Chernobyl: η αναγέννηση της απαγορευμένης ζώνης

Tον Απρίλιο του 1986 σημειώθηκε το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα της ιστορίας, στον αντιδραστήρα Νο.4 του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας του Τσερνόμπιλ, επί Σοβιετικής Ένωσης. Από την έκρηξη, κατά τη διενέργεια πειράματος, ο κατεστραμμένος πυρήνας του αντιδραστήρα διασκορπίστηκε, με αποτέλεσμα την απελευθέρωση μεγάλων ποσοτήτων ραδιενεργών ουσιών στην ατμόσφαιρα, και την πρόκληση πυρκαγιών. Οι σχεδιαστικές ατέλειες και οι λανθασμένοι χειρισμοί κόστισαν τη ζωή ακαριαία σε 50 ανθρώπους και, σε βάθος χρόνου, σε άλλους 4.000 -συνέπεια της ραδιενέργειας-, ενώ οδήγησαν στη δημιουργία μιας απαγορευμένης ζώνης στο μέγεθος του Λουξεμβούργου.

Προσφάτως, όμως, η Ουκρανική Κυβέρνηση κάνει προσπάθειες να αναβιώσει τη νεκρή αυτή έκταση. Η ζώνη ανακηρύχθηκε σε τουριστικό αξιοθέατο το 2011, ύστερα από τη δημιουργία ενός ατσάλινου κελύφους γύρω από τον αντιδραστήρα. Το τελευταίο λειτουργεί ως ασπίδα για τη μη διασπορά της ραδιενέργειας με διάρκεια ζωής ενός αιώνα, και εξαιρετική ανθεκτικότητα, καθώς δύναται να απορροφήσει την ισχύ ενός ανεμοστρόβιλου. Δυστυχώς, λόγω των ραδιενεργών ουσιών που έχουν απορροφηθεί από το έδαφος, οι ευκαιρίες γεωργικής εκμετάλλευσης ή καλλιέργειας δασικών εκτάσεων είναι αρκετά περιορισμένες και επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία. Ωστόσο, η πολλά υποσχόμενη πρόταση της πράσινης ενέργειας ενδεχεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ραδιενεργoυς πόλης-φάντασματος.

Το νέο εγχείρημα- Κατασκευή ηλιακού πάρκου

Οι Κινεζικές εταιρίες GCL και CCEC, σε συνεργασία με την ουκρανική κυβέρνηση, ανέλαβαν την κατασκευή και την επιτήρηση μονάδας παραγωγής ηλιακών συλλεκτών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη ζώνη αποκλεισμού.Ο αρχικός προυπολογισμός ανέρχεται σε 1 δις. ευρώ, ενώ και άλλες χώρες -όπως oι ΗΠΑ και ο Καναδάς- εχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για περαιτέρω επενδύσεις. To ηλιακό πάρκο θα έχει αρχική ισχύ ενός γιγαβάτ, και η κατασκευή του θα αρχίσει το 2017.

Στόχοι:

  • Αναβίωση της περιοχής: Η γη έχει υποτιμηθεί, με αποτέλεσμα η αγοραία αξία της να κυμαίνεται σε τραγικά χαμηλά επίπεδα, λόγω της μη δυνατότητας ασφαλούς εκμετάλλευσής της. Η άφθονη ηλιακή ενέργεια θα χρησιμοποιηθεί τόσο για την αναβίωση, όσο και για την αναβάθμιση της έκτασης.
  • Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας: Η ουκρανία στοχεύει στην αξιοποίηση ενός μεγάλου μέρους του εργατικού της δυναμικού, το οποίο κατέχει την τεχνογνωσία για τη διαχείριση ηλεκτρικής ενέργειας. Ύστερα από την ουκρανική κρίση, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, και η προσέλκυση εξωτερικών επενδύσεων στα πλαίσια της πράσινης ενέργειας θα βελτιώσουν την εσωτερική οικονομική και κοινωνική κατάσταση του κράτους, φέρνοντάς το ένα βήμα πιο κοντά στην Ε.Ε.
  • Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας: Η Ουκρανία αποσκοπεί στην ανεξαρτητοποίησή της από κάθε ρωσική επιβολή. Λόγω των συχνών διπλωματικών επεισοδίων, οι τιμές και η παροχή του φυσικού αερίου μεταβάλλονται συχνά, επηρεάζοντας την οικονομία της Ουκρανίας, η οποία εξαρτάται άμεσα από τη Ρωσία. Μέσω του ηλιακού πάρκου δύναται να ανεξαρτητοποιηθεί ως προς τις ενεργειακές της ανάγκες και, σε βάθος χρόνου, να μετατρέψει την ηλιακή της ενέργεια σε εξαγώγιμο προϊόν, κατοχυρώνοντας την θέση της στην ανταγωνιστική αγορά των Α.Π.Ε. Διαθέτοντας ήδη ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα (τις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματους ισχύος 4 μεγαβάτ του παλιού πυρηνικού εργοστασίου), στοχεύει στην αύξηση της παραγωγής και κατανάλωσης ανανεώσιμης ενέργειας κατά 11% έως το 2020

Συνεπώς, με την ανάπτυξη αυτου του κολοσιαίου πάρκου, η Ουκρανία δύναται να ανακτήσει τη φήμη της στο πεδίο της παραγωγής ενέργειας, αλλά αυτή τη φορά με έναν τρόπο σαφώς ασφαλέστερο και φιλικότερο προς το περιβάλλον.

Πηγές:

  1. Hirtenstein, A. (2016).  Chernobyl’s Atomic Wasteland May Be Reborn With Solar Energ. [online] Bloomberg. Available at: https://www.bloomberg.com/news/articles/2016-07-27/chernobyl-s-atomic-wasteland-may-be-reborn-with-solar-energy [Accessed: 21st Apr. 2017]
  2. Allison, P. (2017). How solar may save Ukraine’s nuclear wasteland. [online] BBC News . Available at: http://www.bbc.com/future/story/20170127-how-solar-may-save-ukraines-nuclear-wasteland [Accessed: 21st Apr. 2017]
  3. Cooke, K. (2017). Solar power to rise from Chernobyl’s nuclear ashes. [online] The Guardian. Available at: https://www.theguardian.com/environment/2017/jan/12/solar-power-to-rise-from-chernobyls-nuclear-ashes [Accessed: 21st Apr. 2017]
  4. Sundermeir, A. (2016). Chernobyl could be turned into a solar energy farm. [online] World Economic Forum. Available at: https://www.weforum.org/agenda/2016/08/chernobyl-could-be-turned-into-a-solar-energy-farm?utm_content=buffer106c4&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer [Accessed: 21st Apr. 2017]
Έχει περάσει αρκετός χρόνος (3 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

H Ειρήνη Σούρπη είναι προπτυχιακή φοιτήτρια της Νομικής Σχολής Αθηνών και πραγματοποιεί παράλληλες σπουδές στον τομέα των Οικονομικών στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος. Ασχολείται έντονα με την αρθρογραφία και την έρευνα ζητημάτων Διεθνούς Δικαίου, Οικονομικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής και Σινολογικών Διπλωματικών Σχέσεων.

Website: https://powerpolitics.eu

   Ροή άρθρων Συντάκτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest