Τελικά αθωώθηκε ο Slobodan Milošević;

Στις 24 Μαρτίου 2016 δημοσιεύθηκε η απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia, στο εξής Δ.Π.Δ.Γ.) στην υπόθεση Prosecutor v. Radovan Karadžić. Το Δικαστήριο εξέτασε 11 κατηγορίες για εγκλήματα τα οποία φερόταν να έχει τελέσει ο πρώην Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Radovan Karadžić, κατά τη διάρκεια του βοσνιακού πολέμου. Στο κείμενο της απόφασης, το οποίο υπερβαίνει τις 2600 σελίδες, αναφέρεται ότι “το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία πως ο Slobodan Milošević συμφώνησε με το κοινό σχέδιο”. Με βάση το απόσπασμα αυτό, έγινε διεθνώς λόγος για μετά θάνατον αθώωση ή απαλλαγή του Slobodan Milošević από τις κατηγορίες που του είχαν απαγγελθεί. Ποιος ήταν, όμως, ο S. Milošević, και για ποιο λόγο η δικαστική του διαμάχη έχει αξιολογηθεί από ορισμένους ως υπερβαίνουσα σε ενδιαφέρον ακόμα και τη δίκη της Νυρεμβέργης;

Ποιος ήταν ο S. Milošević;

Ο S. Milošević γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το έτος 1941, στην -κατεχόμενη από τις δυνάμεις του Άξονα- πόλη Požarevac της Σερβίας. Ως νέος ακόμα, ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική, εντασσόμενος στην Ένωση Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, από την οποία και αποφοίτησε το 1964. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, διετέλεσε Πρόεδρος της οργάνωσης νέων της Ένωσης Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών. Μετά τις σπουδές του, ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στον οικονομικό και τραπεζικό τομέα, όπου και κατάφερε να αναλάβει σημαντικές θέσεις – όπως αυτή του οικονομικού συμβούλου του Δημάρχου Βελιγραδίου, αυτή του Γενικού Διευθυντή της πετρελαϊκής εταιρίας Technogas, αλλά και αυτή του Προέδρου μιας εκ των μεγαλυτέρων τραπεζών της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, της Beobanka.

Πολιτική δράση

Κατά την περίοδο των ετών 1989 έως 1991, ο S. Milošević διετέλεσε Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Σερβίας, ενός εκ των επιμέρους κρατών της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. Το 1990 ίδρυσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Σερβίας, το οποίο κυβέρνησε -με αρχηγό τον ίδιο- κατά την περίοδο 1991 έως 1997 την -ονομαζόμενη μετά τη διάλυση της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, το 1991- Δημοκρατία της Σερβίας. Από το 1997 έως το 2000 διετέλεσε Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, δηλαδή του κράτους που σχηματίστηκε το 1992. Ωστόσο, μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2000, ο Slobodan Milošević εγκατέλειψε τη θέση του, στις 6 Οκτωβρίου του 2000. 

Πολιτικό πλαίσιο των Γιουγκοσλαβικών Πολέμων

Ήδη με τον θάνατο του στρατηγού Josip Broz Tito το 1980, η διάλυση της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας είχε αρχίσει να διαφαίνεται. Κατά τα χρόνια που ακολούθησαν, οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες οδήγησαν σε διαδοχικές πολεμικές συγκρούσεις στην καρδιά της Ευρώπης, οι οποίες έχουν μείνει γνωστές στην ιστορία ως “Γιουγκοσλαβικοί Πόλεμοι”.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν το 1991, ενώ έλαβαν τέλος το 2001. Στη διάρκειά τους έλαβε χώρα μια σειρά βίαιων επεισοδίων, κατά την προσπάθεια ανεξαρτησίας ορισμένων κρατών από τον ομοσπονδιακό δεσμό της Γιουγκοσλαβίας. Από τις προσπάθειες αυτές, λιγότερο αιματηρή υπήρξε η απόσχιση της Σλοβενίας -γνωστή ιστορικά ως “Πόλεμος των 10 Ημερών”- ενώ, αντίθετα, περισσότερο βίαιες ήταν οι ένοπλες συγκρούσεις στην Κροατία κατά την περίοδο 1991 έως 1995, στη Βοσνία κατά τα έτη 1992 έως 1995, αλλά και στο Κοσσυφοπέδιο κατά τα έτη 1998 έως 1999. Κύρια ηγετικά πρόσωπα υπήρξαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας και μετέπειτα Πρόεδρος της Ο.Δ. της Γιουγκοσλαβίας, S. Milošević, ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Ένωσης της Κροατίας, Franjo Tuđman, ο Πρόεδρος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Aliyia Izetbegovic, και ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Radovan Karadžić.

Η δίκη του Slobodan Milošević

 • Δικαστήριο

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία ιδρύθηκε το 1993 από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., με την υπ’ αριθμόν 827/1993 απόφασή του, και εδρεύει στη Χάγη. Σκοπός της ίδρυσής του ήταν να δοθεί μια δικαιϊκή απάντηση στις παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που φέρεται να είχαν διαπραχθεί στην περιοχή της Πρώην Γιουγκοσλαβίας. Συγκεκριμένα, κατά την απόφαση 827 του Συμβουλίου Ασφαλείας, το Δικαστήριο αποσκοπεί στην απονομή δικαιοσύνης, στην αποτροπή τέλεσης νέων εγκλημάτων, και στη συνεισφορά στην αποκατάσταση και διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή.

Το Δ.Π.Δ.Γ. θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως ένα ad hoc διεθνές ποινικό όργανο με δικαιοδοτικό χαρακτήρα (Μαρούδα Μ., 2001). Ο διεθνής του χαρακτήρας προκύπτει από τη σύστασή του, που έγινε με πράξη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενός οργάνου διεθνούς οργανισμού, και από το γεγονός ότι δεν υπόκειται ιεραρχικά σε εθνικές έννομες τάξεις. Ad hoc όργανο είναι διότι έχει συσταθεί για την εκδίκαση συγκεκριμένων εγκλημάτων, και έχει προσωρινό και όχι μόνιμο χαρακτήρα. Τέλος, η δικαιοδοτική του λειτουργία έγκειται στην ίδια την υπόστασή του ως Δικαστήριο και στη συνδρομή και εξασφάλιση των αναγκαίων δικαστικών εγγυήσεων για μια δίκαιη δίκη.

Πριν το Δ.Π.Δ.Γ., παρόμοια Δικαστήρια αποτέλεσαν το Διεθνές Δικαστήριο της Νυρεμβέργης και το Διεθνές Δικαστήριο για την Άπω Ανατολή, με τόπο εκδίκασης τη Νυρεμβέργη και το Τόκιο, αντίστοιχα. Βέβαια, το Δ.Π.Δ.Γ. διαφέρει από τα δικαστικά όργανα της Νυρεμβέργης και του Τόκιο, ως προς τον χρόνο και τρόπο σύστασής του. Δεν συστάθηκε από τους νικητές του πολέμου με συνθήκη, αλλά από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., ενώ δεν συγκροτήθηκε μετά το πέρας του πολέμου, αλλά κατά τη διάρκεια των πολεμικών συρράξεων. Επίσης, σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα Δικαστήρια, το Δ.Π.Δ.Γ. δεν αποτελεί στρατιωτικό δικαστήριο.

Ένα ακόμη σημείο στο οποίο το Δ.Π.Δ.Γ. διαφοροποιείται, έγκειται στην ίδια τη δίκη του S. Milošević, και καθιστά αντιληπτή τη σημασία της τελευταίας. Ειδικότερα, η παράδοση, στις 28 Ιουνίου 2001, του S. Milošević στο Δ.Π.Δ.Γ. συνιστά σημείο αναφοράς για τη σύλληψη και προσαγωγή ενώπιον της παγκόσμιας δικαιοσύνης αρχηγών κρατών, διότι πρόκειται για την πρώτη φορά που αρχηγός κράτους προσήχθη ενώπιον Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

 •  Δίκη S. Milošević

Ειδικότερα, στις 29 Μαΐου 1999, κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο, το Δ.Π.Δ.Γ. απήγγειλε κατηγορίες, και παρέπεμψε σε δίκη τον τότε Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, S. Milošević, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και παραβίαση κανόνων ή εθίμων του πολέμου. Τα εγκλήματα είχαν τελεστεί, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, κατά των αλβανικής καταγωγής κατοίκων της γιουγκοσλαβικής περιοχής του Κοσσυφοπεδίου, τη χρονική περίοδο από τον Ιανουάριο του 1999 έως τα τέλη Μαΐου του ίδιου έτους.

Τον Απρίλιο του έτους 2001, ο S. Milošević συνελήφθη από τις ομοσπονδιακές αρχές μετά από δίωξη για κατηγορίες βασισμένες στο εσωτερικό ποινικό δίκαιο, και όχι βάσει των κατηγοριών που εκκρεμούσαν εις βάρος του στο Δ.Π.Δ.Γ. Στις 28 Ιουνίου 2001 μεταφέρθηκε στη Χάγη, και συνελήφθη επισήμως από στελέχη του Δικαστηρίου.

Το κατηγορητήριο είχε μεταβληθεί, και είχαν προστεθεί σε αυτό κατηγορίες για παραβίαση των κανόνων ή εθίμων του πολέμου, παραβιάσεις των Συνθηκών της Γενεύης του 1949, και γενοκτονία κατά τους πολέμους στην Κροατία και τη Βοσνία.

Οι 66 κατηγορίες του S. Milošević μπορούν να συνοψισθούν ως εξής:

 • Κατά τον Κροατικό Πόλεμο (1991-1995)
 1. Σοβαρές παραβιάσεις των Συμβάσεων της Γενεύης του 1949
 2. Παραβιάσεις κανόνων και θεσμών του πολέμου
 3. Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας
 • Κατά τον Βοσνιακό Πόλεμο (1992-1995)
 1. Γενοκτονία και συνέργεια σε γενοκτονία
 2. Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας
 3. Σοβαρές παραβιάσεις των Συμβάσεων της Γενεύης του 1949
 4. Παραβιάσεις κανόνων και θεσμών του πολέμου
 • Κατά τον Πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο (1998-1999)
 1. Παραβιάσεις κανόνων και θεσμών του πολέμου
 2. Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Στις 11 Μαρτίου 2006, και ενώ η δίκη του βρισκόταν σε εξέλιξη, ο S. Milošević βρέθηκε νεκρός στο κελί του. Ως επίσημη αιτία θανάτου θεωρήθηκε το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Για το λόγο αυτό, το δικαστήριο δεν εξέδωσε απόφαση στην υπόθεσή του.

Radovan Karadžić

Ο Radovan Karadžić ήταν ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, κατά το διάστημα από το 1990 έως το 1996. Μετά τη δημιουργία της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ενός κράτους που συσπείρωσε τους Σερβοβόσνιους που δεν επιθυμούσαν να αποσχισθεί αυτό από τη Γιουγκοσλαβία, ο R. Karadžić διετέλεσε Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του εν λόγω κράτους. Μετά το δημοψήφισμα στη Βοσνία, στο οποίο η συντριπτική πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας της εν λόγω χώρας από τη Γιουγκοσλαβία, ο R. Karadžić εξελέγη Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και, έπειτα, συγκέντρωσε την πολιτική και στρατιωτική εξουσία στο πρόσωπό του, καθώς διατελούσε -ταυτόχρονα- Πρόεδρος της εν λόγω Δημοκρατίας, αλλά και Ανώτατος Διοικητής των ενόπλων δυνάμεων του κράτους, από το τέλος του έτους 1992 έως τον Ιούλιο του 1996.

Υπόθεση Prosecutor v. Radovan Karadžić

Τον Ιούνιο του 1995, το Δ.Π.Δ.Γ. απήγγειλε κατηγορίες στον R. Karadžić για εγκλήματα τα οποία, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, φέρονταν να έχουν τελεστεί στο έδαφος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης κατά τη χρονική περίοδο του Ιουλίου του 1991 έως και τον Νοέμβριο του 1995. Ο κατηγορούμενος συνελήφθη το 2008, και μεταφέρθηκε στο Δ.Π.Δ.Γ. για να δικαστεί. Το τελικό κατηγορητήριο του Δικαστηρίου μπορεί να συνοψισθεί ως εξής:

 1. Γενοκτονία
 2. Συνέργεια σε γενοκτονία
 3. Σοβαρή παραβίαση των Συμβάσεων της Γενεύης του έτους 1949: ανθρωποκτονία εκ προθέσεως
 4. Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας: εξόντωση
 5. Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας: ανθρωποκτονία
 6. Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας: διωγμοί για πολιτικούς, φυλετικούς και θρησκευτικούς λόγους
 7. Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας: απέλαση
 8. Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας: άλλες απάνθρωπες πράξεις, συμπεριλαμβανομένης της βίαιης μεταχείρισης
 9. Παραβίαση των κανόνων ή εθίμων του πολέμου: ανθρωποκτονία
 10. Παραβίαση των κανόνων ή εθίμων του πολέμου: παράνομη πρόκληση τρόμου κατά αμάχων
 11. Παραβίαση των κανόνων ή εθίμων του πολέμου: σύλληψη ομήρων

Στις 24 Μαρτίου 2016, δημοσιεύθηκε η απόφαση του Δ.Π.Δ.Γ. επί της υπόθεσης Prosecutor v. Radovan Karadžić. Ο R. Karadžić κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες πέραν της γενοκτονίας (1), και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 40 ετών.

Το Δικαστήριο έκρινε, στη σελίδα 1303 της απόφασης, πως “δεν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία ότι ο S. Milošević συμφώνησε με το κοινό σχέδιο“.

Παρατηρήσεις

Το Δικαστήριο που δίκασε την υπόθεση του S. Milošević δεν απεφάνθη ποτέ, εξαιτίας του θανάτου του κατά τη διάρκεια της δίκης.

Η δίκη κατά του R. Karadžić έγινε κατά αυτού και μόνο. Στην πραγματικότητα, το Δικαστήριο δεν έχει κάνει κανέναν προσδιορισμό της ενοχής του S. Milošević στην ετυμηγορία του για τον R. Karadžić. Το γεγονός ότι κρίνεται -ή όχι- από το Δικαστήριο ότι ένα άτομο συνιστά μέρος μιας εγκληματικής επιχείρησης σε μια δίκη στην οποία δεν κατηγορείται το ίδιο, δεν έχει καμία συνέπεια για την ποινική του ευθύνη ή για την τυχόν εκκρεμή δίκη του. Συνεπώς, ακόμα και αν μπορεί να χαρακτηριστεί το απόσπασμα από την εν λόγω απόφαση ως μετά θάνατον απαλλαγή του S. Milošević, αυτή δεν επιφέρει καμία έννομη συνέπεια.

Η κρίση του Δικαστηρίου επί της συμφωνίας ή μη του S. Milošević στο κοινό σχέδιο έγινε με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία που είχαν εισφερθεί στη δικογραφία της δίκης του R. Karadžić. Συνεπώς, παρουσιάζεται κάτι σχεδόν οξύμωρο στην άποψη περί απαλλαγής, το οποίο συνίσταται στην υποστήριξη της μετά θάνατον αθώωσης ενός ανθρώπου λόγω της μη επάρκειας των -κατατεινόντων σε ενοχή του- αποδεικτικών στοιχείων σε μία άλλη ξεχωριστή δίκη, με ξεχωριστό  κατηγορούμενο.

Το “κοινό σχέδιο”, στο οποίο δεν συμφώνησε ο S. Milošević -κατά την απόφαση του Δικαστηρίου-, ξεκίνησε στα τέλη Μαΐου του έτους 1992, και διήρκεσε μέχρι τον Οκτώβριο του έτους 1995. Πρωταρχικός σκοπός του σχεδίου ήταν η διάδοση τρόμου στον άμαχο πληθυσμό του Σεράγεβου, μέσω εκστρατειών πυροβολισμών εξ ενέδρας και βομβαρδισμών για τη δημιουργία ομοιογενών εδαφών, με εθνοκάθαρση των μη σέρβικων πληθυσμών κατά τον βοσνιακό πόλεμο.

Όπως έγινε αντιληπτό, το “κοινό σχέδιο” και, γενικότερα, τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε ο R. Karadžić έλαβαν χώρα στο έδαφος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, την περίοδο από το έτος 1991 έως το 1995. Ωστόσο, η παραπομπή του S. Milošević σε δίκη δεν έγινε μόνο για εγκλήματα που τελέστηκαν κατά τον βοσνιακό πόλεμο. Κατηγορίες είχαν απαγγελθεί σε βάρος του και για εγκλήματα που φέρεται να είχαν διαπραχθεί κατά τον πόλεμο της Κροατίας και του Κοσσυφοπεδίου. Δηλαδή, η άποψη περί απαλλαγής του S. Milošević αφορά μια συγκεκριμένη σειρά εγκλημάτων, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις υπόλοιπες κατηγορίες.

Συμπερασματικά, θα ήταν σκόπιμο να αντιμετωπισθούν οι απόψεις περί μετά θάνατον αθώωσης ή απαλλαγής του αποθανόντος πρώην Προέδρου της Ο.Δ. της Γιουγκοσλαβίας με μια δέουσα επιφυλακτικότητα.

Πηγές:

 1. International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (2016). Case No: IT-95-5/18-T Prosecutor v. Radovan Karadzic, Available at: http://www.icty.org/x/cases/karadzic/tjug/en/160324_judgement.pdf
 2. The international criminal tribunal for the former Yogoslavia (2017). Case No. IT-02-54-T The prosecutor of the tribunal against Slobodan [online] Available at: http://www.icty.org/x/cases/slobodan_milosevic/ind/en/mil-2ai020728e.htm [Accessed 2 May 2017].
 3. Μαρούδα, Μ. (2001). Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία και η εξέλιξη του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου ιδίως όσον αφορά τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. 1st ed. Αθήνα – Κομοτηνή: Εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα.
 4. Dymarski, M. (2016). Serbian political leadership: archetype and modernity. 51(1), p.145.
 5. Χατζηκωνσταντινου, Κ. (1999). Προσεγγισεις στο διεθνες ανθρωπιστικό δίκαιο. 1st ed. Αθήνα: Εκδόσεις Ι. Σιδέρης.
 6. Πυραμάλλη Γ. (1998). Case No: IT-94-1-T (International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia).
 7. Μαγκλιβέρα Κ. (2007). « Διεθνής Ποινική Δικαιοσύνη – Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ».
 8. Wilcoxson, A. (2016). The Exoneration of Milosevic: the ICTY’s Surprise Ruling. [online] Available at: https://off-guardian.org/2016/08/08/the-exoneration-of-milosevic-the-ictys-surprise-ruling/comment-page-1/ [Accessed 4 Apr. 2017].
 9. Περράκη Στ. (2001). Σύγχρονες εξελίξεις του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου από τα ad hoc Διεθνή Ποινικά Δικαστήρια για την πρώην Γιουγκοσλαβία και τη Ρουάντα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, στο έργο του Νάσκου – Περράκη Π., Προς μια διεθνή ανθρωπιστική τάξη. 1st ed. Αθήνα – Κομοτηνή: Εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα.
 10. Dragojlo, S. (2017). Milosevic’s Old Allies Celebrate His ‘Innocence’ [online] Available at: http://www.balkaninsight.com/en/article/milosevic-s-old-allies-celebrate-his-innocence–08-16-2016 [Accessed 4 Apr. 2017].
 11. Onwar.com. (2017). Bosnia Civil War 1992-1995. [online] Available at: https://www.onwar.com/aced/chrono/c1900s/yr90/fbosnia1992.htm [Accessed 4 Apr. 2017].
 12. Finn, P. (2008). At Hague Tribunal, Karadzic Vows to Defend Himself. [online] Available at: http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2008/07/31/AR2008073100363.html?hpid=moreheadlines [Accessed 4 Apr. 2017].
 13. Haguejusticeportal.net. (2017). Radovan Karadžić  [online] Available at: http://www.haguejusticeportal.net/index.php?id=6066 [Accessed 4 Apr. 2017].
 14. International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (2016). Trial Judgement Summary for Radovan Karadžić [online] Available at: http://www.icty.org/x/cases/karadzic/tjug/en/160324_judgement_summary.pdf
 15. The International Criminal Tribunal. (2009). Case No. IT-95-5/18-PT The prosecutor of the tribunal againgst Radovan Karadžić. [online] Available at: http://www.icty.org/x/cases/karadzic/ind/en/090227.pdf [Accessed 4 Apr. 2017].
 16. BBC News. (2017). Radovan Karadzic jailed for Bosnia war Srebrenica genocide. [online] Available at: http://www.bbc.com/news/world-europe-35893804 [Accessed 4 Apr. 2017].
 17. News.bbc.co.uk. (2017). Milosevic found dead in his cell. [online] Available at: http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/4796470.stm [Accessed 4 Apr. 2017].
 18. Wilcoxson, A. (2017). Hague Tribunal Exonerates Slobodan Milosevic for Bosnia War Crimes. [online] Available at: http://www.slobodan-milosevic.org/news/smorg-aw071816.htm [Accessed 4 Apr. 2017].
 19. News.bbc.co.uk. (2017). Milosevic charged with Bosnia genocide. [online] Available at: http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/1672414.stm [Accessed 4 Apr. 2017].
 20. Cnn.com. (2017). Slobodan Milosevic to Stand Trial in Serbia – March 31, 2001. [online] Available at: http://transcripts.cnn.com/TRANSCRIPTS/0103/31/bn.03.html [Accessed 4 Apr. 2017].
 21. Squires, N. (2017). Ratko Mladic trial: Slobodan Milosevic and Radovan Karadzic the other high profile war criminals. [online] Telegraph.co.uk. Available at: http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/serbia/9270198/Ratko-Mladic-trial-Slobodan-Milosevic-and-Radovan-Karadzic-the-other-high-profile-war-criminals.html [Accessed 4 Apr. 2017].
 22. Craig Nation, R. (2003). War in the balkans, 1991-2002. 1st ed. [S.l.]: [Strategic Studies Institute]. Available at: http://ssi.armywarcollege.edu/pdffiles/PUB123.pdf [Accessed 2 May 2017].
 23. The international criminal tribunal for the former Yogoslavia. (2002).Case No. IT-02-54-T The prosecutor of the tribunal against Slobodan [online] Available at: http://www.icty.org/x/cases/slobodan_milosevic/ind/en/mil-2ai020728e.htm [Accessed 2 May 2017].
 24. The international criminal tribunal for the former Yogoslavia. (2002).Case No. IT-99-37-PT The prosecutor of the tribunal against Slodoban Milosevic, Milan Milutinovic, Nikola Sainovic, Dragoljub Ojdanic, Vlajko Stojikovic
   [online] Available at: http://www.icty.org/x/cases/slobodan_milosevic/ind/en/mil-2ai011029e.htm [Accessed 2 May 2017].
 25. International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia. (2006). Update from the President on the Death of Slobodan Milosevic [online] Available at: http://www.icty.org/en/press/update-president-death-slobodan-milosevic [Accessed 2 May 2017].
Έχει περάσει αρκετός χρόνος (3 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

2 Comments

 1. Pingback: Ο βιασμός ως πολιτική πρακτική σε καιρό πολέμου: η υπόθεση της Γιουγκοσλαβίας » Power Politics

 2. Pingback: Τίτλοι τέλους για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Γιουγκοσλαβίας: Μια αμφισβητούμενη παρακαταθήκη » Power Politics

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest