προσφυγικού ζητήματος. Έχοντας κατά νου το – πολύ πρόσφατο – γεγονός στην καρδιά του Παρισιού, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη, και με σχεδόν 3 εκατομμύρια Σύριους να βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος, αναμένοντας να περάσουν στις χώρες της ΕΕ, η σύγχυση των τραγικών γεγονότων της Άγκυρας με τους προσφυγικούς πληθυσμούς μπορεί να εντείνει την ήδη σκληρή συνοριακή πολιτική των χωρών, υπό το πρίσμα του φόβου εισροής εξτρεμιστικών στοιχειών στην περιοχή, οδηγώντας έτσι σε ένα σχεδόν απροσπέλαστο αδιέξοδο. Η ιδιαίτερη τουρκική πολιτική χορήγησης ασύλου δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στο εν λόγω ζήτημα, καθώς ο έλεγχος των πληθυσμών που μεταβαίνουν από την Τουρκία στην Ελλάδα είναι σχεδόν μηδαμινός.

Την επαύριο των τραγικών γεγονότων στην τουρκική πρωτεύουσα έχει ξεκινήσει και ο διπλωματικός «πυρετός». Αμερικανοί αξιωματούχοι, από την πρεσβεία στην Τουρκία, αναφέρουν ότι η προειδοποίηση που εξέδωσαν μερικές μέρες πριν (σχετικά με τις υποψίες τους για τρομοκρατικό χτύπημα) προήλθε από πηγές της τουρκικής κυβέρνησης. Πλέον αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο η συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ των διπλωματικών κύκλων των δυο χωρών, όσο και τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από την ολοκλήρωση των ερευνών σχετικά με την απόδοση του χτυπήματος σε συγκεκριμένη ομάδα, εφόσον δεν υπάρξει ανάληψη ευθύνης.

 

Πηγές:

http://www.reuters.com/article/us-turkey-blast-idUSKCN0WF0PP

http://aa.com.tr/en/turkey/erdogan-vows-to-bring-terror-to-heel-post-ankara-blast/536719

http://www.hurriyetdailynews.com/analysis-on-terror-attack-in-ankara-naked-terrorism.aspx?pageID=238&nID=96405&NewsCatID=509

http://www.hurriyetdailynews.com/world-condemns-ankara-attack.aspx?pageID=238&nID=96407&NewsCatID=509

 

Έχει περάσει αρκετός χρόνος (3 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Απόφοιτος του Παντείου Πανεπιστημίου, από το τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών, με ιδιαίτερη ροπή στα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική προσφορά. Έχει διατελέσει μέλος διαφόρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που σχετίζονται με το περιβάλλον, το παιδί και τα δικαιώματα του ανθρώπου, εκτελώντας και καθήκοντα υπεύθυνου επικοινωνίας. [email protected]

Website: http://powerpoltics.eu

   Ροή άρθρων Συντάκτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest