ISIS: Καταβολές της οργάνωσης.

Της Κωνσταντίνας Τσακαράκη.

 

Το ενδιαφέρον φαίνεται να έχει κινήσει τον τελευταίο, ιδιαίτερα, χρόνο στα μίντια μία εξτρεμιστική στρατιωτική ομάδα, με τα βίντεο της να αγγίζουν μέχρι και το ένα εκατομμύριο προβολές παγκοσμίως στο διαδίκτυο. Τα βίντεο αυτά περιλαμβάνουν στιγμιότυπα από την ολοκληρωτική καταστροφή μνημείων πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς, δημοπρασίες παρθένων ή χριστιανών κοριτσιών, στυγνές επιδεικτικές δολοφονίες και εκβιασμούς με την προστασία μιας μαύρης μαντίλας αλλά και φανατισμένα πρόσωπα να φωνάζουν για έναν δικό τους Θεό επιθυμώντας απεγνωσμένα παγκόσμια κυριαρχία. Ο λόγος γίνεται για τους ISIL, ή πιο ευρέως διαδομένοι ως ISIS (Islamic State of Iraq and Syria), μία σχετικά νεοσυσταθείσα και τρομακτικά αναπτυσσόμενη ομάδα της Ασίας που ξεκινώντας από το 1999 κατέφθασε 16 χρόνια μετά να στέκεται πρώτη στη λίστα με τις πιο πλούσιες ομάδες τζιχαντιστών παγκοσμίως, προσμετρώντας ήδη το 2014 περιουσιακά στοιχεία αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η αρχή έγινε με την συσπείρωση εξόριστων μελών από την κοινωνία του Ιράκ, τα οποία ασπαζόμενα τον εξτρεμιστικό τζιχαντισμό το 1999, έθεσαν ως στόχους τους, πρωταρχικά τον θάνατο κάθε αλλόθρησκου επί του ιερού κορανίου και επιπροσθέτως την ίδρυση ενός χαλιφάτου, ή πιο συγκεκριμένα ενός σουνιτικού ισλαμικού κράτους. Το κράτος αυτό, θα διοικείται από θρησκευτικές αρχές και αυτές εν συνεχεία από τον παντοδύναμο χαλίφη, που δεν είναι άλλος από τον διάδοχο του προφήτη Μωάμεθ. Αίσθηση, μάλιστα, επ’ αυτού προκαλεί μία πρόσφατη είδηση που βγήκε στο φως της δημοσιότητας από τον απεσταλμένο Γερμανό δημοσιογράφο Jurgen Todenhofer, ο οποίος περνώντας 10 μέρες κοντά τους στην πόλη Μοσούλη, μας παραθέτει τα μόνα λόγια που, όπως είπε κι ο ίδιος, εξακολουθούσαν να βγαίνουν από τα στόματα τους. «Θα κυριαρχήσουμε τον κόσμο» καθώς και «κάθε ενάντιος στην ερμηνεία του κορανίου από εμάς, θα πεθάνει».
Τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυση, η ομάδα λαμβάνει μέρος στην ιρακινή αντίσταση που πραγματοποιήθηκε εξαιτίας της εφόδου των δυτικών δυνάμεων στο κράτος, ενώ το 2004 δηλώνει πλήρη υποταγή στην τρομοκρατική οργάνωση Al-Qaeda. Ασταμάτητη το 2006 εμπλέκεται με άλλες σουνιτικές αντάρτικες ομάδες και δημιουργούν το συμβούλιο Μουτζαχεντίν, διακηρύσσοντας τον Οκτώβριο το πρώτο σχηματισμό τους ως ISI (Islamic State of Iraq). Η εμπλοκή και επέκταση, όμως, δεν άργησε να έρθει.
Παρά το μεγάλο πλήγμα που υπέστησαν το 2007 απ’ το σχέδιο “The new way forward” του George Bush, το 2011 ορμώμενοι από τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας και την λεγόμενη Αραβική άνοιξη, απεσταλμένοι κατευθύνονται στην πρώτη με αρχηγό τον al-Bagdhadi. Οι ίδιοι αυτό-ονομάζονται ως al-Nusra Front και μέσα στο επόμενο διάστημα, καταφέρνουν να επιβληθούν σημαντικά στις πόλεις της Συρίας με πλειοψηφική ύπαρξη Σουνιτών. Δύο χρόνια αργότερα ο αρχηγός των ISI ανακοινώνει την ένωση των Σύριων και Ιρακινών, μετονομάζοντας τους στο πλέον ISIL/ISIS. Εντύπωση προκαλεί, όμως, η απόρριψη της ανακοίνωσης αυτής από τον αρχηγό της Al-Nusra Front καθώς και της Al-Qaeda, η οποία, μάλιστα, λίγους μήνες μετά διακόπτει κάθε σχέση με τους «πρώην υποτακτικούς» της.
Μέχρι σήμερα, η ISIS εύλογα τάσσεται ψηλά στον δείκτη παγκόσμιας επικινδυνότητας ενώ διεθνείς οργανισμοί και οργανώσεις (ΝΑΤΟ-ΙPAP-PfP-Mediterranean Dialogue-ICI-Arab League, Διεθνής Αμνηστία, Ηνωμένα Έθνη κ.α.) έχουν ανοίξει επιθετικό και επιβλητικό μέτωπο θέλοντας να θέσουν ένα τέλος σ’ αυτήν την τρομοκρατία. Ισχυρά μέλη της νατοϊκής συμμαχίας, μάλιστα, όπως η Νορβηγία, έχουν ήδη προβεί σε πρακτικά βήματα. Πιο συγκεκριμένα, η τελευταία πραγματοποίησε τον περασμένο Απρίλιο την αποβίβαση του στρατού Telemark Battalion στην πόλη της Βαγδάτης και του Ίρμπιλ, ο οποίος ήδη μαχόμενος τους Ταλιμπάν από το 2010, πλέον στέκεται δίπλα στους Κούρδους εκπαιδεύοντας τους και καθιστώντας τους σύντομα ικανούς να πολεμήσουν στο πλευρό τους και ενάντια στους εξτρεμιστές με δική τους (!) επιθυμία. Η πρωθυπουργός και αρχηγός του συντηρητικού κόμματος, αντιλαμβανόμενη τις αντιδράσεις που θα επιφέρει μία τέτοια κίνηση, έχει ήδη αναγγείλει την αύξηση που θα υποστούν οι στρατιωτικές-αμυντικές δαπάνες της χώρας.

Syria-Control-Map-18-JUN-15_HIGH-1.0

Η Κωνσταντίνα Τσακαράκη είναι τεταρτοετής φοιτήτρια του τμήματος Πολιτικής επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Από την αρχή της φοιτητικής ζωής, αγάπησε τον κλάδο της και προσπάθησε να ασχοληθεί πρακτικά με αυτόν συμμετέχοντας σε πολιτικές προσομοιώσεις παγκοσμίου, ευρωπαϊκού και τοπικού επιπέδου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει επιδείξει και για τον εθελοντισμό στον ελεύθερο της χρόνο, όντας μέλος σε γνωστή μη κυβερνητική οργάνωση. Ζει για να ταξιδεύει και ήδη μετράει αντίστροφα για την ονειρική πρακτική στο Ευρωκοινοβούλιο του Στρασβούργου.

Έχει περάσει αρκετός χρόνος (6 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest