Malala Yousafzai: Tο νέο σύμβολο της εκπαίδευσης των παιδιών.

Αν και είναι μόλις 19 χρονών, η Malala Yousafzai έχει απασχολήσει αρκετά τη παγκόσμια κοινή γνώμη, όχι μόνο για τον τραυματισμό της πριν μερικά χρόνια, αλλά κυρίως  γιατί κάνει το όραμά της πράξη και για αυτό θεωρείται ένα από τα πρόσωπα με τη μεγαλύτερη παγκόσμια επιρροή. Όμως, ποια είναι η Malala και τι είναι αυτό που κάνει το όραμά της τόσο ξεχωριστό;

Η πακιστανικής καταγωγής, Malala είναι μια νεαρή ακτιβίστρια που μάχεται για τα δικαιώματα των παιδιών στην εκπαίδευση. Σημαντική επιρροή στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς της, είναι ο πατέρας της, Ziauddin Yousafzai, ο οποίος είναι ποιητής και ιδρυτής ιδιωτικών σχολείων, ενώ και ο ίδιος δηλώνει ακτιβιστής. Δεν ήταν όμως μόνο αυτός ο λόγος για τον οποίο ενέπνευσε το έργο της κόρης του. Ο ίδιος της ο πατέρας, όσο κι αν μοιάζει πρωτόγνωρο για έναν άνθρωπο που προέρχεται από την κλειστή και αναχρονιστική κοινωνία του Πακιστάν, ώθησε τη Malala να ορθώσει το ανάστημά της και να διεκδικήσει το δικαίωμά της στην εκπαίδευση.

_70260530_malalaandfather

Η Malala Yousafzai με τον πατέρα της Ziauddin Yousafzai.

Έπειτα από την κατάληψη της περιοχής όπου ζούσε στο Βορειοδυτικό Πακιστάν, από τους Ταλιμπάν, την απαγόρευση πρόσβασης των κοριτσιών στην εκπαίδευση και το κλείσιμο των σχολείων στις 3 Ιανουαρίου του 2009, η Malala δημιούργησε ένα προσωπικό blog στην ιστοσελίδα του BBC στα Ορντού (Urdu)*. Χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Gul Makai, περιέγραφε καθημερινά τη ζωή της και τις συνθήκες διαβίωσης στην πόλη της, Μινγκόρα, μετά την κατάληψή της από τους Ταλιμπάν. Εξέφραζε το φόβο και την ανησυχία, συναισθήματα που είχαν κυριεύσει την ίδια αλλά και κάθε κορίτσι της ηλικίας της, ενώ παράλληλα εξέφραζε και τις απόψεις της, καταδικάζοντας την κατάσταση που βίωνε και υποστηρίζοντας το δικαίωμα όλων των κοριτσιών στην εκπαίδευση.

Τα σχολεία των κοριτσιών επαναλειτούργησαν στις 15 Φεβρουαρίου του 2009, έως την διεξαγωγή των εξετάσεων (17  Μαρτίου του 2009), με την προϋπόθεση ότι αυτές θα φορούν “μπούργκα”. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι η δράση των Ταλιμπάν στην περιοχή σταμάτησε, ή ότι η ανησυχία για το μέλλον μειώθηκε.

Το blog της Malala Yousafzai έπαψε να χρησιμοποιείται στις 12 Μαρτίου του 2009.

Μέχρι το Δεκέμβριο του ίδιου έτους, η ταυτότητα της Malala είχε γίνει γνωστή. Έδωσε διάφορες συνεντεύξεις -όχι μόνο στον τοπικό, αλλά και στον διεθνή τύπο- υποστηρίζοντας το δικαίωμα όλων των κοριτσιών για πρόσβαση στο σχολείο. Επίσης, τον Οκτώβριου του 2011, η 14χρονη Malala τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης για τα Παιδιά (International Children’s Peace Prize), για τον αγώνα της ενάντια στους περιορισμούς που είχαν θέσει οι Ταλιμπάν.

Στις 9 Οκτωβρίου του 2012, όμως, το παραμύθι έμελε να πάρει μια άλλη τροπή. Παραβλέποντας τους κινδύνους και τις απειλές που δεχόταν για τη ζωή της, η Malala συνέχισε το έργο της. Ο αντίκτυπος της αναγνωρισιμότητας είχε ως αποτέλεσμα την απόπειρα δολοφονίας της – ένα μεσημέρι γυρνώντας στο σπίτι της μετά από τις σχολικές της εξετάσεις. Μια ομάδα Ταλιμπάν εισέβαλε στο λεωφορείο στο οποίο επέβαινε, πυροβολώντας την στο κεφάλι. Η Malala είχε πυροβοληθεί επειδή κατάφερε να ορθώσει το ανάστημά της, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, όχι μόνο για εκείνη, αλλά και για όλα τα κορίτσια, υποστηρίζοντας το δικαίωμα που έχουν στη μόρφωση.

Η Malala νοσηλεύτηκε για μήνες σε νοσοκομεία του Πακιστάν και της Μεγάλης Βρετανίας, όπου διαμένει μέχρι και σήμερα αφού δεν μπορεί να γυρίσει στην πατρίδα της. Οι επιπτώσεις του τραυματισμού της είναι ακόμη υπαρκτές, αφού μέχρι και σήμερα, κάθε πρωί, χρειάζεται να κάνει μασάζ στο αριστερό μέρος του προσώπου της για να θέσει σε λειτουργία τα νεύρα του προσώπου της.

Η απόπειρα δολοφονίας της προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, και για τον τραυματισμό της συνελήφθησαν 10 άτομα. Λίγο αργότερα η Malala παρέλαβε μια ανοιχτή επιστολή από τον Adnan Rashid, έναν από τους δράστες, εξηγώντας της τον λόγο για τον οποίο προσπάθησαν να τη σκοτώσουν. Αφορμή για την απόπειρα εναντίον της δεν ήταν το ότι προωθούσε το δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση, αλλά η υποψία των Ταλιμπάν ότι οργάνωνε μια εκστρατεία εναντίον τους. Ο Rashid, επιπλέον, κάλεσε τη Malala να επιστρέψει στην πατρίδα της και να ασπαστεί τον Ισλαμισμό.

Μόλις τρία χρόνια πριν, το 2013, η Malala Yousafzai ίδρυσε το δικό της ίδρυμα, με σκοπό να εντατικοποιήσει τη δράση της και να γίνει η φωνή εκατομμυρίων κοριτσιών σε κάθε γωνιά της γης, τα οποία λόγω κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών παραγόντων, έχουν αποκλειστεί από το δικαίωμά τους να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση. Επιπλέον, στόχος του ιδρύματος είναι να αφυπνίσει και να κινητοποιήσει κάθε παιδί, ώστε να ορθώσει το ανάστημά του και να διεκδικήσει το δικαίωμα του στη μόρφωση.

M_Id_401463_Malala

Η Malala Yousafzai στο βήμα του ΟΗΕ στις 12 Ιουλίου του 2013.

Στις 12 Ιουλίου του ίδιου έτους η Malala γιόρτασε τα 16α γενέθλιά της, οργανώνοντας την πρώτη προσομοίωση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους νέους (Youth Takeover of the UN) και με μια ομιλία της από το βήμα του ΟΗΕ καλούσε για καθολική πρόσβαση στην εκπαίδευση. Η μέρα αυτή χαρακτηρίστηκε ως «Ημέρα Malala» προς τιμήν της, και αποτελούσε την πρώτη δημόσια ομιλία της μετά τον τραυματισμό της.

 

nobel-peace1--thumb-large

Η Malala στην απονομή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, κατά τη διάρκεια εκφώνησης του λόγου της.

Ο αγώνας, η πίστη στο όνειρό της και η θέληση για τη θέσπιση του θεμέλιου δικαιώματος της καθολικής πρόσβασης στην εκπαίδευση, ήταν οι λόγοι για τους οποίους στις 10 Οκτωβρίου του 2014, μαζί με τον Kailash Satyarthi, Ινδό ακτιβιστή για τα δικαιώματα των παιδιών και έναν από τους πρωτοπόρους σε παγκόσμιο επίπεδο στον αγώνα κατά της παιδικής εργασίας, τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Μόλις στα 17 της χρόνια έγινε το νεαρότερο άτομο που τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Στο λόγο που εκφώνησε και προβλήθηκε σε όλον τον κόσμο, ακόμα και στην πόλη Mingora από όπου κατάγεται, υποσχέθηκε -μεταξύ άλλων- να συνεχίσει να υπηρετεί το στόχο της για το δικαίωμα των παιδιών που βρίσκονται σε κάθε γωνιά της γης στην εκπαίδευση, και κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να επενδύσουν σε «…βιβλία, όχι σφαίρες».

Αυτή, λοιπόν, ήταν η αφετηρία ενός ταξιδιού το οποίο συνεχίζεται μέχρι και σήμερα και, στο οποίο η Malala Yousafzai συνάντησε πολλά εμπόδια, αλλά κατέκτησε και μεγάλες νίκες.

Το όνομα της δεν έγινε συνώνυμο μόνο της εκπαίδευσης των παιδιών, αλλά και του αγώνα κατά της φτώχειας, της διεκδίκησης της ισότητας και της προάσπισης των δικαιωμάτων των κοριτσιών. Το ξεχωριστό δεν είναι ότι η Malala εξιστορεί τα δικά της βιώματα, όλα αυτά τα χρόνια που μάχεται. Η ιστορία της είναι ίδια με κάθε κοριτσιού, σε κάθε γωνιά της γης, που δεν έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση και ζει σε μια εμπόλεμη ζώνη.

Είναι θιασώτης της ελπίδας για όλα αυτά τα παιδιά των οποίων οι φωνές έχουν σιγάσει ή δεν έχουν ακουστεί ακόμη.

 

 

*Urdu είναι η εθνική γλώσσα του Πακιστάν και αναγνωρίζεται ως επίσημη γλώσσα για έξι πολιτείες της Ινδίας.

Πηγές:

https://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/2014/yousafzai-bio.html

https://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/2014/yousafzai-facts.html

Η ομιλία της Malala Yousafzai στον ΟΗΕ

http://tribune.com.pk/story/307053/swats-malala-runner-up-for-international-childrens-peace-prize/

http://www.bbc.com/news/magazine-24379018

Έχει περάσει αρκετός χρόνος (4 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest