Το τέλος μιας ιστορίας, ή η συνέχισή της;

downloadΤην 19η Οκτωβρίου του 2015, ο φιλελεύθερος Justin Trudeau εκλέγεται πρωθυπουργός του Καναδά . Με το συντηρητικό κόμμα να βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής από το 2006, η φιλελεύθερη αλλά και η αριστερή-ριζοσπαστική ατζέντα είχαν χάσει την κατεύθυνσή τους. Πώς φτάνουμε όμως σήμερα, εν έτει 2016, να συζητάμε για μια νίκη του φιλελεύθερου πώλου;

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ

Γεννημένος το 1971 στην Οττάβα και γιός του Pierre Trudeau, πρώην πρωθυπουργού του Καναδά, φοίτησε στα πανεπιστήμια McGill και British Columbia, λαμβάνοντας καλλιτεχνική, γλωσσική παιδεία και τη γνώση της περιβαντολλογικής επιστήμης. Παράλληλα,φοίτησε  στο πολυτεχνείο του Montreal.Έχει διδάξει γαλλικά και μαθηματικά σε σχολεία, και ασχολήθηκε με τον αθλητισμό.

imagesΠολιτικά, ο Trudeau δραστηριοποιήθηκε από νεαρή ηλικία, λαμβάνοντας τη φιλελέυθερη παιδεία από το περιβάλλον του και επιθυμώντας την εξέλιξη των Καναδικών θεσμών. Από το 2000 μέχρι το 2010 αρχίζει να εισάγεται πιο βαθιά στην πολιτική σκηνή. Διορίζεται πρόδερος της ομάδας εργασίας που αφορούσε την ανασύσταση της νεολαίας του κόμματος, ύστερα από την ήττα του στις εκλογές του 2006. Το 2013 εκλέγεται αρχηγός του κόμματος των φιλελευθέρων με το 80% των ψήφων. Από εκείνη τη στιγμή αρχίζει την εκστρατεία του για να νικήσει στις ομοσπονδιακές εκλογές του Καναδά το 2015.

download (1)ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρέπει να δοθεί έμφαση στην πολιτική καμπάνια του Trudeau, αλλά και στις θέσεις του, έτσι ώστε να σχηματισθεί μια απάντηση στο ερώτημα: “ Γιατί εκλέχθηκε;”. Πράγματι, προκάλεσε εντύπωση το γεγονός ότι ένα νέο πρόσωπο, με πολιτικό προφίλ από την οικογένειά του βέβαια, κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές. Αρχικά, ο Trudeau έχει ένα συγκρητικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους υπόλοιπους υποψηφίους. Είναι σε νεότερη ηλικία και μπορεί να επηρεάσει τις κοινωνικές ομάδες, καθώς είναι πιο κοντά στην αλλαγή και μεταβλητότητα της εποχής του σε σχέση με τους άλλους. Παράλληλα, στην ιστοσελίδα του, χρησιμοποιώντας το α’ενικό πρόσωπο ενίσχυσε την αμεσότητα και μετέτρεψε τη φιγούρα του σε έναν προσεγγίσιμο ηγέτη, ικανό να συνομιλήσει με τις διάφορες κοινωνικές ομάδες. Επίσης, όπως ο Obama, εστίασε στην τεχνολογία, προσεγγίζοντας την μεσαία τάξη – η οποία ακόμη και στον Καναδά υπέστη οικονομικό χτύπημα τα τελευταία 8 χρόνια.

ω

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, η εισοδηματική ανισότητα αυξήθηκε μεταξύ της εύπορης και μεσαίας τάξης. Αυτό συνέβη αρχικά λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η οποία έπληξε τον Καναδά στο ελάχιστο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό χάρτη, αλλά μεγάλωσε τις ανισότητες. Παρατηρήθηκε επίσης αύξηση της φτώχειας στις νεαρές ηλικίες στο 15%, σε σχέση με τους ηλικιωμένους που παρέμεινε στο 6%. Από το 2006 και ύστερα, το συντηρητικό κόμμα επένδυσε λίγο έως καθόλου στο κράτος πρόνοιας της χώρας, και επιβλήθηκαν φόροι στη μεσαία τάξη και σε χαμηλότερα οικονομικά στρώματα. Ακόμη, η κρίση έφερε και ανικανότητα εύρεσης εργασίας. Σε όσες οικογένειες υπήρξε ανεργία, δεν μπόρεσαν οι πολίτες να βγούν ξανά στην αγορά εργασίας. Έτσι πρότεινε τη μείωση της φορολογίας της μεσαίας τάξης και την ακύρωση ελάφρυνσης των πιο πλούσιων στρωμάτων.

Παράλληλα, ο Trudeau ενσωμάτωσε έναν αρκετά φιλολαϊκό λόγο, προσεγγίζοντας κεντροαριστερές και πιο ριζοσπαστικές ψήφους – που σε κάθε άλλη περίπτωση θα ήταν με το σοσιαλιστικό κόμμα. Αναλυτικότερα, επικεντρώθηκε στην  καλύτερη ασφάλιση των ηλικιωμένων με τη διασφάλιση της σύνταξης και την αύξηση του συμπληρωματικού εισοδήματος κατά 10% στους χαμηλότερα εισοδηματικά ηλικιωμένους. Σε συνάρτηση με αυτό, θα δοθεί προτεραιότητα στην στέγαση ηλικιωμένων, αλλά και όσων βρίσκονται σε δυσχερή κατάσταση (λόγου χάρη, άνεργοι, άστεγοι), κινητοποιώντας επενδύσεις ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

GettyImages-72983838-credit-300x201Επίσης, το φιλελεύθερο κόμμα τάσσεται υπέρ της προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων, μειώνοντας την περιόδο αναμονής για εύρεση εργασίας και κινητοποιώντας επενδύσεις ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων για την αποτελεσματικότερη εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού σε επαρχίες.  Παράλληλα, αποδίδει μεγάλη σημασία στην ενίσχυση της υγείας, με την μείωση της τιμής των φαρμάκων και τη βελτίωση των υποδομών των νοσοκομειακών εγκαταστάσεων. Ακόμη, στοχεύει στη δημιουργία 40.000 θέσεων εργασίας για τη νεολαία, και στροφή των επαγγελμάτων προς την εδραίωση μιας βιώσιμης ανάπτυξης.

Όσον αφορά την εκπαίδευση, θα πραγματοποιηθεί οικονομική ελάφρυνση για τις μεσαίες και χαμηλότερου εισοδήματος οικογένειες. Η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της πληρωμής κάποιου ποσοστού της ιδιωτικής παιδείας, με τη χορήγηση 3.000 δολαρίων ανά έτος σε φοιτητές πλήρους απασχόλησης, και με 1.800 δολάρια στους φοιτητές μερικής απασχόλησης. O Trudeau, ίσως λόγω της παιδείας που έχει δεχθεί, έχει υποστηρίξει ένθερμα την ισότητα όχι μόνο των εθνοτήτων, αλλά και των φύλων. Μίλησε ανοιχτά υπέρ των γυναικών με τη γνωστή πλέον φράση του : ” I’M A FEMINIST”, και αιτείται της μη περιθωριοποίησης των ομοφυλοφύλων και transsexuals από την κοινωνία. Εντάσεις μέσα στο κόμμα πυροδότησε η άποψη από μέλη του φιλελεύθερου κόμματος περί αύξησης της πρόσληψης Συρίων προσφύγων, και τη χορήγηση πρόνοιας από την κυβέρνηση. Πιο σημαντικό απ΄όλα είναι ότι επιθυμεί την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών με την εκχώρηση περισσότερης δύναμης στο κοινοβούλιο και την εξέλιξη των καναδικών θεσμών.

Ωστόσο, η φιλελεύθερη κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης του ελεύθερου εμπορίου, καθώς είχε πληγεί με την οικονομική κρίση. Με την υποστήριξη της TΤIP πολλά ερωτήματα και προβληματισμοί ανακύπτουν. Πόσο φιλολαϊκή μπορεί να είναι μια συμφωνία, η οποία υπερασπίζεται τις επιχειρήσεις εις βάρος των κρατών; Μια συμφωνία που θα μπορούσαμε να πούμε ότι προσιδιάζει σε κοινωνίες που έχουν δεχθεί το δίκαιο των επιχειρήσεων εις βάρος της δημοκρατίας.

 

download (2)ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Αναμφίβολα, η νίκη του Trudeau αποτελεί έκπληξη για τον Καναδά, καθώς σε ευρωπαϊκές χώρες -με μεγαλύτερη ανισότητα- οι πολίτες στρέφονται προς την άκρα δεξιά. Επίσης, σε σχέση με τους κεντρικούς υποψηφίους των ΗΠΑ, Clinton και Trump, ο Trudeau, σε μια κοινωνία πολύ πλούσια και με αυξημένο κράτος πρόνοιας, εκλέγεται με πολύ μεγάλο ποσοστό. Το γεγονός αυτό πρέπει να μας προβληματίσει, διότι ο Καναδάς, που ήταν πιο συντηρητικός τη δεκαετία του 2000, αρχίζει μια στροφή προς το κέντρο – που διατείνεται ότι είναι φιλολαϊκό και όχι λαϊκιστικό. H παρουσία νέων προσώπων στην παγκόσμια πολιτική σκηνή -διαφορετικών από τις πολιτικές φιγούρες της καρτελοποίησης των κομμάτων που κυριάρχησαν μετά το 1985,όπως ο Sanders- δείχνει ότι ο κόσμος δεν συμβαδίζει με τις ιδέες της πολιτικής σκηνής που υπάρχει τόσα χρόνια. Ο νεοφιλελευθερισμός δεν έχει πετύχει, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν μπορεί να δώσει απάντηση σε κύρια ερωτήματα. Λόγου χάρη, πώς θα ξεπεραστεί η ανεργία, πώς θα μειωθούν οι ανισότητες ή η φτώχεια; Η απογοήτευση των πολιτών,πόσο μάλλον των νέων που γνωρίζουν ότι η εύρεση εργασίας είναι δυσεύρετη και ευκαιρία των λίγων, τους ωθεί να βαδίζουν προς πιο καθαρές ή πρωτοποριακές λύσεις.

Από την άλλη, το φιλελεύθερο κόμμα και ο ηγέτης τους θα έχουν να δοκιμαστούν σε πολλές προκλήσεις που θα εμφανιστούν, όπως η TTIP. Επίσης, θα πρέπει να αποφασίσουν προς τα πού θα κινηθούν πολιτικά, δηλαδή προς τα δεξιά ή αριστερά, υπό την έννοια ότι η Κεϋνσιανή πολιτική δεν μπορεί συνεχώς να εξισορροπεί ένα σύστημα. Κάποια στιγμή θα υπάρξει το ερώτημα :”Πόση αναδιανομή πλούτου και για ποιούς;” και τότε θα πρέπει το φιλελεύθερο κόμμα να απαντήσει ξεκάθαρα, βαδίζοντας προς τη μια ή προς την άλλη κατεύθυνση.

Είναι νωρίς για να καταλήξουμε σε συμπεράσματα. Εξάλλου, το καθήκον της πολιτικής ανάλυσης είναι να μπορεί να δίνει εμπεριστατωμένες απαντήσεις σε καίρια ζητήματα. Όλα θα κριθούν στην πορεία. Το σίγουρο είναι ότι, παγκόσμια πλέον, οι πολίτες θέλουν κάτι διαφορετικό, και αυτό δεν μπορεί να το υπερκεράσει κανένας νόμος της αγοράς και καμία δημοκρατία που σέβεται τον πολίτη και ικανοποιεί τα αιτήματά του.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

http://www.liberal.ca/backgrounders/

http://www.nationalobserver.com/2015/10/19/why-justin-trudeau%E2%80%99s-2015-election-historic

https://www.theguardian.com/world/2015/oct/20/justin-trudeau-set-to-become-pm-as-liberals-sweep-board-in-canada-election

https://www.imf.org/external/pubs/ft/wp/2010/wp1005.pdf

http://www.oecd.org/canada/

http://foreignpolicy.com/2015/10/21/justin-trudeau-liberal-canadian-foreign-policy-syria-climate-change/

 

 

 

Έχει περάσει αρκετός χρόνος (5 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Φοιτήτρια του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, με κατεύθυνση την Πολιτική Ανάλυση. Στο επίκεντρο των ερευνητικών ενδιαφερόντων μου βρίσκεται η σύνδεση της οικονομικής με πολιτικής ανισότητας, φλέγον ζήτημα της εποχής μας. Μιλάω αγγλικά και γερμανικά και έχω συμμετάσχει σε φοιτητικές προσομοιώσεις των Ηνωμένων Εθνών,τόσο στα σχολικά όσο και στα φοιτητικά μου χρόνια. Στον ελεύθερο χρόνο μου ασχολούμαι με την μουσική, τον κλασσικό και σύγχρονο χορό.

Website: https://powerpolitics.eu

   Ροή άρθρων Συντάκτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest