Χαλέπι – η αρχή του τέλους;

Τα γεγονότα

Το Νοέμβριο του 2016 ξεκίνησε η επίθεση Συριακών κυβερνητικών δυνάμεων, με τη συνοδεία Ρωσικών αεροπορικών βομβαρδισμών, στο Χαλέπι. Μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου οι αντάρτες είχαν χάσει πάνω από το 90 % της περιοχής που κατείχαν, και οι Συριακές δυνάμεις ανακοίνωσαν το τέλος της μάχης για το Χαλέπι. Τότε υπεγράφη συμφωνία κατάπαυσης πυρός, σύμφωνα με την οποία θα αποχωρούσαν οι υπόλοιποι αντάρτες από την περιοχή, ενώ οργανώθηκε απομάκρυνση αμάχων. (BBC, 2016)

Υπάρχουν, ωστόσο, αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με την εκκένωση της περιοχής. Δεν είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός των ατόμων που διασώθηκαν από την περιοχή (διαφορετικές πηγές μιλούν για 8.000 άτομα ή πάνω από 9.500 άτομα). Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν πως έχουν μείνει ακόμη 50.000 άτομα εγκλωβισμένα στο Χαλέπι. (BBC, 2016)

Την 16η Δεκεμβρίου 2016 η εκκένωση παύτηκε -λόγω εντάσεων που δημιουργήθηκαν μεταξύ της κυβέρνησης του Assad και των ανταρτών για την μετακίνηση πληθυσμών από δύο σιιτικά χωριά στην περιοχή- ωστόσο, την επόμενη ημέρα, ανακοινώθηκε πως θα επαναληφθεί η εκκένωση. (Τάτσης, 2016)

Οι συνέπειες των γεγονότων

Η νίκη στο Χαλέπι έχει έναν συμβολικό χαρακτήρα, εφόσον η πόλη αποτέλεσε στο παρελθόν σημαντικό βιομηχανικό, οικονομικό και πολιτισμικό κέντρο της Συρίας, και μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.

Πέρα από αυτήν την συμβολική πτυχή, το Χαλέπι έχει μια στρατηγική θέση και δίνει πρόσβαση στις βόρειες περιοχές της Συρίας, από τις οποίες οι αντάρτικες δυνάμεις θα μπορούσαν να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον της Τουρκίας. Αντίστοιχα, η κυβέρνηση του Assad επεδίωκε να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη, που ίσως προκαλούσε και την επέμβαση της Τουρκίας για την σταθεροποίηση των συνόρων της.

Το γεγονός χρησιμοποιήθηκε ρητορικά από τον Assad, o οποίος δήλωσε πως η ‘’απελευθέρωση’’ του Χαλεπίου ήταν μια νίκη που θα αλλάξει τον ρου της ιστορίας. (sky NEWS, 2016) Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές τονίζουν πως ο πόλεμος δε θα τελειώσει σύντομα, λόγω της πολυπλοκότητάς του. Πράγματι, η κυβέρνηση του Assad έχει επανακτήσει τις μεγάλες πόλεις στη Συρία, ωστόσο η εξουσία της δεν είναι ιδιαίτερα ισχυρή – όπως δείχνει η πρόσφατη επανάκτηση της Παλμύρας από το Ισλαμικό κράτος. Από την άλλη, οι αντάρτες συνεχίζουν να ασκούν έλεγχο σε βόρειες και νότιες περιοχές της χώρας. Άλλοι αναφέρουν πως το Χαλέπι θα δημιουργήσει ένα domino effect στην περιοχή, οδηγώντας τελικά στη λήξη του πολέμου. (ABC News, 2016)
Τέλος, η επανάκτηση του Χαλεπίου θεωρείται ήττα όχι μόνο των ανταρτών, αλλά και των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών κρατών που στήριζαν τις ομάδες αυτές. Υπό αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να ιδωθεί και η διπλωματική πρωτοβουλία της Συρίας και της Τουρκίας για μια καθολική κατάπαυση πυρός στην χώρα. Οι δύο δυνάμεις παρέκαμψαν τις ΗΠΑ και στράφηκαν στο Ιράν. (Τσέλλος, 2016)

 

Πηγές:

  1. BBC (2016) Aleppo: Key dates in battle for strategic Syrian city. Available at: http://www.bbc.com/news/world-middle-east-38294488 (Accessed: 21 December 2016).
  2. Τάτσης, Ά. (2016) Συμφωνία για επανάληψη της διαδικασίας εκκένωσης από το ανατολικό Χαλέπι. Available at: http://gr.euronews.com/2016/12/17/new-deal-agreed-for-aleppo-evacuation-report (Accessed: 21 December 2016).
  3. sky NEWS (2016) Assad: ‘History’ is being made in Aleppo. Available at: http://news.sky.com/story/assad-history-is-being-made-in-aleppo-10696643 (Accessed: 21 December 2016).
  4. ABC News (2016) Assad supporters see domino effect in Aleppo government win. Available at: http://abcnews.go.com/International/wireStory/assad-supporters-domino-effect-aleppo-government-win-44052676 (Accessed: 21 December 2016).
  5. Τσέλλος, Κ. (2016) ‘Τρίγωνο’ Μόσχας – Άγκυρας – Τεχεράνης για την κατάπαυση του πυρός στην Συρία. Available at: http://gr.euronews.com/2016/12/16/turkey-and-russia-say-they-re-pushing-for-a-nationwide-ceasefire-in-syria (Accessed: 21 December 2016).
Έχει περάσει αρκετός χρόνος (3 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

2 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest