Η νέα πολιτική ήττα του Trump ονόματι “Obamacare”.

Μην έχοντας συμπληρώσει ακόμη το πρώτο τρίμηνο ως Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Donald Trump άρχισε να καταγράφει ήδη ήττες στην πολιτική του ατζέντα. Μόλις ένα μήνα πριν, στις 24 Μαρτίου 2017, αδυνατώντας να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, και κατόπιν συζητήσεων με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Paul Ryan, ο Trump προέβη στην αναγκαστική απόσυρση του νομοσχεδίου για την αντικατάσταση του συστήματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας – του προγράμματος, δηλαδή, που είχε ψηφιστεί επί την προεδρία Obama, γνωστό ως “Obamacare“.

Μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνονταν περικοπές των κρατικών επιδομάτων για τα πρόσωπα που, λόγω του εργοδότη τους, δεν διαθέτουν ασφάλεια υγείας, αλλά τα οποία καλούνται να χρηματοδοτήσουν την ασφαλιστική τους κάλυψη.

Για την πρώτη νομοθετική αναμέτρηση της προεδρίας του, η απόσυρση του νομοσχεδίου αποτελεί τη δεύτερη βαριά πολιτική ήττα του Trump από την ανάληψη των προεδρικών του καθηκόντων το Γενάρη του 2017. Την πρώτη αποτελεί η αναστολή της ισχύος από τη δικαιοσύνη των δύο αντιμεταναστευτικών διαταγμάτων που προέβλεπαν την απαγόρευση εισόδου στη χώρα στους πρόσφυγες και τους υπηκόους χωρών μουσουλμανικής προέλευσης.

Για το σύστημα υγείας “Obamacare”:

Το Obamacare αποτελεί ένα ακανθώδες ζήτημα στην Αμερική, αλλά ταυτόχρονα και ένα βασικό μέρος της προεκλογικής εκστρατείας του νυν προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος την επαύριον της εκλογής του ξεκίνησε τις διεργασίες κατάργησης ενός εκ των εμβληματικότερων πολιτικών του Barack Obama. Ωστόσο, η καταψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων που είχε ως στόχο την άμεση κατάργησή του, αναβάλλει τα προδιαγεγραμμένα σχέδιά του, καθώς και τις προεκλογικές υποσχέσεις του.

Το νέο σύστημα ασφάλισης κάλυψης υγείας εισήχθη το 2010, και η επίσημη ονομασία του είναι “Η Ασθενών Νομοθεσία περί Προστασίας και Οικονομικά Προσιτής Φροντίδας” του 2010 (The Affordable Care Act/ ACA), επίσης γνωστή και ως Obamacare”. Στοχεύοντας στην παροχή οικονομικά προσιτής ασφαλιστικής κάλυψης υγείας για όλους τους Αμερικανούς, το Obamacare έχει σχεδιαστεί επίσης για την προστασία των καταναλωτών από την τακτική ασφαλιστική εταιρία που δύναται να ανεβάσει το κόστος των ασθενών, ή να περιορίσει τη φροντίδα τους.

Ότι το Obamacare αποτελεί ένα αμφιλεγόμενο σύστημα απαντάται τόσο από τα πλεονεκτήματα, όσο και από τα μειονεκτήματά του. Είναι γεγονός ότι, μέσω της δημιουργίας του συγκεκριμένου συστήματος υγείας, περισσότεροι Αμερικανοί έχουν ασφάλιση υγείας, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων ασφαλισμένων καλύπτεται από τους νεαρούς ενήλικες. Επιπλέον, οι ασφαλιστικές εταιρίες θα πρέπει να εκμεταλλεύονται τουλάχιστον το 80 τοις εκατό των ασφαλίστρων για την ιατρική περίθαλψη και για βελτιώσεις επ’ αυτής. Ταυτόχρονα, στόχος του προγράμματος είναι η αποτροπή παράλογων αυξήσεων των επιτοκίων από τους ασφαλιστές.

Μια προϋπάρχουσα σοβαρή κατάσταση υγείας, όπως ο καρκίνος, αποτελούσε πρόβλημα για πολλούς ανθρώπους, εφόσον δεν μπορούσαν να λάβουν την απαραίτητη ιατρική κάλυψη πριν τη δημιουργία του Obamacare. Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες δεν θα κάλυπταν τη θεραπεία υπό αυτές τις συνθήκες, με την αιτιολογία πως η οποιαδήποτε ασθένεια ή τραυματισμός, αντίστοιχα, συνέβη πριν καλυφθούν από τα σχέδιά τους. Σύμφωνα, λοιπόν, με το Obamacare, απαγορεύεται η αμφισβήτηση της ιατρικής κάλυψης στα άτομα με προϋπάρχουσες συνθήκες υγείας.

Εξίσου σημαντικό είναι και ότι δεν υπάρχουν χρονικά όρια στη φροντίδα του εκάστοτε ασθενούς. Πριν τη θέσπιση του Obamacare, άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας δεν μπορούσαν να λάβουν ιατρική κάλυψη, ενώ πλέον οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν μπορούν να διατηρήσουν ένα προκαθορισμένο όριο δαπανών από την κάλυψη που παρέχουν στους πελάτες τους. Με το σύστημα αυτό, οι τιμές των συνταγογραφούμενων φαρμάκων είναι πιο προσιτές, αφού μεγάλο ποσοστό των Αμερικανών δεν ήταν σε θέση να διαθέσουν τόσο μεγάλα ποσά χρημάτων για αυτά.

Τέλος, καλύπτονται πολλές προβολές και υπηρεσίες πρόληψης. Στόχος είναι η αποφυγή -ή, έστω, η καθυστέρηση- σημαντικών προβλημάτων υγείας μέσω της πρόληψης, η οποία σε βάθος χρόνου θα οδηγούσε και στη μείωση του κόστους της κάλυψης των αναγκών αυτών. Μπορεί η ασφαλιστική κάλυψη που παρέχεται να μην είναι δωρεάν με κάθε μέσο, αλλά πλέον οι άνθρωποι διαθέτουν ένα ευρύτερο φάσμα επιλογών κάλυψης.

Ωστόσο, το Obamacare αποτελεί ένα αμφιλεγόμενο σύστημα, λόγω των δυσκολιών στην εφαρμογή του, συμπεριλαμβανομένων και των μεγάλων καθυστερήσεων και υποσχέσεων που σε μεγάλο βαθμό δεν τηρήθηκαν. Για αρχή, η ιστοσελίδα της κυβέρνησης Healthcare.gov δεν ξεκίνησε καλά, αφού σχεδόν αμέσως αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα μετά την έναρξή της, την 1η Οκτωβρίου 2013.

Το γεγονός ότι το Obamacare καλύπτει ένα ευρύτερο φάσμα παροχών, καλύπτοντας τα άτομα με προϋπάρχουσα προβλήματα υγείας, προκαλεί σύγχυση, αφού τα ασφάλιστρα αυξάνονται για πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι ήδη διαθέτουν ασφάλιση υγείας. Από την άλλη πλευρά, αφού στόχος του προγράμματος είναι η συνεχής κάλυψη παροχών υγείας, τα ανασφάλιστα άτομα υποχρεούνται να καταβάλλουν ένα μικρό πρόστιμο. Εν αντιθέσει με εκείνους που το θεωρούν υπερβολή, οι υποστηρικτές του συστήματος αυτού ισχυρίζονται πως, εάν κάποιος δεν διαθέτει κάλυψη, τα ιατρικά του έξοδα επιβαρύνουν άλλους. Για την επίτευξη της κάλυψης των προαπαιτούμενων για τη στήριξη του συστήματος αυτού, η κυβέρνηση προέβη στη δημιουργία νέων φόρων, ακόμα και επί των ιατρικών συσκευών και φαρμακευτικών πωλήσεων, επιβαρύνοντας ιδιαίτερα αυτούς που διαθέτουν μεγαλύτερες οικονομικές απολαβές.

Έχει υπογραμμιστεί, επίσης, πως το πρόγραμμα αυτό καταστρέφει ουσιαστικά θέσεις εργασίας, αφού οι επιχειρήσεις περικόπτουν τις ώρες των εργαζομένων, για να αποφύγουν την κάλυψη των υπαλλήλων. Οι επιχειρήσεις με 50 ή περισσότερους εργαζομένους πλήρους απασχόλησης είναι υποχρεωμένες να προσφέρουν ασφάλεια, ή να αναλαμβάνουν τα έξοδα της υγειονομικής περίθαλψης των εργαζομένων με τη μείωση των ωρών, κάτι που επιβαρύνει την ίδια την επιχείρηση. Υπολογίζεται ότι, μέχρι το 2021, το Obamacare θα μειώσει το εργατικό δυναμικό των ΗΠΑ κατά 2,3 εκατομμύρια εργαζομένους.

Trumpcare VS Obamacare:

Η κατάργηση και η αντικατάσταση του υπάρχοντος συστήματος περίθαλψης ήταν ένα βασικό στοιχείο στην προεκλογική εκστρατεία του D. Trump. Όπως έγινε φανερό, όμως, και μετά την 24η Μαρτίου, κάτι τέτοιο δεν ήταν τελικά εφικτό. Το γεγονός αυτό ήταν αρκετό για το νυν πρόεδρο των ΗΠΑ να προβεί σε μεταρρυθμίσεις του ήδη καταψηφισμένου από το Κογκρέσο νομοσχεδίου, ελπίζοντας ότι η πολιτική ήττα που υπέστη θα διαγραφεί από τα πρακτικά.

Σε γενικές γραμμές, με τον όρο Trumpcare” περιγράφεται η μεταρρύθμιση της υγειονομικής περίθαλψης στο πλαίσιο του Donald Trump. Μέχρι στιγμής, κάτι τέτοιο δεν υφίσταται για να περιγράψει το σύστημα κάλυψης και φροντίδας των Αμερικανών πολιτών, αφού η κατάργηση και η αντικατάσταση του Obamacare έπεσε στο κενό.           Προς το παρόν, όμως, το Trumpcare περιγράφει ό,τι συμβαίνει στον τομέα της  υγειονομικής περίθαλψης επί προεδρίας Trump, δίνοντας έμφαση στα σημεία που καλείται να καλύψει.

Το θετικό κλίμα της ασφαλιστικής κάλυψης για όσο το δυνατόν περισσότερους Αμερικανούς που ήρθαν αντιμέτωποι με προηγούμενα προβλήματα υγείας είναι διάχυτο στα σχέδια Trump. Ωστόσο, αξιοσημείωτο είναι ότι ο ίδιος δεν αναφέρεται στη διασφάλιση της αρχής της μη διάκρισης εις βάρος Αμερικανών με προϋπάρχουσες συνθήκες υγείας. Αντί αυτού, θέλει να διαβεβαιωθεί πως οι άνθρωποι αυτοί έχουν “πρόσβαση στην κάλυψη”. Αυτό μοιάζει με ένα νεύμα στα κορυφαία σχέδια στο Καπιτώλιο, τα οποία, αν και απαιτούν από τους ασφαλιστές να προσφέρουν κάλυψη σε άλλους, αφήνουν τα σχέδια υγείας να χρεώνουν υψηλότερες τιμές σε άτομα με προϋπάρχουσες συνθήκες υγείας που είχαν ένα κενό στην κάλυψη. Σαφώς και ο Trump προτιμά αυτή η μερίδα του πληθυσμού να διαθέτει περισσότερες προστασίες -ακόμα και επί Obamacare-, αλλά οι προστασίες αυτές θα είναι ασθενέστερες από ό,τι υπάρχει για τους ασθενείς αυτήν τη στιγμή.

Το δεύτερο σημείο ενθαρρύνει ιδιαίτερα τους Αμερικανούς να αγοράσουν την προσωπική τους ιατρική κάλυψη -μέσω της χρήσης φορολογικών πιστώσεων και διευρυμένων λογαριασμών ταμείων υγείας- βάσει των δικών τους προτιμήσεων, όχι με την πίεση της κυβέρνησης. Το Obamacare περιλάμβανε πιστώσεις φόρου, με στόχο την ιατρική κάλυψη όσο το δυνατόν μεγαλύτερου ποσοστού του Αμερικανικού πληθυσμού, ενισχύοντας ιδιαίτερα τα χαμηλόμισθα οικονομικά στρώματα. Αξιοσημείωτο κρίνεται, δε, το γεγονός ότι ο Trump ενέκρινε τις φορολογικές πιστώσεις, ακόμα και αν οι Ρεπουμπλικάνοι στο Καπιτώλιο διατηρούν αμφιβολίες ως προς τη διατήρηση του προγράμματος. Ενώ η πιο κεντρική διοίκηση του Κογκρέσου τάσσεται υπέρ της διατήρησης των φορολογικών πιστώσεων -με κάποιες μεταρρυθμίσεις που θα αφορούν την ηλικία ως γνώμονα, και όχι το εισόδημα του δυνάμει ασφαλισμένου-, οι πιο συντηρητικοί είναι απόλυτα αντίθετοι με την προοπτική αυτή, δημιουργώντας έτσι ένα κλίμα διχασμού στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Το τρίτο σημείο αναφέρεται στην παροχή πόρων και ευελιξίας που χρειάζονται με τη Medicaid, ώστε κανείς να μην μείνει έξω από αυτήν. Εκ πρώτης όψεως, οι πόροι και η ευελιξία που αναφέρονται στο σημείο αυτό παραπέμπουν στην ιδέα μιας επιχορήγησης κατά μάζα, όπου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα διαθέτει στα κράτη ένα χρηματικό ποσό, το οποίο θα διαχειριστούν με τον κατάλληλο τρόπο για την υλοποίηση του προγράμματος δικαιωμάτων με λιγότερη ομοσπονδιακή εποπτεία. Η επιδίωξη του Trump να μην μείνει κανείς εκτός της Medicaid φανερώνει επερχόμενες μεταρρυθμίσεις για την επίτευξή του.

Το τέταρτο σημείο αναφέρεται στην εφαρμογή νομικών μεταρρυθμίσεων που προστατεύουν τους ασθενείς και το ιατρικό προσωπικό από το περιττό κόστος που αυξάνει την τιμή της ασφάλισης, όπως επίσης μεταρρυθμίσεων που εργάζονται για τη μείωση των τεχνητά υψηλών τιμών των φαρμάκων, και την άμεση μείωσή τους. Η μεταρρύθμιση της αθέμιτης ιατρικής πρακτικής αποτέλεσε ένα σημείο αντικατάστασης και δεν δημιούργησε έντονες συζητήσεις μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων, ενώ η έκκληση προς τη Medicare για διαπραγμάτευση των τιμών αποτέλεσε εξαρχής κεντρικό ζήτημα στα σχέδια Trump.

Το τελευταίο σημείο υπογραμμίζει τη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής εθνικής αγοράς με χαμηλότερο κόστος και καλύτερη φροντίδα, ξεπερνώντας τα όρια του κράτους και προσφέροντας τις εκάστοτε επιλογές και σε άλλες χώρες. Το πρώτο εμπόδιο που συναντά το στοιχείο αυτό είναι η άρνηση των ασφαλιστών για παροχή υπηρεσιών εκτός συνόρων, ενώ το δεύτερο αφορά τη μη αναμενόμενη ανταπόκριση στις ανάγκες των πολιτών, ακόμα και όσο αφορά τη ρύθμιση της ασφαλιστικής τους κάλυψης, η οποία μπορεί να διαφέρει από επικράτεια σε επικράτεια.

Ποιος είναι ο τρόπος διαπραγματεύσεων στην υγεία;

Από τη μία πλευρά, ένα σημαντικό στοιχείο για τη διευθέτηση μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης είναι ο τρόπος διαπραγμάτευσης με τους ιδιωτικούς πληρωτές. Αρχικά, η ετοιμότητα θεωρείται το σημαντικότερο στοιχείο κατά την ανάλυση των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων που διαπραγματεύεται ο τομέας για τον οποίο γίνονται συζητήσεις τη δεδομένη στιγμή, όπως για τον αριθμό των συμβούλων, το ιατρικό προσωπικό και το κόστος των φαρμάκων. Η διατήρηση δεδομένων σχετικά με τη χρήση του τομέα, τα έσοδα, αλλά και έξοδα της πρακτικής, η αξιολόγηση της ποιότητας, ακόμα και η αξιολόγηση της ικανοποίησης των ασθενών αποτελούν σημαντικά στοιχεία, αφού παρέχουν συγκεκριμένες πληροφορίες που παραπέμπουν στην αξιολόγηση της συγκεκριμένης πρακτικής που εφαρμόζεται.

Επιπλέον, η ανάλυση του χρονοδιαγράμματος πληρωμής ενός πληρωτή αποτελεί εξίσου σημαντικό στοιχείο, αφού συνεισφέρει στη σύγκριση μεταξύ των τρεχόντων προγραμμάτων υγείας τη δεδομένη στιγμή. Έτσι, κάθε ενδιαφερόμενος, σταθμίζοντας τις διαθέσιμες πληροφορίες και τις απαιτήσεις του, καταλήγει στο πρόγραμμα ασφάλισης υγείας που θεωρεί καλύτερο προς κάλυψη των αναγκών του. Βέβαια η παρακολούθηση των συμβολαίων που έχουν υπογραφεί, όπως επίσης οι επιθυμητές  τροποποιήσεις μπορούν κάλλιστα να συνεισφέρουν σε αλλαγή συμβολαίων ασφάλισης της υγειονομικής περίθαλψης. Για αυτό, κατά τη διαπραγμάτευση συμβολαίων, ο προσδιορισμός της θέσης και των προαπαιτούμενων για τη σύναψη της σύμβασης βοηθά στην υλοποίηση των στόχων και, σαφώς, των καταλληλότερων συμβολαίων.

Η καλύτερη στιγμή διάλυσης ενός συμβολαίου κρίνεται όταν οι ρήτρες των συμβολαίων δεν είναι συμβατές με τα προαπαιτούμενα των δυνάμει ασφαλισμένων – όταν, δηλαδή, οι όροι του συμβολαίου δεν είναι οι βέλτιστοι για κάθε υποψήφιο ασφαλισμένο.

Από την άλλη πλευρά, η αποτυχημένη προσπάθεια του Trump οφείλεται κυρίως στη βιασύνη του για την υλοποίηση της προεκλογικής του υπόσχεσης για  την προώθηση της γενικής επισκόπησης του νόμου Affordable Care Act. Επίσης, η φαινομενική αδιαφορία του για τις λεπτομέρειες, και η ανάγκη του για την επίσπευση της ψηφοφορίας του νέου νομοσχεδίου δημιούργησαν την εντύπωση στο Κογκρέσο πως το νομοσχέδιο ήταν ένα ασυνεχές σύνολο πολιτικών που δεν είχαν καμία απήχηση σε καμία παράταξη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Ο νέος πρόεδρος, παράλληλα, συνάντησε μια νέα πραγματικότητα: πολλοί πολιτικοί με ξεχωριστές εκλογικές περιφέρειες, βάσεις εξουσίας και πολιτικές απαιτήσεις. Έχοντας, ωστόσο, κάνει ο ίδιος φανερό στην κυβέρνηση, όσο και στις επιχειρήσεις την προτίμηση του για την επίλυση ενός ζητήματος κάθε φορά. Για ακόμη μια φορά έγινε φανερό πως, ο τρόπος διαπραγματεύσεων στην πολιτική απέχει πολύ από τον τρόπο των διαπραγματεύσεων στις επιχειρήσεις. Ουσιαστικά, ο Trump δεν κατάφερε να μεταλαμπαδεύσει, εν τέλει, το όραμα-υπόσχεση για τη δημιουργία ενός συστήματος υγείας που θα ήταν ταυτόχρονα φθηνότερο, πιο προσβάσιμο και υψηλότερο στην ποιότητα, και όλα αυτά χωρίς να καταρρεύσει ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός στις διάφορες πολιτικές παρατάξεις.

Καταληκτικά…

Το σύστημα διαπραγματεύσεων στον τομέα της περίθαλψης κρίνεται περισσότερο περίπλοκο απ’ όσο μπορούσε να φανταστεί ο νέος Πρόεδρος, διότι ο τρόπος διαπραγμάτευσης και τα εξουσιαστικά παιχνίδια του τομέα των επιχειρήσεων ουδεμία σχέση έχουν με αυτά του κόσμου του Κογκρέσου. Για αυτόν το λόγο, η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο καταρρίφθηκε, όταν έγινε φανερή η έλλειψη της απαραίτητης υποστήριξης για τη μετάβαση. Η αποτυχία, όμως, αυτή ίσως μελλοντικά αποτελέσει αιτία υπονόμευσης της σχέσης του προέδρου με το Κογκρέσο, όπως επίσης και της ικανότητάς του να επιδιώξει άλλα θέματα της πολιτικής του ατζέντας, συμπεριλαμβανομένης της επανεγγραφής του φορολογικού κώδικα, ακόμα και της κατασκευής ενός συνοριακού τείχους στα σύνορα με το Μεξικό. Αυτό που μένει τώρα να δούμε είναι τι μέλλει γενέσθαι.

Πηγές:

  1. Euronews.(2017). ΗΠΑ: Βαριά ήττα Τραμπ-Απέσυρε το νομοσχέδιο για την κατάργηση του Obamacare. (online). Available at: http://gr.euronews.com/2017/03/24/trump-withdraws-bill-to-repeal-and-replace-obamacare (18/4/2017)
  2. Huffington post. (2017). Βαρύ πλήγμα για τον Τραμπ: Αποσύρεται το νομοσχέδιο για την αντικατάσταση του Obamacare. (online). Available at: http://www.huffingtonpost.gr/2017/03/24/eidiseis-diethnes-baru-pligma-gia-ton-trump-aposuretai-to-nomosxedio-gia-tin-antikatastasi-tou-obamacare-_n_15587740.html. (18/4/2017).
  3. Roland, J. (2015). “The Pros and Cons of Obamacare, Healthline”. (online) Availeble at: http://www.healthline.com/health/consumer-healthcare-guide/pros-and-cons-obamacare?m=2#overview1 (20/4/2017).
  4. Haigh, P. (2017). “What is ‘Obamacare’ and why does  Trump want to repeal the Affordable Care Act?” (online). Available at: http://metro.co.uk/2017/01/22/what-is-obamacare-and-why-does-trump-want-to-repeal-the-affordable-care-act-6397130/ (20/4/2017).
  5. Obamacare Facts. (2017). “Trumpcare explained”. (online). Available at: http://obamacarefacts.com/trumpcare-explained/ (20/4/2017).
  6. Kliff, S. (2017). “Trump proposed 5 specific policies to replace Obamacare. Here’s how they work.” (online). Available at: http://www.vox.com/policy-and-politics/2017/2/28/14771954/trump-congress-obamacare-plan (18/4/2017)
  7. Jonathan Ernst. (2017). ”Trump to lay out details on Obamacare overhaul in speech to Congress.” (online). Available at: http://www.cnbc.com/2017/02/27/trump-to-lay-out-details-on-obamacare-overhaul-in-speech-to-congress.html (20/4/2017).
  8. Gesme, D. H. “How to negotiate With Health Care Plans”. (online). Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2900878/pdf/jop220.pdf (19/4/2017).
  9. Bierman, N. (2017). “In healthcare defeat, President Trump learns a costly lesson that could imperil his agenda.” (online). Available at: http://www.latimes.com/politics/la-na-pol-trump-defeat-20170326-story.html. (22/4/2017).
Έχει περάσει αρκετός χρόνος (3 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest