Η νύχτα που δεν πέθανε η Μάργκαρετ Θάτσερ

Ήταν Οκτώβριος του 1984 στο Μπράιτον, όπου γινόταν το συνέδριο του Συντηρητικού κόμματος της Αγγλίας. Πρόεδρος και τότε Πρωθυπουργός της χώρας η Σιδηρά Κυρία, Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία διένυε την δεύτερη τετραετία της εν μέσω αναταραχών και διαμαρτυριών για την νεο-φιλελεύθερη πολιτική της.

Ήδη από το Μάρτιο το σωματείο των ανθρακωρύχων είχε κηρύξει απεργία  διαρκείας, προσπαθώντας έτσι να κάμψει την απόφαση της κυβέρνησης περί ιδιωτικοποίησης του κλάδου και απώλειας 20.000 θέσεων εργασίας. Έξι μήνες αργότερα, βρισκόμενοι ακόμα εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου, οι Σοβιετικοί ανθρακωρύχοι συνέλεξαν πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια για να βοηθήσουν τους Άγγλους συναδέλφους τους.  Στην προσπάθειά τους να μεταφέρουν τα χρήματα αυτά σε λογαριασμό της Ελβετίας προς όφελος των Άγγλων ανθρακωρύχων, η κυβέρνηση της Αγγλίας σκλήρυνε ακόμα περισσότερο τη στάση της, ασκώντας διπλωματικές πιέσεις στον Σοβιετικό πρέσβη αλλά και στον ίδιο τον αντιπρόεδρο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ¹, προκειμένου τα χρήματα αυτά να μην φτάσουν ποτέ στα χέρια των απεργών.

Παράλληλα, ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (ΙΡΑ), βρισκόταν σε ανοιχτή διαμάχη με το καθεστώς Θάτσερ μετά από το θάνατο 10 φυλακισμένων μελών του σε απεργία πείνας κατά την οποία η κυβέρνηση δεν παρενέβη με έκτακτη ιατρική βοήθεια αλλά αντίθετα ο αρμόδιος υπουργός Χάμφρεϋ Άτκινς δήλωσε μετά το θάνατο του πρώτου κρατουμένου ότι «Εφόσον … επέμενε στην επιθυμία του να αυτοκτονήσει, ήταν επιλογή του. Η κυβέρνηση δεν θα του επέβαλλε ιατρική θεραπεία.»² και η ίδια η Πρωθυπουργός «… Ήταν καταδικασμένος εγκληματίας. Επέλεξε να αυτοκτονήσει. Έκανε μία επιλογή την οποία η οργάνωσή του στέρησε σε πολλά από τα θύματά της.»³. Ως απάντηση, ξεκίνησε να οργανώνεται το σχέδιο δολοφονίας της Σιδηράς Κυρίας, το οποίο θα κορυφωνόταν την 12η Οκτωβρίου του 1984.

mageeΟ Πάτρικ Μαγκί, εθελοντής μέλος του ΙΡΑ, διαμένει στο ξενοδοχείο «Grand Hotel» του Μπράιτον υπό το ψευδώνυμο Ρόυ Γουόλς το τριήμερο 14-17 Σεπτεμβρίου 1984⁴. Στο ίδιο ξενοδοχείο, ένα μήνα αργότερα, είχε προγραμματιστεί να λάβει χώρα το συνέδριο του Συντηρητικού κόμματος, στο οποίο θα παρίστατο φυσικά η Πρωθυπουργός Θάτσερ αλλά και όλα τα μέλη του υπουργικού της συμβουλίου, καθώς και πολλοί άλλοι υψηλοί αξιωματούχοι της εποχής. Ο Μαγκί τοποθετεί μηχανισμό βραδείας ανάφλεξης με περίπου 10 κιλά εκρηκτική ζελατίνη στο μπάνιο του δωματίου 629 όπου διέμενε.

 

24 μέρες αργότερα και ενώ το συνέδριο βρισκόταν σε εξέλιξη, ξημερώματα της 12ης Οκτωβρίου η Μάργκαρετ Θάτσερ, γνωστή για τη συνήθειά της να εργάζεται μέχρι αργά το βράδυ, βρισκόταν στο δωμάτιό της στο ξενοδοχείο Grand Hotel και ετοίμαζε τον λόγο που θα εκφωνούσε το ερχόμενο πρωϊ. Μερικούς μήνες πριν, μιλώντας στους βουλευτές του κόμματός της, είχε αναφερθεί στην απεργία των ανθρακωρύχων ως «εσωτερικό εχθρό» ο οποίος αποτελούσε κίνδυνο για τη δημοκρατία⁵. Αυτή τη φορά είχε σκοπό να χρησιμοποιήσει δημόσια αυτό το χαρακτηρισμό, όχι μόνο αναφερόμενη στους στρατιωτικοποιημένους ανθρακωρύχους αλλά και στο αντίπαλο Εργατικό Κόμμα το οποίο τους στήριζε και αποτελούσε κίνημα εξέγερσης κατά της δημοκρατίας.⁶

Την πρόλαβαν όμως οι εξελίξεις, καθώς στις 02:54 εξερράγη ο εκρηκτικός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί λίγες μέρες νωρίτερα, σκοτώνοντας 5 ανθρώπους και τραυματίζοντας πάνω από 30 ακόμη. Ο αρχικός στόχος της επίθεσης, η Σιδηρά Κυρία, είχε τελειώσει με το προσχέδιο του πύρινου λόγου της, ο οποίος έμελλε να μην εκφωνηθεί ποτέ, όταν άκουσε τον εκκωφαντικό ήχο της έκρηξης και είδε τα τζάμια στο καθιστικό της να σπάνε. Εκείνη τη στιγμή ούτε εκείνη αλλά ούτε και οι συνεργάτες της μπόρεσαν να αντιληφθούν το μέγεθος της καταστροφής. Το μεσαίο τμήμα του ξενοδοχείου είχε καταρρεύσει αφήνοντας έτσι μια τεράστια τρύπα στην μπροστινή του πλευρά.

IRA-Bombing-Grand-_2530479b

Η Πρωθυπουργός, αφού οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα του Μπράιτον, δήλωσε ότι οι εργασίες του Συνεδρίου του κόμματος θα συνεχίζονταν κανονικά το ερχόμενο πρωί. Ο προηγούμενος λόγος της σκίστηκε και πολύ γρήγορα ετοιμάστηκε ένας νέος, στον οποίο αφαιρέθηκαν τα προκλητικά σχόλια για το Εργατικό Κόμμα και τα συνδικάτα⁷. Ο ΙΡΑ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση το επόμενο πρωί με μια ανατριχιαστική ανακοίνωση απευθυνόμενη στη Θάτσερ: «…Σήμερα σταθήκαμε άτυχοι, αλλά να θυμάσαι ότι πρέπει να φανούμε τυχεροί μόνο μία φορά. Εσύ θα πρέπει να είσαι τυχερή πάντα.»⁸  Η Θάτσερ εμφανίστηκε στην προγραμματισμένη ομιλία της όπου ενίσχυσε την εικόνα της ως Σιδηρά Κυρία, απαντώντας προκλητικά: «…Αυτή η επίθεση απέτυχε. Όλες οι προσπάθειες να καταστραφεί η Δημοκρατία μέσω της τρομοκρατίας θα αποτύχουν.»

Ο Πάτρικ Μαγκί συνελήφθη σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, και από την ισόβια ποινή που του επεβλήθη εξέτισε μόλις 14 χρόνια, αφού αποφυλακίστηκε το 1999 μετά την υπογραφή της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής. Η Μάργκαρετ Θάτσερ όχι μόνο βγήκε αλώβητη από το τρομοκρατικό χτύπημα του ΙΡΑ, αλλά παρέμεινε στην Πρωθυπουργία της χώρας ως το 1990, η μοναδική γυναίκα Πρωθυπουργός της Αγγλίας και με τα περισσότερα χρόνια στο αξίωμα για τον 20ο αιώνα.

Πέντε μήνες αργότερα, λίγες μέρες πριν τη συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη, έληξε και η απεργία των ανθρακωρύχων χωρίς κανένα αίτημά τους να γίνει δεκτό. Η Σιδηρά Κυρία δεν υπέκυψε στιγμή και προχώρησε τα σκληρά μέτρα που είχε προαποφασίσει για τα αγγλικά ανθρακωρυχία, παρ’ όλες τις προσπάθειες του Εργατικού Κόμματος και των συνδικάτων να τηρήσουν μια πιο σοσιαλιστική στάση απέναντι στους εργάτες. Εξάλλου ήταν γνωστή η στάση της ως προς την Σοσιαλιστική ιδεολογία μέσα από τη φράση της «Το πρόβλημα με τον Σοσιαλισμό είναι ότι τελικά ξεμένεις από τα χρήματα των άλλων.»

Thatcher-Socialism

 

1: http://www.theguardian.com/politics/2010/aug/29/margaret-thatcher-soviet-aid-miners

2, 3 : http://dc.cod.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1368&context=essai

4: Kris Hollington, How to Kill: The Definitive History of the Assassin, Arrow Books (April 1, 2008), σελ 272-277

5: http://www.margaretthatcher.org/document/105563

6: http://www.cam.ac.uk/research/news/the-speech-that-never-was-thatcher-papers-for-1984-open-to-the-public

7: http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/margaret-thatcher-ripped-up-miners-4370106

8: http://www.ibtimes.com/margaret-thatcher-1984-brighton-bomb-when-ira-almost-killed-iron-lady-1181821

9: http://www.margaretthatcher.org/document/105763

Έχει περάσει αρκετός χρόνος (5 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest