Bacha Bazi: το αφγανικό έθιμο των αγοριών “χορευτών”

Οι περισσότεροι άνθρωποι του δυτικού κόσμου έχουν, ενδεχομένως, εντυπωμένο στη συνείδησή τους ότι η σεξουαλική κακοποίηση και το οργανωμένο έγκλημα του εμπορίου λευκής σαρκός αφορούν -ως επί το πλείστον- στον γυναικείο πληθυσμό. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ισχύει, μιας και η πραγματικότητα βρίθει από εναλλακτικά παραδείγματα.

Το 2011, ο Αφγανός -στην καταγωγή- φωτογράφος Barat Ali Batoor, με το project του “The Dancing Boys of Afganistan”, έφερε στο φως της δημοσιότητας το έθιμο “Bacha Bazi”. Η ίδια η φράση σημαίνει “αγόρι παιχνίδι”, και είναι -επί της ουσίας- σεξουαλική κακοποίηση και δουλεία νεαρών αγοριών ηλικίας 10 έως 18 ετών περίπου. Είναι ένα έθιμο βαθιά ριζωμένο στην κουλτούρα του αφγανικού λαού. Η διαδικασία της πρακτικής αυτής, όπως την ανέδειξε ο Barat Ali Batoor το 2011, αλλά και σύμφωνα με την επίσημη περιγραφή της Ανεξάρτητης Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Αφγανιστάν (AIRHC, 2014), έχει ως εξής: αγόρια μεταξύ 10 και 18 ετών, που είτε έχουν απαχθεί, είτε έχουν προσελκυθεί από παλαιότερους -και μεγαλύτερους πλέον σε ηλικία- “Bacha Bazi”, υπό την υπόσχεση ότι θα αποκτήσουν χρήματα, καθώς προέρχονται από φτωχές οικογένειες, κρατούνται από πλούσιους κυρίους της κοινωνίας του Αφγανιστάν, οι οποίοι τα ντύνουν με γυναικείες ενδυμασίες, και τους διδάσκουν χορό. Τα αγόρια αυτά είτε συνοδεύουν τους πλούσιους κυρίους, είτε χορεύουν σε διάφορα ιδιωτικά πάρτι και γάμους που πραγματοποιούνται, όπου κατάληξη της όλης βραδιάς είναι η σεξουαλική τους κακοποίηση και ο βιασμός (AIRHC, 2014).

Το οξύμωρο είναι ότι αυτό το έθιμο συμβαίνει σε μία χώρα όπου η ομοφυλοφιλία τιμωρείται αυστηρά, καθώς ο νόμος της Sharia την απαγορεύει. Επιπλέον, απαγορεύεται στις γυναίκες να βγαίνουν έξω, και απαγορεύεται στους άνδρες να έχουν οποιαδήποτε διαδραστική επαφή μαζί τους. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, καθώς και μαρτυρίες των ίδιων των Αφγανών, δεν τους επιτρέπεται, επίσης, να πηγαίνουν σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις συνοδευόμενοι από γυναίκες, ακόμα και αν πρόκειται για τις συζύγους τους. Αντιθέτως, με ένα αγόρι μπορούν να πάνε παντού (Washington Post, 2012).

Το συγκεκριμένο θέμα αποτελούσε και εξακολουθεί να αποτελεί “ταμπού” για την κοινωνία του Αφγανιστάν. Ενώ οι πολίτες του δεν αποδέχονται την ομοφυλοφιλία, στηρίζουν ωστόσο αυτό το έθιμο, χωρίς να θεωρούν ότι αποτελεί ένδειξη ομοφυλοφιλικής συμπεριφοράς. Φαίνεται να το αναγνωρίζουν ως μορφή διασκέδασης, καθώς διοργανώνουν διάφορα ιδιωτικά πάρτι, όπου τα αγόρια αυτά ντύνονται σαν γυναίκες και χορεύουν, καταλήγοντας να γίνονται θύματα εκμετάλλευσης και κακοποίησης. Για όσους, δε, κατέχουν το δικό τους “Bacha Bazi”, αυτό αποτελεί ένδειξη πλούτου και δύναμης. Πολλές φορές, κατέστη αδύνατο να καταπολεμηθεί η εγκληματική αυτή πρακτική, εξαιτίας του ότι υψηλά ιστάμενοι άνδρες του Αφγανιστάν συμμετέχουν στο “έθιμο” (The Nation, 2016). Πρόκειται για μια πρακτική τόσο βαθιά ριζωμένη στην κουλτούρα της χώρας που, όταν Αμερικανοί στρατιώτες αντιλήφθηκαν τέτοια περιστατικά, οι οδηγίες που τους δόθηκαν από τους ανωτέρους τους ήταν να μην κάνουν καμία ενέργεια, διότι αυτά αποτελούν μέρος της κουλτούρας των Αφγανών (New York Times, 2015).

Ποια είναι, όμως, η κατάσταση αυτών των παιδιών;

Όπως αναφέρθηκε και πρωτύτερα, τα νεαρά αυτά αγόρια “εργάζονται” μέχρι την ηλικία των 18 ή και των 25 ετών το αργότερο, μέχρι δηλαδή να παύσουν να είναι επιθυμητά. Πέραν των ψυχολογικών τραυμάτων που φέρουν εξαιτίας όλων όσων έχουν βιώσει, τα αγόρια αυτά δεν έχουν καμία προοπτική για το μέλλον τους. Από τη στιγμή που θα καταστούν “Bacha Bazi”, αποτελούν αυτομάτως τους παρίες της κοινωνίας, και θεωρούνται μιάσματα. Οι ίδιες τους οι οικογένειες -αν έχουν- τα αποβάλλουν, σαν να μην υπήρξαν ποτέ. Δεν μπορούν να εργαστούν, ή να κάνουν οικογένεια, καθώς κανείς δεν επιθυμεί να “δώσει την κόρη του” σε ένα “Bacha Bazi”. Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά είτε καταλήγουν στα ναρκωτικά, είτε πεθαίνουν πριν καν φτάσουν την ηλικία των 18. Όσα παιδιά καταφέρουν να επιβιώσουν, όταν μεγαλώσουν, και πλέον δεν είναι επιθυμητά, συμμετέχουν στον κύκλο του εγκλήματος, προσεγγίζοντας τα ίδια άλλα νεαρά αγόρια, και στήνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τη δική τους “επιχείρηση” (The World Weekly, 2015).

Ωστόσο, η πρακτική αυτή δεν είναι κάτι που αναγνωρίζεται επίσημα από το κράτος. Συγκεκριμένα, την περίοδο από το 1996 έως το 2001, κατά την οποία οι Taliban βρίσκονταν στην εξουσία, απαγορεύτηκε το έθιμο των “Bacha Bazi”. Όταν το καθεστώς του Αφγανιστάν έγινε δημοκρατικό, δεν πάρθηκαν τα αναγκαία μέτρα και οι αυστηρές αποφάσεις που απαιτούνταν για να σταματήσει το βάρβαρο αυτό έθιμο, και έτσι η πρακτική των “Bacha Bazi” αναβίωσε πολύ σύντομα (The World Weekly, 2015).

Τον Φεβρουάριο του 2017, η Κυβέρνηση αποφάσισε για πρώτη φορά να αλλάξει τον ποινικό κώδικα, και να επιβάλλει αυστηρότατες ποινές για όσους εκμεταλλεύονται και κακοποιούν σεξουαλικά νεαρά αγόρια μέσω του εθίμου “Bacha Bazi”. Μέχρι τώρα, ο ποινικός νόμος του Αφγανιστάν προέβλεπε κυρώσεις για την παιδεραστία και το σεξ εκτός γάμου. Σύμφωνα με δήλωση του Συμβούλου του Προέδρου του Αφγανιστάν Ashraf Ghani, Nasrullah Stanekzai, στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η πρόβλεψη  ποινών για τα “Bacha Bazi” σημαίνει ότι η πρακτική αυτή αναγνωρίζεται ως έγκλημα, και καταδικάζεται από την εσωτερική έννομη τάξη της χώρας (The Nation, 2017).

Δυστυχώς, από τον προηγούμενο Φεβρουάριο μέχρι και σήμερα, δεν έχει γίνει γνωστό το εάν όντως έχει αλλάξει ο ποινικός κώδικας του Αφγανιστάν, και τί ποινές προβλέπει για το εν λόγω έγκλημα. Επιπλέον, δεν υπάρχουν πολλά επίσημα στοιχεία από διεθνείς οργανισμούς που να αναδεικνύουν το πρόβλημα. Φαίνεται ότι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κόσμου γίνεται μέσω εκστρατειών -στην έκταση που αυτές υπάρχουν-, καθώς και μέσω άρθρων και κειμένων που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, ασκώντας πίεση στην Κυβέρνηση ώστε να λάβει τα κατάλληλα μέτρα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο δρόμος για την καταπολέμηση του φαινομένου είναι ακόμη μακρύς.

Πηγές :

 1. Russia Today (2016). ‘They prefer boys in Afghanistan’: Dancing bachas recruited for sex (RT Documentary). [online] Available at: https://www.youtube.com/watch?v=eM-xe6wHjnw [Accessed 18 May 2017].
 2. Mondloch, C. (2017). Bacha Bazi: An Afghan Tragedy. [online] Available at: http://foreignpolicy.com/2013/10/28/bacha-bazi-an-afghan-tragedy/ [Accessed 18 May 2017].
 3. Drury, F. (2016). The secret shame of Afghanistan’s bacha bazi ‘dancing boys’. [online] Available at: http://www.dailymail.co.uk/news/article-3384027/Women-children-boys-pleasure-secret-shame-Afghanistan-s-bacha-bazi-dancing-boys-dress-like-little-girls-make-skirts-abused-paedophiles.html [Accessed 18 May 2017].
 4. Open Society Foundations (2011). Barat Ali Batoor: The Dancing Boys of Afghanistan. Available at: https://www.youtube.com/watch?v=P6cF7xvsGzs [Accessed 18 May 2017].
 5. GirlTalkHQ. (2017). Afghanistan Government Lays Out New Penalties To Curb Sexual Slavery & Abuse Of Boys – GirlTalkHQ. [online] Available at: http://girltalkhq.com/afghanistan-government-lays-new-penalties-curb-sexual-slavery-abuse-boys/ [Accessed 18 May 2017].
 6. AFP, A. (2016). Bacha bazi: Afghanistan’s dark secret of keeping child sex slaves. [online] hindustantimes. Available at: http://www.hindustantimes.com/world-news/bacha-bazi-afghanistan-s-dark-secret-of-keeping-child-sex-slaves/story-h3wMXFVBaZGl3fOB79CJcI.html [Accessed 18 May 2017].
 7. Goldstein, J. (2017). U.S. Soldiers Told to Ignore Sexual Abuse of Boys by Afghan Allies. [online] Nytimes.com. Available at: https://www.nytimes.com/2015/09/21/world/asia/us-soldiers-told-to-ignore-afghan-allies-abuse-of-boys.html [Accessed 18 May 2017].
 8. Londoño, E. (2017). Afghanistan’s rich and powerful flaunt ‘dancing boy’ companions. [online] Washington Post. Available at: https://www.washingtonpost.com/world/asia_pacific/afganistans-dancing-boys-are-invisible-victims/2013/12/30/bb8e8a5a-7c2b-11e1-8f65-4cbb23028e62_story.html?utm_term=.809270881932 [Accessed 18 May 2017].
 9. Mohammad, H.S., Abdullah, A., Mohammad, J.A., Bismillah, W., Najibullah, B. and Sultani, L. (2002). Causes and Consequences of Bacha Bazi in Afghanistan.  [online] Afghanistan Independent Human Rights Commission (AIHRC). Available at: http://www.refworld.org/publisher,AIHRC,,,5694c3db4,0.html [Accessed 18 May 2017].
 10. Everett, W. (2015). An Afghan Dancing Boy Grows Up. [online] Available at: https://www.fairobserver.com/region/central_south_asia/an-afghan-dancing-boy-grows-up-31072/ [Accessed 18 May 2017].
 11. The Nation. (2017). Kabul to set penalties for ‘Bacha Bazi’. [online] The Nation. Available at: http://nation.com.pk/international/22-Feb-2017/kabul-to-set-penalties-for-bacha-bazi [Accessed 18 May 2017].
Έχει περάσει αρκετός χρόνος (5 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Η Μαρία Αλεξίου είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών, ενώ συνεργάζεται με δικηγορικό γραφείο , ως ασκούμενη. Πιστεύει ότι μέσω της παιδείας θα έρθει αλλαγή και ότι η νεώτερη γενιά μπορεί να κάνει την διαφορά και να διαμορφώσει το πολιτικο-κοινωνικό-οικονομικό μέλλον της χώρας.

Website: https://powerpolitics.eu

   Ροή άρθρων Συντάκτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest