Όταν τα Παιδιά γίνονται τα Θύματα των Ενόπλων Συρράξεων

Αν είσαι παιδί στην Συρία τα τελευταία πέντε χρόνια, τότε έχεις μεγαλώσει μέσα στα δεινά και την φρίκη του πολέμου. Αν έχεις γεννηθεί στην Λωρίδα της Γάζας, τότε βρίσκεσαι ανάμεσα στους αμάχους που πλήττονται από τις εισβολές. Αν ζεις στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, τότε είσαι θύμα των θρησκευτικών συγκρούσεων. Σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF, περισσότερα από 87 εκατομμύρια παιδιά κάτω των επτά ετών δεν έχουν γνωρίσει τίποτα άλλο στην ζωή τους παρά μόνο τον πόλεμο, ενώ 1 στα 3 παιδιά στην Συρία έχουν γεννηθεί μετά την έναρξη των συγκρούσεων στην περιοχή αυτή.

Τα τελευταία χρόνια αρκετά εκατομμύρια παιδιά ζουν σε χώρες και περιοχές οι οποίες πλήττονται από ένοπλες συρράξεις και συγκρούσεις. Ο πόλεμος παραβιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες των παιδιών, όπως είναι το δικαίωμα στην εκπαίδευση, στην ιατρική περίθαλψη, στην ανθρωπιστική προστασία, το δικαίωμα στη ζωή, ενώ ταυτόχρονα αφήνει στο πέρασμά του μία σειρά βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιπτώσεων -ψυχολογικών και σωματικών- στην ανάπτυξή τους. Πιο συγκεκριμένα, τα δικαιώματα των παιδιών κατοχυρώνονται και προστατεύονται από την “Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού” που υιοθετήθηκε το 1989, καθώς έγινε διεθνώς αποδεκτό ότι τα παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας και προστασίας. Ταυτόχρονα, η “Σύμβαση της Γενεύης περί Προστασίας του άμαχου πληθυσμού σε καιρό πολέμου” του 1949 είναι το διεθνώς επικυρωμένο κείμενο που προστατεύει τον άμαχο πληθυσμό από τα δεινά του πολέμου, με ειδικότερη μνεία στα παιδιά, τα οποία σύμφωνα με το Άρθρο 77 της Συμβάσεως: “Θα αποτελούν αντικείμενο ιδιαίτερου σεβασμού και θα προστατεύονται απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή ανάρμοστης επίθεσης. Τα εμπόλεμα μέρη θα τους παρέχουν τη μέριμνα και την βοήθεια που χρειάζονται ανεξαρτήτως της ηλικίας τους ή οποιουδήποτε άλλου λόγου”.

Δυστυχώς σήμερα, παρά τις προσπάθειες της οργανωμένης διεθνούς κοινότητας για την προστασία του άμαχου πληθυσμού, και ειδικότερα των παιδιών στις εμπόλεμες ζώνες, αυτά εξακολουθούν να είναι τα κύρια θύματα των συγκρούσεων των ενόπλων δυνάμεων. Είναι φανερό πως οι συνέπειες των ενόπλων συγκρούσεων πάνω στην παιδική ηλικία μπορούν να πάρουν διάφορες μορφές: τα παιδιά υφίστανται σωματικά τις συνέπειες από την ανεξέλεγκτες επιθέσεις, γίνονται στόχος επιθέσεων σε σχολεία και νοσοκομεία, είναι συχνά θύματα των βομβαρδισμών και της τρομοκρατίας, κρατούνται όμηροι, στρατολογούνται παράνομα, κακοποιούνται σεξουαλικά, ενώ, την ίδια στιγμή, στερούνται το δικαίωμα στην εκπαίδευση, πεθαίνουν από τον υποσιτισμό και τις ασθένειες.

Μία από τις σημαντικότερες συνέπειες του πολέμου είναι η στέρηση της εκπαίδευσης. Ενώ στον Δυτικό κόσμο εκατομμύρια παιδιά γεμίζουν καθημερινώς τις σχολικές τάξεις, στη Συρία (όπου έχει καταγραφεί η μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση) τα σχολεία έχουν γίνει κι αυτά στόχος των συγκρούσεων, ενώ πολλά παιδιά δεν έχουν μπει ποτέ τους στην σχολική τάξη, καθώς τα περισσότερα από αυτά έχουν καταστραφεί, έχουν μετατραπεί σε καταφύγιο ή χρησιμοποιούνται παράνομα για στρατιωτικούς σκοπούς. Παρόλα αυτά η δίψα για μάθηση από την πλευρά των παιδιών είναι ιδιαίτερα έντονη, καθώς στην διάρκεια των συγκρούσεων έχουν στηθεί αρκετά αυτοσχέδια σχολεία τα οποία με την βοήθεια εθελοντών – καθηγητών προσπαθούν να δώσουν στα παιδιά λίγες στιγμές ευτυχίας και γνώσης. Η εκπαίδευση βοηθάει τα παιδιά που βρίσκονται εν μέσω των κρίσεων να ανακάμψουν από τις θλιβερές συνέπειες των συγκρούσεων και να αποκτήσουν τις πρώτες τους ελπίδες για την οικοδόμηση ενός καλύτερου και σταθερότερου μέλλοντος.

Είναι απαραίτητο να αναφερθεί, ακόμη, η παράνομη στρατολόγηση ανήλικων παιδιών. Δεκάδες χιλιάδες παιδιά, αγόρια και κορίτσια ηλικίας κάτω των 18 ετών, εκτιμάται ότι στρατολογούνται δια της βίας, και χρησιμοποιούνται ως στρατιώτες σε συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο χωρίς την θέλησή τους, είτε πολεμώντας σε μάχες, είτε κάνοντας άλλες υποστηρικτικές λειτουργίες. Τα τελευταία χρόνια είναι πολύ συχνή η χρήση των παιδιών για τρομοκρατικές πράξεις – μεταξύ άλλων χρησιμοποιούνται και ως βομβιστές αυτοκτονίας. Η στρατολόγηση των ανήλικων παιδιών αποτελεί σοβαρή παραβίαση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών τους, και περιορίζεται από το Προαιρετικό Πρωτόκολλο της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού σχετικά με την εμπλοκή των παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις του 2000.

Τα παιδιά, καθώς είναι η πιο ευάλωτη ομάδα μπροστά στην φρίκη του πολέμου, πρέπει να τυγχάνουν ύψιστης προτεραιότητας σε ό,τι αφορά την προστασία των ίδιων και των δικαιωμάτων τους. Οι τεράστιες διαστάσεις που έχουν λάβει οι ένοπλες συγκρούσεις στην Συρία έχουν αναγκάσει πολλές οικογένειες να μετακινηθούν στα παράλια της Ευρώπης. Ανάμεσα σε αυτές είναι και αρκετά παιδιά, τα οποία είτε ταξιδεύουν μόνα τους, είτε έχουν χωριστεί από την οικογένειά τους. Για τους λόγους αυτούς, και φυσικά για τους αυξανόμενους κινδύνους στους οποίους βρίσκονται εκτεθειμμένα τα παιδιά που ζουν στις περιοχές των ενόπλων συγκρούσεων, κρίνεται απαραίτητο από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας να τερματίσει τις τεράστιες παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών, και να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ανθρωπιστική κρίση που έχει δημιουργηθεί, με την παροχή αναπτυξιακής βοήθειας στις περιοχές αυτές.

 

Έχει περάσει αρκετός χρόνος (8 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest