Feel the Bern

Όταν τον Απρίλιο του 2015 η Hillary Clinton έθεσε την υποψηφιότητά της για την προεδρία, όλοι πίστευαν ότι θα είχε μια εύκολη προεκλογική περίοδο μέχρι να λάβει το χρίσμα των Δημοκρατικών. Δεν υπολόγιζε στον – μέχρι τότε – άγνωστο Bernie Sanders, τον γερουσιαστή από το Βερμόντ, ο οποίος θα αποδεικνυόταν ένας δυνατός αντίπαλος. Ο Sanders, ο μακροβιότερος ανεξάρτητος πολιτικός του Κογκρέσου, με σημαία του την πάταξη της οικονομικής ανισότητας, προκαλεί την Αμερική και συσπειρώνει τους νέους.

bernie-sanders

Έχοντας μια μακρά πορεία στην πολιτική, καθώς διετέλεσε από το 1981 δήμαρχος του Μπέρλινγκτον στο Βερμόντ, το 1990 εκλέγεται ως ανεξάρτητος βουλευτής στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου θα παραμείνει για 16 χρόνια. Το 2006 εκλέγεται γερουσιαστής του Βερμόντ, όπου και παραμένει έως σήμερα. Οι απόψεις του πολλές φορές, αν και δηλωμένος ανεξάρτητος, είχαν ταχθεί με τη δημοκρατική πλειοψηφία.

Κεντρικός άξονας της πολιτικής του είναι η πάταξη των ανισοτήτων. Κυρίαρχο θέμα είναι οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις για τους εύπορους και τη Wall Street, και η μείωση της εισοδηματικής ανισότητας, η οποία είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Η οικονομική πολιτική είναι το δυνατό του χαρτί στη μάχη που δίνει για το χρίσμα, εν αντιθέσει με την Clinton που προβάλει το αίτημα για περισσότερες θέσεις εργασίας και την κάνει πιο δημοφιλή στο εκλογικό σώμα. Άλλοι τομείς, στους οποίους δίνει ιδιαίτερη προτεραιότητα, είναι η δημιουργία ενός ενιαίου κρατικού συστήματος υγείας και η εξάπλωση των ήδη υπαρχόντων κοινωνικών δομών (Social Security, Medicare, Medicaid). Αυτό όμως που προσελκύει τις νεότερες γενιές είναι η υπόσχεση για προσιτή ανώτατη εκπαίδευση, με κρατικά πανεπιστήμια χωρίς δίδακτρα. Επίσης έχει προσπαθήσει να περάσει νομοσχέδιο για την εισοδηματική ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, κάτι που δεν το κατάφερε, αλλά συμπεριλαμβάνεται σαν προτεραιότητα στο προεκλογικό του πρόγραμμα.

Ο Sanders είναι πολύ αγαπητός στις νεότερες ηλικίες, στους φιλελεύθερους και σε μερίδα των αναποφάσιστων. Οι θέσεις του αντικατοπτρίζουν την απογοήτευση της νέας γενιάς από την οικονομική κρίση. Πολλοί υποστηρικτές του, νιώθοντας απογοητευμένοι, στρέφονται προς απόψεις οι οποίες εκφράζουν την αλλαγή στις δομές τις οποίες μέχρι τώρα η Αμερικανική κοινωνία είχε συνηθίσει να υπηρετεί. Αυτές βρίσκουν εκφραστή τον Sanders, ο οποίος διαφέρει από τη συνυποψήφια του, Clinton, η οποία αντιπροσωπεύει τη διατήρηση του υφιστάμενου status quo, και έχει δηλώσει πως θέλει να συνεχίσει κάποιες από τις πολιτικές της κυβέρνησης Obama.

Στην προεκλογική του κούρσα έχει να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό πρόβλημα. Οι αφροαμερικανοί, οι οποίοι αποτελούν το 20-30% του συνολικού εκλογικού σώματος, στηρίζουν σταθερά την υποψηφιότητα της Clinton, και ειδικότερα σε πολιτείες όπου ο πληθυσμός τους ξεπερνά το 40%. Ο ίδιος προέρχεται από “White State”, κάτι το οποίο δεν τον έκανε ιδιαίτερα γνωστό σε πολιτείες του Νότου. Επίσης κρίθηκε ότι δεν λαμβάνει υπόψη τις φυλετικές διακρίσεις, παρά μόνο τις κοινωνικές, κάτι που τον ανάγκασε να αλλάξει την μετέπειτα ρητορική του προκειμένου να γίνει περισσότερο προσφιλής. Παρόμοιο θέμα αποτελεί και η προσέγγιση των ισπανόφωνων μειονοτήτων επίσης στις πολιτείες του Νότου.

Αυτό που για τον Sanders αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα, δηλαδή η προσέλκυση των Millennials (δηλαδή της νέας γενιάς), αποτελεί παράλληλα και μεγάλη ανησυχία του. Σύμφωνα με έρευνες, αλλά και τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα από τις εκλογές του 2012 δείχνουν ότι, περίπου, μόνο το 20% των νέων ψήφισε. Για αυτό πραγματοποιείται μεγάλη προσπάθεια προσέλκυσης των νέων στις κάλπες από την ομάδα του Bernie Sanders. Το μεγάλο κύμα υποστήριξης στο πρόσωπό του μπορεί να μην αρκεί τελικά για να λάβει το χρίσμα.

Ένα δυνητικό εμπόδιο για τον Γερουσιαστή από το Βερμόντ είναι και η δυσαρέσκεια μερίδας στρατιωτικών, λόγω των χρόνιων αιτημάτων του για μείωση του στρατιωτικού προϋπολογισμού. Πολλοί μελετητές υποστηρίζουν πως η θέση αυτή, αν και είναι επωφελής για τον Sanders στις προκριματικές εκλογές με τους πιο φιλελεύθερους Δημοκρατικούς, μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα στις γενικές εκλογές του Νοεμβρίου. Μεγάλη δυσαρέσκεια προκαλεί και το σκάνδαλο του 2014, σχετικά με την ιατρική περίθαλψη των βετεράνων. Ο Sanders υπήρξε πρόεδρος της Επιτροπής Ζητημάτων των Βετεράνων του Κογκρέσου για δύο χρόνια και, μάλιστα, αυτή η θέση αποτελούσε σημαντικότατο κατόρθωμα για τον Γερουσιαστή. Επί προεδρίας του αποκαλύφθηκε, το 2014, πως οι υπεύθυνοι των κέντρων περίθαλψης των βετεράνων κάλυπταν τεράστιες καθυστερήσεις στα ραντεβού των ασθενών. Την περίοδο που δημοσιογραφικά δίκτυα δημοσίευαν περιπτώσεις θανάτου βετεράνων και κωλυσιεργίες στα ιατρικά κέντρα, ο Sanders – αρχικά – τα αρνούνταν, και μόνον όταν βγήκαν στη δημοσιότητα μυστικές λίστες αναμονής κάλεσε να γίνει έρευνα από ανεξάρτητο ερευνητή. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι θα μπορούσε η επιτροπή να δράσει διαφορετικά, αφότου βγήκαν τα αποτελέσματα της ανεξάρτητης έρευνας, και προσπάθησε με νομοθετική πράξη να διορθώσει την κατάσταση, η οποία όμως δεν έχει αποδώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αν και θεωρείται ένα μελανό σημείο στην εκλογική του πορεία, υπάρχουν ομάδες βετεράνων που παρόλ’ αυτά τον υποστηρίζουν στην εκστρατεία του.

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματά του στις προκριματικές αναμετρήσεις είναι χλιαρά. Ωστόσο στην Άιοβα, αν και δεύτερος, είχε οριακή διαφορά από την Clinton, ενώ η μόνη περιφέρεια που έχει επικρατήσει είναι το Νιου Χάμσαϊρ, που ήταν όμως ένα αναμενόμενο αποτέλεσμα. Στην τελευταία αναμέτρηση που έλαβε χώρα στη Νότια Καρολίνα έχασε, αλλά μέγιστης σημασίας θα είναι τα αποτελέσματα της Super Tuesday. Η Super Tuesday φέτος γίνεται την 1η Μαρτίου, και παραδοσιακά εκείνη την ημέρα προσφεύγουν στις κάλπες έντεκα πολιτείες (Αλαμπάμα, Αρκάνσας, Κολοράντο, Τζόρτζια, Μασαχουσέτη, Μινεσότα, Οκλαχόμα, Τεννεσί, Τέξας, Βέρμοντ και Βιρτζίνια). Τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών είναι σημαντικά γιατί οι συγκεκριμένες πολιτείες με τα αποτελέσματά τους θα δώσουν καλύτερη εικόνα για την πιθανή πορεία των υποψηφίων στις γενικές εκλογές.

images

Πηγές

Έχει περάσει αρκετός χρόνος (4 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest