Brexit ή Bremain: το τελευταίο “ντέρμπι” σήμερα

Σήμερα οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου καλούνται στις κάλπες για να αποφασίσουν σχετικά με την παραμονή ή όχι της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντιμέτωποι -ίσως- με την σημαντικότερη πολιτική απόφαση της ζωής τους, τα σενάρια, οι φόβοι και η αγωνία για το τί θα ξημερώσει την 24η Ιουνίου είναι πολλά, ενώ ήδη το δίλημμα αυτό έχει επηρεάσει καταλυτικά την οικονομία, την πολιτική και την ασφάλεια της Ευρώπης.

Όλα ξεκίνησαν ένα χρόνο πριν, όταν το Κόμμα των Συντηρητικών κέρδισε σαρωτικά τις εκλογές με 330 έδρες στην Βουλή, έναντι των Εργατικών με 232 έδρες, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο στον πρωθυπουργό David Cameron μία ακόμη θητεία. Η νίκη του Cameron ακολουθήθηκε από την απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, όπως ο ίδιος είχε υποσχεθεί να πραγματοποιήσει μέχρι τα τέλη του 2017 σε περίπτωση εκλογής του, το οποίο θα λάμβανε χώρα μετά την αναδιαπραγμάτευση των όρων υπό τους οποίους μετέχει το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ίδιος τασσόταν υπέρ της παραμονής της χώρας σε μία ανανεωμένη Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην Συμφωνία Συνόδου Κορυφής της 19ης Φεβρουαρίου -μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου- συμφωνήθηκαν οι όροι της ευνοϊκής μεταχείρισης της χώρας, ενώ ταυτόχρονα ανακοινώθηκε η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με ημερομηνία την 23η Ιουνίου.

“Bremain” or “Brexit”

Στην πορεία για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος τα αγγλικά πολιτικά κόμματα είχαν ταχθεί υπέρ ή κατά της παραμονής, δημιουργώντας δύο διαφορετικά στρατόπεδα. Από τη μία πλευρά το λεγόμενο «Bremain», στο οποίο συγκαταλέγονται ο πρωθυπουργός Cameron με το κόμμα των Tories, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, Jeremy Corbyn, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος του Λονδίνου, Sadiq Khan, και τέλος η επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος (SNP) της Σκωτίας, Nicola Sturgeon. Από την άλλη, στην πλευρά του «Brexit» τάσσονται ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, Boris Johnson, υπέρμαχος της καμπάνιας του «Leave», και ο ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος UKIP, Nigel Farage. Αξίζει να σημειωθεί, φυσικά, πως υπουργοί από το κόμμα των Tories έχουν ταχθεί υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πιέζοντας τον πρωθυπουργό να κρατήσει την ίδια στάση με αυτούς.

Μετά την επίσημη ανακοίνωση της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, οι προθέσεις ψήφου υπέρ του «ναι» ή του «όχι» δίνουν μάχη σώμα με σώμα, με ένα μεγάλο ποσοστό του κόσμου -που αγγίζει ακόμη και το 20%- να μην έχει αποφασίσει για το τί θα ψηφίσει. Πιο συγκεκριμένα, οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά τη συμφωνία του Φεβρουαρίου ανέδειξαν την επιθυμία των Βρετανών υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με ποσοστό που έφτανε το 40%. Στην περιοχή της Βόρειας Ιρλανδίας –αυτόνομο τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου- οι περισσότεροι κάτοικοι επιθυμούν την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε., ενώ διαφορές υπάρχουν ανάμεσα σε προτεστάντες και καθολικούς, με τους πρώτους να τείνουν προς την έξοδο. Αντίστοιχα και στην Σκωτία οι πολίτες επιθυμούν την παραμονή της χώρας εντός Ε.Ε. Αντιθέτως, όσον αφορά την Ουαλία τα πράγματα είναι διαφορετικά, και το ποσοστό του Brexit φτάνει το 42%, καθώς τα τελευταία χρόνια στην περιοχή έχει εξαπλωθεί η ιδέα του ευρωσκεπτικισμού, ενώ έχουν ήδη εκλεχθεί τα πρώτα μέλη του κόμματος UKIP στην Ουαλική Συνέλευση.

Καθώς τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων και οι αποφάσεις του κόσμου αλλάζουν συνεχώς, τον Μάρτιο τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης -που διεξήχθη από την εταιρεία ICM- έδειξαν πως το 43% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε. Οι αλλαγές στις κοινωνικές τάσεις βρίσκονται σε απόλυτη συνάφεια με τις πολιτικές εξελίξεις της χώρας, καθώς η τελευταία αυτή δημοσκόπηση υποδήλωσε πως οι λόγοι για τους οποίους ο κόσμος χάνει την εμπιστοσύνη του από το κόμμα των Συντηρητικών ίσως οφείλονται στην εσωκομματική διαμάχη, αφού αυτό δεν εμφανίζεται ενωμένο στις θέσεις που υποστηρίζει. Αυτό που πρέπει να αναφερθεί, ωστόσο, είναι πως το δημοψήφισμα έχει δημιουργήσει έντονο χάσμα ανάμεσα στα κοινωνικά στρώματα της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, τα λαϊκά στρώματα -έχοντας δεχθεί εντονότερα τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης του 2008 και τα χρόνια λιτότητας που ακολούθησαν, σε συνδυασμό με τις έντονες μεταναστευτικές ροές της τελευταίας δεκαετίας- έχουν ταχθεί υπέρ του Brexit. Αντιθέτως, έρευνες απέδειξαν ότι, τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα και τα στρώματα της μεσαίας τάξης θεωρούν πως μία ενδεχόμενη έξοδος της χώρας από την Ε.Ε. θα επιφέρει μεγάλα προβλήματα στον οικονομικό και τον πολιτικό τομέα, στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, της δημόσιας υγείας και της εκπαίδευσης. Παράλληλα με τα λαϊκά στρώματα, οι μειονότητες του Ηνωμένου Βασιλείου αισθάνονται αδικημένες -ιδιαίτερα από την Ε.Ε.- και για τον λόγο αυτό η ψήφος τους θα είναι καθοριστικής σημασίας στο τελικό αποτέλεσμα.

Στο τέλος του Απριλίου, με την επίσκεψη του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Barack Obama στη Μεγάλη Βρετανία, οι εκστρατείες υπέρ της παραμονής και υπέρ της αποχώρησης συγκέντρωναν ίσα ποσοστά. Ειδικότερα, ο πρόεδρος Obama υποστήριξε σε δημόσια ομιλία του τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχει στις σχέσεις Μεγάλης Βρετανίας – ΗΠΑ η αποχώρηση της πρώτης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό όχι μόνο δεν βοήθησε τους υποστηρικτές της εκστρατείας υπέρ της παραμονής, αλλά αντιθέτως προκάλεσε κύμα αντιδράσεων των ευρωσκεπτικιστών που θεώρησαν απρεπή την επέμβασή του στα εσωτερικά της χώρας τους. Τον Μάιο η αγωνία των Βρετανών πολιτικών και των υπολοίπων ηγετών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας κορυφώθηκε, καθώς όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδιναν προβάδισμα υπέρ του Brexit. Η απόφαση των Βρετανών να ταχθούν υπέρ του Brexit θα μπορούσε να θεωρηθεί πως οφείλεται στη γενικότερη άνοδο της πολιτικής ιδεολογίας του Ευρωσκεπτικισμού σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες, η οποία τονίζει πως η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πληροί τους σκοπούς για τους οποίους δημιουργήθηκε, και θέτει σε αμφισβήτηση κατά πόσο η Μεγάλη Βρετανία μπορεί να επωφεληθεί -τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά- από την Ένωση. Σε περίπτωση αποχώρησής της από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα τεθεί σε ισχύ το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο αναφέρεται στη διαδικασία αποχώρησης κράτους – μέλους από αυτήν, ενώ τα αποτελέσματα θα είναι δυσμενή και για τη χώρα και για την Ένωση.

Η είδηση πως η βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Jo Cox δέχθηκε δολοφονική επίθεση την 16η Ιουνίου, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, συγκλόνισε ολόκληρη την Ευρώπη. Την ίδια ημέρα τα δύο στρατόπεδα του δημοψηφίσματος ανέστειλαν τις προεκλογικές τους καμπάνιες. Η δολοφονία αυτή, που αποτελεί πλήγμα εναντίον της δημοκρατίας και των θεσμών, έκανε τον κόσμο και τα πολιτικά πρόσωπα να αναθεωρήσουν σχετικά με τις διαστάσεις που έχει πάρει το εν λόγω δημοψήφισμα. Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν αυτό θα είναι η αφορμή για να αλλάξουν οι συσχετισμοί και οι πολιτικές ισορροπίες γύρω από την τελική έκβαση του δημοψηφίσματος.

Καθώς η αντίστροφη μέτρηση για το δημοψήφισμα έχει ξεκινήσει, η πραγματική εικόνα των ψήφων παραμένει ακόμη και σήμερα θολή, με τις δημοσκοπήσεις των εταιρειών να δίνουν προβάδισμα άλλοτε στους Brexit και άλλοτε στους Bremain. Το τελικό αποτέλεσμα είναι αβέβαιο, ενώ σίγουρα θα κριθεί από το ποσοστό των αναποφάσιστων που εν τέλει θα έρθουν στις κάλπες. Όποιο κι αν είναι αυτό, θα προκληθούν μεγάλες αλλαγές τόσο στη Μεγάλη Βρετανία όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

  • http://www.express.co.uk/news/uk/653057/Black-Asian-voters-key-winning-Brexit-EU-referendum
  • http://www.heraldscotland.com/news/homenews/14566279.How_a_Brexit_could_trigger_renewed_calls_for_a_United_Ireland/
  • http://www.irishtimes.com/news/world/uk/cardiff-letter-where-do-the-welsh-stand-on-brexit-divide-1.2678762
  • http://abcnews.go.com/International/days-brexit-vote-polls-show-british-voters-sharply/story?id=39988473

 

Έχει περάσει αρκετός χρόνος (6 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest