François Fillon: Μία προεκλογική εκστρατεία γεμάτη αντιξοότητες

Έχοντας ήδη στο ενεργητικό της πολιτικής του καριέρας τόσο το αξίωμα του Πρωθυπουργού του γαλλικού κράτους -από το 2007 έως το 2012, επί της προεδρίας του Nicolas Sarkozy-, όσο και την εμπειρία από τις υπουργικές θέσεις που κατέχει από το 1993, ο François Fillon εισέρχεται στην κούρσα των γαλλικών εκλογών του Μαΐου με μεγάλη αυτοπεποίθηση. Μέσα από το πολιτικό πρόγραμμά του έχει εκφράσει ότι ανάμεσα στις βασικές του προτεραιότητες είναι η δημιουργία μιας οικονομίας βασισμένης στις αρχές του φιλελευθερισμού, η αποκατάσταση του κράτους δικαίου για την προστασία των Γάλλων, και ο επαναπροσδιορισμός των αξιών. Επιπλέον, όλα τα μέτρα που ο Fillon δεσμεύτεται να υιοθετήσει, στοχεύουν στη βελτίωση του τομέα εργασίας, εκπαίδευσης, υγείας, ασφάλειας, στη μείωση του κρατικού χρέους, στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της μετανάστευσης, και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των γαλλικών επιχειρήσεων. Τούτων δοθέντων, θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τον Fillon ως έναν ισχυρό υποψήφιο, με πολλές πιθανότητες εκλογής έναντι των αντιπάλων του. Ανταποκρίνεται, ωστόσο, αυτή η αντίληψη στην πραγματικότητα; Όπως φαίνεται, η αντίληψη αυτή διαφέρει πολύ από την πραγματικότητα, εξαιτίας των τελευταίων εξελίξεων γύρω από το όνομα του Γάλλου πολιτικού και της οικογένειάς του.

Οικογενειακά Σκάνδαλα

Στις αρχές του νέου έτους, η γαλλική σατιρική εφημερίδα ‘’Le Canard enchaine’’ δημοσίευσε ένα άρθρο, με το οποίο κατηγόρησε τη σύζυγο του Γάλλου υποψηφίου, Penelope Fillon, για τους υπερβολικά υψηλούς μισθούς που είχε απολάβει για τη συμβουλευτική της απασχόληση δίπλα στο σύζυγό της και στο λογοτεχνικό περιοδικό ‘’Revue des Deux Mondes’’. Συγκεκριμένα, αποκαλύφθηκε πως είχε πληρωθεί με το ποσό των 500.000 ευρώ για τη βοήθεια που παρείχε στον άνδρα της -για το χρονικό διάστημα μόλις οκτώ ετών-, ενώ στο συγκεκριμένο περιοδικό ο μισθός της έφτασε συνολικά τα 100.000 ευρώ. Άμεσο αποτέλεσμα αυτής της δημοσίευσης ήταν η δημόσια κατακραυγή, καθώς το σκάνδαλο απέκτησε -και επισήμως- το όνομα ‘’Penelopegate’’, ενώ ακολούθησε η καταβαράθρωση του Fillon στις δημοσκοπήσεις – παρά την αρχική εξύψωσή του.

Παρόλα αυτά το συμβάν δεν έληξε, καθώς στις 31 Ιανουαρίου υπήρξαν περαιτέρω εξελίξεις μετά τη δήλωση της σατιρικής εφημερίδας ότι η Penelope Fillon είχε πληρωθεί με ακόμη περισσότερα χρήματα – και συγκεκριμένα, με το ποσό των 900.000 ευρώ. Παράλληλα, η εφημερίδα αποκάλυψε πως, τελικά, η σύζυγος του υποψηφίου δεν ήταν το μόνο μέλος της οικογένειας που ανταμείφθηκε ακριβά για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του, καθώς και τα δύο παιδιά του Γάλλου πολιτικού είχαν πληρωθεί με 84.000 ευρώ για τη βοηθητική τους εργασία. Ο υποψήφιος Πρόεδρος, μη επιτρέποντας την αμαύρωση της εικόνας του, στις 6 Φεβρουαρίου, οργάνωσε μια συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας ζήτησε, αφενός, ένα μεγάλο συγγνώμη από το γαλλικό λαό και, αφετέρου, -επιδιώκοντας να διατηρήσει το κύρος του- δήλωσε ότι ο μισθός της συζύγου του ήταν απόλυτα δικαιολογημένος.

Η επομένη μέρα

Η αποκάλυψη αυτή προκάλεσε, μεν, μεγάλη χαρά στους αντιπάλους του, και μεγάλη, δε, κοινωνική αναταραχή, οδηγώντας -εύλογα- στην υπόθεση ότι ο συγκεκριμένος πολιτικός θα αποσύρει την υποψηφιότητά του από τις επικείμενες γαλλικές εκλογές. Ωστόσο, ο Fillon απέδειξε πως όχι μόνο δεν θα αποσυρθεί, αλλά πως είναι διατεθειμένος να παραμείνει πιστός στο όραμά του για μια εκμοντερνισμένη και ισχυρή Γαλλία – ακόμα και αν ο νόμος κρίνει ότι εκείνος πρέπει να δεχθεί περαιτέρω έλεγχο, τόσο για τις οικονομικές του δραστηριότητες, όσο και για τις δραστηριότητες της οικογένειάς του.

Παρόλα αυτά, οι αποκαλύψεις και το “κυνηγητό” από τα ΜΜΕ δεν έχουν σταματήσει, καθώς -αυτή τη φορά- έχει μπει στο στόχαστρο των ΜΜΕ η παιδική και εφηβική ηλικία του υποψήφιου Προέδρου. Συγκεκριμένα, η γαλλική εφημερίδα ‘’France Dimanche’’  αποκάλυψε πως ο Fillon, σε νεαρή ηλικία, χαρακτηριζόταν από μοναξιά και απομόνωση στο μικρό χωριό όπου μεγάλωσε, καθώς δεν είχε ιδιαίτερους φίλους. Το γεγονός αυτό εμπόδισε την ανάπτυξη της κοινωνικότητάς του, προκαλώντας απορία σχετικά με την εξέλιξή του σε σπουδαία πολιτική προσωπικότητα, με διευρυμένους κοινωνικούς κύκλους.

Είναι σίγουρο πως ο Γάλλος υποψήφιος καλείται να διανύσει δύσκολο αγώνα, και θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια σκληρή αναμέτρηση. Επίσης, προκειμένου να μπορέσει να φέρει ξανά τον κόσμο με το μέρος του, θα πρέπει να προβεί σε δυνατές ενέργειες προώθησης της καμπάνιας του, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προάσπιση και το σεβασμό της δικαιοσύνης. Ωστόσο, κάθε εκλογικό αποτέλεσμα παραμένει πιθανό, καθώς, παρά το ισχυρό κύμα αρνητισμού και αποδοκιμασίας που έχει δεχτεί ο Fillon, πολλά μέλη του κόμματός του εξακολουθούν τον στηρίζουν, και είναι έτοιμα να τον βοηθήσουν στο δύσκολο αγώνα του.

Απαραίτητη η παραμονή της υποψηφιότητας του;

Οι επόμενες γαλλικές εκλογές ίσως να είναι οι σημαντικότερες για το μέλλον της Ευρωπαικής Ένωσης (Ε.Ε.), καθώς όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στους υποψήφιους, ενώ η παραμικρή λεπτομέρεια -που μπορεί να ξεχωρίσει τον έναν υποψήφιο από τον άλλο- είναι πιθανό να μας οδηγήσει στο νικητή. Μέχρι πρότινος, για τον Fillon αποτελούσε μεγαλύτερη πρόκληση η αντιμετώπιση της ακροδεξιάς αντιπάλου του, Le Pen – μιας πολιτικού με ακραίες απόψεις σχετικά με την κρατική κυριαρχία, τη μεταναστευτική πολιτική, τη δικαιοσύνη, και κύρια πολέμαρχο της ύπαρξης της Ε.Ε.. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η Γαλλίδα υποψήφια έχει χαρακτηρίσει την Ε.Ε. ως μια πλήρη αποτυχία, προτείνοντας την αποχώρηση της Γαλλίας από την Ένωση, και την επιστροφή της χώρας στο γαλλικό φράγκο. Αντίθετα, ο Fillon αναγνωρίζει τα λάθη της Ένωσης και τα θεσμικά της προβλήματα, και προτείνει ουσιαστική αλλαγή της Ε.Ε. με κυρίαρχη τη γαλλική δράση, που θα πρέπει να τοποθετηθεί -κατά τον ίδιο, για άλλη μια φορά- στο επίκεντρο των γεγονότων. Ενάντιος στους εξτρεμιστικούς λαϊκισμούς, πλησιάζει περισσότερο τις αρχές της γαλλικής εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Αναγνωρίζοντας τον πρωταρχικό ρόλο της Γαλλίας μέσα στην Ένωση, ο Fillon θεωρεί καθήκον της χώρας του να είναι αυτή που θα αναδιαμορφώσει την Ε.Ε., ξανακερδίζοντας με αυτό τον τρόπο τον ηγετικό της ρόλο μέσα στην Ευρώπη. Μετά τα σκάνδαλα, ωστόσο, που προέκυψαν για τον Fillon, ο Emmanuel Macron έχει δεχτεί μεγάλη άνοδο ως φιλελεύθερος υποψήφιος, με φιλοευρωπαϊκές απόψεις, οι οποίες περιλαμβάνουν θεσμικές μεταρρυθμίσεις και αναπροσαρμογές εντός της Ένωσης, καθιστώντας τον εαυτό του σημαντικό αντίπαλο για τον Fillon.

Συμπερασματικά, ο αγώνας που έχει κληθεί να δώσει ο Γάλλος υποψήφιος είναι δύσκολος, καθώς θα πρέπει να κερδίσει το “χαμένο έδαφος” και την εμπιστοσύνη του γαλλικού λαού. Μάλιστα, ο κλονισμός της εμπιστοσύνης του γαλλικού λαού καταγράφεται και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, όπου δίνεται ψήφος εμπιστοσύνης στη Le Pen. Κανένας αγώνας, ωστόσο, δεν έχει κριθεί πριν το τελικό αποτέλεσμα, καθώς κυρίαρχο ρόλο θα έχει ο γαλλικός λαός, ο οποίος -όπως υποστηρίζεται- δεν κρατά μόνο τη δική του τύχη στα χέρια του, αλλά και την τύχη ολόκληρης της Ευρώπης. Οι πολίτες της Ε.Ε. παρακολουθούν, και θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις, προετοιμάζομενοι για κάθε πιθανό ενδεχόμενο. Την ημέρα της κάλπης, οι Γάλλοι θα έχουν ένα πολύ δύσκολο έργο και θα πρέπει, πριν πάρουν την τελική τους απόφαση, να προσεγγίσουν κριτικά τις πολιτικές προτάσεις κάθε υποψηφίου.

Πηγές:

  1. BFMTV (2017) Alain Juppé: La campagne de François Fillon ‘ ça va être dur ’. Available at: http://www.bfmtv.com/politique/alain-juppe-le-reconnait-la-campagne-de-francois-fillon-ne-va-pas-etre-simple-1104777.html (Accessed: 28 February 2017).
  2. J.M., P. (2017) L’enfance compliquée de François Fillon, ‘seul’ et ‘rejeté’. Available at: http://www.closermag.fr/article/l-enfance-compliquee-de-francois-fillon-seul-et-rejete-704848 (Accessed: 28 February 2017).
  3. King, E. (2017) François Fillon: ‘Nothing will stop me’ running for president. Available at: http://www.politico.eu/article/francois-fillon-nothing-will-stop-me-running-for-president/ (Accessed: 28 February 2017).
  4. Sandford, A. (2017) What are Marine Le Pen’s policies? Available at: http://www.euronews.com/2017/02/09/what-do-we-know-about-marine-le-pen-s-policies (Accessed: 28 February 2017).
  5. Vinocur, N. (2016) How François Fillon plans to knock out Marine Le Pen. Available at: http://www.politico.eu/article/how-francois-fillon-plans-to-knock-out-marine-le-pen/ (Accessed: 28 February 2017).
  6. Willsher, K. (2017a) François Fillon faces fresh claims over paying wife and children. Available at: https://www.theguardian.com/world/2017/jan/31/francois-fillon-faces-fresh-claims-over-paying-wife-and-children (Accessed: 28 February 2017).
  7. Willsher, K. (2017b) François Fillon sinks in polls after ‘Penelopegate’ scandal. Available at: https://www.theguardian.com/world/2017/feb/04/francois-fillon-french-president-chances-sink-penelopegate (Accessed: 28 February 2017).

 

Έχει περάσει αρκετός χρόνος (2 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Η Χριστίνα Σφίτσου είναι τεταρτοετής φοιτήτρια στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Είναι Δόκιμη Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, στον τομέα των Ευρωατλαντικών Ερευνών και Δόκιμη Ερευνήτρια στο Εργαστήριο Μελέτης Κρατών BRICS, στην Ερευνητική Ομάδα της Ρωσίας, του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Συμμετέχει σε προσομοιώσεις των Ηνωμένων Εθνών και των Ευρωπαϊκών θεσμών και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα κάνει την πρακτική της άσκηση στο Υπουργείο Εξωτερικών. [email protected]

Website: https://powerpoltics.eu

   Ροή άρθρων Συντάκτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest