Martin Luther King: Ένα όνειρο, ένα κίνημα, μια πραγματικότητα

Ιδιαίτερα κρίσιμες για τις ΗΠΑ αποδείχθηκαν οι δεκαετίες του ’50 και του ’60, αφού μια σειρά κινημάτων ήρθαν να ταράξουν το πολιτικό σκηνικό. Σημαντικό κλυδωνισμό στα δεδομένα της αμερικανικής πραγματικότητας και της καθημερινότητάς της έφερε το κίνημα των Πολιτικών Δικαιωμάτων και της Φυλετικής Ανισότητας, του οποίου ηγείτο ο Martin Luther King. Η διεκδίκηση της ισότητας, όσον αφορά τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών, έδωσε το έναυσμα για την αλλαγή του υπάρχοντος σκηνικού και της αμερικανικής πραγματικότητας, αφού το κίνημα σήμαινε την πολιτικοποίησή τους. Ένα ‘όνειρο’ που σημάδεψε τον κόσμο και την παγκόσμια κοινότητα ήταν αυτό του αξιομνημόνευτου Martin Luther King, του Αμερικάνου ιερωμένου και ηγέτη του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα του μαύρου πληθυσμού στην Αμερική.

Λίγα λόγια για τον Martin Luther King

αρχείο λήψηςΓεννημένος στις 15 Ιανουαρίου του 1929, ήταν γόνος μια μεσοαστικής οικογένειας με έντονες θρησκευτικές καταβολές. Ήδη από πολύ μικρή ηλικία βίωσε τη ρατσιστική νοοτροπία του αμερικάνικου Νότου. Ο ίδιος, λίγα χρόνια αργότερα, θα μιλήσει για τις “κουρτίνες” που σημάδευσαν την παιδική του ηλικία και λειτούργησαν καταλυτικά στο έργο του. Αυτές δεν ήταν άλλες από τις κουρτίνες των τρένων που διαχώριζαν το λευκό από το μαύρο πληθυσμό.

Προερχόμενος από οικογένεια βαπτιστών ιεροκηρύκων, και κατόπιν πιέσεών της, το 1951 αποφοίτησε από το Θεολογικό Σεμινάριο του Crozer της Pennsylvania, και αργότερα χρίστηκε βαπτιστής ιεροκήρυκας, έχοντας στην κατοχή του πτυχίο Θεολογίας. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του επηρεάστηκε ιδιαίτερα από τη σκέψη και το έργο του Mahatma Gandhi, και ασπάστηκε τη φιλοσοφία της «πολιτικής ανυπακοής» και της «μη βίας», αλλά και από απόψεις σύγχρονων προτεσταντών θεολόγων.

Λίγο αργότερα, το 1955, όντας εφημέριος στην εκκλησία των Βαπτιστών του Montgomery της Alabama, μέλη της μικρής ομάδας οπαδών του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα του μαύρου πληθυσμού εγκαινίασαν τον αγώνα τους κατά των φυλετικών διακρίσεων, του οποίου έγινε η κύρια φωνή, ενώ ήδη από την παρθενική του εμφάνιση απέδειξε τη ρητορική του δεινότητα.

Η συμβολή της Rosa Parks στον αγώνα κατά των φυλετικών διακρίσεων

Αφορμή στάθηκε το περιστατικό με την Αφροαμερικανίδα Rosa Parks. Το βράδυ της 1ης Δεκεμβρίου του 1955 καθώς επέστρεφε από τη δουλειά της, μετά από υπόδειξη του οδηγού του λεωφορείου που είχε γεμίσει, η ίδια αρνήθηκε να σηκωθεί από τη θέση της στο λεωφορείο και να τη δώσει σε έναν λευκό άνδρα ακόμα κι αν αυτή προοριζόταν για τους ‘μαύρους’ πολίτες, σύμφωνα με τον νόμο των φυλετικών διακρίσεων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κληθεί η αστυνομία και η ίδια να συλληφθεί.

Η πράξη της Parks οδήγησε στην εγκαινίαση μιας πρώτης νίκης του αγώνα αρχείο λήψης (1)κατά των φυλετικών διακρίσεων και των πολιτικών δικαιωμάτων, και στην εντατικοποίηση του αγώνα, κάνοντάς την να μείνει στην ιστορία ως η «Μητέρα του σύγχρονου κινήματος των πολιτικών δικαιωμάτων». Την ημέρα της δίκης της οι Αφροαμερικανοί προχώρησαν σε μποϊκοτάζ των λεωφορείων, ένα μποϊκοτάζ το οποίο τελικά διήρκησε  381 μέρες, με αποτέλεσμα το  οικονομικό σύστημα μεταφορών να υποστεί μεγάλο πλήγμα.

Ωστόσο, τα ρατσιστικά και επιθετικά  φαινόμενα κατά των Αφρομερικανών άρχισαν να αυξάνονται σημαντικά, ενώ αποκορύφωμα αποτέλεσε το γεγονός του Ιανουαρίου του 1956, με την έκρηξη βόμβας στο σπίτι του Martin Luther King, μέσα στο οποίο βρισκόταν η σύζυγος και η κόρη του. Η δικαίωση όμως δεν άργησε να έρθει. Το Νοέμβριο του 1956 το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κήρυξε αντισυνταγματικούς τους νόμους περί φυλετικού διαχωρισμού στο Montgomery . Μία σημαντική νίκη είχε μόλις επιτευχθεί.

Οι Αφροαμερικανοί είχαν αποκτήσει μία νέα φωνή με μεγάλη επιρροή, που δεν ήταν άλλη από αυτή του King. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για τη συσπείρωση του μαύρου κινήματος, ο ίδιος δημιούργησε την οργάνωση «Συνδιάσκεψη της Χριστιανικής Ηγεσίας των Πολιτειών του Νότου», εγκαινιάζοντας και επίσημα των αγώνα κατά των φυλετικών διακρίσεων.

Η εντατικοποίηση του αγώναCivil_Rights_March_on_Washington,_D.C._(Dr._Martin_Luther_King,_Jr.,_President_of_the_Southern_Christian_Leadership..._-_NARA_-_542014

Από τότε, ο αγώνας του Martin Luther King και της υπόλοιπης κοινότητας εντατικοποιήθηκε ακόμη πιο πολύ. Η ανάγκη εξάλειψης της ήδη υπάρχουσας ιδεολογίας και της ιδέας του «υποχωρώ», που είχε εξουθενώσει την αφροαμερικάνικη κοινότητα, οδήγησε στη δημιουργία ενός ισχυρού βήματος στο Νότο που αποτέλεσε εφαλτήριο για τη διάδοση του αγώνα.

Η οργάνωση του King προχώρησε σε περιοδείες σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ, στις οποίες οι συζητήσεις με άλλους ανθρώπους που αντιμετώπιζαν τα ίδια προβλήματα και μάχονταν για τα πολιτικά τους δικαιώματα βρίσκονταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Έχοντας υιοθετήσει την τακτική της μη βίας, διοργανώθηκαν πορείες, ειρηνικές διαμαρτυρίες και ομιλίες, ενώ ο King ήρθε σε επαφή και με ξένους ηγέτες.

Δημοφιλέστερος λόγος, ο οποίος σημάδευσε όλο το έργο και τον αγώνα του, δεν ήταν άλλος από αυτόν που εκφωνήθηκε στην Washington στις 28 Αυγούστου 1963 -«Έχω ένα όνειρο»- κατά τη διάρκεια μιας ειρηνικής συγκέντρωσης. Σε αυτό το όνειρο διακήρυσσε την ελπίδα της ισότητας για όλους, αφυπνίζοντας και κινητοποιώντας ακόμη μεγαλύτερο πλήθος κόσμου. Η ομιλία του αυτή σημάδεψε την εθνική συνείδηση, και αποτέλεσε ορόσημο κατά της φυλετικής ανισότητας και των διακρίσεων. Ένα χρόνο αργότερα, ο ίδιος βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης προς τιμήν του αγώνα και του έργου του. Ο αντίκτυπος του έργου του είχε ήδη αρχίσει να γίνεται φανερός, αφού το 1965 ψηφίστηκε ο νόμος Περί Πολιτικών Δικαιωμάτων ο οποίος καθιστούσε αντισυνταγματικές τις φυλετικές διακρίσεις, και  διασφάλιζε το δικαίωμα ψήφου στους Αφροαμερικανούς.: WASHINGTON, UNITED STATES: US civil rights leader Martin Luther King,Jr. (C) waves to supporters from the steps of the Lincoln Memorial 28 August 1963 on the Mall in Washington DC (Washington Monument in background) during the 'March on Washington'. 28 August marks the 40th anniversary of the famous 'I Have a Dream' speech, which is credited with mobilizing supporters of desegregation and prompted the 1964 Civil Rights Act. Martin Luther King was assassinated on 04 April 1968 in Memphis, Tennessee. James Earl Ray confessed to shooting King and was sentenced to 99 years in prison. AFP PHOTO/FILES (Photo credit should read AFP/AFP/Getty Images)

Η υλοποίηση του ονείρου του Martin Luther King δεν ήταν μακριά. Τον Απρίλιο του 1968 βρέθηκε στο Memphis του Tennessee με σκοπό την υποστήριξη μιας απεργίας εργαζομένων στα νοσοκομεία. Στις 4 Απριλίου, όμως, ο Martin Luther King έπεσε νεκρός από έναν ελεύθερο σκοπευτή, ο οποίος συνελήφθη λίγο αργότερα έξω από το δωμάτιο του ξενοδοχείου στο οποίο διέμενε.

 

Συμπέρασμα:

Μπορεί να έχουν περάσει 48 χρόνια από τη δολοφονία του θιασώτη της ελπίδας για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων, M.L.King, το όνειρο όμως δεν έσβησε. Ο αγώνας συνεχίστηκε και, μπορεί τα ρατσιστικά φαινόμενα και οι φυλετικές διακρίσεις να μην έχουν εξαλειφθεί πλήρως, όμως έχουν γίνει σημαντικά βήματα για τον περιορισμό τους. Το έργο του King αποτέλεσε το υπόβαθρο για την αλλαγή της υπάρχουσας πραγματικότητας στην Αμερική, και με τα χρόνια διαδόθηκε και στην υπόλοιπη οικουμένη, ενώ έθεσε τα θεμέλια και για τη δημιουργία νέων αγώνων και νικών. Αποκορύφωμα, βέβαια, αποτέλεσε η εκλογή του πρώτου Αφροαμερικανού Προέδρου Barack Obama, το 2008.

Ο Martin Luther King αποτελεί μέχρι και σήμερα σύμβολο για την παγκόσμια κοινότητα, αφού η κληρονομιά που άφησε πίσω του σημάδεψε τις μεταγενέστερες γενιές και τους αγώνες όλων αυτών που μάχονται κάθε είδους κοινωνική και πολιτική ανισότητα. Σε έναν κόσμο που κλυδωνίζεται, και οι αξίες χάνουν το νόημα τους, παραδείγματα του παρελθόντος έρχονται ξανά στο προσκήνιο ώστε να εμπνεύσουν τους ανθρώπους να μάχονται για ένα καλύτερο μέλλον. Κάθε όνειρο να γίνει και πραγματικότητα.

 

Πηγές:

http://www.humanrights.com/voices-for-human-rights/martin-luther-king-jr.html

http://www.history.com/topics/black-history/martin-luther-king-jr

http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=129559

https://www.archives.gov/education/lessons/rosa-parks/

http://www.historynet.com/martin-luther-king-jr

 

Έχει περάσει αρκετός χρόνος (4 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest