Η Κίνα πρωτοπορεί ξανά στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας

Ο Μάιος ήταν πλούσιος στις ανακοινώσεις των κινέζικων αρχών για τα επιτεύγματα της χώρας στον διαστημικό τομέα.

Στις αρχές του μηνός η Κινέζικη Εταιρεία Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (China Aerospace Science and Technology Corporation, εφεξής CASTC) ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ξεκινήσει την κατασκευή επαναχρησιμοποιήσιμων διαστημικών πυραύλων για να ανταγωνιστεί την εταιρεία SpaceX και την Blue Origin. Η CASTC, ο κορυφαίος κατασκευαστής των πυραύλων εκτόξευσης στην Κίνα, προγραμματίζει την εκτόξευση του CHang Zheng LM-8 να γίνει το 2020.

Μετά ακολούθησε νέα είδηση που αφορούσε την εκτόξευση πρώτου ιδιωτικού πυραύλου στην Κίνα από την start-up εταιρεία OneSpace, που συχνά συγκρίνεται παρομοιάζεται με την εταιρεία του Elon Musk.

Ενώ, προς το τέλος του μήνα, η ίδια η CASTC διεξήγαγε με επιτυχία σειρά δοκιμών, οι οποίες περιλάμβαναν αναβαθμισμένες τεχνικές προσγείωσης διαστημόπλοιων με αλεξίπτωτα και αερόσακους, καθώς και με τη φουσκωτή τεχνολογία επανεισαγωγής και καθόδου (Inflatable Reentry and Descent Technology, εφεξής IRDT).

“Επιστρέψιμοι” πύραυλοι

Όπως και οι πύραυλοι SpaceX Falcon και Falcon Heavy, το πρώτο στάδιο του LM-8 θα είναι πλήρως επαναχρησιμοποιήσιμο, τροφοδοτούμενο από τα καύσιμα που απομένουν για να προσγειωθεί κάθετα, και αλεξίπτωτα για τους ενισχυτές.

Ο LM-8 είναι ένας πύραυλος εκτόξευσης μεσαίου μεγέθους ικανός να μεταφέρει 7,7 τόνους φορτίου στη χαμηλή τροχιά της γης. Διαθέτει τον ίδιο κινητήρα πρώτου σταδίου με τον μεγαλύτερο LM-7 (που είναι και ο νεότερος πύραυλος της Κίνας), αλλά σε σύγκριση με το LM-7, έχει μόνο δύο υγρούς ενισχυτές πυραύλων K2. Μόλις το δεύτερο στάδιο της LM-8 χωριστεί για να εισέλθει στην τροχιά, το πρώτο στάδιο του LM-8 θα κατέβει πίσω στο έδαφος κάνοντας προσεκτική καύση των υπολοίπων καυσίμων ώστε να κάνει ελιγμούς προσγείωσης, με τη βοήθεια πτερυγίων πλέγματος (grid fins). Κατά τα τελευταία λεπτά της καθόδου τα ελάσματα προσγείωσης (landing struts) θα ξεδιπλώσουν από το κάτω μέρος του πυραύλου, για να εξασφαλίσουν μια ομαλή προσέγγιση. Οι ενισχυτές θα χωριστούν και τα αλεξίπτωτα θα πέσουν στο έδαφος.

 

Η Ακαδημία τεχνολογίας και διαστημικών πτήσεων της Σαγκάης, σε συνεργασία με την CASTC, θα ξεκινήσει τις πρώτες δοκιμές της τεχνολογίας κατακόρυφης προσγείωσης για τους πυραύλους LM-4 και LM-6 το 2019 και το 2020. Η επιτυχής διεξαγωγή αυτών των δοκιμών θα επιτρέψει στην CASTC να μετατρέψει όλους της τους πυραύλους -από τους βαρύτερους «πυραύλους φεγγαριού» LM-9 έως και τους ελαφρύτερους LM-6-  σε επαναχρησιμοποιήσιμους μέχρι το 2035.

Η καινούρια τεχνολογία των “επιστρέψιμων” πυραύλων θα βοηθήσει να μειωθεί σημαντικά το κόστος εκτόξευσής τους, αφού το ακριβότερο μέρος του πυραύλου είναι ο κινητήρας πρώτου σταδίου, ο οποίος για πολλές δεκαετίες απλώς καιγόταν στην ατμόσφαιρα και μαζί του χάνονταν και πολλά χρήματα. Πλέον και άλλη μία ιδιωτική εταιρεία Linkspace στην Κίνα δέχθηκε την πρόκληση να κατασκευάσει πύραυλο New Line 1 με κατακόρυφη προσγείωση και να τον εκτοξεύσει το 2020.

 

Πρώτος κινέζικος ιδιωτικός πύραυλος

Η OneSpace με έδρα το Πεκίνο έγινε η πρώτη ιδιωτική εταιρεία της Κίνας που με επιτυχία εκτόξευσε τον δικό της πύραυλο, OS-X ύψους 9 μέτρων, από μια βάση στη βορειοδυτική Κίνα. Ο σκοπός της αποστολής είναι η συλλογή δεδομένων για ένα ερευνητικό έργο στο οποίο η OneSpace εργάζεται μαζί με την κρατική Εταιρεία Βιομηχανίας Αερομεταφορών της Κίνας.

 

Αυτός είναι ο πρώτος πύραυλος που αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε εξ’ ολοκλήρου με εγχώρια τεχνολογία“, δήλωσε ο κύριος Shu, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, ο οποίος εργάστηκε στο παρελθόν για μια κρατική εταιρεία αεροδιαστημικής. Η OneSpace απέχει πολύ από το να συναγωνίζεται τα κατορθώματα της SpaceX, που εκτοξεύει τακτικά μεγάλους πυραύλους που θέτουν σε τροχιά τους δορυφόρους και στη συνέχεια επιστρέφουν στη Γη. Ο πύραυλος OS-X σχεδιάστηκε για να διεξάγει δοκιμές και έρευνες κατά τη διάρκεια υποτροχιακών πτήσεων.

Υπάρχουν βέβαια και οι φωνές που αμφισβητούν την αποκλειστική πατρότητα της OneSpace στην κατασκευή του πυραύλου, καθώς και το διάστημα που χρειάστηκε για να φέρει το έργο εις πέρας. Παρά τις αμφισβητήσεις όμως, η εταιρεία σκοπεύει να εκτοξεύσει και άλλους 9 πυραύλους μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, αφού και άλλες ιδιωτικές εταιρείες στην Κίνα εργάζονται στο ίδιο έργο, αλλά αυτό που μετράει, θεωρεί ο κύριος Shu, είναι εάν τελικά συνέβη η εκτόξευση του πυραύλου ή όχι. Το γεγονός αποτελεί σημαντικό σημείο αναφοράς για την εταιρεία του: “Είναι ζωτικής σημασίας για όλα: για τις επενδύσεις, για την προσοχή των μέσων ενημέρωσης, και για την υποστήριξη της κυβέρνησης”.

Αναβάθμιση επιστροφής των διαστημικών σκαφών

Οι τελευταίες δοκιμές της CASTC απέδειξαν ότι τα αναβαθμισμένα αλεξίπτωτα είναι αξιόπιστα, με ισχυρή δομή και απόδοση, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επιβραδύνουν ένα διαστημικό σκάφος στο αρχικό στάδιο επανεισαγωγής. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δοκιμών, η αναβαθμισμένη τεχνολογία προσγείωσης αερόσακων χρησιμοποιεί υλικά μεγάλης πρόσκρουσης για την κάλυψη διαστημικών σκαφών κατά τη διάρκεια της προσγείωσης, και μπορεί να αυξήσει την ικανότητα επιβράδυνσης του ρεύματος.

Το IRDT είναι ένα ολοκαίνουργιο ολοκληρωμένο σύστημα φουσκωτής επιβράδυνσης θερμότητας, το οποίο η CASC έχει αναπτύξει μέσω πειραμάτων. Οι μελλοντικές ανακτήσιμες κάψουλες με βάση την τεχνολογία IRDT μπορούν να προσγειώσουν διαστημικά σκάφη χωρίς ασπίδες θερμότητας και αλεξίπτωτα. Οι κάψουλες αυτές θα είναι σε θέση να παρέχουν buffer και προστασία σε διαστημόπλοια κατά την προσγείωση, ενώ φουσκώνουν αερόσακοι που καλύπτουν το διαστημικό σκάφος. “Η τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί σε βάθος για την εξερεύνηση του διαστήματος και για την γρήγορη επιστροφή των διαστημικών σταθμών, των επιστημονικών πειραματικών δορυφόρων και των διαστημικών εμπορευμαμεταφορών”, δήλωσε η CASC.

Πηγές:

  1. Lin, J. (2018). Here’s China’s plan to compete with SpaceX and Blue Origin. https://www.popsci.com/chinas-2020-plan-for-reusable-space-launch
  2. Jotham, Ι. (2018). China to compete with SpaceX by developing its own cheap, reusable rockets; launch by 2020. https://www.ibtimes.co.in/china-compete-spacex-by-developing-its-own-cheap-reusable-rockets-launch-by-2020-769432
  3. Toh, Μ.and Wang, S. (2018). OneSpace launches China’s first private rocket. http://money.cnn.com/2018/05/16/technology/onespace-china-spacex-startup/index.html
  4. Bo, X. (2018). China upgrades spacecraft reentry and descent technology. http://www.xinhuanet.com/english/2018-05/25/c_137206111.htm

 

Έχει περάσει αρκετός χρόνος (4 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Η Ρεγγίνα Ιμπραγκίμοβα είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στο Ναυτικό δίκαιο. Στο πλαίσιο των προπτυχιακών σπουδών της έδειχνε ενδιαφέρον για τέτοιους κλάδους δικαίου όπως το Διεθνές και το Διαστημικό, το Εμπορικό και το Ναυτικό. Σπούδασε επίσης την Ελληνική και Αγγλική Φιλολογία στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Κουμπάν (Κρασνοντάρ, Ρωσία). Έχει πολυετή εργασιακή εμπειρία τόσο σε δημόσιους οργανισμούς όσο και σε ιδιωτικές εταιρείες της Ρωσίας, της Ελλάδας και της Κύπρου. Η Ρεγγίνα μιλάει άπταιστα Ελληνικά και Αγγλικά, έχει τις βασικές γνώσεις της Αραβικής, ενώ η Ρωσική είναι η μητρική της γλώσσα.

Website: https://powerpolitics.eu

   Ροή άρθρων Συντάκτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest