Antonio Tajani: Ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η 17η Ιανουαρίου αποτέλεσε μία ημέρα αλλαγής για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ), καθότι εξελέγη ως νέος πρόεδρος του κοινοβουλίου ο A.Tajani. Ο βουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) κέρδισε την -μετριασμένη- πλειοψηφία των 351 ψήφων από το σύνολο των 633 ψήφων, μετά από αναμέτρηση τεσσάρων γύρων ψηφοφορίας.Ο Tajani αναμετρήθηκε με εκλογικούς αντιπάλους, τον Gianni Pittella -επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατικών- και τον Guy Verhofstadt – υποψήφιος από τη Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατικών. Οι “εκλογικές συγκυρίες”, που οδήγησαν στην τελική επικράτηση τουTajani, σχετίζονταν αφενός με την αποχώρηση του Verhofstadt από τη διεκδίκηση της προεδρίας -και τη μετέπειτα υποστήριξη της πολιτικής ομάδας του προς το πρόσωπο του Ιταλού βουλευτή-, αφετέρου με την υποστήριξη που δέχθηκε ο τελευταίος από τους ευρωσκεπτικιστές – συγκεκριμένα από τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές. Χαρακτηριστική υπήρξε η δήλωση του Verhofstadt, με την οποία επισφράγισε τον καθοριστικό ρόλο της συμφωνίας ανάμεσα στο ΕΛΚ και τους Φιλελεύθερους και Δημοκρατικούς για την κοινή υποστήριξη στον Tajani:

Το Κόμμα των Φιλελεύθερων και το ΕΛΚ έθεσαν τις βάσεις για ένα νέο συνασπισμό που θα οδηγήσει την Ευρώπη μπροστά. Η συμφωνία είναι ανοικτή σε όλα τα φιλο-Ευρωπαϊκά κόμματα. (Ανάρτηση σε social media, 17/1/2017) available at: http://epnewshub.eu/#/contributors?types=facebook&types=twitter&types=flickr&types=googleplus&types=instagram&types=youtube&types=vimeo&types=rss&cType=mep&cIds=97058&_k=7mw42w

 

Ο A.Tajani ξεκίνησε τον πολιτικό του στίβο ως βουλευτής του κόμματος Forza Italia του Berlusconi και, έχοντας πολυετή εμπειρία ως ευρωβουλευτής, το 2008 διετέλεσε επίτροπος με αρμοδιότητα για τις μεταφορές. Ωστόσο, η “συμμαχία” του με τον Berlusconi, και η διαχείριση του σκανδάλου Volkswagen Dieselgate, φαίνεται να έχει κοστίσει στη δημοτικότητά του, καθότι οι ικανότητές του αμφισβητούνται από πολλούς ευρωβουλευτές.

Παρά τις επιμέρους αμφισβητήσεις, ο Tajani πρόκειται να αναλάβει έναν υψίστης σημασίας ρόλο για το ΕΚ καθώς, ως πρόεδρος, θα επιβλέπει όλες τις εργασίες του ΕΚ, των οργάνων του, και τις συζητήσεις της ολομέλειας. Συγκεκριμένα, είναι επιφορτισμένος με τις αρμοδιότητες να διασφαλίζει την ορθή εφαρμογή των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, να εποπτεύει τις διάφορες δραστηριότητες και επιτροπές του Κοινοβουλίου, να εκπροσωπεί το Κοινοβούλιο σε όλες τις νομικές υποθέσεις και στις διεθνείς σχέσεις του, και να δίνει την τελική έγκριση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Πέρα από τις θεσπισμένες αρμοδιότητες του πρόεδρου του ΕΚ, ο ρόλος του συγκεκριμένου φαίνεται να είναι κομβικός – δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στην Ένωση. Αρχικά, ο A.Tajani προέρχεται από το ΕΛΚ, όπως και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker. Η πραγματικότητα αυτή δείχνει να αλλάζει τις ισορροπίες δυνάμεων στους κόλπους της ΕΕ, οδηγώντας μεγάλο μέρος των ευρωβουλευτών που ψήφισαν κατά του νέου προέδρου σε ανησυχία για την πολιτική του Ευρωκοινοβουλίου, ειδικότερα, και των τριών θεσμικών οργάνων της ΕΕ, γενικότερα. Η καθησυχαστική (ενωτική) δήλωση του Tajani φαίνεται να μην έχει διασκεδάσει τις ανησυχίες των Ευρωπαίων βουλευτών:

«Υπήρξε μία δημοκρατική αντιπαράθεση και θα είμαι πρόεδρος όλων, θα σεβαστώ όλους του βουλευτές και τις πολιτικές ομάδες, μπορείτε να υπολογίζετε στην πλήρη μου διαθεσιμότητα» Καθημερινή, 2017

Οι ανησυχίες αυτές αφορούν στην ευκαιρία που δημιουργείται για “μονομέρεια” μίας συντηρητικής πολιτικής, με ένα περιορισμένο πολιτικό αντίβαρο και στα τρία θεσμικά αυτά όργανα.

Παρόλα αυτά, οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος είναι δύσκολες. Ο A.Tajani θα κληθεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε κάθε διαπραγμάτευση που αφορά στη βρετανική αποχώρηση από την ΕΕ. Βασικός λόγος της δυσκολίας που πρόκειται να αντιμετωπίσει είναι το γεγονός ότι, ο Syed Kamall -επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών- είχε κάνει καμπάνια υπέρ της αποχώρησης του Brexit. Οι διαπραγματευτικές ικανότητες του νέου προέδρου θα αναμετρηθούν με το -ήδη- φλέγον ζήτημα της ΕΕ, χωρίς, ωστόσο, να έχει δοθεί από μέρους του μία εικόνα της στάσης που πρόκειται να ακολουθήσει.

Συνοψίζοντας, η φράση του G.Pittella για “μία νέα σελίδα στην ιστορία του ΕΚ”, φαίνεται να αποτελεί την επικρατούσα άποψη. Η δυσκολία ανάδειξης προέδρου είναι ενδεικτική της ανάγκης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για εύρεση κοινών “γραμμών” ανάμεσα στους βουλευτές. Η ανάδειξη του Tajani δίνει το έναυσμα για μία νέα σελίδα, είτε με την προώθηση της ενότητας και την προάσπιση των ευρωπαϊκών ιδεών, είτε με τη δημιουργία χάσματος και την αντιπαράθεση “νέων” και “παλαιών” ευρωπαϊκών πολιτικών, που θα έθεταν εν αμφιβόλω τη συνοχή της Ένωσης. Οι προκλήσεις για την ΕΕ φαίνεται να είναι πολλές, ωστόσο οι λύσεις είναι περισσότερες.

Πηγές:

  1. Βαρβιτσιώτη, Ε.(2017) Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Αντόνιο Ταγιάνι. Available at: http://www.kathimerini.gr/892121/article/epikairothta/kosmos/proedros-toy-eyrwpaikoy-koinovoylioy-o-antonio-tagiani?platform=hootsuite (Accessed: 18 January 2017)
  2. Ναυτεμπορική (2017) Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ταγιάνι. Available at: http://www.naftemporiki.gr/story/1194971/poios-einai-o-neos-proedros-tou-eurokoinobouliou-tagiani (Accessed: 18 January 2017)
  3. Euractiv (2017) Divided European Parliament prepares to elect new president. Available at: http://www.euractiv.com/section/elections/news/divided-european-parliament-to-elect-new-president/ (Accessed: 18 January 2017)
  4. Ερωπαϊκή Ένωση (2016) Οι πρόεδροι της ΕΕ – ποιος κάνει τι; Available at: https://europa.eu/european-union/about-eu/presidents_el (Accessed: 19 January 2017).
  5. Politico (2017) Conservatives take a risk with Tajani. Socialists & Democrats. Available at: http://www.politico.eu/article/antonio-tajani-elected-conservative-candidate-for-parliament-presidency/ (Accessed: 18 January 2017)
  6.  Socialists & Democrats (2017) Pittella: Congratulations to new EP president Tajani. Now a new political phase startsAvailable at: http://www.socialistsanddemocrats.eu/newsroom/pittella-congratulations-new-ep-president-tajani-now-new-political-phase-starts  (Accessed: 18 January 2017)

 

 

Έχει περάσει αρκετός χρόνος (4 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Φοιτήτρια στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.Έχει εργαστεί ως δόκιμη ερευνήτρια στο Κέντρο Ρωσίας, Ευρασίας και Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης στον τομέα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατίας και είναι νυν δόκιμη ερευνήτρια στον Τομέα Αμυντικών Θεμάτων του Ι.ΔΙ.Σ. [email protected]

Website: http://powerpoltics.eu

   Ροή άρθρων Συντάκτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest