From Egypt with love

Σε κλίμα έντονου ενθουσιασμού πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της νέας Διώρυγας του Σουέζ στις 6 Αυγούστου 2015, μόλις ένα χρόνο μετά την έναρξη των εργασιών για την πραγματοποίηση του πολυπόθητου έργου, που χρόνια έμενε στην ατζέντα των συζητήσεων των αιγυπτιακών κυβερνήσεων. Κόμβος νευραλγικής σημασίας για ολόκληρο τον κόσμο, η Διώρυγα λέγεται ότι αποτελεί σύλληψη του Φαραώ Σέτη Α’ (13ος αι. π.Χ.), χρειάστηκε όμως να περάσουν έξι περίπου αιώνες μέχρι η ιδέα να γίνει πράξη. Υπό την καθοδήγηση του Γάλλου μηχανικού και διπλωμάτη Ferdinand de Lesseps το 1859 ξεκινούν οι απαραίτητες διεργασίες και δέκα χρόνια αργότερα η Διώρυγα παραδίδεται ελεύθερη στη ναυσιπλοΐα. Εκατόν πενήντα χρόνια περίπου μετά ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Abdel-Fattah El-Sisi, αποφασίζει τη διεύρυνσή της, επικαλούμενος αναγκαίο εκσυγχρονισμό, και αποσκοπώντας φυσικά στην οικονομική και βιομηχανική άνθιση της περιοχής.

media-53e59c41a4b84111b70473dc3c8996cfMideastEgyptSuezCanal

 

Το σχέδιο της νέας Διώρυγας επιτρέπει την αμφίδρομη διέλευση των πλοίων χωρίς καθυστερήσεις, μειώνοντας το χρόνο πλεύσης στις 11 ώρες, από 18, ενώ στόχος είναι η εξυπηρέτηση 97 πλοίων την ημέρα, που υπολογίζεται να αποφέρει ετήσια έσοδα 13,2 δισ. μέχρι το 2023, από 5,3 δισ. που είναι σήμερα. Η χρηματοδότηση του έργου δεν αποτέλεσε μεγάλο ζήτημα για την αιγυπτιακή κυβέρνηση αφού προήλθε από εγχώριους επενδυτές σε λίγες μόνο ημέρες. Θα καταφέρει όμως το έργο των 8,5 δισ. δολαρίων να ικανοποιήσει τις προσδοκίες των δημιουργών του, όταν η διεθνής ναυτιλία ακόμα ταλανίζεται από την κρίση του 2008; Πολλοί κρίνουν μάλλον αμφίβολο το κράτος της Αιγύπτου να επιτύχει τους στόχους του, αφού αυτό απαιτεί ο παγκόσμιος όγκος εμπορίου να αυξηθεί κατά 9% ετησίως, όταν το IMF αναμένει τη διαμόρφωση του ποσοστού αυτού στο 3,4% για την περίοδο 2007-2016.

Τα ερωτήματα αυτά που απορρέουν από τη σύγχρονη πραγματικότητα γεννούν προβληματισμούς σχετικά με το τι οδήγησε τον αιγύπτιο πρόεδρο στην πραγματοποίηση αυτού του πολυδάπανου έργου, σε μια περίοδο όχι μόνο διεθνών αλλά και εσωτερικών κρίσεων. Διακοπές ηλεκτροδότησης, ημιτελή έργα υποδομών που θυσιάστηκαν για την ολοκλήρωση της νέας Διώρυγας, φθίνουσα οικονομία και μεγάλο μέρος του πληθυσμού να υποφέρει είναι μόνο λίγα από τα προβλήματα που απασχολούν το αιγυπτιακό κράτος, με την τρομοκρατία να κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο ανάμεσά τους. Οι δραστηριότητες των εξτρεμιστών Ισλαμιστών σε απόσταση αναπνοής από το Σουέζ, οι αιματηρές συγκρούσεις με τις αιγυπτιακές αρχές και η πρόσφατη απαγωγή ενός Κροάτη εργαζόμενου από μαχητές του Ισλαμικού κράτους σε προάστιο του Καΐρου δημιουργούν κλίμα έντονης ανασφάλειας όσον αφορά τη διεύλεση των πλοίων από την περιοχή. Στις εκκλήσεις για εγγυήσεις ο αιγύπτιος πρόεδρος επιμένει ότι η ναυσιπλοΐα στην περιοχή είναι ασφαλής και υπόσχεται ότι η συμβολή του στρατού θα είναι σημαντική σε όλο το μήκος του Καναλιού. Τόνισε μάλιστα πως τα έργα πραγματοποιήθηκαν κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες αλλά η Αίγυπτος «αντιτάχθηκε στην πιο επικίνδυνη τρομοκρατική απειλή που θα πυρπολούσε τον κόσμο αν μπορούσε» και θα συνεχίσει να πολεμάει ενάντια στους εξτρεμιστές, με στόχο την εξόντωσή τους.

Παρά τις έντονες αμφιβολίες των επικριτών του πλάνου, η αιγυπτιακή κυβέρνηση, που οραματίζεται τη μετατροπή της περιοχής σε παγκόσμιο κέντρο εμπορίου, δείχνει πολύ αισιόδοξη για το μέλλον αυτής της επένδυσης, το οποίο πέραν των οικονομικών επιδιώξεων έχει και σημαίνουσα πολιτική χροιά. Η Αίγυπτος βγήκε βαθιά λαβωμένη από μια Αραβική Άνοιξη που μόνο χάος άφησε πίσω της και μια οικονομία με σοβαρά ελλείματα. Το κόστος σε ανθρώπινες ζωές από τις εγχώριες συγκρούσεις τεράστιο, ενώ δεν μένουν απαρατήρητα και ζητήματα όπως ο περιορισμός της ελευθερίας του Τύπου, οι παράνομες φυλακίσεις πολιτών και η καταστολή εκδηλώσεων διαμαρτυρίας. Το σύνολο των γεγονότων έχει αμαυρώσει την εικόνα του αιγυπτιακού κράτους στο διεθνές περιβάλλον και έχει δημιουργήσει αναχώματα στις σχέσεις του με άλλα κράτη, όπως επίσης και με την ΕΕ. Λαμβάνοντας αυτά υπόψη λοιπόν δικαιολογείται σε ένα βαθμό η πίεση και η απαίτηση του προέδρου Sisi για ταχύρρυθμη ανάπτυξη του έργου και η ολοκλήρωσή του σε ένα αντί για τρία χρόνια που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. Ο πρώην στρατιωτικός θεώρησε πως η διεύρυνση του Καναλιού του Σουέζ δε θα είναι μόνο οικονομικά επωφελής για τη χώρα, αλλά κρύβει και μια πολιτική σκοπιμότητα από πίσω. Με τα μάτια της διεθνούς κοινότητας στραμμένα πάνω στο μεγάλο έργο, η Αίγυπτος καταφέρνει να αποπροσανατολίσει το διεθνές ενδιαφέρον από τα προβλήματα που απειλούν την πολιτική σταθερότητα του κράτους και να βάλει τη χώρα δυναμικά στη διεθνή σκηνή. Το έργο σύμβολο της προεδρίας του Sisi υποδηλώνει την απόπειρα της Αιγύπτου να αναγεννηθεί από τις στάχτες της και να δείξει πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη «να φέρει αποτελέσματα», να γίνει ανταγωνιστική και να διεκδικήσει ανεξάρτητη τη θέση της στο διεθνές παιχνίδι. Ο Sisi μέσα από το έργο αναζητά τη νομιμοποίησή του και επιδιώκει να αποδείξει ότι διευθύνει ένα καθεστώς πιο σταθερό από τους προκατόχους του, με πολιτική ενότητα και ικανό να διατηρήσει μια εσωτερική ηρεμία «αποτρέποντας τη χώρα από το να κυλήσει στο χάος της ανυπαρξίας κράτους όπως έχει γίνει στο Ιράκ, τη Λιβύη και τη Συρία».

shipping_canal_straits_transits

Σε κάθε περίπτωση πάντως «ακόμη και χωρίς τις βελτιώσεις, το κανάλι πάντα θα είναι ελκυστικό”, δηλώνει ο Neil Atkinson, επικεφαλής ανάλυσης της List Intelligence της Lloyds, δήλωση που επιβεβαιώνει το μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου φορτίου που περνά ετησίως από τη διώρυγα (8%). Το κανάλι αποτελεί αδιαμφισβήτητο επίτευγμα και μία από τις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες οδούς του κόσμου, με προοπτικές να εξελιχθεί σε μεγάλο εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο, εάν δώσει τα κατάλληλα κίνητρα και κατορθώσει να χτίσει γύρω του υπηρεσίες που αφορούν τον κατασκευαστικό κλάδο, τις επισκευές πλοίων, τα logistics και πολλά άλλα. Η κυβέρνηση που χαρακτήρισε τη διεύρυνση του καναλιού ως «το δώρου της Αιγύπτου στον κόσμο» πιστεύει πως όχι μόνο θα αυξήσει τα ετήσια έσοδα αλλά θα αποτελέσει το κατάλληλο εφαλτήριο για να περάσει επιτέλους η χώρα από το σκοτάδι στο φως, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Mohab Mamish, ιθύνων του καναλιού.

Το μόνο που απομένει είναι να δούμε αν τελικά η χώρα θα καταφέρει να κάνει το μεγάλο άλμα και να επιτύχει τους ομολογουμένως υψηλούς στόχους που έχει θέσει.

 

 

Έχει περάσει αρκετός χρόνος (4 έτη) από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Παρακαλούμε συνεχίστε στην ανάγνωσή του έχοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης.

Tagged under:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περισσότερα από την Power Politics:

Log in or Sign Up

Pin It on Pinterest