Το πρωί της 24ης Ιουνίου

Οι Βρετανοί αποφάσισαν. Σήμερα τα ξημερώματα το αποτέλεσμα έδειξε ότι το ρίσκο του David Cameron δεν απέδωσε, και κάπου στον κάδο σκουπιδιών στο γραφείο του Donald Tusk βρίσκεται σήμερα το έγγραφο της Συμφωνίας της 18ης Φεβρουαρίου. “This Decision shall take effect on the same date as the Government of the United Kingdom informs the Secretary-General of the Council that the United Kingdom has decided to remain a member of the European Union”, αναφέρει η συμφωνία. Ο Cameron είχε τότε καταφέρει, με την απειλή του δημοψηφίσματος για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να αποσπάσει έναν ασύλληπτο διακανονισμό που δημιουργεί, πλέον, προηγούμενο – και ίσως και ανοιχτό παράθυρο για την αποσταθεροποίηση της Ευρωπαϊκής ιδέας. Αυτός ο διακανονισμός όμως δεν ήταν ικανός για να πείσει ένα μεγάλο ποσοστό Βρετανών, κυρίως Άγγλων, να ξανασκεφτούν την παραμονή τους σε μια «μεταρρυθμισμένη Ευρωπαϊκή Ένωση».

Και φτάσαμε στο πρωί της Παρασκευής για να ολοκληρωθεί η πορεία της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια πορεία που ποτέ δεν ενέπνεε εμπιστοσύνη, αφού η χώρα ήταν δύσκολος εταίρος από την πρώτη μέρα. Ο Cameron ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να παραιτηθεί, προκήρυξε εκλογές για τον Οκτώβριο για μια κυβέρνηση που σκοπεύει να διαπραγματευθεί την οριστική έξοδο από τους 28. Ήδη, πριν απευθυνθεί στους Βρετανούς, η Nicola Sturgeon δήλωσε πως η Σκωτία βλέπει το μέλλον της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνοντας υπόρρητα σήμα για ένα νέο Σκωτσέζικο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας. Και μιας και γίνεται κουβέντα για δημοψηφίσματα, η Marine Le Pen ζητάει κι αυτή δημοψήφισμα για τη θέση της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς με ασφάλεια για τις επιπτώσεις της απόφασης αυτής, αλλά το αποτέλεσμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ξεκάθαρο: για πρώτη φορά στην ιστορία τα κράτη – μέλη λιγόστεψαν. Αύριο οι Υπουργοί Εξωτερικών των ιδρυτικών μελών της Ένωσης θα συναντηθούν στο Βερολίνο, ενώ είναι προγραμματισμένη εδώ και μερικές μέρες η συνάντηση Merkel και Hollande σχετικά με την ανασυγκρότηση της Ευρωπαϊκής ιδέας. Τα δύο μεγάλα κράτη θεωρούν πως έχουν πλέον την ευθύνη του μέλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και θα είναι ενδιαφέρον να δούμε σε τί κείμενο θα καταλήξουν.

Επίσης ενδιαφέρον είχαν οι τοποθετήσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα το πρωί στο Twitter, ο οποίος έστειλε εμφατικά μηνύματα στους υπόλοιπους 27 ηγέτες (το πιο δημοφιλές του tweet σήμερα περιέχει τον αριθμό 27 δύο φορές) για ενότητα, και ανακοίνωσε άτυπη συνάντηση μαζί τους.

Ξυπνήσαμε σε μια διαφορετική Ευρώπη στις 24 Ιουνίου. Οι επιπλοκές στην ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τεράστιες. Το χθεσινό αποτέλεσμα καθιστά τις επόμενες συναντήσεις -σχετικά με την επόμενη μέρα στην Ευρώπη- καθοριστικές για την ιστορία της, αν προλάβουν να σταματήσουν το domino. Όπως έχουμε αναλύσει και  σε παλαιότερο άρθρο, η κατάσταση για την Ένωση ήταν από τις 18 Φεβρουαρίου lose-lose, καθώς το τσαλακωμένο χαρτί στον κάδο του Tusk άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Ο David, από την άλλη, ρίσκαρε και έχασε.

Έχει περάσει αρκετός χρόνος (7 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest