Trump και κυβερνητικός σχεδιασμός… Let’s have a Tea Party!

Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, 8 Νοέμβρη και εκλογικό αποτέλεσμα: Donald Trump. Ένα εκλογικό αποτέλεσμα που, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, κανένας δεν προέβλεψε ή, πιο σωστά, ελάχιστοι επιθύμησαν.

Είναι προφανές πως συνθήκες κοινωνικής και οικονομικής απορρύθμισης ενισχύουν την ανάπτυξη ακραίων πολιτικών θέσεων. Πιο συγκεκριμένα, η εν γένει πολυεπίπεδη κοινωνική αποδόμηση γεννά συναισθήματα φόβου και ανασφάλειας προς την υφιστάμενη αποσταθεροποίηση. Συνεπώς, η ύπαρξη φόβου οδηγεί, αποδεδειγμένα, στην εμφάνιση προσώπων που πληρούν τα χαρακτηριστικά του απαιτούμενου για την εποχή “Μεσσία”. Ενός Μεσσία, όμως, που δεν θυμίζει σε τίποτα το παλιό πολιτικό κατεστημένο, που δεν έχει “φθαρεί” εντός του και παρουσιάζεται, συνολικά, ως ρηξικέλευθος. Στη θέση του θα μπορούσε να είναι ο Bernie Sanders, δεδομένης της μεγάλης αποδοχής του από το νεανικό -κυρίως- κοινό, καθώς και της κοινωνικοκεντρικής ρητορικής του, στην περίπτωση που οι Δημοκρατικοί τού είχαν δώσει το χρίσμα, ως μια “bold move”. Προφανώς, η αθρόα καλλιτεχνική κινητοποίηση υπέρ της Hillary Clinton δεν αύξησε τις πιθανότητες εκλογής της, λόγω του ότι ο καλλιτέχνης δεν αντανακλά το μέσο πολίτη. Στα πλαίσια αυτά, ίσως και να γίνουμε, σήμερα, θεατές της εποχής της αποπαγκοσμιοποίησης, δεδομένης της διεθνούς ενίσχυσης του εθνοκρατικού χαρακτήρα, λόγω της αυξημένης ανόδου της ακροδεξιάς και των σχετικών αιτημάτων, εκπεφρασμένων, μέσω δημοψηφίσματος, από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή τις Ηνωμένες Πολιτείες (παλαιότερα, είχε εκφραστεί από την Αλάσκα επιθυμία απόσχισης). Μια διαμφισβητούμενη άποψη είναι ότι ο νέος Πρόεδρος των Η.Π.Α. φαίνεται να εκφράζει τις αντιλήψεις ενός μέρους του κοινού εκ της αριστερής πολιτικής πεποίθησης, το οποίο, προς αντίδραση στο υπάρχον σύστημα, ριζοσπαστικοποιείται εξ’αντιθέτου.

Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι τι πολιτική θα ακολουθήσει ο Trump. Θα πάει τελικά για “τσάι”;

tea-partyΤο λεγόμενο Tea Party – το οποίο, αρχικά, αποτέλεσε κίνημα κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2008, από μέρους του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, ως αντιστάθμισμα στα χαμηλά ποσοστά αποδοχής του υποψηφίου του, Mccain, αλλά και εν γένει του κόμματος – δομεί τα χαρακτηριστικά της Νέας Δεξιάς. Μιας δεξιάς που αγγίζει ιδεολογικά τα άκρα, μέσω μιας επιθετικής ρητορικής και υιοθέτησης του λεγόμενου ‘hatred speech’. Συγκεκριμένα, τυπικό παράδειγμα αποτελεί η αμφισβήτηση της αυτόχθονης Αμερικανικής καταγωγής του ανθυποψηφίου τους, Barack Obama. Μετά την ήττα της υποψηφιότητας Mccain και της αντιπροέδρου του, Sarah Palin, η δεύτερη αφοσιώθηκε στο παραπάνω κίνημα. Ιδεολογικά, το κίνημα αυτό τροφοδοτείται ιδιαίτερα από τις κοινωνικές ανάγκες της σύγχρονης Αμερικανικής κοινωνίας, μέσω της διεξαγωγής δημοσκοπήσεων και των ‘focus groups’. Συνεπώς, ο περιορισμός των κυβερνητικών δαπανών, καθώς και η μείωση των φόρων αποτελούν, εύλογα, προτεραιότητα των θιασωτών του Tea Party, προς ελάττωση του εθνικού χρέους.

Παράλληλα, η πολεμική ρητορική κατά των μεταναστών, λόγω της αυξανόμενης παγκόσμιας ανάδειξης του φαινομένου, και ο εν γένει συντηρητισμός που υποβάλλεται από την κοινωνική απορρύθμιση, συνιστούν επιταγές της διαμόρφωσης ενός νέου κόσμου. Η παγκοσμιοποίηση, για μεγάλη μερίδα των υποστηρικτών του κινήματος, οι οποίοι δραστηριοποιούνται εντατικά σε τοπικό επίπεδο, συνδέεται άμεσα με την απουσία ηθικής.

Δομικά, το κίνημα στελεχώνεται από τρεις κοινωνικές ομάδες. Αρχικά, τη βάση του συγκροτούν λευκοί συντηρητικοί, που βιώνουν την απειλή από τη δημογραφική, πολιτική και πολιτισμική αλλαγή που επέφερε η κυβέρνηση Obama. Στα πλαίσια αυτά εντάσσονται και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που ασπάζονται παρεμφερείς ιδέες, καθώς και ένα δίκτυο δισεκατομμυριούχων, όπως οι Koch Brothers. Ωστόσο, σήμερα, η δομή του επεκτείνεται και στους ‘blue-collars’, την εργατική τάξη, η οποία έδωσε κιόλας τη νίκη στον Trump. Όπως φαίνεται, μάλιστα, μέρος του Tea Party κινητοποίησε και επέκτεινε την εκλογική του βάση. Η σιωπηρή πλειοψηφία (silent majority) που τροφοδοτεί το σπιράλ της σιωπής, άνθρωποι, δηλαδή, που δεν έβλεπαν κάποια επίσημη εκπροσώπησή τους, εξέλεξαν την ακραία μορφή αντιπροσώπευσης, προσπαθώντας, έστω και κατά αυτό τον τρόπο, να αποκτήσουν φωνή. Ίσως να αποτελούν και εκείνοι ανεπίσημα μέλη του κινήματος.

Θα επεκταθεί, συνεπώς, η δυναμική αυτή στο σχηματισμό κυβέρνησης Trump;

Sarah's Palin endorsement speech during Trump's campaign

Sarah Palin’s endorsement speech during Trump’s campaign

Εν μέρει, η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι καταφατική, καθώς κυβερνητικά στελέχη σε ανώτερα αξιώματα υπηρετούν την ίδια ιδεολογία. Συγκεκριμένα, ο υποψήφιος Υπουργός Δικαιοσύνης, Jeff Sessions, καθώς και η επιλογή του Mike Pompeo, ως επικεφαλής της CIA με εκπεφρασμένες απόψεις κατά της παράνομης μετανάστευσης, ωθούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Επιπλέον, η επιλογή του Michael Flynn ως αρχηγού του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ενός ατόμου με έντονα μιλιταριστικές απόψεις που τάσσεται υπέρ επεμβατικών στρατηγικών, ενδέχεται να οδηγήσει σε μια νέα, ίσως, στρατιωτική επιχείρηση, ίδιας έκτασης με εκείνη της επέμβασης στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν επί προεδρίας Bush, με διαφορετικό πρόταγμα, όμως – την καταστολή του μουσουλμανικού εξτρεμισμού.

Jeff Sessions, attorney general

Jeff Sessions, USA Attorney General

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ο ενδεχόμενος ρόλος της Sarah Palin στη νεοσύστατη κυβέρνηση, καθώς η ίδια αποτέλεσε, εξαρχής, ένθερμη υποστηρίκτρια του Trump. Η ίδια συνιστά μια παράτολμη, ενδεχομένως, επιλογή σχετικά με ζητήματα διεθνούς πολιτικής, αλλά μια εξαίσια, επικοινωνιακά, πολιτικό ή, πιο δόκιμα, “performer”, ικανή να διεγείρει συναισθηματικά τον Αμερικανικό λαό.

Mike Pompeo, Director of CIA

Mike Pompeo, Director of CIA

Συμπερασματικά, η νέα κυβέρνηση Trump ακροβατεί, αναφορικά με τις επιλογές της, ανάμεσα στη συνέχεια του πολιτικού έργου του Obama, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει μια ρητορική με αρκετά Δημοκρατικά στοιχεία, καθώς και στη σύνθεση ενός κυβερνητικού πλέον Tea Party. Η κυβέρνηση αυτή, λοιπόν, θα αποτελέσει μόρφωμα μιας ήδη καθεστηκυίας πολιτικής με διαφοροποιήσεις, ή μια ριζοσπαστικοποιημένη επέκταση της προεκλογικής εκστρατείας Trump;

Όπως φαίνεται, μάλλον και τα δύο. Αν και η πιθανότητα “Δημοκρατικοποίησης” του Trump, με την εφαρμογή πιο μετριοπαθών πολιτικών, θεωρείται πιο πιθανή.

Πηγές:

  1. Republicans in congress got a ‘seats bonus’ this election (again) (2016) Available at: https://www.brookings.edu/blog/fixgov/2016/11/09/tea-party-and-trump-presidency/ (Accessed: 24 November 2016).
  2. Parton, H.D. (2016) Trapped by trump: How the tea party’s glorious victories created the GOP’s current nightmare. Available at: http://www.salon.com/2016/10/12/trapped-by-trump-how-the-tea-partys-glorious-victories-created-the-gops-current-nightmare/ (Accessed: 24 November 2016).
  3. Kruse, M. (2016) The tea party movement is alive and Well—And we saw trump coming. Available at: http://www.politico.com/magazine/story/2016/11/the-tea-party-movement-is-alive-and-well-and-we-saw-trump-coming-214469 (Accessed: 24 November 2016).
  4. Trump se cherche une posture de transition. Available at: http://www.lemonde.fr/elections-americaines/article/2016/11/12/trump-se-cherche-une-posture-de-transition_5030051_829254.html (Accessed: 24 November 2016).
  5. Truong, N. (2016) La gauche et la droitisation du monde. Available at: http://www.lemonde.fr/idees/article/2016/11/12/la-gauche-et-la-droitisation-du-monde_5030097_3232.html (Accessed: 24 November 2016).
  6. Etats-Unis: Michael Flynn, un revanchard au Conseil de sécurité nationale. Available at: http://www.lemonde.fr/international/article/2016/11/18/michael-flynn-un-revanchard-au-conseil-de-securite-national_5033172_3210.html (Accessed: 24 November 2016).
  7. Donald Trump propose un nouveau ministre de la justice et un directeur de la CIA (2016) Available at: http://www.lemonde.fr/elections-americaines/article/2016/11/18/donald-trump-propose-un-nouveau-ministre-de-la-justice-et-un-directeur-de-la-cia_5033643_829254.html (Accessed: 24 November 2016).
Έχει περάσει αρκετός χρόνος (6 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest