3D Printing: Μετασχηματίζοντας την παγκόσμια παραγωγική διαδικασία

Φανταστείτε έναν κόσμο στον οποίο μία εταιρεία αεροσκαφών μπορεί να φτιάξει μια τουρμπίνα σε χιλιάδες αντίτυπα χρησιμοποιώντας μόνο δύο εργάτες. Έναν κόσμο στον οποίο η αντιπροσωπεία αυτοκινήτων της πόλης σας θα φτιάχνει μόνη της τα ανταλλακτικά του αυτοκινήτου σας, μέσα σε λίγα λεπτά, στο υπόγειο του συνεργείου της. Φανταστείτε έναν κόσμο στον οποίο μηχανικοί και σχεδιαστές θα μπορούν να δοκιμάζουν τις εφευρέσεις και να παράγουν πρωτότυπα χωρίς καν να φύγουν από το γκαράζ του σπιτιού τους. Κι όμως, ο κόσμος αυτός ίσως βρίσκεται στην επόμενη γωνία!

 

Η τρισδιάστατη εκτύπωση, για πολλά χρόνια υπήρχε μόνο στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Ωστόσο ήδη από τη δεκαετία του 1980, πρωτοπόροι όπως ο Charles Hull και ο Scott Crump έκαναν τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία μιας τεχνολογίας που έμελλε να αλλάξει για πάντα την παγκόσμια παραγωγή αγαθών. Η ιδέα είναι απλή: ο 3D printer παράγει υλικά αγαθά, «εκτυπώνοντας» ψηφιακά σχέδια παραγώμενα από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η τεχνική που χρησιμοποιεί λέγεται προσθετική παραγωγή (additive manufacturing), και δημιουργεί το τελικό αντικείμενο με πολλαπλές επιστρώσεις υλικών, όπως πολυμερή πλαστικά, κεραμικά, ακόμα και μέταλλο. Η ευθυγράμμιση του υλικού γίνεται με laser, αλλά και με την τεχνολογία inkjet. Στην αρχή αυτή η μέθοδος ήταν αργή, ακριβή και ασύμφορη, γι’ αυτό και η χρήση της ήταν πολύ περιορισμένη. Η βασική της εφαρμογή ήταν για την παραγωγή μη-λειτουργικών πρωτοτύπων από πολύ μεγάλες εταιρίες. Καθώς όμως τα κόστη πέφτουν, μαζί με τους χρόνους παραγωγής, η τεχνολογία αυτή γίνεται πιο προσβάσιμη στις μικρότερες επιχειρήσεις, αλλά ακόμα και στους ιδιώτες. Η μετάβαση προς το ευρύτερο κοινό, ίσως σηματοδοτεί την αρχή μιας εντελώς καινούριας εποχής για το σχεδιασμό και την παραγωγή εν γένει.

 

Αναλογιστείτε το ακόλουθο πραγματικό παράδειγμα: πριν από ένα χρόνο, ένας νεαρός Ινδονήσιος, ονόματι Arie Kurniawan κατάφερε να κερδίσει ένα διαγωνισμό καινοτομίας από την παγκόσμια κατασκευαστική GE. Ο στόχος του διαγωνισμού ήταν ο επανασχεδιασμός του βραχίωνα που προσαρτεί τον κινητήρα στο φτερό ενός αεροπλάνου. Το σχέδιο του Arie κέρδισε τις υπόλοιπες 1000 συμμετοχές, αψηφώντας όλα τα αρνητικά προγνωστικά (εφόσον ο νεαρός Arie δεν είχε καμία εμπειρία βιομηχανικού σχεδιασμού). Κι όμως, χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες που του έδωσε το 3D-printing, κατάφερε να δημιουργήσει έναν απόλυτα λειτουργικό βραχίωνα, ο οποίος άντεξε όλες τις δοκιμές αντοχής και αξιοπιστίας, ενώ το βάρος του ήταν κατά 83% μικρότερο από το κομμάτι που ήρθε να αντικαταστήσει.

 

Πρόκειται για μια πραγματική επανάσταση στην παραγωγή, εφόσον πλέον τα κόστη παραγωγής και δοκιμής μιας πρωτότυπης κατασκευής μειώνονται δραματικά. Ένα προϊόν που άλλοτε χρειαζόταν ένα μήνα για να περάσει από τρεις ή τέσσερις δοκιμαστικούς σχεδιασμούς, τώρα μπορεί να πάρει μία εβδομάδα. Επιπλέον, πέρα από τη δημιουργία δοκιμαστικών, μή-λειτουργικών πρωτοτύπων, το 3D printing έχει περάσει δυναμικά και στην παραγωγή πλήρως λειτουργικών προϊόντων, γεφυρώνοντας την απόσταση από το σχεδιασμό στη δοκιμή. Ως τώρα, οι εταιρείες ήταν δέσμιες των οικονομιών κλίμακας, εφόσον για την παραγωγή ενός λειτουργικού πρωτότυπου θα έπρεπε να δημιουργήσουν χιλιάδες αντίτυπα, προκειμένου να καλύψουν το σταθερό κόστος της παραγωγής. Με την τρισδιάστατη εκτύπωση, αυτό δεν είναι πλέον απαραίτητο, εφόσον απαλείφονται τα σταθερά κόστη αναπροσαρμογής της παραγωγής (sunk costs).

 

Όμως το 3D printing πρόκειται να φέρει επανάσταση και στον τομέα της διανομής. Όταν τα κόστη αυτής της τεχνολογίας πέσουν αρκετά, δεν θα υπάρχει πλέον η ανάγκη για τη δημιουργία μεγάλων αποθεμάτων ανταλλακτικών, ούτε η ανάγκη διανομής τους σε όλο τον κόσμο. Ο εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος θα μπορεί να τυπώσει το ανταλλακτικό που χρειάζεται ο καταναλωτής, μειώνοντας τα σταθερά κόστη της επιχείρισης, καθώς και τα κόστη διανομής και αποθήκευσης των ανταλλακτικών. Επιπλέον, ο χρόνος ζωής των διαρκών αγαθών θα αυξηθεί δραματικά, καθώς τα ανταλλακτικά ενός 10-ετούς ψυγείου, παραδείγματος χάριν, δε θα χρειάζεται να παράγονται και να αποθηκεύονται εκ των προτέρων, με αποτέλεσμα να γίνεται εφικτή η συντήρηση των διαρκών αγαθών για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

 

Η πτώση του κόστους για την βιομηχανική παραγωγή συνεπάγεται και μειωμένα κόστη εισόδου για νέους εφευρέτες και επιχειρηματίες. Ο βιομηχανικός σχεδιασμός πλέον θα γίνει προσβάσιμος σε ολοένα και μικρότερες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να ανθίσει και η καινοτομία. Μια τέτοια εξέλιξη, ειδικά σε χώρες με μεγάλο κόστος εργατικού δυναμικού, είναι δυνατόν να οδηγήσει σε μία ανάκαμψη της καινοτομίας, ειδικά στον βιομηχανικό τομέα, που με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει και σε γενικότερη οικονομική ευρωστία. Οι οικονομικές και πολιτικές συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης θα μπορούσαν να αποβούν ριζοσπαστικές, ακόμα και σε επίπεδο διεθνών ισορροπιών. Χώρες με εργατικό δυναμικό υψηλής μόρφωσης και εξειδίκευσης θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν εθνικές βιομηχανίες εντάσεως εργασίας, όπως η Κινεζική. Αν σήμερα οι μεγάλες εταιρίες της Silicon Valley έχουν διαχωρίσει το σχεδιασμό, που γίνεται στις ΗΠΑ, και την παραγωγή, που γίνεται στην Κίνα, μέσω του 3D printing είναι πιθανό να επαναφέρουν την παραγωγή των προϊόντων τους εντός συνόρων. Ήδη αυτό το μικρό παράδειγμα ανοίγει συναρπαστικά ενδεχόμενα για τις μελλοντικές οικονομικές ισορροπίες του πλανήτη.

 

Ωστόσο, παρόλο που αυτές οι εξελίξεις είναι πολύ κοντά μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν είναι ακόμα εδώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, βρισκόμαστε τουλάχιστον 15 χρόνια μακριά από την πλήρως βιομηχανoποιημένη τρισδιάστατη εκτύπωση, εφόσον ακόμα η τεχνολογία βρίσκεται στα σπάργανα. Επιπλέον τα νομικά ζητήματα που θα προκύψουν από την εκτεταμένη παραγωγή του 3D printing, αφού ο οποιοσδήποτε θα μπορεί να εκτυπώσει ένα σχέδιο που έχει αναρτηθεί στο Διαδίκτυο, θα είναι αντίστοιχα με εκείνα που βιώνει η μουσική βιομηχανία μετά την ψηφιοποίηση της μουσικής. Κι όμως όλες αυτές οι προκλήσεις, δεν είναι δυνατόν να σταματήσουν την ριζοσπαστική μεταβολή της βιομηχανίας του μέλλοντος, ενός μέλλοντος που φαντάζει όλο και πιο κοντινό.

 

 

Επιπλέον διάβασμα:

 

http://www.forbes.com/sites/ricksmith/2015/06/29/7-ways-3d-printing-is-already-disrupting-global-manufacturing

http://www.forbes.com/sites/ricksmith/2015/06/15/3d-printing-is-about-to-change-the-world-forever/

http://assets1.csc.com/innovation/downloads/LEF_20123DPrinting.pdf

http://issuu.com/voreiodytikes/docs/omotimomanifesto

http://www.computerweekly.com/feature/How-3D-printing-impacts-manufacturing

Έχει περάσει αρκετός χρόνος (5 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Ξεκίνησε να γράφει από την ηλικία των 11 ετών και δεν σταμάτησε έκτοτε. Σπούδασε Οικονομικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με κατεύθυνση την Οικονομική Θεωρία και Πολιτική, ενώ ταυτόχρονα ασχολήθηκε και ασχολείται με τη μουσική, το θέατρο και τη συγγραφή σε ημι-επαγγελματική βάση. Αυτή τη στιγμή εργάζεται στην εταιρεία MarineTraffic ως υπεύθυνος του δικτύου συλλογής δεδομένων. Τα ενδιαφέροντά του εστιάζονται σε θέματα οικονομίας και τεχνών (μουσικής, λογοτεχνίας και θεάτρου). [email protected]

   Ροή άρθρων Συντάκτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest