Trump: Ανακύκλωση του αμερικανικού συντηρητισμού

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής είναι ένα άτομο που έχει απασχολήσει πολύ τη διεθνή κοινότητα – και όχι αδίκως, καθώς οι ακραίες θέσεις του φαίνονται όχι μόνο στην εξωτερική πολιτική της υπερδύναμης, αλλά και στην εσωτερική πολιτική. Έχοντας ήδη ονομαστεί (στην Παγκόσμια Αναφορά για το 2017 της οργάνωσης Human Rights Watch) ως μία από τις μεγαλύτερες απειλές προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Πρόεδρος Trump έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε ακτιβιστές, και όχι μόνο, σχετικά με τις θέσεις του περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αρχικά, μεγάλες αντιδράσεις στην αμερικανική, αλλά και στην παγκόσμια κοινότητα έχει προκαλέσει το προεδρικό διάταγμα σχετικά με τις διεθνείς μη-κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ), οι οποίες λαμβάνουν κονδύλια από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Με αυτό το διάταγμα, όσες οργανώσεις προωθούν ως αποδεκτή τη μέθοδο της έκτρωσης, σε περιπτώσεις που δεν αφορούν βιασμό ή αιμομιξία, δεν θα μπορούν να λαμβάνουν χρηματοδότηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες (Washington Post,2017). Η κίνηση του νέου Προέδρου, όμως, δεν είναι τόσο ρηξικέλευθη όσο θεωρείται. Ειδικότερα, η νομοθεσία σχετικά με τις ΜΚΟ, γνωστή ως Mexico City Policy, είχε πρωτοθεσπιστεί κατά την κυβέρνηση Reagan το 1984, και έκτοτε καταργείται και επανεγκαθίσταται από δημοκρατικές και συντηρητικές κυβερνήσεις αντίστοιχα (BBC,2017). Έτσι, η θέση της νέας κυβέρνησης στο ζήτημα του οικογενειακού σχεδιασμού και των διεθνών ΜΚΟ, αλλά και οι σεξιστικές θέσεις του προέδρου Τραμπ, που έγιναν εμφανείς και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, οδήγησαν σε μία από τις πιο πολυάριθμες πορείες διαμαρτυρίας στις ΗΠΑ – γνωστή και ως “Women’s March on Washington”. Η “Women’s March” ενέπνευσε, με τη σειρά της, άλλα κινήματα και διαμαρτυρίες ανά τον κόσμο, για μια δίκαιη και ίση μεταχείριση των γυναικών.

Παράλληλα, ο νέος Πρόεδρος υπέγραψε ένα προεδρικό διάταγμα το οποίο απαγορεύει την είσοδο προσφύγων στις ΗΠΑ για 120 ημέρες, ζητώντας, συγχρόνως, περαιτέρω έλεγχο των προσφύγων για λόγους ασφαλείας, ενώ απαγορεύει επ’ αορίστον την είσοδο προσφύγων από τη Συρία, και για 90 ημέρες την είσοδο προσφύγων από το Ιράκ, το Ιράν, το Σουδάν, τη Λιβύη, τη Σομαλία και την Υεμένη. Το διάταγμα αυτό έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε μεγάλα μέρη της αμερικανικής κοινωνίας, αφού υπεγράφη ως μέτρο ασφαλείας των ΗΠΑ προς αποφυγή μιας δεύτερης 11ης Σεπτεμβρίου, μη περιλαμβάνοντας, ωστόσο, τις χώρες από τις οποίες προέρχονταν οι υπεύθυνοι για την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους (NY Times,2017).

Έχοντας διαλέξει ως αντιπρόεδρο τον M.Pence, πρώην κυβερνήτη της Ιντιάνα, ο Trump βρήκε αντίπαλη την ΛΟΑΤΚΙ+ αμερικανική κοινότητα, καθώς, αν και ο ίδιος δεν εκφράστηκε σε μεγάλο βαθμό κατά της τελευταίας, ο αντιπρόεδρός του έχει τεθεί πολλάκις εναντίον των δικαιωμάτων της. Ο Pence είχε καταφερθεί στο παρελθόν εναντίον των ομόφυλων οικογενειών, καθώς και του νομοσχεδίου για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην αγορά εργασίας, αλλά, κυρίως, είχε αντισταθεί το 2001 στην κατάργηση του Don’t Ask Don’t Tell, μιας συντηρητικής νομοθεσίας, θεσπισμένης από την κυβέρνηση Κλίντον το 1993, η οποία αφορούσε στα ομοφυλόφιλα άτομα του αμερικανικού στρατού. Η νέα αμερικανική κυβέρνηση προχώρησε, ακόμη, στην κατάργηση των οδηγιών του προηγούμενου προέδρου σχετικά με την ισότητα στα σχολεία και, συγκεκριμένα, σχετικά με το δικαίωμα των τρανς* μαθητών και μαθητριών να χρησιμοποιούν όποια τουαλέτα επιθυμούν, βάσει της ταυτότητας φύλου τους.

Παρ’όλα αυτά, η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και οι πρόσφυγες δεν είναι οι μόνοι που απειλούνται από την ανακύκλωση του συντηρητισμού στις ΗΠΑ. Ο νέος Πρόεδρος υπέγραψε προεδρικό διάταγμα για μεγαλύτερη προστασία των αστυνομικών δυνάμεων στις ΗΠΑ. Πράξη η οποία, όμως, δεν στοχεύει καν στην επίλυση του ζητήματος των βιαιοπραγιών και της αυθαιρεσίας της αμερικανικής αστυνομίας προς ορισμένες φυλετικές κοινότητες, δημιουργώντας, έτσι, ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συγκριτικά με την περίοδο διακυβέρνησης Obama (Διεθνής Αμνηστία ΗΠΑ, 2017).

Οδεύοντας προς την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο νέος Πρόεδρος στοχεύει στην επαναφορά του συστήματος Bush για τις φυλακές “black site”, οι οποίες είχαν κλείσει με εντολή του Προέδρου Obama. Εάν υπογραφεί, εν τέλει, το διάταγμα αυτό, με τον τίτλο “Φυλάκιση και Ανάκριση Εχθρικών Μαχητών”, ο νέος Πρόεδρος θα καταργήσει, μεταξύ άλλων, την οδηγία του προκατόχου του περί της άδειας πρόσβασης στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού σε κάθε κρατούμενο από τις αμερικανικές δυνάμεις (NY Times, 2017).

Ενώ οι πράξεις του Τραμπ δεν δείχνουν ότι οι μέθοδοι βασανισμού -και οι φυλακές στις οποίες εξελίχθηκαν αυτές κατά την κυβέρνηση Bush- θα ξεκινήσουν άμεσα και με βεβαιότητα, ο νέος Πρόεδρος έχει αναφερθεί σε “προγράμματα ενισχυμένης ανάκρισης” στοχευμένα σε τρομοκράτες. Το -προς υπογραφή- διάταγμα υπογραμμίζει, μεν, την ανθρώπινη μεταχείριση των κρατουμένων, αλλά δεν έχει αναφορά στο διεθνές δίκαιο και την δέσμευση των ΗΠΑ στη Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων και άλλων τρόπων σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας, την οποία οι ΗΠΑ έχουν επικυρώσει από το 1994.

Είναι πλέον εμφανές ότι οι στόχοι του Προέδρου Trump, σχετικά με τη διαμόρφωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ΗΠΑ, έχουν ήδη παρουσιαστεί από προηγούμενες κυβερνήσεις. Αυτή τη φορά, όμως, η αμερικανική κοινωνία έχει διχαστεί σχετικά με το πώς διαχειρίζεται τις αλλαγές, αφού η τωρινή κυβέρνηση αντικαθιστά μία από τις πιο προοδευτικές αμερικανικές κυβερνήσεις. Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν επικυρώσει δύο από τις πιο σημαντικές συμβάσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων -τη Σύμβαση της Γενεύης και τη Σύμβαση για την Εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των Γυναικών (CEDAW)-, ο αμερικανός Πρόεδρος έχει τη δυνατότητα να καταπατήσει πολλά ανθρώπινα δικαιώματα, προκειμένου να πραγματοποιήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις: την αύξηση της αμερικανικής ασφάλειας, και τη στροφή της αμερικανικής κοινότητας προς τον συντηρητισμό, ώστε να υπάρξει οικονομική ευημερία.

Πηγές:

  1. Amnesty International USA. (2017). Executive Order on Police Does Not Address Problems in the Criminal Justice System. [online] Available at: http://www.amnestyusa.org/news/press-releases/executive-order-on-police-does-not-address-problems-in-the-criminal-justice-system [Accessed 14 Mar. 2017].
  2. BBC News. (2017). Trump’s order on abortion policy: What does it mean? – BBC News. [online] Available at: http://www.bbc.com/news/world-us-canada-38729364 [Accessed 14 Mar. 2017].
  3. Cooper, M. (2017). Trump Bars Refugees and Citizens of 7 Muslim Countries. [online] The New York Times. Available at: https://www.nytimes.com/2017/01/27/us/politics/trump-syrian-refugees.html [Accessed 14 Mar. 2017].
  4. Human Rights in Danger. (no date). What is Happening to Human Rights in the World. [online] Available at: https://www.hrw.org/sites/default/files/supporting_resources/hrw_world_report_etr_final_0.pdf [Accessed 14 Mar. 2017].
  5. Lee, M. (2017). Does Trump’s Mexico City policy ban funds to groups that ‘even mention’ abortion? [online] Washington Post. Available at: https://www.washingtonpost.com/news/fact-checker/wp/2017/01/26/does-trumps-mexico-city-policy-ban-funds-to-groups-that-even-mention-abortion/?utm_term=.8afff4c227aa [Accessed 14 Mar. 2017].
  6. The New York Times. (2017). Trump’s Draft Executive Order on Detention and Interrogation. [online] Available at: https://www.nytimes.com/interactive/2017/01/25/us/politics/document-Trump-draft-executive-order-on-detention-and.html [Accessed 14 Mar. 2017].

 

 

Έχει περάσει αρκετός χρόνος (2 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest