Oι 14 “αγνοούμενοι”

Έπειτα από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία σημειώθηκε η εξαφάνιση 14 πλοίων του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού που περιπολούσαν στο Αιγαίο και στη Μαύρη Θάλασσα, και δεν επέστρεψαν στις βάσεις τους, καθώς και του ναυάρχου Veysel Kosele, διοικητή του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον στρέφεται μάλλον στις επιπτώσεις αυτής της ανεξήγητης εξαφάνισης παρά στο γεγονός αυτό καθεαυτό. Τα περιπολικά σκάφη του τουρκικού ναυτκού είναι κλάσης Tuzla, Kartal, Dogan, Yildiz και Kilic. Από αυτές τις κατηγορίες, τα πλοία κλάσης Kartal είναι δύσκολα ανιχνεύσιμα κα δεν θα έπρεπε να βρίσκονται ακόμα σε ενεργό υπηρεσία. Τα πλοία της κλάσης Yildiz είναι παρόμοια με αυτά της Dogan, με τη διαφορά ότι της Yildiz έχουν καλύτερο σύστημα ελέγχου μάχης (TACTICOS). Τέλος, η κλάση των Kilic μοιάζει και αυτή με τις δύο προηγούμενες (Yildiz και Dogan), ωστόσο τα πλοία που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία είναι πιο μεγάλα και αρκετά πιο βαριά. Διαθέτουν εφίστιο φακό και υπερκατασκευή για μειωμένη ανιχνευσιμότητα από ραντάρ. Η ταχύτητά τους μπορεί να φθάσει τους 24 κόμβους σε επίπεδο θαλάσσης 5. Κοινό σημείο των περιπολικών πλοίων όλων των κλάσεων είναι τα είδη αποκλεισμού που μπορούν να προκαλέσουν: θαλάσσιο, εναέριο, ακόμα και ηλεκτρονικό. Η Ελλάδα βρίσκεται για μία ακόμα φορά στο προσκήνιο, καθώς η εξαφάνιση αυτή ενέχει διάφορους κινδύνους, παρότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι δεν έχουν εντοπίσει τουρκική παρουσία στο Αιγαίο. Η Τουρκία, εφαρμόζοντας θαλάσσιο αποκλεισμό σε βάρος της Ελλάδας ή οποιασδήποτε χώρας της Μαύρης Θάλασσας, εμποδίζει πλοία τρίτων χωρών να πλησιάζουν τις ακτές. Ο εναέριος αποκλεισμός δημιουργεί προβλήματα στην αεροπορία της εκάστοτε χώρας κατά την πραγματοποίηση των ασκήσεών της, ή ακόμα και σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Ο ηλεκτρονικός αποκλεισμός, ο οποίος δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί μέσω των περιπολικών σκαφών, έχει ως αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία των τηλεπικοινωνιών, καθώς και την ανιχνευσιμότητα των πλοίων από τα σύγχρονα συστήματα ελέγχου.

Επιπλέον, τέθηκε ζήτημα για τον απόπλου της φρεγάτας Γιαβούζ, όμως, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, επέστρεψε στη θέση της μετά την αποτυχία της αποστασίας της τη νύχτα του πραξικοπήματος. Άγνωστο, όμως, παραμένει εάν υπήρξαν και άλλες φρεγάτες κλάσης Barbaros ή Gabya, οι οποίες επίσης είναι -πλέον- μη ανιχνεύσιμες. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Numan Kurtulmuş, διέψευσε τις πληροφορίες περί εξαφάνισης, προς συμπλήρωση της ανακοίνωσης αξιωματούχου του ΝΑΤΟ που δήλωσε ότι δεν εκδηλώθηκε αίτημα βοήθειας εντοπισμού πλοίων από την πλευρά της Τουρκίας, τα οποία ακόμα δεν έχουν ανιχνευθεί από τα συστήματα εντοππισμού (!). Αναφέρθηκε, μάλιστα, από ρωσική στρατιωτική και διπλωματική αρχή, ότι δύο πλοία βρίσκονταν στο λιμάνι της Κωνστάντζας στη Ρουμανία, ένα στο Μπουργκάς και ένα στη θάλασσα.

Ωστόσο, λόγω των ελάχιστων πληροφοριών που έχουμε, δεν μπορούμε παρά να κάνουμε εικασίες για το πού βρίσκονται, ποιες θα είναι οι κινήσεις τους, και ποια η κατάληξη αυτής της μυστηριώδους εξαφάνισης. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, από την πλευρά τους, βρίσκονται σε επιφυλακή, έχοντας εντείνει τις περιπολίες τους με σκοπό την ανεύρεση των τουρκικών πλοίων και την αποτροπή δυσμενών αποτελεσμάτων.

Έχει περάσει αρκετός χρόνος (4 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest