Το πολιτικό αδιέξοδο των Σκοπίων και ο αλβανικός αλυτρωτισμός ως παράγοντες αποσταθεροποίησης των Βαλκανίων

Διαδηλώσεις έξω από το Κοινοβούλιο, κατά τη διαδικασία εκλογής Προέδρου, λίγο πριν τη βίαιη εισβολή στο χώρο.

Στις 27 Απριλίου εξελέγη πρόεδρος της Βουλής της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (Π.Γ.Δ.Μ.) ο  Αλβανόφωνος βουλευτής, Talat Xhaferi. Ο Xhaferi -πολιτευόμενος στο αλβανικό κόμμα DUI- υποστηρίχθηκε κατά την εκλογή του από τη συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών  ̶  με την αποχή, ωστόσο, του πρώτου σε έδρες εθνικιστικού κόμματος, VMRO-DPMNE. Την εκλογή του Xhaferi ακολούθησε επίθεση στο κοινοβούλιο από υποστηρικτές του αρχηγού του εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE, Nikola Gruevski. Ελλείψει επαρκούς αστυνόμευσης, οι σκηνές βίας που εκτυλίχθηκαν οδήγησαν στον τραυματισμό τεσσάρων βουλευτών, συμπεριλαμβανομένου του Zoran Zaev, αρχηγού του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SDSM. Πρόκειται για το δεύτερο σε ψήφους κόμμα στις εκλογές του Δεκεμβρίου, και για το βασικό αντίπαλο δέος του VMRO-DPMNE. Εν τέλει, οι αστυνομικές αρχές εκκένωσαν το κοινοβούλιο με εκτενή χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και χημικών, ενώ πλέον το κοινοβούλιο φρουρείται από τις δυνάμεις των αρχών ασφαλείας.

Τραυματισμός του Zoran Zaev -αρχηγού του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SDSM-, κατά τη διάρκεια βίαιων επεισοδίων που εκτυλίχθηκαν στο Κοινοβούλιο

Αρκεί μία μόλις επιδερμική ματιά στο πολιτικό σκηνικό της Π.Γ.Δ.Μ. τα τελευταία χρόνια, και αμέσως γίνεται αντιληπτή η βαθιά πολιτική κρίση που διχάζει τη χώρα. Οι ρίζες του προβλήματος εντοπίζονται τόσο στη δημογραφική κατανομή, όσο και στην εθνοσύσταση του πληθυσμού. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με καταγραφή του 2002, το 65% αποτελούν Σλαβομακεδόνες ενώ, παράλληλα, ένα δυναμικό ποσοστό της τάξης του 25% Αλβανοί, οι οποίοι πλειοψηφούν, κυρίως, στο βορειοδυτικό τμήμα της Π.Γ.Δ.Μ. και στο Κόσσοβο.

Ο αλβανικός αλυτρωτισμός και η ιδέα της “Μεγάλης Αλβανίας” αποτελούσαν ανέκαθεν τροχοπέδη στην εξεύρεση οποιασδήποτε λύσης ομόνοιας (ενότητας) στην Π.Γ.Δ.Μ. .  Ανατρέχοντας στην πρόσφατη ιστορία των Σκοπίων, τον Αύγουστο του 2001 πυροδοτήθηκε η σημαντικότερη εμφύλια κρίση στην ιστορία τους. Αφετηρία υπήρξε η βομβιστική επίθεση εναντίον αστυνομικού τμήματος σε αλβανικό χωριό της δυτικής Π.Γ.Δ.Μ. στα τέλη Ιανουαρίου του 2001, με συνέπεια το θάνατο ενός αστυνομικού, και τον τραυματισμό άλλων τριών. Ακολούθησε πληθώρα ένοπλων συγκρούσεων των Αλβανών αυτονομιστών του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (UCK στα αλβανικά ή National Liberal Army) και του κρατικού στρατού στις δυτικές -κυρίως- περιοχές, όπως το Tetovo, το Vejce και το Kumanovo. Κορύφωση των συρράξεων απετέλεσε η κρίση στο Aracinovo. Το ΝΑΤΟ άσκησε έντονη πολιτική και διπλωματική πίεση στη χώρα, στοχεύοντας, καταρχάς, στην πολιτική επίλυση της κρίσης. Η εν λόγω πίεση αποδεικνύεται από την κατ’ ιδίαν επίσκεψη, το 2001, του τότε Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, G.Robertson, και του Ύπατου Εκπροσώπου του Κ.Ε.Π.Π.Α. της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Javier Solana. Μετά από πολιτικές πιέσεις, η κυβέρνηση εγκατέλειψε τα στρατιωτικά της σχέδια προς επίλυση της κρίσης, και οι εχθροπραξίες έληξαν οριστικώς με τη Συμφωνία της Αχρίδας, στις 13 Αυγούστου 2001. Βέβαια, σε αυτή προστέθηκαν και άλλες συμφωνίες, έως ότου να καταλήξουν στην τελική, τον Ιανουάριο του 2002, με την αλβανική πλευρά να αναγνωρίζει τα θεσμικά όργανα της Π.Γ.Δ.Μ., εγκαταλείποντας οποιαδήποτε φιλοδοξία απόσχισης.

Οι κόκκινες περιοχές -όπως Tetovo, Kumanovo, Aracinovo-, βορειοδυτικά των Σκοπίων, αποτελούν τα κέντρα συγκρούσεων του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού με τις κρατικές δυνάμεις το 2001

2014: Ανακύπτει νέα αλβανική οργάνωση στα Σκόπια, με στόχο τη δημιουργία της Δημοκρατίας Ilirida – αποτελούμενη και από το δυτικό ήμισυ των Σκοπίων.

Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, οι ένοπλες προκλήσεις συνέχισαν να λαμβάνουν χώρα. Ενδεικτικά:

 • Απρίλιος 2010: Ανακαλύπτεται κρύπτη όπλων στα σύνορα με τη Σερβία. Βασικό περιεχόμενο της κρύπτης αποτελούσαν στολές με διακριτικά του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, νάρκες, εκρηκτικά και λοιπός στρατιωτικός οπλισμός.
 • Απρίλιος 2012: Δολοφονία τεσσάρων νεαρών από αυτόματα όπλα τριών Αλβανών. Επρόκειτο για προσεκτική δολοφονία, ενώ ακολούθησε και η εν ψυχρώ δολοφονία άτυχου ψαρά (μάρτυρα της προηγούμενης).
 • Μάιος 2014: 18χρονος Σλαβομακεδόνας δολοφονείται από νεαρό αλβανικής καταγωγής. Νωρίτερα, ο νεαρός Σλαβομακεδόνας κυνηγούσε με τον πατέρα του τον αλβανικής καταγωγής νεαρό, ο οποίος είχε κλέψει το ποδήλατο του πρώτου. Με το άκουσμα της είδησης, πυροδοτείται άγρια αντίδραση των κατοίκων του Gjorče Petrov, οι οποίοι σκορπίζονται στους δρόμους σπάζοντας καταστήματα και βάζοντας φωτιά σε κάδους απορριμμάτων.
 • Σεπτέμβριος 2014: Ανακύπτει νέα αλβανική οργάνωση στα Σκόπια, με στόχο τη δημιουργία της Δημοκρατίας Ilirida – αποτελούμενη και από το δυτικό ήμισυ των Σκοπίων.
 • Απρίλιος 2015: Ο διασυνοριακός σταθμός Gosince καταλαμβάνεται από 40 κουκουλοφόρους με εμβλήματα του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου. Ανακτάται από τις κυβερνητικές δυνάμεις λίγες ώρες αργότερα.
 • Μάιος 2015: η National Liberal Army επιτίθεται κατά των αστυνομικών αρχών στον αλβανικό τομέα του Kumanovo. Θύματα της εν λόγω ένοπλης σύγκρουσης υπήρξαν 8 αστυνομικοί και 14 ένοπλοι.

Πέραν, όμως, του ένοπλου σκέλους του αλβανικού αλυτρωτισμού, οι πολιτικές αποφάσεις και των δύο πλευρών εκθέτουν τη χώρα σε οξύτερο κίνδυνο διάσπασης. Ο πρόεδρος Gjorge Ivanov αρνείται πεισματικά να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο κόμμα της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης, παρότι το τελευταίο πληροί τις συνταγματικές προϋποθέσεις – ήτοι την παρουσίαση 61 υπογραφών βουλευτών. Οι εν λόγω βουλευτές αποτελούν μέλη του συνασπισμού της αντιπολίτευσης υπό τη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση του Zoran Zaev (SDSM), των αλβανικών κομμάτων της χώρας BESA (Αναγέννηση) και Alliance for the Albanians (Συμμαχία για τους Αλβανούς), συμπεριλαμβανομένου και του DUI – το οποίο είχε υπάρξει συνέταιρος κατά το σχηματισμό της προηγούμενης κυβέρνησης Gruevski. Ο πρόεδρος και αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, Gjorge Ivanov, δεν προτίθεται να δώσει εντολή σχηματισμού σε κόμματα τα οποία στο πρόγραμμά τους εμπεριέχουν πλατφόρμα όπου προβλέπεται η κατεδάφιση της κρατικής υπόστασης και της ενότητας του κράτους, φοβούμενος μήπως η χώρα καταστεί υποτελής στη γειτονική Αλβανία.

Ο Πρόεδρος, Gjorge Ivanov -μετριοπαθής εθνικιστής-, τοποθετείται κοντά στο VMRO-DPMNE του Gruevski και αρνείται πεισματικά να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο κόμμα της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης

Ένας τέτοιος φόβος καθίσταται δικαιολογημένος, εάν λάβουμε υπόψιν ότι τα αλβανικά κόμματα στις εκλογές του Δεκεμβρίου 2016 αναδείχθηκαν σε ρυθμιστές των εξελίξεων για το σχηματισμό κυβέρνησης – εξαρτώντας τη συμμετοχή τους στον προαναφερθέντα συνασπισμό με την ικανοποίηση μιας σειράς αιτημάτων της αλβανικής ατζέντας. Στην τελευταία προσαρμόστηκε ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης, υπό τη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση του Zoran Zaev (SDSM), η οποία πλέον συμπεριλαμβάνει τον καθορισμό της αλβανικής γλώσσας ως δεύτερη επίσημη γλώσσα του κράτους, καθώς επίσης την έναρξη ευρύτερης συζήτησης για την αλλαγή σημαίας, εθνικού ύμνου και εθνοσήμου.

Σκοπιανοί ντυμένοι ως “Μακεδόνες” σε σχηματισμό φάλαγγας περπατούν δίπλα στο χάλκινο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στα Σκόπια, στις 8 Σεπτεμβρίου 2011 -| στο πλαίσιο του προγράμματος “Σκόπια 2014” και προς εορτασμό  20 χρόνων ανεξαρτησίας της ΠΓΔΜ

Ωστόσο, το σημερινό πολιτικό αδιέξοδο των Σκοπίων απορρέει -σε μεγάλο βαθμό- από τη δημαγωγική πολιτική που άσκησε τα τελευταία 10 χρόνια ο εθνικιστής πρωθυπουργός Gruevski. Ο τελευταίος επένδυσε σε μια πολιτική ανυπόστατης αρχαιοποίησης των Σκοπίων, βασισμένη στους αρχαίους Μακεδόνες, εφαρμόζοντας μια προπαγάνδα αλυτρωτισμού εναντίον, ουσιαστικά, της Ελλάδας. Αποκορύφωμά της υπήρξε το πρόγραμμα “Σκόπια 2014”, το οποίο μετέτρεψε την πόλη σε ένα -εθνικιστικά ευτελές- θεματικό πάρκο, τροφοδοτώντας κλίμα ανθελληνισμού στο σλαβομακεδονικό στοιχείο.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο αρμόδιος Επίτροπος για τη διεύρυνση της Ε.Ε., Johannes Hahn, καταδίκασε έντονα τις επιθέσεις σε βουλευτές στο κοινοβούλιο στα Σκόπια. “Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, και καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να κινηθούν εντός των συνταγματικών ορίων της χώρας, και με βάση τις αρχές της Δημοκρατίας” δήλωσε πρόσφατα ο εκπρόσωπος του προέδρου της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Αντίστοιχα, ήδη από το Φεβρουάριο, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, σε δήλωσή του για την Π.Γ.Δ.Μ. κάλεσε τις αρχές των Σκοπίων να εκπληρώσουν το επόμενο βήμα στη δημοκρατική διαδικασία – εφόσον μετά την πρώτη απόπειρα σχηματισμού κυβέρνησης ανακοινώθηκε πως, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Προέδρου, έχουν συγκεντρωθεί πλέον οι απαιτούμενες υπογραφές βουλευτών.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,Federica Mogherini, και ο Πρόεδρος της πΓΔΜ, Gjorge Ivanov.

Αντίθετα, η Ρωσία κατηγορεί την Αλβανία, το NATO και την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι επιχειρούν να εγκαθιδρύσουν μια φιλοαλβανική κυβέρνηση στην Π.Γ.Δ.Μ., προωθώντας αλβανική πλατφόρμα (η οποία συντάχθηκε στα Τίρανα), και διεκδικώντας εδαφικές αξιώσεις σε περιοχές των γειτονικών χωρών, του Μαυροβουνίου, της Σερβίας, της Π.Γ.Δ.Μ. και της Ελλάδας. Η όλη υπόθεση φαίνεται να μυρίζει μπαρούτι, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας. Συγκεκριμένα, η υπόθεση καθίσταται “εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς εγκυμονεί την καταστροφή της κρατικής οντότητας της Π.Γ.Δ.Μ. και, γενικά, την αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια“.

H πολιτική αποσταθεροποίηση της περιοχής των Σκοπίων -συναρτήσει των εθνικιστικών εξάρσεων και της ανάπτυξης του αλβανικού αλυτρωτισμού- θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων. Ο πιθανός παρεμβατισμός της Αλβανίας, μέσω της μελλοντικά πιθανής φιλοαλβανικής κυβέρνησης της Π.Γ.Δ.Μ., θέτει σε κίνδυνο την εθνική της κυριαρχία. Βέβαια, ούτε ο δημαγωγικός εθνικισμός αρχαιοποίησης των Σκοπίων, ούτε και η επικίνδυνη απόπειρα αποσλαβοποίησής τους αποτελούν ορθή οδό ενίσχυσης της εθνικής υπόστασης της περιοχής. Αντιδράσεις από Βουλγαρία και Ελλάδα εμπρός σε αυτό το εθνικιστικό, ανυπόστατο ιστορικά παραλήρημα κρίνονται αναμενόμενες, δυσχεραίνοντας τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των χωρών. Αφενός, χώρες των Βαλκανίων που είχαν αναγνωρίσει την Π.Γ.Δ.Μ. με το συνταγματικό της όνομα, ζητούν συγγνώμη από την Ελλάδα για το μεγάλο λάθος τους – όπως ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ivica Dačić. Αφετέρου, άλλες πάλι χώρες -λίγες μέρες μετά την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. από τη Μάλτα- συνάπτουν διπλωματικές σχέσεις  με την Π.Γ.Δ.Μ., αναγνωρίζοντας το συνταγματικό της όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Παράλληλα, ορισμένοι πολιτικοί -όπως, εν προκειμένω, ο Καλιφορνέζος Ρεπουμπλικανός, Dana Rohrabache– ταράζουν τα νερά, δηλώνοντας πως “Η Μακεδονία δεν είναι χώρα. Συγγνώμη, δεν είναι χώρα“, και προτείνοντας το διαμελισμό της χώρας, και τον επανασχεδιασμό συνόρων.

Η χώρα διχάζεται. Όμως, καμία από τις δύο επικρατούσες λύσεις δεν εγγυάται τη σταθερότητα των Βαλκανίων. Τόσο η προσκόλληση σε εθνιστικά, ιστορικά ψευδή ιδεώδη, όσο και η άνθιση του αλβανικού αλυτρωτισμού εις βάρος της κρατικής της υπόστασης κρίνονται επικίνδυνα. Η Π.Γ.Δ.Μ. πρέπει επειγόντως να θεμελιώσει την κρατική και εθνική της υπόσταση σε μια στερεή βάση, προτού αναστηθούν τυχόν ένοπλες εμφύλιες συγκρούσεις, που ίσως ανατρέψουν βίαια την ισορροπία των Βαλκανίων.

Πηγές:

 1. Παυλόπουλου, Γ. (2015). Η ΠΓΔΜ, η «Μεγάλη Αλβανία» και ο κίνδυνος ανάφλεξης στα Βαλκάνια. [online] naftemporiki.gr. Available at: http://www.naftemporiki.gr/story/951579/i-pgdm-i-megali-albania-kai-o-kindunos-anafleksis-sta-balkania [Accessed 16 May 2017].
 2. Kathimerini.gr. (2017). Εκρυθμη η κατάσταση στα Σκόπια. [online] Available at: http://www.kathimerini.gr/907332/article/epikairothta/kosmos/ekry8mh-h-katastash-sta-skopia [Accessed 16 May 2017].
 3. Παυλόπουλου, Γ. (2015). Τι συμβαίνει τελικά στα Σκόπια – Ποιοι «έστησαν» τη σφαγή στο Κουμάνοβο. [online] Ημερησία. Available at: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26511&subid=2&pubid=113525783 [Accessed 16 May 2017].
 4. Κουσιοπούλου, Ε. (2017). ΠΓΔΜ: “Πύρρειος” νίκη του κόμματος του Γκρούεφσκι στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές  [online] ert.gr. Available at: http://www.ert.gr/pgdm-pyrrios-niki-tou-kommatos-tou-gkrouefski-stis-chthesines-vouleftikes-ekloges/ [Accessed 16 May 2017].
 5. Economy365.gr. (2017). Τα γεγονότα στα Σκόπια, το σχέδιο «Μεγάλη Αλβανία» και οι καταγγελίες της Μόσχας. [online] Available at: http://www.economy365.gr/article/30363/ta-gegonota-sta-skopia-shedio-megali-alvania-kai-oi-kataggelies-tis-moshas [Accessed 16 May 2017].
 6. The Huffington Post. (2017). Προβληματισμός σε ΕΕ και Ελλάδα για την πολιτική αναταραχή στην ΠΓΔΜ. [online] Available at: http://www.huffingtonpost.gr/2017/04/28/diethnes-pgdm-fyrom-politiki-anataraxi_n_16304222.html [Accessed 16 May 2017].
 7. The Huffington Post. (2017). Σκόπια: Εισβολή διαδηλωτών στο κοινοβούλιο μετά την εκλογή του Αλβανού Ταλάτ Τζαφέρι στην προεδρία της Βουλής. [online] Available at: http://www.huffingtonpost.gr/2017/04/27/diethnes-skopia-eisvoli-diadiloton-sti-voyli_n_16296922.html [Accessed 16 May 2017].
 8. Kathimerini.gr. (2017). ΠΓΔΜ: Στην «εκλογή» νέας κυβέρνησης προχωρά η αντιπολίτευση [online] Available at: http://www.kathimerini.gr/907417/article/epikairothta/kosmos/pgdm-sthn-eklogh-neas-kyvernhshs-proxwra-h-antipoliteysh [Accessed 16 May 2017].
 9. Κουσιοπούλου, Ε. (2017). ΠΓΔΜ: Δρομολογούνται οι εξελίξεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. [online] ert.gr. Available at: http://www.ert.gr/pgdm-dromologounte-i-exelixis-gia-ton-schimatismo-neas-kyvernisis/ [Accessed 16 May 2017].
 10. naftemporiki.gr. (2014). ΠΓΔΜ: Επεισόδια Σλαβομακεδόνων – Αλβανών στα Σκόπια. [online] Available at: http://www.naftemporiki.gr/story/809201/pgdm-epeisodia-slabomakedonon-albanon-sta-skopia [Accessed 16 May 2017].
 11. Μηχανή του χρόνου. (2017). Στο χείλος του εμφυλίου τα Σκόπια. Διαδηλώσεις των οπαδών του Γκρουέφσκι κατά της συμφωνίας των σοσιαλιστών με το αλβανικό κόμμα για σχηματισμό κυβέρνησης. [online] Available at: http://www.mixanitouxronou.gr/sto-chilos-tou-emfiliou-ta-skopia-diadilosis-ton-opadon-tou-gkrouefski-kata-tis-simfonias-ton-sosialiston-me-to-alvaniko-komma-gia-schimatismo-kivernisis/ [Accessed 16 May 2017].
 12. Δαδίνη-Χιωτέρη, Ό. (2017). Οι Αλβανοί στην ΠΓΔΜ ζητούν άλλη σημαία, άλλον εθνικό ύμνο… [online] ert.gr. Available at: http://www.ert.gr/i-alvani-stin-pgdm-zitoun-alli-simea-allon-ethniko-ymno/ [Accessed 16 May 2017].
 13. Τζίμα, Σ. (2010). Το μεγαλομανές σχέδιο «Σκόπια 2014». [online] Kathimerini.gr. Available at: http://www.kathimerini.gr/403955/article/epikairothta/politikh/to-megalomanes-sxedio-skopia-2014 [Accessed 16 May 2017].
 14. TO BHMA. (2017). ΝΑΤΟ: Να ολοκληρωθεί η δημοκρατική διαδικασία στην ΠΓΔΜ. [online] Available at: http://www.tovima.gr/world/article/?aid=864418 [Accessed 16 May 2017].
 15. CNN.gr. (2017). Η Ρωσία «δείχνει» τους υπαίτιους για την κρίση στα Σκόπια. [online] Available at: http://www.cnn.gr/news/kosmos/story/70043/h-rosia-deixnei-toys-ypaitioys-gia-tin-krisi-sta-skopia [Accessed 16 May 2017].
 16. Σεργιαννίδη, Ε. Χ., O Μεταψυχροπολεμικός Επιχειρησιακός ρόλος του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Δόγμα, Στρατηγική και Ρόλος, Θεσσαλονίκη Οκτώβριος 2015 pp.101-108

 

Έχει περάσει αρκετός χρόνος (4 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Φοιτήτρια Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονικής. Συμμετοχή σε διάφορες προσομοιώσεις θεσμών των Ηνωμένων Εθνών με σημαντικές διακρίσεις. Μέλος της ELSA Θεσσαλονίκη με συμμετοχές σε διάφορες διοργανώσεις της. Ερωτευμένη με την διεθνή ιστορία και με την αλληλεξαρτηση της με την σύγχρονη πολιτική αρενα. Ενασχόληση με την εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας. Λάτρης των ταξιδιών και της διεύρυνσης των πνευματικων-πολιτιστικών οριζόντων. Προσωπικό moto: If you set out to be liked you will accomplish nothing. Margaret Thatcher

   Ροή άρθρων Συντάκτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest