Ξενοδοχεία στο Διάστημα: ξεκίνησε ο διαστημικός τουρισμός;

Το Διάστημα έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τη διεθνή κοινότητα τον τελευταίο καιρό. Είναι εμφανής η καινούργια δυναμική που αναπτύσσεται γύρω από αυτό. Ο λόγος στον οποίο οφείλεται αυτή η μεταβολή είναι το αυξημένο ενδιαφέρον του ιδιωτικού τομέα. Ορισμένοι επιχειρηματίες δεν πτοήθηκαν από το “άγνωστο”, άλλα είδαν σε αυτό τη δυνατότητα για καινούριες ευκαιρίες. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η “SpaceX” του Elon Musk που δραστηριοποίειται στον χώρο των διαστημικών μεταφορών, και έχει σημειώσει αρκετές επιτυχίες – όπως οι πύραυλοι της σειράς Falcon. Επιπρόσθετα, υπάρχει αρκετή κινητοποίηση σε επιχειρήσεις οι οποίες ασχολούνται με την κατασκευή δορυφόρων και σε αυτές που τις ενδιαφέρει η ενέργεια, καθώς η εξόρυξη αστρικών σωμάτων είναι ένα απόρθητο όνειρο για αυτές.

Παρ’όλα αυτά, στα τέλη Μαρτίου σημειώθηκε μία νέα εξέλιξη στον τομέα του Διαστήματος. Η εταιρεία “Bigelow Space Operations” ανακοίνωσε το εγχείρημα της δημιουργίας δύο διαστημικών “ξενοδοχείων”. Τα ξενοδοχεία αυτά πιθανολογείται ότι θα μπορούν να εκτοξευτούν ακόμα και το 2021, καθιστώντας τη δυνατότητα του διαστημικού τουρισμού πιο πιθανή από ποτέ.

Η ιδέα της κατασκευής διαστημικών ξενοδοχείων δεν αποτελεί πρωτοπορία της BSO, άλλα έχει επιχειρηθεί και από άλλες επιχειρήσεις στο παρελθόν, χωρίς όμως να σημειωθεί επιτυχία. Συνεπώς, μέχρι το 1997 λίγα σχέδια είχαν δημοσιευθεί (Shimze, Ehricke, WATG) και αυτά παρουσίαζαν μεγάλες διαφορές – δηλαδή, από απλές κατασκευές έως τεράστια πολυτελή ξενοδοχεία. Μάλιστα, η δυνατότητα διαμονής στο Διάστημα είχε επιτευχθεί ήδη από το 1973 με το “Skylab”. Επρόκειτο για ένα κατασκεύασμα το οποίο ήταν εξοπλισμένο με κλιματισμό, δύο δωμάτια, κουζίνα και τουαλέτα, και καθιστούσε δυνατή τη διαμονή στο Διάστημα. Ωστόσο, το πρόβλημα που παρουσίαζαν όλα τα σχέδια ήταν το κόστος της ολοκλήρωσης του εγχειρήματος, καθώς και οι δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στο περιβάλλον της μηδενικής βαρύτητας. Συνεπώς, για μία περίοδο παρουσιάζεται μία στασιμότητα η οποία καταλύθηκε με τη νέα μεγάλη πρωτοβουλία της BSO. Ευνοϊκά λειτούργησε και η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του τομέα του διαστήματος, ανοίγοντας περισσότερες ευκαιρίες για ιδιωτικές επιχειρήσεις, και μειώνοντας το μέχρι τώρα μονοπώλιο της NASA.

H BSO αποτελεί παρακλάδι της “Bigelow Aerospace”, αμερικανικής επιχείρησης που ιδρύθηκε το 1999 και ανήκει στον Rober Bigelow, και ασχολείται με την κατασκευή διαστημικών οικότοπων. Το καινούριο της σχέδιο είναι να αποστείλει στο διάστημα δύο αιωρούμενες ενότητες, τη B330-1 και τη B330-2, που θα λειτουργήσουν μελλοντικά σαν τόποι κατοικίας στο Διάστημα. Τα διαστημικά “ξενοδοχεία” θα έχουν μήκος 16 μέτρα (στην αρχική τους κατάσταση) και θα βρίσκονται σε ύψος 250 μιλιών από το έδαφος της Γης. Οι δύο μονάδες από τις οποίες αποτελείται το εν λόγω κατασκεύασμα θα μπορούν να ενωθούν, δίνοντας τη δυνατότητα διαμονής στο κατάστρωμά τους σε έξι άτομα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι οι δύο μονάδες, που θα είναι πολύ συμπιεσμένες κατά την αποστολή τους στη χαμηλή τροχιά της Γης, θα αναπτυχθούν αφού επιτύχουν το κατάλληλο ύψος, και θα επεκταθούν στα 330 κυβικά μέτρα (από εκεί έλαβε και το όνομά του όλο το εγχείρημα) που αποτελεί το 1/3 του International Space Station.

Σύμφωνα με την BSO, το κόστος για τη διαμονή στο B330 δεν έχει αποφασιστεί ακόμα άλλα σίγουρα θα φτάσει πολλά εκατομμύρια. Ωστόσο, ο διαστημικός τουρισμός δεν αποτελεί τη μοναδική χρήση των δύο ενοτήτων. Η επιχείρηση σκοπεύει να τις χρησιμοποιήσει και ως εργαστήρια στα οποία τα διάφορα κράτη και ιδιωτικές επιχειρήσεις  θα μπορούν να διεξάγουν έρευνες και πειράματα στην LEO (Low Earth Orbit) .

Το εγχείρημα της BSO δεν είναι εύκολο, γεγονός που αντιλαμβάνεται και ο ιδιοκτήτης της. Το σχέδιο του διαστημικού ξενοδοχείου μπορεί να αποδειχθεί “άκαρπο” καθώς, σαν προϊόν πολυτελείας, θα απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό, και μπορεί να μην έχει μεγάλη ζήτηση. Για αυτόν τον λόγο η εταιρεία θα επικεντρωθεί το 2018 στην αναζήτηση πελατών προσεγγίζοντας διαστημικά πρακτορεία, επιχειρήσεις και έθνη για τη διαμόρφωση μελλοντικών σχέσεων. Ωστόσο, η επιτυχία των δύο μονάδων (unit) δεν γίνεται να υπολογιστεί από τώρα, αλλά θα κριθεί μόνο αφού αποσταλούν. Επιπρόσθετα, την ίδια στιγμή η BSO έχει να αντιμετωπίσει ανταγωνιστές στον ίδιο τομέα. Η ρώσικη Roscosmos αναλογιζόταν τον Δεκέμβριο να κατασκευάσει παρόμοια μονάδα που θα ήταν συνδεδεμένη με το ISS, που θα παρείχε τη δυνατότητα διαμονής σε ανθρώπους  για δύο εβδομάδες στην τιμή των 40 εκατομμυρίων. Παρ’όλα αυτά, η BSO διακρίνεται για το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που έχει, καθώς κατέχει μεγαλύτερη εμπειρία. Έχει στείλει με επιτυχία ήδη την BEAM το 2016. Συνεπώς, η εταιρεία θεωρείται αξιόπιστη από τον επιχειρηματικό κύκλο.

Άλλο ένα ζήτημα που αντιμετωπίζει η BSO είναι η Κίνα. Η κινέζικη κυβέρνηση αποτελεί απειλή, καθώς προσφέρει πολύ ανταγωνιστικούς όρους για τους 17 εταίρους τους στο ISS, προκειμένου να βάλουν σε τροχιά το νέο τους διαστημικό εργαστήριο. Ο ιδιωτικός τομέας δύσκολα θα μπορεί να ανταγωνιστεί τις διευκολύνσεις που παρέχει. Επιπρόσθετα, η απόφαση του Donald Trump να απομακρύνει τη NASA από τo ISS μέχρι το 2025 έχει προβληματίσει τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο του Διαστήματος. Η NASA έχει βοηθήσει αρκετά τις ιδιωτικές διαστημικές εταιρείες για να αναπτυχθούν περαιτέρω με τις επενδύσεις που κάνει. Επίσης, το ISS αποτελεί το μέρος όπου υπάρχει η μεγαλύτερη επιχειρηματική δραστηριότητα – π.χ. η ενότητα BEAM της Bigelow. Συνεπώς, είναι απαραίτητο η NASA να σχηματίσει ένα συγκεκριμένο πλάνο, διότι η απόσυρση από το ISS μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική, καθώς οι επιχειρήσεις θα μείνουν χωρίς συγκεκριμένο ρόλο στο Διάστημα.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον πρόβλημα που υπάρχει σχετίζεται με τη νομική πτυχή του εγχειρήματος. Όπως είναι γνωστό, ο κάθε επιβάτης αεροπλάνου έχει ορισμένα δικαιώματα. Ωστόσο, στην περίπτωση των διαστημικών ενοτήτων δεν υπάρχει καμία παρόμοια ρύθμιση. Επομένως, είναι επιτακτική η ανάγκη για την αναθεώρηση του Διαστημικού Δικαίου, προκειμένου να προσαρμοστεί στις σύγχρονες εξελίξεις. Έτσι, λοιπόν, υπάρχει αρκετός προβληματισμός ανάμεσα στους νομικούς για τον τρόπο επίλυσης του θέματος. Ωστόσο, το πιο πιθανό είναι να υπάρξουν πρώτα νομικές ρυθμίσεις σε κρατικό επίπεδο, και ύστερα σε διακρατικό, καθώς τέτοιας μορφής διαδικασίες απαιτούν χρόνο. Μάλιστα, ορισμένοι προτείνουν την εφαρμογή των ρυθμίσεων που προβλέπονται από το εναέριο δίκαιο, καθώς και τη χρήση των ήδη υπαρχόντων τουριστικών νόμων. Η απόφαση της BSO για τη δημιουργία διαστημικών ξενοδοχείων αναζωπύρωσε το ζήτημα και έκανε την επίλυσή του αναγκαία.

Πηγές : 

  1. Dave Mosher. (2018). A new company plans to launch huge, inflatable spacecraft into orbit — and sell reservations to countries and tourists. http://www.businessinsider.com/private-space-station-hotels-robert-bigelow-2018-2 
  2. Julissa Treviño. (2018). A Space Hotel Could Be Coming Soon to Skies Near You.https://www.smithsonianmag.com/smart-news/space-hotel-it-could-happen-near-future-180968248/#UkquERSu8g5mehdh.99
  3. Dom Galeon. (2018). Two Space Hotels Could Open as Early as 2021. https://futurism.com/space-hotels-open-2021/ 
Έχει περάσει αρκετός χρόνος (2 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest