Ο Pedro Sanchez αναλαμβάνει τα ηνία της Ισπανίας μετά την παραίτηση Rajoy

Το Δεκέμβριο του 2011 ο Mariano Rajoy ορκίστηκε πρωθυπουργός της Ισπανίας. Ήδη από εκείνη την στιγμή, μέχρι και την παραίτησή του την 1η Ιουνίου 2018, αποτέλεσε την πηγή πληθώρας προβλημάτων για το ισπανικό κράτος. Η οικονομική κρίση του 2012-2013, η καταλονική κρίση και το οικονομικό σκάνδαλο Gürtel ήταν μόλις κάποιοι από τους λόγους που οδήγησαν τον Pedro Sanchez στην κατάθεση της πρότασης μομφής κατά του Rajoy.

Προβλήματα της κυβέρνησης Rajoy

Από το 2008 και μετά η Ισπανία βρισκόταν αντιμέτωπη με μια σοβαρή οικονομική κρίση. Η νέα κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει την ύφεση, υιοθέτησε μια περιοριστική οικονομική πολιτική, με την μείωση των δημοσίων δαπανών και την αύξηση της φορολογίας (El Pais, 2012), επιβαρύνοντας εκ νέου την οικονομία, με την ανεργία να αγγίζει το 27% – ήτοι, έξι εκατομμύρια ανέργους. (El Mundo, 2013)

Για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση, ο Rajoy ζήτησε τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράφοντας μια συμφωνία οικονομικής ενίσχυσης. Αυτή περιλάμβανε σαν μέτρα μεταξύ άλλων την αύξηση του ΦΠΑ, την κατάργηση του Δώρου Χριστουγέννων των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, την μείωση του επιδόματος ανεργίας κατά 10%, την κατάργηση της έκπτωσης στέγασης, καθώς και την αύξηση των περιβαλλοντικών φόρων. (El Pais, 2012)

Πέραν της οικονομικής κρίσης, στο δρόμο του Rajoy βρέθηκε και το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Η έντονη διαφωνία είχε αρχίσει ήδη από το 2014 όπου και έγινε το πρώτο δημοψήφισμα, το οποίο κρίθηκε αντισυνταγματικό και ακυρώθηκε. (Ηuffingtonpost, 2017)

Το δεύτερο δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε την 1η Οκτωβρίου 2017, και το ποσοστό των συμμετεχόντων που ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτητοποίησης ανήλθε στο 90%. Η απάντηση του Rajoy ήταν ένα τελεσίγραφο για επικείμενη “κηδεμονία” της Καταλονίας, πράξη που του επέτρεπε το Σύνταγμα. Αυτή του η αντίδραση, αλλά και η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από τον Πρόεδρο του καταλανικού Κοινοβουλίου Carles Puigdemont, κορύφωσαν την κρίση στη χώρα, η οποία μετριάστηκε όταν διαλύθηκε το καταλανικό Κοινοβούλιο και αποπέμφθηκε ο τελευταίος.

Η υπόθεση Gürtel

Το Δεξιό Λαϊκό Κόμμα του Mariano Rajoy υπέστη κι αργότερα σημαντικό πλήγμα, αφού στον Luis Bárcenas -έναν από τους πρώην ταμίες και στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού- επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 33 ετών για απάτη και ξέπλυμα χρημάτων. Παράλληλα, το ίδιο το κόμμα διαπιστώθηκε ότι είχε κέρδη από ένα παράνομο σύστημα αποπληρωμής για συμβάσεις – έμβλημα της πολιτικής διαφθοράς στη χώρα.

Ο Luis Bárcenas καταδικάστηκε σε φυλάκιση για τη συμμετοχή του στη απάτη και του επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους € 44 εκατομμυρίων (£ 38,5 εκ.). Στο λαϊκό κόμμα (PP) επιβλήθηκε πρόστιμο € 240,000 μετά την απόφαση του ανώτατου ποινικού δικαστηρίου ότι επωφελήθηκε από την απάτη.(The Guardian, 2018)

Η λεγόμενη υπόθεση Gürtel, όμως, επικεντρώθηκε στον Francisco Correa, επιχειρηματία που διατηρούσε στενούς δεσμούς με το λαϊκό κόμμα, ο οποίος κατηγορήθηκε για δωροδοκία αξιωματούχων του κόμματος μεταξύ 1999 και 2006, με αντάλλαγμα συμβάσεις για την εκτέλεση δημόσιων έργων και τη διοργάνωση εκδηλώσεων.(The Guardian, 2018) Ο Bárcenas και ο Correa, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε φυλάκιση για συνολικά 51 χρόνια, συγκαταλέγονται μεταξύ των 29 κατηγορουμένων που φυλακίστηκαν. Οκτώ άλλοι απαλλάχθηκαν. (The Guardian, 2018)

Ο Rajoy, ο οποίος ήταν ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Λαϊκού Κόμματος από το 1990 έως το 2003, δήλωσε στο δικαστήριο ότι τα καθήκοντά του κατά την εξεταζόμενη περίοδο ήταν αποκλειστικά πολιτικά και όχι οικονομικά. Επίσης χαρακτήρισε “απολύτως ψευδείς” τις προτάσεις ότι ένα αμιγώς αμοιβαίο κεφάλαιο χρησιμοποιήθηκε για την καταβολή παράνομων επιδομάτων σε ανώτερους αξιωματούχους του κόμματος. (The Guardian, 2018)

Η Πρόταση Μομφής

Όπως είναι φανερό, η τελική απόφαση του δικαστηρίου που ενέπλεκε το Λαϊκό κόμμα στην υπόθεση Gürtel ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την κυβέρνηση Rajoy, και έτσι την 1η Ιουνίου του ’18 το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) κατέθεσε την πρόταση μομφής. (CNN Greece, 2018) Ο Pedro Sanchez, ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, συγκέντρωσε την πλειοψηφία της Βουλής, με την υποστήριξη τόσο των Podemos όσο και ενός σχηματισμού μικρών περιφερειακών κομμάτων. Έτσι με 180 ψήφους υπέρ, 169 κατά και 1 παρών απομακρύνθηκε η κυβέρνηση του Mariano Rajoy ως μειοψηφική διοίκηση μετά τις εκλογές του 2016. (The Independent, 2018) Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που διαλύεται ισπανική κυβέρνηση μετά από αποτέλεσμα πρότασης μομφής.

Μιλώντας λίγο πριν από την ψηφοφορία, κατά την παραίτησή του, ο Rajoy δήλωσε υπερήφανος που υπηρέτησε τη χώρα του. “Είχα την τιμή να αφήσω μια καλύτερη Ισπανία απ’ ότι βρήκα“, είπε. “Θα ‘θελα ο αναπληρωτής μου να μπορέσει να πει το ίδιο όταν έρθει η ώρα, για το καλό της Ισπανίας“. (CNN, 2018)

Μετά την ψηφοφορία ο Sanchez δήλωσε: “Σήμερα, η δημοκρατία έχει κερδίσει. Μια νέα εποχή αρχίζει στην ισπανική πολιτική. Καλώ όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες να είναι ανοιχτές στις νέες αυτές εποχές και ελπίζω να ανταποκριθούμε όλοι στις υποχρεώσεις που έχουμε μπροστά μας“.

Ο Pablo Iglesias, ο ηγέτης των Podemos, δήλωσε ότι επιθυμεί να συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση, λέγοντας ότι “θέλει να αφήσει πίσω του μια εποχή διαφθοράς, ανισότητας και αντιπαράθεσης” και να χτίσει “μια Ισπανία που κανείς δεν θέλει να αφήσει” με “μια πλουραλιστική και σταθερή κυβέρνηση“. (The Independent, 2018)

Ο Pedro Sanchez

Το Σάββατο 2 Ιουνίου ο σοσιαλιστής Pedro Sanchez ορκίστηκε νέος πρωθυπουργός υπό το βασιλιά Φίλιππο. Σε μια τελετή στη βασιλική κατοικία στη Μαδρίτη, ο Sánchez, 46 ετών, υποσχέθηκε να “εκπληρώσει πιστά τα καθήκοντά του με συνείδηση ​​και τιμή, με πίστη στον βασιλιά, και να διαφυλάξει το σύνταγμα“. (BBC, 2018)

Ο Pedro Sanchez κέρδισε τις εσωκομματικές εκλογές του Σοσιαλιστκού κόμματος το 2014. Κατά τη διάρκεια της αντιπολίτευσής του ήταν αντίθετος με τις περικοπές δαπανών που επιβλήθηκαν από τους συντηρητικούς, και δεσμεύθηκε να επεκτείνει τα δικαιώματα ευημερίας. Ο Sanchez υποσχέθηκε να διαπραγματευτεί με την καταλανική κυβέρνηση σχετικά με το θέμα της ανεξαρτησίας.(DW, 2018)

Η νέα κυβέρνηση

Η νέα γυναικοκρατούμενη κυβέρνηση (11 γυναίκες και 5 άντρες) ορκίστηκε στις 7 Ιουνίου ενώπιον του Βασιλιά, σημειώνοντας μία από τις ταχύτερες αλλαγές εξουσίας εδώ και τέσσερις δεκαετίες, που στην Ισπανία επικρατούν δημοκρατικά καθεστώτα.(The Independent, 2018)  Οι γυναίκες κατέχουν σημαντικά Υπουργεία, όπως τα Οικονομίας, Άμυνας, Δικαιοσύνης και της Εκπαίδευσης. (Καθημερινή, 2018)

Παρ’ όλα αυτά, λόγω του ότι η κυβέρνηση έχει μικρή κοινοβουλευτική στήριξη (84 έδρες σε Βουλή με 350 μέλη) είναι σχεδόν σίγουρο πως δε θα καταφέρει να τελειώσει τη θητεία της το 2020. (Καθημερινή, 2018) Παραμένοντας, όμως, αισιόδοξος, ο επικεφαλής της νέας κυβέρνησης Pedro Sanchez δήλωσε ότι “Η κυβέρνηση μας αποτελεί αντανάκλαση της κοινωνίας και του φεμινιστικού κινήματος που επανεμφανίστηκε δυναμικά στις 8 Μαρτίου και που έχει αποτελέσει ένα σημείο καμπής στην ισπανική κοινωνία”. (Euronews, 208)

Πηγές:

 1. Ελένη Κοροβίλα. (2018). Νέα κυβέρνηση στην Ισπανία – «Αντανάκλαση της κοινωνίας», λέει ο Σάντσεθ http://gr.euronews.com/2018/06/07/orkisthke-h-nea-kyvernhsh-sthn-ispania-apotelei-antakaklash-ths-koinwnias-leei-o-sanchez
 2. Καθημερινή. (2018). Ισπανία: Ορκίστηκε η πιο φεμινιστική κυβέρνηση http://www.kathimerini.gr/968278/article/epikairothta/kosmos/ispania-orkisthke-h-pio-feministikh-kyvernhsh
 3. CNN Greece. (2018). Ισπανία: Την πρόταση μομφής κατά του Ραχόι συζητούν οι βουλευτές http://www.cnn.gr/news/kosmos/story/132287/ispania-tin-protasi-momfis-kata-toy-raxoi-syzitoyn-oi-voyleytes
 4. DW. (2018). Who is Pedro Sanchez, Spain’s prime minister-designate? http://www.dw.com/en/who-is-pedro-sanchez-spains-prime-minister-designate/a-44041431
 5. Garea F. (2012). Rajoy lanza el mayor ajuste contra la crisis https://politica.elpais.com/politica/2012/07/11/actualidad/1342039254_993732.html
 6. González J. (2013). 6.202.700 parados en el primer trimestre, récord histórico http://www.elmundo.es/elmundo/2013/04/25/economia/1366873329.html
 7. HuffPost Greece. (2017). Πώς γιγαντώθηκε το κίνημα ανεξαρτησίας και η Καταλονία οδηγήθηκε στο κρίσιμο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου https://www.huffingtonpost.gr/2017/09/30/katalonia-dimopsifisma-istoriki-anadromi-pos-eidiseis-diethnes_n_18146458.html
 8. The Independent. (2018). Spain’s new cabinet has most female ministers in the country’s history https://www.independent.co.uk/news/world/europe/spain-new-government-women-female-ministers-11-pedro-sanchez-elections-a8388046.html
 9. Jones, S. (2018). Court finds Spain’s ruling party benefited from bribery scheme https://www.theguardian.com/world/2018/may/24/court-finds-spain-ruling-party-pp-benefited-bribery-luis-barcenas
 10. Jones, S. (2018). The fall of Rajoy: how Gürtel affair defeated Spain’s great survivor https://www.theguardian.com/world/2018/jun/01/fall-of-mariano-rajoy-gurtel-spain
 11. Smith-Spark, L. and Perez Maestro, L. (2018). Rajoy forced out as Spain’s Prime Minister in confidence vote https://edition.cnn.com/2018/06/01/europe/spain-rajoy-confidence-vote-sanchez-intl/index.html
 12. Stone, J. (2018). Rajoy out: Spain’s government collapses after no-confidence vote https://www.independent.co.uk/news/world/europe/spain-government-collapse-no-confidence-vote-mariano-rajoy-a8378586.html

 

 

Έχει περάσει αρκετός χρόνος (3 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest