Διατλαντικές Συμφωνίες: TTIP, CETA, TiSA

Οι διατλαντικές συμφωνίες αποτελούν ένα ιδιαιτέρως σημαντικό κεφάλαιο ενδιαφέροντος, κυρίως μετά την ανάπτυξη τέτοιου είδους συνεργασιών ανάμεσα στους «μεγάλους παίκτες» – τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή ένωση, τον Καναδά και λοιπές χώρες.

Όπως εκφράζει και ο ίδιος ο ορισμός, μια διατλαντική συμφωνία αφορά τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε κράτη τα οποία ενδιαφέρονται να διευρύνουν τους τομείς συνεργασίας τους, κυρίως δε τον εμπορικό. Έτσι, λοιπόν, οι σχέσεις αυτές δύναται να λάβουν τη μορφή εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα σε κράτη, ή και ομάδες κρατών, με βασικό κριτήριο τη διευκόλυνση του εμπορίου και την εύκολη πρόσβαση στις αγορές των συμμετεχόντων.

Ποιες είναι η TTIP CETA και ΤiSA;

Οι διατλαντικές συμφωνίες με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή, που αφορούν μάλιστα ιδιαιτέρως και την Ελλάδα, είναι τρεις. Αυτές είναι γνωστές ως TTIP, CETA, TiSA, και αποτελούν συμφωνίες ανάμεσα σε μεγάλες εμπορικές δυνάμεις, μέρος εκ των οποίων -και βασικός διαπραγματευτικός εταίρος- αποτελεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να υπογραμμισθεί ότι, περί των τριών αυτών συμφωνιών οι σχετικές πληροφορίες είναι ελάχιστες, και περιορίζονται σε βασικούς ορισμούς και πεδία συνεργασίας. Είναι, μάλιστα, αξιοσημείωτο και ιδιαιτέρως ενδιαφέρον το γεγονός ότι, οι διαπραγματεύσεις και το ακριβές αντικείμενό τους έχει κατορθώσει να παραμείνει άγνωστο, με τους συμμετέχοντες και δυνητικούς εταίρους να δρουν κάτω από πλήρη μυστικότητα, και να συμβουλεύονται μονάχα επιχειρήσεις κατά τη διαπραγματευτική διαδικασία.

Όσα, συνεπώς, είναι γνωστά για τις τρεις διατλαντικές συμφωνίες, συνοψίζονται παρακάτω.

Η πρώτη εξ αυτών των συμφωνιών είναι η TTIP (Transatlantic Trade and Investement Partnership), μεταφρασμένη ως Διατλαντική Εμπορική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων, η οποία αφορά τις σχέσεις εμπορίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στόχος της είναι η κατάργηση των εμπορικών και επενδυτικών περιορισμών που παρουσιάζονται κατά την συνεργασία των κρατών. Ανάμεσα στους περιορισμούς αυτούς συναντάμε διάφορα τελωνειακά εμπόδια που προκύπτουν από τις εξαγωγικές και εισαγωγικές συναλλαγές των χωρών εκτός Ένωσης, άρα τρίτων χωρών, καθώς επίσης των γραφειοκρατικών φραγμών που προκύπτουν για τους ίδιους λόγους. Με τον τρόπο αυτό γίνεται σαφές πως, οι επιχειρήσεις αλλήλων θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών με μεγαλύτερη ευκολία. Οι διαπραγματεύσεις της συμφωνίας για το εμπόριο και τις επενδύσεις λαμβάνουν χώρα ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της Ένωσης, και τους αντίστοιχους εμπορικούς αντιπροσώπους των Η.Π.Α, από την άλλη. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, οι διαπραγματεύσεις της συμφωνίας έγιναν γνωστές το 2014, χωρίς λοιπές πληροφορίες περί του είδους του εμπορίου που αφορούσαν, ενώ το μόνο εμφανές πλεονέκτημα είναι αυτό των μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίες θα κατορθώσουν να ανοίξουν τις εξαγωγικές τους ιδιότητες σε μια τεράστια αγορά προϊόντων και υπηρεσιών.

Η δεύτερη διατλαντική συμφωνία που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά, και είναι γνωστή ως CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement), με ελληνικούς όρους Συνολική Εμπορική και Οικονομική Συμφωνία, και με περιεχόμενο όμοιο με την ακριβώς προηγούμενη. Πιο συγκεκριμένα, στόχος της CETA είναι η εξάλειψη των φραγμών εμπορίου στις εξαγωγικές και αγροτικές επιχειρήσεις ενώ, παράλληλα, αφορά ένα πιο ευρύ πλαίσιο ενδιαφέροντος (περιβάλλον, ασφάλεια και εργασιακά στάνταρ) στο οποίο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η σύγκλιση κοινού ενδιαφέροντος ανάμεσα στον Καναδά και τα ευρωπαϊκά κράτη. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean – Claude Juncker, υποστήριξε, σε από κοινού συνέντευξη τύπου με τον καναδό πρωθυπουργό, τα οφέλη της συμφωνίας για τον εργασιακό τομέα χωρίς, ωστόσο, και πάλι να γίνεται μια πιο εκτενής αναφορά στο ακριβές περιεχόμενό της.

Τελευταία εκ των συμφωνιών είναι η TiSA (Trade in Services Agreement), που αφορά το διατλαντικό εμπόριο υπηρεσιών. Η διαφορά με τις παραπάνω συμφωνίες έγκειται στο γεγονός ότι, οι διαπραγματεύσεις γίνονται -στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου- ανάμεσα σε 23 μέλη, ένα εξ αυτών και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν και η συμφωνία αυτή αφορά υπηρεσίες, και όχι εμπόριο προϊόντων, δεν πρέπει να θεωρηθεί μείζονος σημασίας, καθώς ανοίγεται μέσω αυτής μια τεράστια αγορά υπηρεσιών (οικονομικών, τηλεπικοινωνίας κ.α.), και αυτό μεταξύ ενός εξίσου τεράστιου αριθμού κρατών, με διαφορετική εξαγωγική δύναμη.

Διατλαντικές συμφωνίες με μια ματιά

Συνοψίζοντας, οι συμφωνίες εμπορίου και υπηρεσιών διαθέτουν ιδιαίτερη σημασία, όχι μόνο για την οικονομία των συμμετεχόντων κρατών, αλλά και για κοινωνικούς και πολιτικούς λόγους. Είναι προφανές πως ο οικονομικός τομέας βγαίνει, μάλλον, κερδισμένος, ενώ η μυστικότητα κάτω από την οποία διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις, και υπό την οποία παραμένει το αντικείμενο των συμφωνιών, αίρει σημαντικές αμφιβολίες για τα αποτελέσματα αυτών απέναντι στους πολίτες και την κοινωνική ευημερία.

Πηγές:

  1. Williams, L. (2015) What is TTIP? And six reasons why the answer should scare you. Available at: http://www.independent.co.uk/voices/comment/what-is-ttip-and-six-reasons-why-the-answer-should-scare-you-9779688.html (Accessed: 6 January 2017).
  2. COMM and coordination, policy (2016) Questions and answers (TTIP) – trade – European commission. Available at: http://ec.europa.eu/trade/policy/in-focus/ttip/about-ttip/questions-and-answers/index_el.htm (Accessed: 6 January 2017).
  3. EU and Canada sign CETA – European commission (2016) Available at: http://ec.europa.eu/news/2016/10/20161030_en.htm (Accessed: 6 January 2017).
  4. EUROPA (2016) Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την υπογραφή και τη σύναψη της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Καναδά – Κύπρος – European commission. Available at: http://ec.europa.eu/cyprus/20160706_canada_el (Accessed: 6 January 2017).
Έχει περάσει αρκετός χρόνος (4 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest