World Economic Forum 2018: Κοινό μέλλον με γνώμονα το διεθνές εμπόριo
- Written by Άννα Γκουέν
- Published in Οικονομία, Τάσεις
- Leave a reply
- Permalink
Κάθε χρόνο, τον Ιανουάριο, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ διοργανώνει την Ετήσια Συνάντησή του στην πόλη Davos στην Ελβετία, όπου βρίσκεται το πολύ γνωστό χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής, και το συνεδριακό κέντρο όπου φιλοξενείται το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Η πόλη αυτή έχει ταυτιστεί με τον Οργανισμό, αφού οι ετήσιες συναντήσεις του προσελκύουν περισσότερους από 2500 συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων είναι αρχηγοί μεγάλων κρατών και μεγάλα ονόματα από τον επιχειρηματικό κόσμο. Πρόκειται, λοιπόν, για μια συνάντηση μεγάλου κύρους.
Τι είναι το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ;
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ είναι ένας Διεθνής Οργανισμός για τον Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα, ο οποίος δεσμεύει τα μέλη του -πολιτικούς αρχηγούς, επιχειρηματίες και άλλους ανθρώπους της κοινωνίας πολιτών- να χαράζουν την παγκόσμια, περιφερειακή και βιομηχανική ατζέντα. Θεσμοποιημένο από το 1971, με έδρα στη Γενεύη της Ελβετίας, έχει βασικούς άξονες την ηθική και πνευματική ακεραιότητα. Στον οργανισμό αυτό αναμειγνύονται ομοιόμορφα και ανταλλάσσονται απόψεις από οργανισμούς από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, διεθνείς οργανισμούς και ακαδημαϊκούς θεσμούς. Βασική ιδέα πάνω στην οποία βασίστηκε η δημιουργία του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ είναι πως: «πρόοδος υφίσταται μέσω της συγκέντρωσης ανθρώπων από όλους τους τομείς της ζωής, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα και την επιρροή ώστε να φέρουν μια θετική αλλαγή στον κόσμο». Ο Οργανισμός χαρακτηρίζεται από αμεροληψία, παγκόσμιες και μακροπρόθεσμες βλέψεις, καθώς και ολιστικές προσεγγίσεις – χαρακτηριστικά που καθιστούν το συγκεκριμένο Οργανισμό ξεχωριστό από τους υπόλοιπους.
Η Ετήσια Συνάντηση στο Νταβός
Από τις 23 μέχρι και τις 26 Ιανουαρίου 2018 διοργανώθηκε φέτος η ετήσια συνάντηση του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ στο Davos της Ελβετίας. Η φετινή ιδέα, η οποία αποτέλεσε και το εφαλτήριο των συζητήσεων στις 400 διαφορετικές συνεδριάσεις που έλαβαν χώρα, ήταν «η δημιουργία ενός κοινού μέλλοντος σε ένα χωρισμένο κόσμο». Το σχέδιο ήταν να συγκεντρωθούν παγκόσμιοι πολιτικοί και οικονομικοί αρχηγοί έτσι ώστε να βρουν κοινές λύσεις και αποφάσεις για την επίλυση των παγκοσμίων προβλημάτων που ταλανίζουν τον κόσμο μας. Σκοπός, άλλωστε, όπως διατυπώθηκε από τους εκπροσώπους του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ, ήταν «να επαναβεβαιωθεί η διεθνής συνεργασία σε κρίσιμα κοινά συμφέροντα, όπως η διεθνής ασφάλεια, το περιβάλλον και η παγκόσμια οικονομία». Μερικά από τα θέματα που απασχόλησαν τη συγκεκριμένη συνάντηση ήταν τα κρυπτονομίσματα, η ισότητα των φύλων και, φυσικά, η οικονομική ανάκαμψη. Ωστόσο, η φετινή συνάντηση στο Davos τράβηξε περισσότερο τα βλέμματα, καθώς όλοι ανέμεναν να ακούσουν το λόγο του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Donald Trump – δεδομένου ότι ο τελευταίος Αμερικανός Πρόεδρος που συμμετείχε σε αυτό το γεγονός ήταν ο Πρόεδρος Bill Clinton το 2000. Επιπλέον, σε αυτήν τη συνάντηση υπήρχαν και άλλα μεγάλα ονόματα της σημερινής πολιτικής σκηνής, όπως ο νέος Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron, ο Ινδός Πρωθυπουργός Narendra Modi, η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Theresa May, o Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker, η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel, καθώς και ο Καναδός Πρωθυπουργός Justin Trudeau.
Παγκόσμιο Εμπόριο
Το παγκόσμιο εμπόριο, όπως είναι αναμενόμενο, αποτέλεσε ένα από τα θέματα που δεν απουσίαζε από τους λόγους των αρχηγών κρατών που μίλησαν στη σκηνή του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ. Πιο συγκεκριμένα, ο Ινδός πρωθυπουργός, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, ο Γάλλος πρόεδρος, η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Καναδός πρωθυπουργός δήλωσαν πως οι χώρες τους είναι ανοιχτές σε προτάσεις περί εμπορίου.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο λόγος του Donald Trump αναφορικά με το εμπόριο. Όπως, άλλωστε, υποστήριξε και στην προεκλογική του καμπάνια, ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε πως θα βάζει πάντα «Πρώτα την Αμερική». Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως:
«Πρώτα η Αμερική δε σημαίνει η Αμερική μόνη. Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύσσονται, το ίδιο κάνει και ο κόσμος».
Φαίνεται, λοιπόν, πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ανοιχτός σε συνεργασία σε θέματα διεθνούς εμπορίου, αρκεί όμως αυτό να είναι «αμοιβαίο και δίκαιο», και να δημιουργεί το κατάλληλο έδαφος ώστε να εξαλειφθούν φαινόμενα εκμετάλλευσης από κάποιες χώρες σε άλλες.
Επόμενος ομιλητής, ο οποίος αναφέρθηκε στο εμπόριο, ήταν ο Κινέζος ιδιοκτήτης μεγάλης διαδικτυακής εταιρίας, Jack Ma. Ειδικότερα, ο Κινέζος μεγαλοεπιχειρηματίας συνέδεσε το εμπόριο με την παγκοσμιοποίηση, δηλαδή υποστήριξε πως:
«έτσι όπως κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την παγκοσμιοποίηση, έτσι και κανείς δεν μπορεί να σταματήσει το εμπόριο».
Στο λόγο του αναφέρθηκε επιπλέον στη σημασία της παγκοσμιοποίησης, η οποία έχει συμβάλει στην οικονομική άνθιση κάποιων χωρών, αλλά συνάμα έχει προκαλέσει και πολλά προβλήματα – ιδίως σε μικροεπιχειρηματίες. Αποδεικνύεται, λοιπόν, πως η ίδια η παγκοσμιοποίηση χρήζει βελτίωσης, κάτι που είναι στις δυνατότητες και υποχρεώσεις της δικής του γενιάς.
Εν συνεχεία έχουμε τον Καναδό Πρωθυπουργό Justin Trudeau, ο οποίος μίλησε για ένα νέο Ολοκληρωμένο και Προοδευτικό Σύμφωνο Συνεργασίας των Δύο Πλευρών του Ειρηνικού (Comprehensive and Progressive Trans-Pacific Partnership – CPTPP). Το CPTPP, που συμφωνήθηκε στο Τόκυο της Ιαπωνίας μεταξύ των 10 χωρών που είχαν εναπομείνει στο Σύμφωνο Συνεργασίας των Δύο Πλευρών του Ειρηνικού (Trans-Pacific Partnership – TPP) και του Καναδά, σύμφωνα με τον Justin Trudeau, έχει την ικανότητα να προσφέρει τα οφέλη του εμπορίου όχι μόνο σε περιορισμένο αριθμό αποδεκτών, γεγονός που θα καταστήσει επιτυχές το εμπόριο. Ο Πρωθυπουργός του Καναδά υποστήριξε πως:
«Σήμερα είναι μια υπέροχη μέρα για τον Καναδά, και μια υπέροχη μέρα για το προοδευτικό εμπόριο».
Αντί Επιλόγου
Η φετινή ετήσια συνάντηση στο Davos είχε θεματολογία τη «δημιουργία ενός κοινού μέλλοντος σε έναν κατακερματισμένο κόσμο». Είναι εμφανές από τις εκατοντάδες ομιλίες που έγιναν στην ελβετική πόλη από αρχηγούς κρατών και ανθρώπους του επιχειρηματικού κόσμου πως οι τελευταίοι είναι πρόθυμοι για περαιτέρω συνεργασία – και ειδικότερα εμπορική. Το εμπόριο, όπως ανέφερε και ο Jack Ma, δεν είναι στατικό, αλλά διαρκές και, μάλιστα, είναι αυτό που μπορεί να ενώσει -αν όχι όλα- τα περισσότερα εθνικά συμφέροντα.
Πηγές:
- Αξιώτη, Κ. (2017). Νταβός 2018. Όλα όσα θα συζητηθούν τώρα που η Παγκοσμιοποίηση αποδομείται. http://www.huffingtonpost.gr/entry/ntavos-2018-ola-osa-tha-sezetethoen-tora-poe-e-paykosmiopoiese-apodomeitai_gr_5a3cfa1be4b06d1621b3d0a5
- Amaro, S. (2018). Who said what at Davos 2018. https://www.cnbc.com/2018/01/26/davos-2018-here-are-the-most-memorable-wef-quotes.html
- Bruce-Lockhart, A. (2018). What’s the deal with global trade? The view from Davos 2018. https://www.weforum.org/agenda/2018/01/davos-2018-trade-trump-tpp-nafta/
- Chainey, R. (2018). What just happened? The biggest stories from Davos 2018. https://www.weforum.org/agenda/2018/01/davos-2018-biggest-stories
- De Peyer, R. (2018). Davos Switzerland 2018. What’s on the agenda as the World Economic Forum gets under way. https://www.standard.co.uk/news/world/davos-switzerland-2018-what-s-on-the-agenda-as-the-world-economic-forum-gets-under-way-a3747021.html
- Ellyatt, H. (2018). A rough guide to the World Economic Forum. https://www.cnbc.com/2018/01/17/davos-and-the-world-economic-forum–a-rough-guide.html
- World Economic Forum. (2018). Our Mission. https://www.weforum.org/about/world-economic-forum