Pegida: Το Αντι-Ισλαμικό κίνημα της Ευρώπης και η δράση του

Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι προβληματίζονται και αμφιταλαντεύονται όσον αφορά το προσφυγικό ζήτημα. Κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζει το φαινόμενο αυτό με διαφορετική σκοπιά, με βάση τις πεποιθήσεις και τις ιδεολογίες που επικρατούν σε κάθε κράτος-μέλος.
Συγκεκριμένα στη Γερμανία, τα επικείμενα σχέδια των Γερμανικών αρχών για τη δημιουργία 14 κέντρων προσφύγων στη Δρέσδη προσέλκυσαν το ενδιαφέρον, άλλα ταυτόχρονα και την ανησυχία, του Lutz Bachman (γεννημένο στις 26 Ιανουαρίου 1973, στη Δρέσδη της Ανατολικής Γερμανίας), ο οποίος είναι ο πρωτεργάτης του αντιισλαμικού και αντι-μεταναστευτικού ακροδεξιού κινήματος PEGIDA  το οποίο και ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2014. Η ερμηνεία του Pegida είναι «Πατριώτες Ευρωπαίοι Ενάντια στην Ισλαμοποίηση της Δύσης» (Patritiche Europaer Gegen the die Islamisierung des Abendlades) και ο ίδιος ο Bachman δήλωσε πως εχθρός του δεν είναι η ισλαμική θρησκεία αυτή καθ’ αυτή, αλλά η διαχείριση του όλου ζητήματος από τη Γερμανική Κυβέρνηση.
Στα μέσα του Ιανουαρίου 2015 ο Lutz Bachman έπεσε θύμα σκληρής κριτικής, μετά από μία αναξιόπιστη φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται ντυμένος όπως ο Adolf Hitler, γεγονός που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή. Ο ίδιος, βέβαια, υποστήριξε πως επρόκειτο για αστείο. Αργότερα, στις 21 Ιανουαρίου 2015, παραιτήθηκε από τη θέση του ως de facto αρχηγός του Pegida, υποστηρίζοντας και εκείνος, αλλά και η συνιδρυτής του κινήματος, Kathrin Oertel, πως η κίνηση αυτή δεν είναι απόρροια της κατακραυγής που προξένησε η φωτογραφία. Λίγες βδομάδες αργότερα ο Bachman αποκαταστάθηκε ως συν-επικεφαλής μετά από διαδικασία ψηφοφορίας, όμως η παραίτησή του είχε ήδη επιφέρει πτώση της δημοτικότητας του Pegida (από 25.000, στις 12 Ιανουαρίου σε 2.000, στις 9 Φεβρουαρίου).

Lutz Bachmann ve hitler
Το πρώτο κύμα διαδηλώσεων – ή ”evening stroll”, όπως αναφέρει το Pegida – πραγματοποιήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2014 με προσέλευση μερικών εκατοντάδων οπαδών. Καθώς ο καιρός περνούσε, η δημοτικότητα του κινήματος αυξανόταν. Πολλές ακόμα διαδηλώσεις έλαβαν χώρα από τον Οκτώβριο του 2014 έως τον Φεβρουάριο του 2015 στη Γερμανία και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Στις διαδηλώσεις στην περιοχή της Δρέσδης, οι οπαδοί, υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματά τους, φώναζαν τα συνθήματα ”Είμαστε o λαός” , ”Διατήρηση του πολιτισμού μας” και ”Αντίσταση”. Είναι αναγκαίο να αναφερθεί ότι, συγκεκριμένα, η διαδήλωση του Pegida στις 19 Ιανουαρίου 2015 δεν επετράπη από την αστυνομία της Δρέσδης, εξαιτίας του γεγονότος ότι απειλήθηκε ένα από τα ηγετικά μέλη του κινήματος.Η πρώτη διαδήλωση του Pegida επί βρετανικού εδάφους πραγματοποιήθηκε ως αντίδραση στη μεταφορά μεταναστών στη Βρετανία. Ένα από τα ηγετικά μέλη δήλωσε: ” Είμαστε πάνω από όλα πατριώτες ενάντια στην ισλαμοποίηση της Δύσης . Τιμούμε τις βρετανικές αρχές και με αυτές θέλουμε να ζήσουμε. Δεν θέλουμε καμία σατανική ιδεολογία να έρχεται εδώ για να μας μάθει πώς να ζούμε”.

Ένα χρόνο αργότερα από την ίδρυση του κινήματος, η απόφαση της Γερμανίδας Καγκελάριου Angela Merkel να ανοίξει τα σύνορα και να επιτρέψει σε χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονταν στην Ουγγαρία να εισέλθουν στη χώρα πυροδότησε και αναζωογόνησε ξανά το Pegida, το οποίο γνώρισε μία δεύτερη άνθιση. Έτσι, στις 20 Οκτωβρίου 2015, οργανώθηκε διαδήλωση με σκοπό τον εορτασμό της επετείου της ίδρυσης του Pegida και ταυτόχρονα τη διαμαρτυρία κατά του προσφυγικού κύματος το οποίο τρέφει την ύπαρξή του. Την ίδια στιγμή όμως, πολλοί ήταν εκείνοι που διαδήλωναν εναντίον της ιδεολογίας του κινήματος Pegida , απευθύνοντας έκκληση για ανοχή, σε μία πόλη, όπως η Δρέσδη , όπου ο αριθμός των ξένων είναι μικρός αλλά έχει μετατραπεί σε σύμβολο ξενοφοβίας και μίσους στη Γερμανία.
Στη διαδήλωση αυτή οι υποστηρικτές του Pegida, έχοντας στο στόχαστρό τους την Angela Merkel, έστησαν κατά τόπους γκιλοτίνες, από τις οποίες κρέμονταν τα ονόματα της Καγκελαρίου Merkel και του Αντικαγκελαρίου Gabriel της Γερμανίας ενώ παράλληλα φέρουν πανό στα οποία την παρουσιάζουν ως “Μητέρα Τερέζα”.

merkelΑυτή τους η ενέργεια προέκυψε από την απόφαση των γερμανικών αρχών να αναστείλουν τη Συνθήκη Δουβλίνο II (ένα νομικό κείμενο που θεσπίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεσμεύει την πρώτη χώρα υποδοχής για την παραχώρηση ασύλου στον αιτούντα πρόσφυγα) τον Άυγουστο του 2015 σχετικά με τους Σύριους πρόσφυγες . Με τη χρήση της ‘ρήτρας κυριαρχίας’  ένα κράτος-μέλος μπορεί να αναλάβει οικειοθελώς την ευθύνη για την έκδοση αδειών ασύλου. Έτσι, η εφαρμογή της Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ ανεστάλη στα τέλη Αυγούστου προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι πρώτες χώρες υποδοχής προσφύγων και το Βερολίνο ανέλαβε την ευθύνη αποκατάστασης χιλιάδων εξ αυτών, προσφέροντάς τους άσυλο.  Οι κυβερνητικοί και ευρωπαϊκοί εταίροι έδειξαν ανήσυχοι σχετικά με την ιδιαίτερα ελαστική και ευνοϊκή πολιτική της Καγκελαρίου απέναντι στο φλέγον αυτό ζήτημα, καθώς η Γερμανία το τελευταίο διάστημα έχει δεχτεί μεγάλο αριθμό προσφύγων. Η κυβέρνηση της Γερμανίας τελικά αποφάσισε στις 10 Νοεμβρίου 2015 να επαναφέρει τον Κανονισμό της Συνθήκης Δουβλίνο II και να επαναπροωθεί στο εξής πρόσφυγες στην εκάστοτε χώρα-μέλος που αποτέλεσε τον πρώτο σταθμό υποδοχής τους στην ΕΕ. Το μοναδικό κράτος που εξαιρείται από το καθεστώς αυτό είναι η Ελλάδα.

MOUSOULMANOI_EUROPEΗ Ευρωπαϊκή κοινότητα σήμερα απαρτίζεται από μεγάλο αριθμό μουσουλμάνων υπηκόων. Όλοι όμως οι άνθρωποι έχουν το ίδιο δικαίωμα σε μία αξιοπρεπή ζωή, ανεξάρτητα από τη θρησκεία, τον πολιτισμό ή το χρώμα τους. Η διαχείριση καταστάσεων όπως το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών μπορεί να επηρεάσει την κοινή γνώμη και να τη διαμορφώσει αναλόγως, αρνητικά ή θετικά. Για το λόγο αυτό απαιτείται τα κράτη να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αντιμετωπίσουν με επάρκεια την παρούσα κρίση, που ταλανίζει την ευρωπαϊκή και διεθνή κοινότητα.

Πηγές:

http://www.theguardian.com/world/2015/jan/21/germany-pegida-adolf-hitler-lutz-bachmann

http://www.902.gr/eidisi/diethni/77797/germania-diadiloseis-kai-antidiadiloseis-stin-epeteio-toy-enos-hronoy-toy

http://www.thetoc.gr/diethni/article/bretania-epeisodia-se-poreia-tou-pegida

http://www.protothema.gr/world/article/510467/to-spiegel-ekane-ti-merkel-mitera-tereza/

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=753018

Έχει περάσει αρκετός χρόνος (5 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest