Το πρόγραμμα F-35, η Τουρκία και η Ελλάδα

Έπειτα από καθυστέρηση τριών ετών, το πολυσυζητημένο μαχητικό F-35 Lightning II τέθηκε, στα μέσα του καλοκαιριού, στην διάθεση των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ στις 8/9 πραγματοποίησε και την πρώτη του πτήση εκτός αμερικανικού εδάφους, σε ασκήσεις της ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας. Η μακρά περίοδος αναμονής, που χαρακτηρίστηκε τόσο από θετικά όσο και αρνητικά σχόλια, έφτασε στο τέλος της και το F-35 πλέον θα κληθεί να αποδείξει τις δυνατότητές του, αλλά και αν και κατά πόσον άξιζε η τεράστια επένδυση χρόνου και χρήματος.

Το F-35 συγκαταλέγεται στα αεροσκάφη που ανήκουν στην 5η γενιά. Τα αεροσκάφη αυτής της κατηγορίας χαρακτηρίζονται ως τα πλέον ανεπτυγμένα καθώς διαθέτουν τεράστιες δυνατότητες σε σχέση με τα παλαιότερα, ακόμα και από αυτά της 4ης. Οι σημαντικότερες είναι οι εξής:

 • Δυνατότητα ολοκληρωτικής «αόρατης» λειτουργίας (full stealth mode) ακόμα και όταν το αεροσκάφος είναι οπλισμένο.
 • Υπερηχητικές ταχύτητες με ταυτόχρονη ευκινησία.
 • Δυνατότητες fully-fused sensors information (εξαιρετικά γρήγορη μετάδοση πληροφοριών από και προς τον πιλότο)
 • Βελτίωση αυτονομίας
 • Δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου
 • Αυξημένη διαλειτουργικότητα (επικοινωνία και διαμοιρασμός πληροφοριών μεταξύ των αεροσκαφών αλλά και του εδάφους)
 • Βελτίωση των δυνατοτήτων επιβίωσης τόσο του αεροσκάφους όσο και του πιλότου.

Στην κατηγορία των αεροσκαφών 5ης γενιάς, πέραν του F-35, ανήκουν το επίσης αμερικάνικο F-22, το ρωσικό Sukhoi PAX-FA και το κινέζικο J-20.  Το F-35 ωστόσο θεωρείται το τελειότερο και πιο ολοκληρωμένο αεροσκάφος στον πλανήτη, αν και δεν έχει ακόμα χρησιμοποιηθεί σε επιχειρησιακές αποστολές.

S27j20t50f22-1-

 

Ο ισχυρισμός αυτός πηγάζει από την κατασκευάστρια εταιρία Lockheed Martin και από αναλυτές που έχουν παρουσιάσει τις δυνατότητές του. Άλλωστε αυτός ήταν ο στόχος τόσο των ΗΠΑ όσο και των υπόλοιπων 8 χωρών (Αυστραλία, Καναδάς, Δανία, Ισραήλ, Ιταλία, Ιαπωνία, Ολλανδία, Νορβηγία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ν. Κορέα) που συμμετείχαν στην δωδεκαετή διαδικασία κατασκευής του. Το μεγάλο χρονικό διάστημα της διαδικασίας αποδίδεται στην μέθοδο Concurrency (συγχρονισμός) που χρησιμοποιήθηκε από την Lockheed. Σύμφωνα με αυτήν, η διαδικασία κατασκευής ξεκινούσε με βάση την έρευνα και την ανάπτυξη του αεροσκάφους στα πλαίσια μη υπάρχουσας τεχνολογίας. Κάθε φορά που η διαδικασία έφτανε σε τέλμα λόγω τεχνολογικού κενού, σταματούσε και ξεκινούσε ξανά όταν τα τεχνολογικά μέσα είχαν ωριμάσει. Η ίδια μέθοδος ακολουθήθηκε και κατά την κατασκευή του F-22, το πρόγραμμα του οποίου πάντως ολοκληρώθηκε σε 4 χρόνια (2008-2012).

Η μεγάλη καθυστέρηση του F-35 (το πρόγραμμα του οποίου ξεκίνησε το 1997) επέφερε δύο βασικά προβλήματα: τεράστιο οικονομικό κόστος (που υπολογίζεται άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων) και γενική δυσαρέσκεια τόσο από αναλυτές όσο και από φορολογούμενους. Επικρίθηκε η επιμονή στην κατασκευή του αεροσκάφους, κυρίως λόγω της ύπαρξης του εξαιρετικού F-22,  αλλά και η συνολική ανάγκη δημιουργίας του, δεδομένης της υπάρχουσας υπεροχής των ΗΠΑ στον χώρο της αεροπορίας. Ειπώθηκε επίσης πως το F-22 ήταν σε θέση να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας και να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις τα αντίπαλα μαχητικά. Οι ΗΠΑ και η Lockheed ωστόσο έβλεπαν την κατάσταση διαφορετικά.

Η εταιρία σε κάθε ευκαιρία υπεραμύνεται της μεθόδου Concurrency, υποστηρίζοντας πως αποτελεί την τελειότερη εξελικτική μορφή για ένα αεροσκάφος αυτού του βεληνεκούς και αυτών των απαιτήσεων. Σχεδιασμένο στο παρόν για το μέλλον, το F-35 στην ουσία αποτελεί αυτοεκπληρούμενη προφητεία για τους δημιουργούς του: οραματίστηκαν δυνατότητες σε εποχή που αυτές βρίσκονταν σε εμβρυακό στάδιο και το αεροσκάφος εξελίχθηκε μαζί με αυτές. Σύμφωνα με πηγές της εταιρίας αλλά και με αναλυτές, το αεροπλάνο θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά κάθε εχθρική καινοτομία μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Σε επόμενο στάδιο, οι ΗΠΑ είχαν επίσης διαφορετικό σκεπτικό από τους επικριτές. Με δεδομένο πως τα σχέδια του F-22 δεν είναι προς πώληση ούτε σε συμμάχους, στήριξαν στο F-35 το μέλλον της ΝΑΤΟικής άμυνας υπό ένα κοινό όπλο. Η συμπαραγωγή του αεροσκάφους αποτελεί μέρος του ίδιου σκοπού, ενώ παράλληλα μείωσε και το τεράστιο κόστος του. Έπειτα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας, μένει να αποδειχθεί ότι το αεροσκάφος είναι σε θέση να εκπληρώσει τις τεράστιες, ακόμα θεωρητικές, δυνατότητές του και να αναδειχθεί επί του πρακτέου στο κορυφαίο μαχητικό της ιστορίας.

Ο επιχειρησιακός του ρόλος έγκειται στα πλαίσια των αποφάσεων της αμερικανικής πλευράς για αναδιάρθρωση της Πολεμικής Αεροπορίας και πιο συγκεκριμένα στην αντικατάσταση του τεράστιου στόλου με έναν σαφώς μικρότερο, αλλά πολλαπλάσια ισχυρό.

Αναλυτικά:

Το F-35 θα διατίθεται για τις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις σε τρείς διαφορετικές εκδόσεις:

 • Στην έκδοση F-35A για την Πολεμική Αεροπορία (USAAF),όπου και θα αντικαταστήσει τα A-10 THUNDERBOLT (1972) και τα F-16 FIGHTING FALCON(1974)
 • Στην έκδοση F-35B για τις μονάδες Πεζοναυτών (US MARINES), όπου και θα αντικαταστήσει τα F/A-18 HORNET και SUPER HORNET όπως και τα AV-8B HARRIER (1981).
 • Στην έκδοση F-35C για το Πολεμικό Ναυτικό (USN), όπου και θα αντικαταστήσει τα (1983) F/A-18 HORNET

150629135305-f-35-us-joint-strike-fighter-jet-profile-orig-00010105-exlarge-169

 

Παρά τον σαφή σκοπό του αμερικανικού Επιτελείου για μετατροπή του F-35 ως του κύριου αεροσκάφους, οι επικρίσεις και οι συγκρίσεις με το F-22 παραμένουν και ανατροφοδοτούνται συνεχώς. Η απάντηση αξιωματούχων και αναλυτών στηρίζεται στον διαφορετικό επιχειρησιακό ρόλο που θα έχει το κάθε αεροσκάφος, με βάση τις δυνατότητές του.

hi-lo

Το F-22 θεωρείται το τελειότερο air-to-air αεροσκάφος του κόσμου, ανώτερο και από το F-35, λόγω της ακόμα μεγαλύτερης ευκινησίας (agility) που διαθέτει. Από την άλλη πλευρά, το F-35 αποτελεί το καλύτερο air-to-ground αεροσκάφος λόγω των ανεπτυγμένων συστημάτων λήψης, αναμετάδοσης και εκτέλεσης πληροφοριών αλλά και από μία σειρά καινοτομιών τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του. Παράδειγμα αποτελεί η δυνατότητα θέασης 360ο που διαθέτει ο πιλότος μέσω του κράνους του.

Κατά πολλούς, το F-35 και το F-22 αλληλοσυμπληρώνονται και μπορούν ταυτόχρονα να εκτελέσουν επιχειρήσεις εξαιρετικής ακρίβειας με υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας, μακράν ανώτερα από κάθε άλλα αεροσκάφη.

f35-f22

Η εισαγωγή του F-35 στο στρατηγικό τοπίο αφορά την Ελλάδα άμεσα, όχι (τουλάχιστον προς το παρών) σαν υποψήφιο αγοραστή αλλά λόγω της τουρκικής ανάμειξης στην πολυετή διαδικασία κατασκευής του. Η αεροναυπηγική δραστηριότητα της Τουρκίας βρίσκεται για πάνω από δύο δεκαετίες σε εξαιρετική ανάπτυξη με αποκορύφωμα την συμμετοχή στο ακριβότερο στρατιωτικό πρόγραμμα του πλανήτη, αυτό του F-35.

Σύμφωνα με εξαγγελίες της τουρκικής πλευράς, σχεδιάζεται η αγορά 100 F-35 με ορίζοντα το 2021, που θα αντικαταστήσουν τα F-4 PHANTOM         ( προς το παρόν, έχει γίνει γνωστό πως η Τουρκία έχει ήδη παραγγείλει 6 μαχητικά, με χρόνο παράδοσης για τα πρώτα 2 το 2015, ωστόσο δεν έχει σημειωθεί ακόμα κάτι τέτοιο), προσφέροντας στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία ένα τεράστιο όπλο.

100112_Turkish-Air-Force_F-35AΣε αυτό το μήκος κύματος, ο Τούρκος στρατηγικός αναλυτής Arda Mevlutoglu δήλωσε: «Το F-35 δεν είναι μόνο ένα αεροσκάφος με τεχνολογία stealth. Πρόκειται για ένα αεροσκάφος που θα πραγματοποιεί ανταλλαγές δεδομένων σε πραγματικό χρόνο με ανεπτυγμένους αισθητήρες και επικοινωνίες και με αυτά τα χαρακτηριστικά θα εκτελεί καθήκοντα διοίκησης, ελέγχου και κατασκοπείας που θα ξεπερνούν αυτά των κλασσικών μαχητικών. Εν ολίγοις, το F-35 είναι ένα πολεμικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων που θα επιχειρεί στο βάθος των γραμμών του εχθρού εναντίων καλά προστατευμένων στόχων, αλλά θα συντελεί στην εναέρια υποστήριξη και στην καταστολή και την ταυτόχρονη καταστροφή της εχθρικής αεράμυνας.»

 

Με την κατοχή του F-35 η τουρκική πλευρά θα αποκτήσει τις εξής δυνατότητες:

 • Εκτέλεση αποστολών παρατήρησης, εποπτείας και κατασκοπείας σε όλο το φάσμα του Αιγαίου με μηδενικό ίχνος στο ραντάρ.
 • Σε περίπτωση πολέμου, αυξημένες πιθανότητες εισχώρησης στις ελληνικές γραμμές και πραγματοποίηση στοχευμένων πληγμάτων.
 • Ηλεκτρονικό πόλεμο εναντίων των ελληνικών δυνάμεων.
 • Εκτέλεση ταχέων και ακριβέστατων κινήσεων μέσω των συστημάτων πληροφορίας.
 • Εκτόξευση συντονισμένων επιθέσεων εναντίων των ελληνικών αντιαεροπορικών όπλων( τα F-35 είναι κατάλληλα για χτυπήματα ακόμα και εναντίων πυραύλων όπως οι C-300 και οι C-400) , ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μαζική αεροπορική επίθεση.
 • Επίτευξη αιφνιδιασμού.

Το κύριο ελληνικό αεροσκάφος, και αυτό που πιθανώς θα κληθεί να αντιμετωπίσει το F-35, είναι το επίσης αμερικανικό F-16. Η χώρα μας διαθέτει και την κορυφαία έκδοση του μαχητικού, την BLOCK 52 PLUS.

14982339363_d6d3367884_bΠαρά την σαφή ποιοτική διαφορά, όσο και αν φαίνεται περίεργο, η ελληνική πλευρά δεν απειλείται από το F-35 όσο το παρουσιάζει η θεωρία και ο λόγος έγκειται στην γεωγραφία.

Κάθε μαχητικό αεροσκάφος είναι κατάλληλο για συγκεκριμένες περιοχές και συγκεκριμένα τερέν. Είναι αναμφίβολο ότι στους ωκεανούς και στο πεδίο της Μέσης Ανατολής τα αμερικανικά F-35 θα είναι οι κυρίαρχοι του πεδίου, ακόμα και αν απέναντί τους συναντήσουν αεροσκάφη ίδιας γενιάς. Οι περιοχές αυτές ωστόσο διακρίνονται από μεγάλες εκτάσεις, μέρη που το F-35 μπορεί να κάνει πλήρη χρήση των συστημάτων του. Σε ενδεχόμενη αερομαχία (dogfight) σε στενό περιβάλλον, έρευνες έχουν δείξει πως το F-35 υστερεί στα βασικά χαρακτηριστικά του τυπικού καταδιωκτικού (ευκινησία, ύψος, ταχύτητα), στοιχεία που χαρακτηρίζουν το F-16.

Αναλυτικότερα, η ισχύς του F-35 έγκειται στην δυνατότητά του ανίχνευσης και καταστροφής του εχθρού από μακριά, είτε αυτός είναι στόχος εδάφους είτε στον αέρα. Σε περίπτωση όμως που δεν του παρέσχετε αυτή η δυνατότητα λόγω της γεωγραφίας, το F-35 πρέπει να αναλάβει τον ρόλο του κλασσικού καταδιωκτικού, ένα ρόλο που μπορεί να αναλάβει σε ικανοποιητικότατο βαθμό, γεγονός όμως που ισχύει και για το F-16 και για το HORNET, που παρουσιάζουν παρόμοια χαρακτηριστικά.

images

Σε σύγκριση αεροσκαφών 5ης γενιάς, για την αμερικανική πλευρά, το F-22 είναι αυτό που θα αναλάβει τον ρόλο του καταδιωκτικού που θα εμπλακεί σε αερομαχίες, καθώς ενάντια σε air-to-air στόχους είναι, με διαφορά, το καλύτερο αεροσκάφος του πλανήτη  λόγο της μεγάλης του ευκινησίας αλλά και του ύψους στο οποίο μπορεί να κινηθεί. Το F-35 θα αναλαμβάνει περισσότερο την οργάνωση παρά την εκτέλεση, καθώς εκεί εντοπίζονται τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα. Με μια μεταφορά, ένα «σύγχρονο μαχητικό AWACS».

Η παραπάνω συνέργεια είναι εξαιρετική για τις ΗΠΑ που διαθέτουν τα δύο κορυφαία αεροσκάφη, αλλά όχι για την Τουρκία.

Το ρόλο των F-22 ωστόσο για την γειτονική χώρα, μπορούν να διαδραματίσουν τα F-16. Οπότε σε κάθε περίπτωση η τελική προσθήκη στην τουρκικό στόλο των F-35 αποτελεί απειλή ασφάλειας για την χώρα μας, αλλά σε καμία περίπτωση μη αντιμετωπίσιμη κατάσταση.

Η Ελλάδα στα επόμενα χρόνια πρέπει και οφείλει να κινηθεί για την αναβάθμιση τόσο του εναέριου στόλου όσο και των επίγειων αντιαεροπορικών της δομών ώστε να διασφαλιστεί η χώρα από κάθε μορφή απειλής, τόσο ποσοτικής όσο ποιοτικής. Η μελλοντική απόκτηση των F-35 από την Τουρκία είναι το πρώτο σήμα για την ελληνική αντίδραση η οποία οφείλει να είναι άμεση, ισχυρή και αποτρεπτική, ασχέτως των λοιπών καταστάσεων.

Πηγές:

http://edition.cnn.com/2015/07/16/politics/f-35-jsf-operational-costs/

https://medium.com/war-is-boring/test-pilot-admits-the-f-35-can-t-dogfight-cdb9d11a875

http://breakingdefense.com/2015/07/what-the-f-35-v-f-16-dogfight-really-means-think-pilots/

http://www.dailymail.co.uk/news/article-3148585/Pentagon-say-reason-expensive-fighter-jet-F35-lost-dogfight-F16-40-years-ago-did-not-special-coat-stealth-paint.html

https://www.f35.com/news/detail/turkey-to-order-four-more-f-35-fighter-jets

https://www.tai.com.tr/en/project/jsf-f-35-program

http://securityassistance.org/content/turkey-order-4-more-f-35s-5-more-chinooks

Έχει περάσει αρκετός χρόνος (5 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest