Barack Obama: Ζητήματα Κοινωνικής Πολιτικής

8 χρόνια Barack Obama. 8 χρόνια με βήματα εμπρός και βήματα πίσω στο χορό των πλέον αξιομνημόνευτων χρόνων της σύγχρονης ιστορίας, με γεγονότα διαδραματιζόμενα σε φρενήρεις ρυθμούς που επηρέασαν -και εξακολουθούν να επηρεάζουν- την παγκόσμια κοινότητα. Ένας από τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές στο έργο αυτό, ο προαναφερθείς “πλανητάρχης”, διαδραμάτισε το ρόλο του, άλλοτε εισπράττοντας επιδοκιμασίες, άλλοτε δεχόμενος δριμεία κριτική. Σκοπός του παρόντος είναι να παρουσιαστούν, αλλά κυρίως να διερευνηθούν, οι πράξεις του, με εστίαση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της κοινωνίας και του πολιτισμού.

Μια φορά και έναν καιρό…
Ο Barack Obama γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου του 1961, στη Χονολουλού της Χαβάης. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard, και εργάστηκε ως δικηγόρος με ειδικότητα στον τομέα του Αστικού Δικαίου, αλλά και ως καθηγητής στο Σικάγο πριν ακολουθήσει την πολιτική του καριέρα. Αυτή άρχισε όταν εξελέγη γερουσιαστής του Illinois, όπου υπηρέτησε από το 1996 έως το 2004. Εν συνεχεία, την ίδια χρονιά, εξελέγη και γερουσιαστής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Το 2008 εξελέγη Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, όντας έτσι ο 44ος -αλλά και ο πρώτος Αφροαμερικανός- Πρόεδρος στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας. Το 2012 επανεξελέγη στο αξίωμα του Προέδρου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, ο Obama ανέλαβε τα ηνία της προεδρίας των Η.Π.Α. σ’ ένα χρονικό σημείο κατά το οποίο η παγκόσμια οικονομία διερχόταν της μεγαλύτερης κρίσης μετά το οικονομικό κραχ του 1929, με συνέπειες που ακόμα προκαλούν τριγμούς και κλυδωνισμούς στη διεθνή κοινότητα. Το ως άνω οφείλεται να ληφθεί σοβαρά υπόψη ώστε να κατανοηθούν, αφενός μεν, η κρισιμότητα της κατάληψης του αξιώματος αυτού τη δεδομένη χρονική στιγμή, αφετέρου δε οι δυσκολίες που η κρίση επέβαλε στην υλοποίηση του οράματος και του σχεδίου του.
Μαζί με την ενδελεχή ανάλυση των πράξεων και παραλείψεων του Προέδρου στο πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της κοινωνίας και του πολιτισμού, έχει ιδιάζουσα αξία, σημασία και πρακτική χρησιμότητα να αναφερθούν και οι υποσχέσεις τις οποίες χρησιμοποίησε ως προμετωπίδα του προεκλογικού του αγώνα, στην πορεία του προς το Λευκό Οίκο.
Προκειμένου να καταστούν τα παραπάνω δυνατά και εύληπτα, κρίνεται σκόπιμο να παρατεθούν οι βασικοί πυλώνες της πολιτικής του στους προαναφερόμενους τομείς (ανθρώπινα δικαιώματα, κοινωνία και πολιτισμός), κατά τα χρόνια της διακυβέρνησής του.

 

LGBTQ stands for Lesbain, Gay, Bisexual, Transgender, Queer and/or Questioning

Με τα μάτια του Obama
Πηγαίνοντας, λοιπόν, πίσω, στα χρόνια της διακυβέρνησής του, ένα ζήτημα παγκοσμίου ενδιαφέροντος συνίστατο, αναμφίβολα, στους περιορισμούς που κάθε χώρα θέτει στα δικαιώματα της LGBTQ+ κοινότητας. Ο Barack Obama επέλεξε να αντιμετωπίσει το εν λόγω ζήτημα με -σχεδόν- ριζικές δράσεις.
Στις 29 Ιουνίου του 2016, ο Λευκός Οίκος υποδέχθηκε το προσωπικό του Συμβουλίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Council) στο “pride”, μια εκδήλωση που έφερε μαζί επίσημα κυβερνητικά στελέχη, διπλωμάτες, ακτιβιστές και αρχηγούς κοινωνικών ομάδων, ώστε να συζητηθούν διεξοδικότερα τα δικαιώματα της LGBTQ+ κοινότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η εκδήλωση, “Aξιολογώντας την πρόοδο, Θέτοντας στόχους”, (“Assessing Progress, Setting Goals”), προέβη σε απολογισμό των πεπραγμένων στη διάρκεια της διοίκησης του Προέδρου, τα οποία αναβάθμισαν την ισότητα και προετοίμασαν το έδαφος για την περαιτέρω προώθησή της. Σε συσχετισμό με το “pride”, ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε δελτίο περιγράφοντας αναλυτικά τα ιστορικά επιτεύγματα της κυβέρνησης σχετικά με την αναβάθμιση των δικαιωμάτων της LGBTQ+ κοινότητας. Ξεκινώντας από το Προεδρικό Μνημόνιο, το οποίο υπογράφηκε το 2011 και ανέφερε τις “διεθνείς πρωτοβουλίες” που εξυπηρέτησαν την αναβάθμιση αυτή, φτάσαμε μέχρι το διορισμό υψηλά ιστάμενων αξιωματούχων που εστίασαν στην κοινότητα, στο State Department και στο Πρακτορείο των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Διεθνή Ανάπτυξη (United States Agency for International Development, USAID), κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών μέχρι την Καμπάνια για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Human Rights Campaign), ο Barack Obama και ανώτεροι αξιωματούχοι της διοίκησης μίλησαν δημόσια και κατέστησαν σαφή την πεποίθησή τους πως, όλοι οι άνθρωποι αξίζουν να ζουν τις ζωές τους ελεύθεροι από τη βία, τις διακρίσεις και το ρατσισμό που υφίστανται λόγω των σεξουαλικών τους προτιμήσεων.
Στο ανωτέρω πλαίσιο πρέπει να ενταχθεί και η ομιλία της Samantha Power, Πρέσβειρας (Ambassador) των Ηνωμένων Πολιτειών στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αναφορικά με την απόφαση αυτού του Συμβουλίου που καταδίκασε απερίφραστα το μακελειό στο Ορλάντο. Είναι αξιομνημόνευτο ότι πρόκειται για την πρώτη στα χρονικά απόφαση του Συμβουλίου που αναφέρεται στο σεξουαλικό προσανατολισμό. Όπως και η ίδια η Power δήλωσε, “5 χρόνια νωρίτερα κανένας δε θα μπορούσε καν να ονειρευτεί πως το συγκεκριμένο όργανο των Ηνωμένων Εθνών θα ψήφιζε μια απόφαση με αυτό το περιεχόμενο.”
Την ίδια χρονική περίοδο, ο Λευκός Οίκος όρισε το πάρκο στο Stonewall ως το πρώτο στην ιστορία εθνικό μνημείο της LGBTQ+ κοινότητας. Το μνημείο αυτό αναμένεται να αποτελέσει μια πραγματική πηγή έμπνευσης για τη νέα γενιά, συμβολίζοντας την ισότητα και την ενότητα, αποδεικνύοντας ότι η αγάπη μάχεται και, τελικά, κερδίζει το μίσος. Κατ’ αυτό τον τρόπο, αναγνωρίζεται η συμβολή της LGBTQ+ κοινότητας στους κοινούς αγώνες για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη προς όλους.
Τέλος, στο “Dear Colleague Letter on Transgender Students”, που εστάλη από το υπουργείο Δικαιοσύνης και το υπουργείο Παιδείας, παρατίθενται τέσσερις τρόποι με βάση τους οποίους η παρεχόμενη καθοδήγηση θα διασφαλίσει ότι αυτοί οι μαθητές θα αντιμετωπίζονται με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Ειδικότερα, οι τρόποι αυτοί είναι:

 • η δημιουργία ενός ασφαλούς και μη ρατσιστικού περιβάλλοντος
 • η εγγύηση ότι τα επίσημα έγγραφα που δηλώνουν την ταυτότητα του καθενός θα διατυπώνουν με τέτοιο τρόπο τα ονόματα και τους τίτλους, ώστε να συμβαδίζουν με την ταυτότητα του φύλου του κάθε μαθητή
 • η διασφάλιση πως οι μαθητές θα έχουν ίση πρόσβαση σε διαχωριζόμενες με βάση το φύλο εγκαταστάσεις, που είναι συμβατές με την ταυτότητα του φύλου του κάθε μαθητή
 • η προστασία της ιδιωτικότητας των μαθητών

Τα ως άνω δείχνουν την εναργή συμβολή του Προέδρου στην εξάλειψη των περιορισμών που τίθενται στην LGBTQ+ κοινότητα.

 

President Barack Obama, center, is renewing his push to close Guantanamo Bay detention center, which remains a radical left position.

President Barack Obama, center, is renewing his push to close Guantanamo Bay detention center, which remains a radical left position.

Στη συνέχεια, κρίνεται αναγκαίο να εξεταστεί ένα φλέγον ζήτημα, για το οποίο μάλιστα ανελήφθη, δις, σαφής προεκλογική δέσμευση από τον Obama. Συγκεκριμένα, ο τελευταίος ανέφερε και πριν την πρώτη εκλογή του, αλλά και πριν την επανεκλογή του, ότι δεσμεύεται να κλείσει τις περίφημες φυλακές Γκουαντάναμο. Όταν, το 2009, διέταξε το κλείσιμο της φυλακής, βρίσκονταν εκεί 242 κρατούμενοι. Κατά την ενάσκηση της πολιτικής του, ο συνολικός αριθμός κρατουμένων μειώθηκε στους 61 – λόγω μεταφοράς των λοιπών σε σωφρονιστικά ιδρύματα άλλων χωρών. Η πρόκληση βρίσκεται στο ότι, αν και αρκετοί κρατούμενοι δεν δικαιούνται, κατά νόμον, τη μεταφορά σε άλλα σωφρονιστικά ιδρύματα ή καταστήματα κράτησης, το Κογκρέσο απαγόρευσε την επιστροφή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η θητεία του Προέδρου λήγει σε 3 μήνες.
Η απάντηση στην πρόκληση εντοπίζεται στα λόγια του ίδιου του Obama: “Στον αγώνα μας κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως η Al Qaeda και το ISIS, αξιοποιούμε κάθε στοιχείο της εθνικής μας δύναμης: το στράτευμα, τη διπλωματία, τη γνώση, το σταθερό στόχο για τη διατήρηση της ασφάλειας, την εφαρμογή του νόμου, είτε του ομοσπονδιακού, είτε του κρατικού, είτε του τοπικού, καθώς επίσης και το παράδειγμα των ιδανικών μας ως μιας χώρας προσηλωμένης σε πανανθρώπινες αξίες, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των προβλέψεων του νόμου. Σ’ αυτή τη μάχη, με στόχο τη διαρκή βελτίωσή μας, όταν ανακαλύπτουμε ένα χρήσιμο μέτρο, επικεντρωνόμαστε στην εφαρμογή και στην επέκτασή του.
Εδώ και πολλά χρόνια, έχει καταστεί σαφές ότι το κατάστημα
κράτησης στον κόλπο του Γκουαντάναμο δεν προάγει την εθνική μας ασφάλεια, αντιθέτως την υποσκάπτει. Και αυτή δεν είναι μόνο δική μου άποψη, αλλά και άποψη των ειδικών, αλλά και πολλών αξιωματικών του στρατεύματος. Οι φυλακές του Γκουαντάναμο δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, καθώς η οργανωμένη τρομοκρατία τις χρησιμοποιεί ως προπαγανδιστική πρακτική, συμπλέουσα με τις προσπάθειές της να κερδίσει έδαφος. Επιπροσθέτως, η παράταση λειτουργίας αυτών των εγκαταστάσεων εξαπολύει μύδρους κατά των αξιών μας, ενώ παράλληλα υποβαθμίζει σημαντικά τη θέση μας ως δύναμης. Ακόμη και ο προκάτοχος μου, George Bush, είχε εκδηλώσει τη βούλησή του υπέρ του κλεισίματος των φυλακών αυτών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πώς υπήρξε και ένα από τα ελάχιστα σημεία συμφωνίας ανάμεσα σε εμένα και τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο.
Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα νομικά εργαλεία, ώστε να επιλύσουμε το ζήτημα των εναπομεινάντων που τελούν υπό το καθεστώς του πολεμικού κρατουμένου. Και για να απαντήσουμε στις αμφιβολίες που γέννησαν την αντίρρηση του Κογκρέσου για την ανάπτυξη του σχεδίου κλεισίματος των φυλακών, πρέπει να
σημειώσουμε ότι μπορούμε να συλλάβουμε τους τρομοκράτες, αλλά και να προστατεύσουμε τον Αμερικανικό λαό, γιατί οι τρομοκράτες θα κρατηθούν σε φυλακές υψίστης ασφαλείας. Η δέσμευσή μου αυτή δεν είναι ούτε αβάσιμη, ούτε αξιολογική, αλλά αντίθετα εδράζεται στο γεγονός πως ήδη κρατείται μεγάλος αριθμός επικίνδυνων τρομοκρατών στο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών, διότι έχουμε τον τρόπο του αποτελεσματικού ελέγχου τους, κάτι που σαφώς αποδεικνύεται από την απουσία συμβάντων απόδρασης.
Σε καμία περίπτωση, η πρόθεσή μου δεν είναι να μεταβιβάσω το πρόβλημα στον επόμενο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, όποιος κι αν είναι αυτός. Ακόμα κι αν
βρισκόμαστε στην τελική φάση της προεκλογικής περιόδου, πρέπει να είμαστε ικανοί να διεξάγουμε έναν ανοικτό, ειλικρινή και θεμελιωμένο στην καλή πίστη διάλογο, σχετικά με τον τρόπο που θα εξασφαλίσουμε την εθνική μας ασφάλεια. Ας κάνουμε το σωστό για την Αμερική. Είναι καιρός να προχωρήσουμε μπροστά, να κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο και να πράξουμε το ορθό. Να πράξουμε το ορθό με έναν τρόπο που εγγυάται την ασφάλειά μας, ενώ ταυτόχρονα δίνει στον επόμενο Πρόεδρο, και ειδικότερα στις επόμενες γενιές, τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν την εμπειρία που αποκτήσαμε στη διάρκεια του αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας, μ’ έναν τρόπο ο οποίος δεν πρόκειται να προκαλέσει τα προβλήματα που εγέρθηκαν εξαιτίας της ύπαρξης των φυλακών του Γκουαντάναμο. Έχουμε τώρα την ευκαιρία να εξαλείψουμε οριστικά ένα εργαλείο της προπαγάνδας των τρομοκρατών, να συσφίξουμε τις σχέσεις μας με τους συμμάχους μας, να βελτιώσουμε την εθνική μας ασφάλεια, αλλά κυρίως να εξάρουμε τις αξίες που μας καθορίζουν ως Αμερικανούς.
Είμαι απόλυτα αφοσιωμένος στο σχέδιο του κλεισίματος του καταστήματος κράτησης των φυλακών του Γκουαντάναμο. Θα συνεχίσω να πράττω ό,τι είναι αναγκαίο για την επίτευξη του ως άνω σκοπού, όσο βρίσκομαι σ’ αυτό το γραφείο. Το σχέδιο για το κλείσιμο των φυλακών του
Γκουαντάναμο δεν είναι ένα σχέδιο που αποσκοπεί μονάχα στο κλείσιμο καθ’ εαυτό, αλλά αποσκοπεί, ταυτόχρονα, στο κλείσιμο ενός κεφαλαίου της Αμερικανικής ιστορίας.

 

Obama signing the Affordable Care Act

Obama signing the Affordable Care Act

Μνείας είναι, επίσης, άξιο ένα άλλο ιδιαίτερα πολυσυζητημένο θέμα, εκείνο του περίφημου νόμου-προγράμματος “ObamaCare”. Προτού αναλύσουμε τα θετικά αποτελέσματα και τις τυχόν ελλείψεις του προγράμματος, θα ήταν εύλογο να αποδοθεί συνοπτικά το περιεχόμενο και οι στόχοι του. Το επίσημο όνομα για το “ObamaCare” είναι “Patient Protection and Affordable Care Act”, ή “Affordable Care Act”. Ο εν λόγω νόμος υπεγράφη στις 23 Μαρτίου του 2010 και εγκρίθηκε από το ανώτατο δικαστήριο (Supreme Court) στις 28 Ιουνίου του 2012. Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση σε ό,τι αφορά το σύστημα υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία επεκτείνει και βελτιώνει την πρόσβαση στην υγειονομική φροντίδα, ενώ ταυτόχρονα περικόπτει τις δαπάνες, μέσω κανονισμών και φόρων. Εστιάζει, λοιπόν, κυρίως, στο να παρέχει πρόσβαση σε υγειονομική ασφαλιστική κάλυψη για μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού. Πρόκειται, μάλιστα, για μια κάλυψη που μπορεί να υποστηρίξει και να βελτιώσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και ασφαλιστικής κάλυψης, αλλά και να ρυθμίσει τη βιομηχανία των ασφαλιστικών υπηρεσιών υγείας, κατατείνοντας, εν γένει, στην αντιμετώπιση της κρίσης του συστήματος υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πιο συγκεκριμένα, ο νόμος αυτός:

 • παρέχει στον αμερικανικό λαό ένα μεγάλο αριθμό νέων οφελών, δικαιωμάτων και προστασίας σχετικά με το σύστημα υγείας
 • ιδρύει μια αγορά προγραμμάτων υγειονομικής ασφαλιστικής κάλυψης, όπου οι Αμερικάνοι μπορούν να αγοράζουν ομοσπονδιακά ρυθμιζόμενα και επιχορηγούμενα προγράμματα ασφάλισης υγείας σε προκαθορισμένο διάστημα
 • επεκτείνει το ομοσπονδιακό σύστημα ασφαλιστικής υγειονομικής κάλυψης σε πολλές πολιτείες, για όλους εκείνους που έχουν ανάγκη οικονομικής υποστήριξης
 • βελτιώνει τη φροντίδα υγείας για τους πρεσβυτέρους και εκείνους με μακροχρόνιες αναπηρίες
 • επεκτείνει την ασφαλιστική κάλυψη των εργοδοτών σε εκατομμύρια υπαλλήλους
 • απαιτεί από τη συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού να έχει κάλυψη για κάθε μήνα από το 2014, ώστε να μπορεί να απαλλαγεί ή να πληρώσει ένα συγκεκριμένο κόμιστρο
 • απαλλάσσει το σύστημα υγείας από πρακτικές απόρριψης ασθενών εξαιτίας λόγων σχετιζόμενων με το φύλο τους
 • εισάγει νέους φόρους, αλλά και φοροαπαλλαγές

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα-καρπό εργασίας δεκαετιών, και συγχώνευσης ιδεών και των δύο κυρίαρχων πολιτικών κομμάτων, καθώς και της βιομηχανίας των κλάδων υγείας. Το 2014, το 85% των πολιτών με ασφάλεια υγείας ήδη αντιλαμβάνεται τον κύριο όγκο των ωφελειών του προγράμματος που ξεκίνησε το 2010. Το πρόγραμμα απευθύνεται, λοιπόν, σχεδόν αποκλειστικά στους ανασφάλιστους Αμερικανούς, καθώς και σ’ εκείνους που δεν είναι ικανοποιημένοι από τα υπάρχοντα προγράμματα ασφάλισης υγείας. Μέχρι το 2022 το σύνολο των διατάξεων του “ObamaCare” θα βρίσκεται σε πλήρη ισχύ, καλύπτοντας το σύνολο του πληθυσμού, και διασφαλίζοντας, κατ’ αυτό τον τρόπο, την πρόσβασή του στην υγειονομική περίθαλψη.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως ο εν λόγω νόμος-πρόγραμμα έχει δεχτεί δριμεία κριτική σχετικά με τη βιωσιμότητά του και τη δυνατότητα πλήρους υλοποίησής του. Πιο συγκεκριμένα, η αυστηρή κριτική εδράζεται στο γεγονός πως:
i. πολλοί Αμερικανοί, οι οποίοι ήταν προηγουμένως ανασφάλιστοι, μετά την υπογραφή του νόμου βρέθηκαν ασφαλισμένοι, με αποτέλεσμα τα απαιτούμενα κόστη να αυξηθούν
ii. η υγειονομική περίθαλψη έγινε λιγότερο προσβάσιμη στη μεσαία τάξη, καθώς το κύριο βάρος δόθηκε στους χαμηλόμισθους, τους ανέργους, καθώς κι εκείνους που διαβιούν στο όριο της φτώχειας
iii. η μεταρρύθμιση που αφορά την ασφάλιση εκείνων που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία έχει αφεθεί αποκλειστικά στην πρωτοβουλία κάθε πολιτείας
iv. πολλοί εργοδότες τροποποίησαν την ασφαλιστική κάλυψη που παρείχαν στους εργαζομένους τους, αφήνοντάς τους σε μία δυνητικά χειρότερη θέση από εκείνη που είχαν πριν την εφαρμογή του “ObamaCare”
v. μετά τη μεταρρύθμιση, σχεδόν 5 εκατομμύρια Αμερικανοί έχασαν την πρόσβαση στην υγειονομική τους περίθαλψη, εξαιτίας του γεγονότος ότι ορισμένοι ασφαλιστές υγείας δεν συμμορφώθηκαν με τις προϋποθέσεις του νόμου.

Αναφορικά με την ως άνω ασκηθείσα κριτική, πρέπει να υπογραμμισθεί ότι τα απαιτούμενα κόστη έχουν μειωθεί αισθητά για τις γυναίκες ενώ, ταυτόχρονα, μεγαλύτερο τμήμα της νέας γενιάς αποκτά πρόσβαση στην περίθαλψη. Σε ό,τι αφορά στον δεύτερο ισχυρισμό, αυτός φαίνεται να είναι εν μέρει αβάσιμος, διότι έγκυρες έρευνες και στατιστικές αποδεικνύουν πως όλα τα κοινωνικά στρώματα ωφελήθηκαν από το “ObamaCare”, λόγω της δυνατότητας να αποκτούν ευκολότερα ασφαλιστική κάλυψη συγκριτικά με το προϊσχύσαν καθεστώς. Προχωρώντας στον τρίτο ισχυρισμό, η συγκεκριμένη επιλογή υπήρξε αναπόφευκτη, δεδομένης της φυσιογνωμίας του ομοσπονδιακού κράτους, καθώς και των οικονομικών πόρων κάθε μεμονωμένης πολιτείας. Σχετικά με τα δύο τελευταία σημεία της κριτικής που έχει ασκηθεί, πρέπει να τονισθεί ότι, κατά τη δεδομένη χρονική στιγμή, διεξάγονται επιστάμενες έρευνες και μελέτες οι οποίες, τελικώς, θα καταδείξουν την ορθότητα ή μη των εν λόγω σημείων.

Obama Announces Housing Plan in Arizona

Obama Announces Housing Plan in Arizona

Μεταβαίνοντας σ’ ένα εξίσου καθοριστικό ζήτημα, με το οποίο ασχολήθηκε ο Πρόεδρος κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, καίριο θα ήταν να προβούμε σε μια διεξοδική παρουσίαση του πλάνου του, τόσο για τη διευκόλυνση στην αγορά πρώτης κατοικίας, όσο και την προστασία της από κατάσχεση λόγω σύστασης υποθήκης.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που ελήφθησαν για τη διευκόλυνση της αγοράς πρώτης κατοικίας, τα οποία σαφώς θα πρέπει να συσχετιστούν με τη μεταρρύθμιση για την κατάσταση των μεταναστών, θα πρέπει να αναφερθεί πως το 40% των νέων ιδιοκτητών σε εθνικό επίπεδο, μεταξύ του 2000 και του 2010, ήταν μετανάστες. Το ως άνω μέγεθος καταδεικνύει την επιτακτικότητα, καθώς και την κρισιμότητα της ρύθμισης αυτής. Τα βήματα που ακολουθήθηκαν έδωσαν την ευκαιρία να οικοδομηθούν γερά θεμέλια, ώστε να διασφαλιστεί ότι ποτέ στο μέλλον δεν θα συμβεί μια κρίση αναλόγου μεγέθους. Η σημασία του σχεδίου για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ενυπόθηκων δανείων, ώστε αυτή να στηρίζεται σε ιδιωτικά -κυρίως- κεφάλαια, αλλά και η ταυτόχρονη διασφάλιση επαρκούς ρευστότητας και διαθεσιμότητας ενός οικονομικά προσιτού, σταθερού για 30 χρόνια επιτοκίου υποθήκης, τόσο σε περιόδους ευημερίας, όσο και σε περιόδους κρίσης, αποτελούν τα εχέγγυα της αποτελεσματικής προστασίας των ιδιοκτητών – κάτι που διασφαλίζεται περαιτέρω μέσω της κατάλληλης χρήσης της κρατικής εγγύησης.
Επιπροσθέτως, εξακολουθεί να είναι μείζονος σημασίας ότι, ο Λευκός Οίκος εργάζεται μαζί με το Κογκρέσο ώστε να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν πολιτικές προς την εξασφάλιση της μακροπρόθεσμης στεγαστικής πίστης, υποστηρίζοντας και προστατεύοντας όλους τους καταναλωτές, καθώς και να προωθήσουν την πρόσβαση στην πίστωση για όλους τους δανειολήπτες με δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων τους. Δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι η Αμερικανική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει πληθώρα προγραμμάτων, στοχεύοντας στην ουσιαστική βοήθεια προς τους δανειστές που αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα, προκειμένου αυτοί να αποφύγουν την κατάσχεση των κατοικιών τους και να καταστήσουν την πληρωμή των υποθηκών τους περισσότερο οικονομικά βιώσιμη. Το κυριότερο τέτοιο πρόγραμμα αποτελεί το επονομαζόμενο Federal Housing Administration Mortgage (FHAM).
Και όλα αυτά γίνονται με έναν κοινό γνώμονα. Παρόλο που το Σύνταγμα των Η.Π.Α. αναγνωρίζει στους Αμερικανούς πολίτες πολλά δικαιώματα, δεν κατοχυρώνει το δικαίωμά τους να κατοικούν σ’ ένα σπίτι (right to housing), όπως έχει επανειλημμένα συζητηθεί. Αυτό όμως συμπεριλαμβάνεται σε μια σειρά νομικά δεσμευτικών κειμένων που έχουν εξυψώσει την ανάγκη προώθησής του, όπως η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα, το Σύμφωνο για την Εξάλειψη όλων των μορφών φυλετικών Διακρίσεων, το Σύμφωνο για την Εξάλειψη όλων των μορφών Διακρίσεων κατά των Γυναικών, αλλά και η Αμερικανική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων και Υποχρεώσεων. Το σύνολο των δράσεων και πρωτοβουλιών που αποτέλεσαν τον πυρήνα του παραπάνω σχεδίου, και σχετίζονται με το διεθνές νομικό πλαίσιο, καταδεικνύει την έμπρακτη στήριξη από πλευράς του Λευκού Οίκου στην αποτελεσματική προστασία της κατοικίας των Αμερικανών πολιτών. Η στήριξη αυτή δεν αποτελεί μια τυχαία επιλογή, αλλά βασίζεται στην ακλόνητη πεποίθηση του Barack Obama ότι ο καθένας έχει το θεμελιώδες δικαίωμα στο να ζει σ’ ένα σπίτι, απαλλαγμένος από τον κίνδυνο της αναγκαστικής έξωσης.

Το σύνολο των όσων έχουν παρατεθεί αποδεικνύει πως, στο μακρύ και δύσβατο δρόμο προς την κατοχύρωση, διασφάλιση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατά την 8ετή θητεία Obama έγιναν σημαντικά βήματα προς την ορθή κατεύθυνση. Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι επικριτές του, με βάση τους οποίους ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών υποβάθμισε σταθερά τα ατομικά δικαιώματα σε βάρος ενός κολεκτιβιστικού προσανατολισμού, εναποθέτοντας το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής του στα συμφέροντα των πολλών. Κατά τους ιδίους, τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν ερμηνευτεί ευρέως και όχι ως ατομικές ελευθερίες, όπως ορίζει το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Η κριτική τους επεκτείνεται και στο ότι ο Obama εστίασε στις έννοιες “ευημερία” και “διεθνείς σχέσεις”, ενώ σπανίως χρησιμοποίησε τις λέξεις “ελευθερία” και “ατομικά δικαιώματα”. Όμως, όλα τα ανωτέρω διαμόρφωσαν την ιστορία και ανήκουν σε αυτή. Πολύ μελάνι θα χυθεί ακόμα προκειμένου να αναλυθεί η “πορεία” των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνίας κατά τη διάρκεια της θητείας του. Η ουσιαστική συνέχεια τον Ιανουάριο, με το νέο ή τη νέα Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

 

Πηγές:

 1. BBC (2012) Profile: Barack Obama. Available at: http://www.bbc.com/news/world-us-canada-13434315 (Accessed: 29 October 2016).
 2. Barack Obama Biography (no date) Available at: http://www.biography.com/people/barack-obama-12782369 (Accessed: 29 October 2016).
 3. Campaign, H.R. (2016) President Obama | human rights campaign. Available at: http://www.hrc.org/blog/topic/president-obama (Accessed: 29 October 2016).
 4. Campaign, H.R. (2016) White house hosts dialogue on LGBTQ rights abroad | human rights campaign. Available at: http://www.hrc.org/blog/white-house-hosts-dialogue-on-lgbtq-rights-abroad (Accessed: 29 October 2016).
 5. Campaign, H.R. (2016) Why new public schools guidelines are a milestone for Trans youth | human rights campaign. Available at: http://www.hrc.org/blog/why-the-new-guidelines-for-public-schools-are-a-watershed-moment-for-transg (Accessed: 29 October 2016).
 6. Fairfield, H., Almukhtar, S. and White, J. (2016) How will Obama’s plan to close Guantánamo work? Available at: http://www.nytimes.com/interactive/2016/02/23/us/guantanamo-bay-obama.html?_r=0 (Accessed: 29 October 2016).
 7. Remarks by the president on plan to close the prison at Guantanamo bay (2016) Available at: https://www.whitehouse.gov/the-press-office/2016/02/23/remarks-president-plan-close-prison-guantanamo-bay (Accessed: 29 October 2016).
 8. Greece, N.C. – (1970) ΗΠΑ: Δεσμευμένος να κλείσει το Γκουαντάναμο ο Ομπάμα. Available at: http://www.cnn.gr/news/kosmos/story/44021/hpa-desmeymenos-na-kleisei-to-gkoyantanamo-o-ompama (Accessed: 29 October 2016).
 9. ObamaCare facts: Facts on the affordable care act (2007) Available at: http://obamacarefacts.com/obamacare-facts/ (Accessed: 29 October 2016).
 10. What is ObamaCare | what is the affordable care act? (2015) Available at: http://obamacarefacts.com/whatis-obamacare/ (Accessed: 29 October 2016).
 11. Araujo, M. (2016) Criticisms & successes of ACA – Obama’s health care reform. Available at: https://www.thebalance.com/obamas-health-care-reform-2645661 (Accessed: 29 October 2016).
 12. Hacker, J.S. (2016) The best way to save Obamacare. Available at: http://www.nytimes.com/2016/10/28/opinion/the-best-way-to-save-obamacare.html?_r=0 (Accessed: 29 October 2016).
 13. Housing experts, lawmakers express support for Obama housing plan – financial services roundtable (2013) Available at: http://fsroundtable.org/housing-experts-lawmakers-express-support-obama-housing-plan-3/ (Accessed: 29 October 2016)
 14. Leondis, A. and Benson, C. (2015) Obama cutting FHA costs boon to First-Time buyers. Available at: http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-01-08/obama-cutting-fha-cost-boosts-first-time-buyers-builders (Accessed: 29 October 2016).
 15. 2016 (1997) Obama mortgage explained for borrowers who need assistance. Available at: https://www.fha.com/obama_mortgage (Accessed: 29 October 2016).
 16. ElBoghdady, D. (2015) Obama announces plan that could save home buyers hundreds of dollars a year. Available at: https://www.washingtonpost.com/news/wonk/wp/2015/01/07/obama-to-announce-lower-fees-for-a-mortgage-thats-popular-with-first-time-buyers/ (Accessed: 29 October 2016).
 17. National economic & social rights initiative (2015) Available at: https://www.nesri.org/programs/what-is-the-human-right-to-housing (Accessed: 29 October 2016).
 18. Change.gov: The Obama-Biden transition team (2016) Available at: http://change.gov/agenda/civil_rights_agenda/ (Accessed: 29 October 2016).
 19. Rhodes, A. (2016) Obama’s weak human rights record. Available at: http://www.huffingtonpost.com/aaron-rhodes/obamas-weak-human-rights-_b_11492270.html (Accessed: 29 October 2016).
 20. Organizing (2016) Organizing for action. Available at: https://www.barackobama.com/news/ (Accessed: 29 October 2016).

Συνεργατικό κείμενο με τους:

[show_avatar email=89 align=left show_name=true show_biography=true]

Έχει περάσει αρκετός χρόνος (5 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Προπτυχιακή φοιτήτρια στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ολοκλήρωσε την πρακτική της στο Υπουργείο Εξωτερικών. Το αυξημένο ενδιαφέρον της για τη διεθνή πολτική είναι αποτέλεσμα της συμμετοχής σε προσομοιώσεις ευρωπαϊκών οργάνων και διεθνών οργανισμών.

Website: http://powerpoltics.eu

   Ροή άρθρων Συντάκτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest