Donald Trump: Επίσημη Ανάληψη Καθηκόντων

Μετά το αναπάντεχο αποτέλεσμα των Αμερικανικών εκλογών, στις 8 Νοεμβρίου, μόνο για ένα πράγμα θα μπορούσαμε να είμαστε σίγουροι, όσον αφορά στο διεθνές πολιτικό σύστημα. Είμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής, όπου οι πολιτικές των κρατών αλλάζουν, οι συμμαχίες μεταβάλλονται, με νέες να δημιουργούνται και άλλες να διαλύονται, ενώ το μέλλον είναι άκρως απρόβλεπτο. Αυτή η νέα εποχή έχει ήδη δείξει κάποια σημαντικά σημάδια σχετικά με το τί θα μπορούσαμε -ή δεν θα μπορούσαμε- να περιμένουμε, και ξεκινά και επίσημα στις 20 Ιανουαρίου, με τον Donald Trump να αναλαμβάνει την ηγεσία του Αμερικανικού κράτους και τον τίτλο του πλανητάρχη. Ως αποτέλεσμα, οι τύχες όχι μόνο του Αμερικανικού λαού, αλλά και οι δικές μας, βρίσκονται στα χέρια αυτού του ανθρώπου. Οι αποφάσεις του θα είναι καθοριστικές, και πιθανόν να αλλάξουν την υπάρχουσα ισορροπία ισχύος. Από το ξεκίνημα της προεκλογικής του εκστρατείας μέχρι και σήμερα, έχει κάνει απόλυτα ξεκάθαρο ότι είναι ένας πολιτικός πολύ διαφορετικός από τους προηγούμενους, ανεξέλεγκτος και ανατρεπτικός. Το ερώτημα είναι: υπάρχουν όρια στις αλλαγές που θέλει να φέρει στο πολιτικό σκηνικό;

Το προφίλ ενός νέου πολιτικού

Αν πριν κάποιο καιρό μας έλεγαν ότι ένας μεγιστάνας και αστέρας των Αμερικανικών τηλεοπτικών εκπομπών, χωρίς καμία πολιτική εμπειρία, θα κατάφερνε να εκλεγεί Πρόεδρος των Η.Π.Α., το πιθανότερο είναι να ξεσπούσαμε σε γέλια και να μην το θεωρούσαμε καν πιθανό σενάριο. Κι όμως συνέβη. Και τώρα είμαστε μπροστά σε ένα νέο πολιτικό, ο οποίος φαίνεται να εναντιώνεται σε κάθε καθιερωμένη πολιτική νόρμα. Κι αν το σκεφτούμε καλά, αυτή είναι και η ιδιαίτερη γοητεία του, αυτή που κατάφερε να συσπειρώσει το μισό Αμερικανικό λαό γύρω του. Ως έξυπνος επιχειρηματίας, σκέφτεται με όρους εταιρικής στρατηγικής και, για να μπορέσει να ανελιχθεί μέσα σε έναν άκρως ανταγωνιστικό χώρο, θα πρέπει να καταφέρει να ξεχωρίσει. Και οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε ότι αυτό κάνει από την πρώτη μέρα.

Οργάνωση νέας στρατηγικής

Την προηγούμενη Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου, ο Trump έδωσε την πρώτη επίσημη συνέντευξη τύπου, για να καλύψει τα βασικά σημεία της πολιτικής που θα ακολουθήσει. Ήδη η συνέντευξη είχε ξεκινήσει μέσα σε αρνητικό κλίμα, εξαιτίας των αποκαλύψεων που είχαν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις σχέσεις που διατηρεί με τη Ρωσία. Παρά ταύτα, κατάφερε να καλύψει κάποια σημεία που αφορούσαν, κυρίως, το μέλλον των επιχειρήσεών του, ιδιαίτερα μέσα στη Ρωσία, και ξεκαθάρισε ότι δεν αντάλλαξε προσωπικές και οικονομικές πληροφορίες με τη Μόσχα ενώ, αντίθετα, παραδέχτηκε ότι είχαν προγραμματιστεί ηλεκτρονικές επιθέσεις για την υπονόμευση των Αμερικανικών εκλογών, με πιο πιθανό θύτη τη Ρωσία. Παράλληλα, για μία ακόμη φορά, άσκησε κριτική στην πολιτική του Barack Obama, και ιδιαίτερα στις αποφάσεις που πήρε για να αντιμετωπίσει τον ISIS. Επιπλέον δήλωσε ότι, ως Πρόεδρος, δεν θα διαχειρίζεται ο ίδιος τις επιχειρήσεις του, αλλά οι γιοι του, ενώ τέθηκε και το θέμα της φορολογίας του Trump, που μπορεί για εκείνον να μην είναι σοβαρό, αλλά για τα 2/3 των Αμερικανών πολιτών -σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις- αποτελεί κρίσιμο ζήτημα. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις αλλαγές που θα πραγματοποιήσει στο εσωτερικό του Αμερικανικού κράτους, με πρώτη και κύρια το Obamacare, το οποίο χαρακτήρισε ως τραγωδία, ενώ επιθυμεί να το αντικαταστήσει με μια γενική ασφάλιση με χαμηλότερα κόστη, ώστε να μπορεί να παρέχεται σε όλους, ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης, αλλά και με λιγότερες ατέλειες στην εφαρμογή – αν και συναντά σκεπτικιστικές τάσεις από τους Ρεπουμπλικάνους. Ταυτόχρονα, συνέχισε να τονίζει πως κύριο μέλημά του είναι να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας εντός της Αμερικανικής Ηπείρου, και να προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες, αξιοποιώντας το εγχώριο εργατικό δυναμικό, δυναμώνοντας την Αμερικανική οικονομία – βασισμένη, ωστόσο, στις δικές της δυνατότητες, και βοηθώντας στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του Αμερικανικού λαού. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι έχει υποσχεθεί να ξανακάνει την Αμερική μεγάλη και καλύτερη.

Αντιμετωπίζει υποτιμητικά το ρόλο του Ν.Α.Τ.Ο., χαρακτηρίζοντάς το “παρωχημένο”, και μειώνοντας συνεχώς τη δράση του (ειδικά σε σχέση με τα τρομοκρατικά χτυπήματα), ενώ κατηγορεί ευθέως τα μέλη που δεν καταβάλλουν το μερίδιο που τους αντιστοιχεί ως προς το κόστος της κοινής άμυνας. Όσον αφορά στην Ευρωπαϊκή ενοποίηση, όπως και κατά την προεκλογική του εκστρατεία, έτσι και τώρα συνεχίζει να μην δείχνει κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, εφόσον για εκείνον είναι μόνο μια μέθοδος των Ευρωπαίων να ανταγωνιστούν εμπορικά τις Η.Π.Α., και τίποτα παραπάνω. Η Ευρώπη, από τη δική της πλευρά, πιστεύει ότι η καλύτερη απάντηση είναι η ενότητά της, βάσει των δηλώσεων του Γάλλου Υπουργού Εξωτερικών, Jean-Marc Ayrault.

Όμως, κατά τις τελευταίες μέρες, έχει προχωρήσει σε καινούριες δηλώσεις που αφορούν στις εξωτερικές σχέσεις της κυβέρνησής του, οι οποίες δεν προβλέπονται και οι καλύτερες με τη Γερμανία – κάτι που είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό, με τα ξεσπάσματα των υποθέσεων Siemens, Volkswagen και Deutsche Bank. Επίσης, άσκησε βαριά κριτική στη μεταναστευτική πολιτική της Καγκελάριου Merkel, και χαρακτήρισε τις Γερμανό-Αμερικανικές εμπορικές σχέσεις ως ασύμμετρες και υπαίτιες για τα μεγάλα ελλείμματα της Αμερικανικής οικονομίας. Ακόμη, έφτασε στο σημείο να προειδοποιήσει τη Γερμανία ότι, αν η BMW υλοποιήσει τα σχέδιά της για κατασκευή εργοστασίου στο Μεξικό, θα αντιμετωπίσει και αυτή δασμούς της τάξης του 35% στην Αμερικανική αγορά.

Ως συμπέρασμα, μπορούμε να πούμε ότι είναι λάθος να χαρακτηρίζουμε την πολιτική του Trump ως απομονωτική για τις Η.Π.Α. Αντιθέτως, ακολουθεί μια μορφή διαπραγμάτευσης με τους εταίρους του κράτους του, και συγκεκριμένα εκείνη του εκβιασμού, με σκοπό να εκπληρώσει τις φιλοδοξίες του για την Αμερική. Ως στυγνός επιχειρηματίας και οικονομικός διαπραγματευτής, δεν πρόκειται να προβάλλει κανένα δημοκρατικό ιδεώδες και καμία ηθική αρχή για να επιτύχει τους σκοπούς του ή να συσπειρώσει τους συμμάχους του. Μιλάει καθαρά με τους όρους ενός οικονομικού -και άκρως ανταγωνιστικού- παιχνιδιού.

Trump VS Obama

Αν και δηλώνει έτοιμος να αναλάβει τα καθήκοντά του, ο Donald Trump θεωρείται ο λιγότερο δημοφιλής επικείμενος Πρόεδρος των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών στις Η.Π.Α., με ποσοστό υπέρ του 40%, έναντι του 79% του προκατόχου του, Barack Obama. Βέβαια, οι Αμερικανοί πολίτες, στην πλειοψηφία τους, είναι αισιόδοξοι ότι θα μπορέσει να ικανοποιήσει τις υποσχέσεις που έδωσε σχετικά με τη βελτίωση της Αμερικανικής οικονομίας και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, δίνοντάς του μεγαλύτερο ποσοστό ψήφου εμπιστοσύνης στην οικονομία με 61%, στη δημιουργία θέσεων εργασίας με 59%, στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας με 56%, και στη μείωση του ομοσπονδιακού δημοσιονομικού ελλείμματος με 50%. Όσον αφορά στη διαχείριση των διεθνών σχέσεων του κράτους και τη θέση της γυναίκας μέσα στο σύστημα, οι Αμερικανοί δείχνουν αρκετά επιφυλακτικοί, ενώ ο λαός είναι πιο αυστηρός σχετικά με τη διαφάνεια του νέου Προέδρου, και με το κατά πόσο αυτός και η οικογένειά του συμπεριφέρονται βάσει των ηθικών αρχών. Γι’ αυτό το λόγο, η συντριπτική πλειοψηφία του ζητά να απελευθερώσει τις φορολογικές δηλώσεις του, κάτι που εκείνος επανειλημμένα αποφεύγει.

Σε αντίθεση με τον Obama, που ήταν αρκετά ενωτικός, με πιο χαμηλό προφίλ και μεγάλη κοινωνική αποδοχή, ο Trump έχει προκαλέσει πολύ αντιθετικά συναισθήματα στον Αμερικανικό λαό, με ένθερμους υποστηρικτές από τη μία, αλλά συσπειρωμένους πολέμιους από την άλλη, ακόμα και μέσα στο ίδιο του το κόμμα. Ο Obama, ακόμη και τώρα, τη στιγμή της αποχώρησής του, μετά τα οκτώ χρόνια θητείας του, φαίνεται να μην ξεφεύγει από τα ιδανικά και τις αρχές με τις οποίες τον γνωρίσαμε. Πάντα τοποθετεί ως ύψιστο ιδανικό τη δημοκρατία ενώ, στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του, καλεί τους Αμερικανούς πολίτες να υπερασπιστούν τα ιδανικά της χώρας και το Σύνταγμα από εξωτερικούς και εσωτερικούς κινδύνους. Πάντα με την οικογένειά του στο πλευρό του, ευχαρίστησε τη γυναίκα του για το έργο της ως Πρώτη Κυρία, γεγονός που συγκίνησε μεγάλο μέρος του γυναικείου πληθυσμού – μιας και η Michelle Obama αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα πρόσωπα, και αφήνει και η ίδια κληρονομιά στον Αμερικανικό λαό, με τον οποίο είχε καταφέρει να δεθεί σε μεγάλο βαθμό. Και είναι ιδιαίτερα αμφίβολο αν η νέα Πρώτη Κυρία, Melania Trump, θα φτάσει τον υψηλό πήχη που έχει θέσει η Michelle Obama.

Παγκόσμια Αναμονή

Περιμένοντας τον Donald Trump να εισέλθει στο οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου, η αγωνία έχει χτυπήσει κόκκινο για την άνοδο ενός αμφιλεγόμενου Προέδρου, ο οποίος έχει αλλάξει πολλές φορές γνώμη, έχει δείξει αδιαφορία για βασικά θέματα της Αμερικανικής πολιτικής και δεν φαίνεται να συμβιβάζεται ούτε να ακούει, ενώ του έχει ασκηθεί έντονη κριτική σε πολλά ζητήματα. Φαίνεται έτοιμος να αλλάξει ριζικά βασικές πτυχές της Αμερικανικής οργάνωσης, πρέπει, όμως, να είναι έτοιμος και να αντιμετωπίσει τη λαίλαπα των αντιδράσεων, τόσο από το Κογκρέσο, όσο και από το λαό, αλλά και τη διεθνή πολιτική σκηνή. Και όλα αυτά συμβαίνουν στην πιο κρίσιμη στιγμή παγκοσμίως, με ένα Brexit έτοιμο για υλοποίηση, με την απειλή του Frexit στον κρόταφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και με την τρομοκρατία να παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις και να αλλάζει μορφές συνεχώς. Ως πολίτες, το σημαντικότερο που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να μην σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για την προστασία της διεθνούς ασφάλειας, και να μην επιτρέψουμε σε κανέναν, όση εξουσία κι αν έχει, όποιος κι αν είναι, να καταπατήσει τα δικαιώματά μας. Πρέπει να είμαστε ενεργοί και ενημερωμένοι, και να μην ξεχνάμε ότι εμείς καθορίζουμε το μέλλον μας.

Πηγές:

  1. Costa, R., Costa, A.G.R. and Goldstein, A. (2017) Trump vows ‘insurance for everybody’ in Obamacare replacement plan. Available at: https://www.washingtonpost.com/politics/trump-vows-insurance-for-everybody-in-obamacare-replacement-plan/2017/01/15/5f2b1e18-db5d-11e6-ad42-f3375f271c9c_story.html?pushid=breaking-news_1484504733&tid=notifi_push_breaking-news&utm_term=.277d81c7f43e (Accessed: 19 January 2017).
  2. Wojcik, N., Hogan, M. and Juang, M. (2017) Transcript of president-elect Trump’s news conference. Available at: http://www.cnbc.com/2017/01/11/transcript-of-president-elect-donald-j-trumps-news-conference.html (Accessed: 19 January 2017).
  3. Fox, J. (2017) Όχι, ο Trump δεν είναι φυσιολογικός -και αυτή είναι η επιτυχία του. Available at: http://www.capital.gr/story/3184645 (Accessed: 19 January 2017).
  4. Πώς να διαβάσουμε την σύγκρουση Trump-Γερμανίας (2017). Available at: http://www.capital.gr/diethni/3184379/pos-na-diabasoume-tin-sugkrousi-trump-germanias (Accessed: 19 January 2017).
  5. Παγκόσμια ανάπτυξη και ο φόβος που προκαλεί ο Trump (2017). Available at: http://www.capital.gr/cer-org-uk/3184347/pagkosmia-anaptuxi-kai-o-fobos-pou-prokalei-o-trump (Accessed: 19 January 2017).
  6. Αντιδράσεις σε Γαλλία – Γερμανία για τις δηλώσεις Trump (2017). Available at: http://www.liberal.gr/arthro/107504/epikairotita/2017/antidraseis-se-gallia—germania-gia-tis-diloseis-Trump.html (Accessed: 19 January 2017).
  7. Trump’s first news conference as president-elect, checked (2017). Available at: http://www.politifact.com/truth-o-meter/article/2017/jan/11/live-coverage-donald-trumps-first-press-conference/ (Accessed: 19 January 2017).
  8. Balz, D. and Clement, S. (2017) Poll: Trump will take office as most unpopular president in at least 4 decades. Available at: https://www.washingtonpost.com/politics/poll-trump-draws-low-marks-for-transition-response-to-russian-hacking/2017/01/17/0926302a-dc25-11e6-ad42-f3375f271c9c_story.html?tid=a_breakingnews&utm_term=.0dc6dc09f166 (Accessed: 19 January 2017).
Έχει περάσει αρκετός χρόνος (5 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Η Χριστίνα Σφίτσου είναι τεταρτοετής φοιτήτρια στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Είναι Δόκιμη Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, στον τομέα των Ευρωατλαντικών Ερευνών και Δόκιμη Ερευνήτρια στο Εργαστήριο Μελέτης Κρατών BRICS, στην Ερευνητική Ομάδα της Ρωσίας, του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Συμμετέχει σε προσομοιώσεις των Ηνωμένων Εθνών και των Ευρωπαϊκών θεσμών και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα κάνει την πρακτική της άσκηση στο Υπουργείο Εξωτερικών. [email protected]

Website: https://powerpoltics.eu

   Ροή άρθρων Συντάκτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest